Dobrovodské zelí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrovodské zelí je jednak souhrnný název pro 3 odrůdy hlávkového zelí vyšlechtěné v obci Dobrá Voda u Hořic a jednak označení kysaného zelí, které je z těchto odrůd vyráběno a řadí se mezi tradiční regionální produkty jako např. Malínský křen nebo Znojemské okurky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dobrovodské zelí bylo vyšlechtěno roku 1939 na Vyšší hospodářské škole v Hořicích dobrovodským rodákem, známým šlechtitelem zeleniny Jaroslavem Pourem (24. 11. 1914 – 23. 11. 1995)[1][2]. Ve stejném roce byly registrovány dvě odrůdy bílého zelí: Pourovo polopozdní a Pourovo pozdní. V roce 1960 přibyla ještě odrůda červeného zelí Pourovo červené. Všechny odrůdy předal Jaroslav Pour bezplatně státu. V dnešní době jsou všechny tři odrůdy registrovány u ÚKZÚZ a jsou obsaženy i v Společném katalogu odrůd druhů zeleniny zemí EU[3].

Význam[editovat | editovat zdroj]

Dobrovodské zelí je významným tradičním regionálním produktem. Je vyhledávanou surovinou pro výrobu kysaného zelí tradiční recepturou, kdy se do zelí přidává jen sůl a kmín a nechá se zkvasit. Mnoho domácností v okolí Dobré Vody si kupuje krouhané zelí a doma si ho sami nakládají.

Úřad průmyslového vlastnictví eviduje slovní ochrannou známku ve znění "Dobrovodské kysané zelí" s datem práva přednosti 19. června 2006 pod číslem 290276 pro firmu Zemědělské družstvo Podchlumí Dobrá Voda[4].

17. září 2008 byla výrobku Dobrovodské kysané zelí bílé a červené udělena regionální známka "PODKRKONOŠÍ regionální produkt".[5]

V soutěži "Potravina a potravinář roku 2009 Královéhradeckého kraje" se Dobrovodské kysané zelí umístilo na 1. místě v kategorii "Zelenina, ovoce a ostatní výrobky" a na 12. místě celkově[6].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HISTORIE ZEMĚDĚLSKÉHO ŠKOLSTVÍ V HOŘICÍCH Archivováno 18. 8. 2009 na Wayback Machine., web VOŠ rozvoje venkova a SZeŠ Hořice
  2. Osobnosti - Jaroslav Poul, web obce Dobrá Voda u Hořic
  3. seznam registrovaných odrůd Brassica oleracea L., Společný katalog odrůd druhů zeleniny
  4. Dobrovodské kysané zelí Archivováno 6. 6. 2020 na Wayback Machine., výpis z databáze ochranných známek
  5. PODKRKONOŠÍ regionální produkt® Archivováno 12. 12. 2009 na Wayback Machine., web Asociace regionálních značek, o.s.
  6. Výsledky soutěže roku 2009 Archivováno 24. 9. 2010 na Wayback Machine., web soutěže Potravina a potravinář roku 2009 Královéhradeckého kraje

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]