Dobro (nástroj)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dobro

Dobro je druh kytary vynalezený v USA bratry slovenského původu. Jde o resofonickou kytaru, což znamená, že má na přední straně kovový rezonátor.

Tento hudební nástroj vymysleli v roce 1928 v Los Angeles bratři Dopjerové (Ján, Rudolf, Emil), truhláři a výrobci strunných nástrojů. Byli to synové záhorského houslaře Jozefa Dopjery (později psán jako „Dopyera“), který s rodinou roku 1908 emigroval do USA.[1] Název nástroje je pak akronymem z prvních slabik sousloví Dopiera Brothers[2]. Bratři nezapomněli ani na své slovenské kořeny a pro svou společnost vytvořili slogan: „Dobro znamená dobrý v každom jazyku“ (Dobro means good in any language!).

Dobro získalo ohlas a popularitu především v country hudbě a v bluegrassu (americká lidová hudba), ale také v bluesové hudbě. Johnny Cash o dobru napsal country hit „When Papa Played the Dobro“ (v Česku známý též v české verzi „Když náš táta hrál“ od Greenhorns).

Příbuzné hudební nástroje[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOZÁK, Ondřej. Bluegrassové nástroje - přehled nejtypičtějších nástrojů, které můžete v bluegrassu slyšet [online]. Muzikus, 2008-04-25 [cit. 2014-03-19]. Dostupné online. 
  2. History of the Dobro [online]. ArtistWorks [cit. 2014-03-19]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]