Dobrivoje Božić

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dobrivoje Božić
Narození23. prosince 1885
Raška
Úmrtí13. října 1967 (ve věku 81 let)
Bělehrad
Povolánívynálezce a strojní inženýr
PodpisDobrivoje Božić – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dobrivoje Božić (23. prosince 1885, Raška13. října 1967, Bělehrad) byl srbský inženýr a vynálezce, který proslul zdokonalením vlakové samočinné tlakové brzdy.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Dobrivoje Savatija Božić se narodil v Rašce. Studoval na Vysokých školách technických v Karlsruhe a Drážďanech. Jeden z jeho profesorů byl i Rudolf Diesel. Po absolutoriu v roce 1911 se vrátil do Srbska.

Inženýrské práce[editovat | editovat zdroj]

Jeho první zaměstnání bylo v železniční dílně Niši. Hned od počátku se věnoval výzkumu v oboru brzdění železničních kolejových vozidel, a to až do vypuknutí druhé světové války. V roce 1922 nechal u patentního úřadu ve Spojených státech zaregistrovat svůj systém průběžné tlakové brzdy pro osobní i nákladní vlaky.[1] Božićova brzda byla přijata Mezinárodní železniční unií a od roku 1931 zaváděna i u ČSD

Emigrace[editovat | editovat zdroj]

Během druhé světové války Dobrivoje a jeho manželka Radmila se synem Draganem uprchli do Kanady. Ve své vlasti byl prohlášen za zrádce a jeho veškerý majetek byl zabaven, včetně vily v Bělehradě, kde dnes sídlí Demokratická strana. V roce 1950 se manželům Božićovým narodil v kanadském Kingstonu syn Branko. Krátce poté se Dobrivoje a Radmila rozvedli.

V roce 1964 se Dobrivoje Božić vrátil do Bělehradu, kde o tři roky později zemřel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Добривоје Божић na srbské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]