Dobeška

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ulice Na Dobešce
Divadlo Dobeška

Dobeška je vilová osada v pražském Braníku na jihozápadním výběžku Pankrácké planiny směrem od KrčeBraníku a Podolí nad Branickými skalami a Starou cestou na Branickém katastru, založená k tomu ustaveným stavebním spolkem roku 1914 a budovaná zejména stavitelem a mecenášem Václavem Šindelářem až do roku 1938.

Název Dubeška, později upravený na Dobeška, údajně zvolili osadníci podle mohutného dubu, který stával poblíž domu č. p. 263 v dnešní ulici U dubu. Karel Čapek však ve svém článku v roce 1931 uvádí název Na Dobešce mezi příklady názvů podle starých usedlostí.[1]Jméno Dobeš, staré české jméno pro Tobiáše, nosil např. Dobeš z Bechyně, dle Zbraslavské kroniky velitel vojsk krále Václava II., jehož bratr Tobiáš byl pražským biskupem.[2]

Jako Dobeška je nesprávně označován též kopec s vrcholem o nadmořské výšce 263 m, jehož skalnaté srázy v bývalých lomech i se zalesněnými svahy jsou chráněny jako přírodní památka Branické skály. Tento hřeben, táhnoucí se po celé délce současné ulice Zelený pruh s vrcholem v místech dnešní Akademie řemesel, se historicky nazývá Psár a byl druhým vrcholem někdejších Kavčích hor. Les Dobeška na původně holé Branické skále byl založen roku 1917. Autorem dva metry vysoké dřevěné vyhlídkové tribuny je architekt a herec David Vávra.

V blízkém okolí byly v roce 1955 zbudovány dvě autobusové zastávky (Dobeška a U Dobešky) v obou směrech na trase linky 124 z Podolí-Dvorců do Nuslí-Kloboučnické. V období 1995 - 2005 ve stanici U Dobešky-Zelený Pruh dokonce také končila linka 205 jedoucí až do Modřan (Na Beránek). Od roku 2014 tam zastavují autobusy "okružní" linky 134, jedoucí z Dvorců k Podolské vodárně.

Místní zařízení[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČAPEK, Karel. Čtyři sta třicet jmen. Lidové noviny. 20. 5. 1931.
  2. Oldřich Daněk: Král bez přilby, Praha 1971

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]