Dobeš Černohorský z Boskovic

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dobeš Černohorský z Boskovic
Erb rodu Boskovických
Erb rodu Boskovických
Narození15. století
Úmrtí1493
Povolánívoják
RodičeBeneš Černohorský z Boskovic
RodBoskovicové
PříbuzníTas Černohorský z Boskovic na Černé Hoře, Beneš Černohorský z Boskovic mladší a Jan Černohorský z Boskovic (sourozenci)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dobeš Černohorský z Boskovic († 1493) byl moravský šlechtic pocházející z rodu pánů z Boskovic.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jeho otcem byl Beneš Černohorský z Boskovic, sourozenci Dobeše byli Tas Černohorský z Boskovic, olomoucký biskup, Beneš Černohorský z Boskovic mladší, Jan Černohorský z Boskovic, Jindřich Černohorský z Boskovic starší, Markéta, Jitka, Magdaléna a Barbora. Spolu se svým bratrem Benešem drželi po svém otci značný majetek, jehož centrum tvořil hrad Černá Hora. Roku 1483 koupili hrad Holštejn, který však vlastnili pouze 10 let.

Počátkem 60. let 15. století odebral Jiří z Poděbrad a Kunštátu Boskovicům Nový hrad, který byl markraběcím zbožím a dával se v zástavu. Učinil to tak ve prospěch svého rodu pánů z Kunštátu. Za česko-uherských válek se postavil Dobeš se svým bratrem Benešem na stranu uherského krále Matyáše Korvína. Dobeš velel jeho pověstné černé rotě, s níž 12. února 1469 dobyl hrad Špilberk. Po dobytí Nového hradu Matyášovými vojsky roku 1470 ho zastavil uherský král zpět Černohorským z Boskovic. Bratři Beneš a Dobeš nechali poničený hrad rozebrat a vedle postavili novostavbu Nového hradu, který má nad bránou letopočet 1493.

Po smrti násilné svého bratrance Jaroslava z Boskovic počátkem roku 1485, kterou měl na svědomí Matyáš Korvín, se Boskovicové od uherského krále odvrátili a Dobeš se přidal na stranu císaře Fridricha, který už poněkolikáté válčil s Matyášem. Vojsko, kterému velel Dobeš, dobylo 1. června 1485 Vídeň a císař Fridrich učinil Dobeše svým nejvyšším vojevůdcem. Ve svých diplomatických službách ho ponechal i po skončení bojů po Matyášově smrti. Dobeš se vrátil na Moravu až roku 1492, kde spravoval s bratrem Benešem své statky. Zemřel 20. prosince 1493 ve Vídni.

Dobeš zemřel bez mužského potomka, měl se svou ženou Hedvikou z Rožmberka tři dcery: Annu, Bohunku a Johanku.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]