Djent

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Djent je progresivní heavy metalový hudební styl, resp. prog metalový subžánr, který se začal vyvíjet mezi lety 20062008. V původním slova smyslu označuje digitálně zpracovaný akord, kytarový riff. Velmi často používá polyrytmy. Využívá silně zkreslené tlumení akordů. Nejvýraznějšími poznávacími znaky jsou složitá rytmika, technika hraní a časté využití počítačových zvuků. Používají se 7 až 8 strunné kytary. Žánr se stále neustále vyvíjí v mnoha podobách a dosáhl mnohem širší palety zvuků a stylů, než tomu bylo u jeho vzniku, přičemž mnoho historických kapel pokračuje v nahrávání nové hudby a turné, zatímco tisíce dalších nových kapel se objevují v underground scéna každý rok, z celého světa.[1][2][3] V djentu se také prolíná mnoho jiných hudebních stylů jako například jazz, ambient, fusion, folk, kde se využívá jejich techniky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kapely Meshuggah a Sikth měly zásadní vliv pro vznik djentu. Za zakladatele se považuje Misha Mansoor z kapely Periphery. Mezi další nejznámější patří Animals as Leaders, Vildhjarta, Tesseract a jiné.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HAMMERPUBLISHED, Metal. Currents: making waves in the djent-metal underground. loudersound [online]. 2017-07-22 [cit. 2022-04-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. What is Djent [online]. [cit. 2022-04-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-07-06. (anglicky) 
  3. Meshuggah - Kings Of Underground Music Scene [online]. [cit. 2022-04-07]. Dostupné online. (anglicky)