Diverze

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Diverse (franc. diversion, rozptýlení, odvedení pozornosti) je vojenský manévr, který má pozornost protivníkova vojska odvést z místa, o něž vojsku skutečně jde, a to předstíraným útokem části vojska někde jinde (lépe dál od centra útoku). Diverze má tak odlákat nepřátelské síly z místa, kde se chystá skutečný útok, aby se oslabila jeho obrana.[1] Typickým příkladem byly diverzní výsadky a vylodění Spojenců před invazí v Normandii během druhé světové války.

Vedle takovéto strategické a centrálně plánované diverze velkých rozměrů se ve válkách vyskytují drobné, rozptýlené a často improvizované akty sabotáže a záškodnictví, které narušují plány nepřítele, a to zejména v týlu.[2] Lidem, kteří je dělají, se říká diverzanti.

Ve 20. století dostala diverze nový význam v ideologickém boji proti „vnitřnímu nepříteli“: znamenalo ohrožení ideologické jednoty totalitního režimu. Za ideologickou diverzi se pokládalo nejen přímé napadení vládní ideologie, nýbrž i odvedení pozornosti na jiné téma, s nímž si ideologie nevěděla rady.[3]

V letecké dopravě znamená diverze odklonění pravidelného letu na náhradní (diverzní) letiště, například kvůli povětrnostním podmínkám.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ottův slovník naučný, heslo Diverse.
  2. K. Žaloudek, Encyklopedie politiky str. 95.
  3. K. Žaloudek, Encyklopedie politiky str. 159.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • K. Žaloudek, Encyklopedie politiky. Praha: Libri 2004
  • Ottův slovník naučný, heslo Diverse. Sv. 7, str. 661