Divadélko Okap

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Divadélko Okap je dramatické uskupení, které vzniklo v Ostravě v roce 1965 z Divadélka Pod okapem, změnou jeho zřizovatele a působiště, jimiž se nově stal Park kultury a oddechu a svá představení soubor hrál v hale P na Černé louce. Uskupení mělo poloprofesionální charakter.

Možnosti nové scény i názory kritiky vedly soubor ke změně svého repertoáru (oproti Divadélku Pod okapem) a pokoušel se o větší hudební tvar. Tyto úmysly vyústily do muzikálu Skok, jehož autorem byl Luděk Nekuda.

Během roku 1965 se dvě z ústředních osobností celého souboru – Pavel Veselý a Luděk Nekuda – umělecky rozešly. Navíc několik členů divadla muselo na vojnu a ne všichni mohli či chtěli být profesionálními divadelníky. Proto se soubor během roku 1966 rozpadl.

Někteří členové uskupení později spoluzakládali divadlo Waterloo.

Představení[editovat | editovat zdroj]

Kolektiv uvedl dvě původní hry.

Čekání na Agátu[editovat | editovat zdroj]

Představení se v podstatě skládalo ze čtyř samostatných příběhů a vyprávělo příběh tety Agáty a strýce Agáta.

Premiéra: březen 1965

Skok[editovat | editovat zdroj]

Muzikál si své hrdiny vypůjčil z národních dějin, ale udělil jim zaměstnání v státním aparátu šedesátých let 20. století (tedy do současnosti v době uvádění hry). Děj se točí kolem Horymírova vynálezu, plánuje se atentát na Libuši, avšak Přemysl s Otkou zločince odhalí a zatknou. Vše nakonec končí smírem a Přemysl se stane knížetem.

Premiéra: 24. února 1966

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]