divadelníBAF!

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

divadelníBAF! je brněnský, nesoutěžní a nepostupový festival amatérského divadla. Koná se jednou ročně, zatím vždy o prodloužený víkend před prvním adventním víkendem. Organizátorem festivalu bylo do roku 2013 brněnské amatérské divadlo poPUD, od roku 2014 je jím divadlo Kabaret Sauvignon.

Myšlenka festivalu[editovat | editovat zdroj]

divadelníBAF! je jediným brněnským festivalem, který je otevřen všem divadelním souborům a není zaměřený jen na určitou část amatérského divadla. Každému představení se dostává rozboru, který vedou lektoři-odborníci; úvodní hodnocení však vždy mají diváci. Soubory tak ještě před začátkem soutěžní sezony na postupových přehlídkách mohou získat zpětnou vazbu, které není v amatérském divadle příliš.

Ročníky[editovat | editovat zdroj]

2011[editovat | editovat zdroj]

První ročník se uskutečnil 25.–26. listopadu 2011 v Sálu B. Bakaly v Brně. V lektorském sboru byli dramatik a dramaturg Pavel Trtílek, režisérka Sára Šimků, student režie Lukáš Kopecký a divadelník Pavel Skála. Zúčastnilo se čtrnáct souborů z Brna, Šlapanic, Mostu, Bratislavy, Jiříkovi, Boskovic, Kladna, Teplic a Velatic.

2012[editovat | editovat zdroj]

Druhý ročník proběhl 22.–25. listopadu 2012 v Kabinetu MÚZ a v Café Paradigma. V lektorském sboru byli dramatik a dramaturg Pavel Trtílek, student režie Lukáš Kopecký, scénografka Veronika Watzková a divadelník Martin Janoušek. Patronem druhého ročníku byl Arnošt Goldflam.

Vystoupilo šestnáct souborů z Brna, Podolí, Prahy, Nového Strašecí, Bojnic, Hradce Králové, Olomouce, Tišnova, Hodonína a Plzně.

2013[editovat | editovat zdroj]

Třetí ročník proběhl 21.–24. listopadu 2013 v Café Paradigma, SVČ Lužánky a Kabinetu MÚZ. V lektorském sboru byli scénografka a výtvarnice Kateřina Baranowska a režiséři Lukáš Kopecký a Vítězslav Větrovec. Patronem třetího ročníku byl Pavel Trtílek.

Vystoupilo třináct souborů z Brna, Prahy, Prostějova, Mostu, Nového Mesta nad Váhom, Belé-Dulice a Opole.

2014[editovat | editovat zdroj]

Čtvrtý ročník proběhl 20.–23. listopadu 2014 v Kabinetu MÚZ, Café Paradigma a v Divadle II. pád. V lektorském sboru byli scénografka a výtvarnice Kateřina Baranowska, produkční Kateřina Eichlerová, divadelnice Jana Žáčková a dramaturgyně Kateřina Menclerová (čtvrtek a pátek) a režisér Vítězslav Větrovec (sobota a neděle).

Vystoupilo sedmnáct souborů z Brna, Prahy, Mostu, Bratislavy, Hodonína, Boskovic a České Třebové.

2015[editovat | editovat zdroj]

Pátý ročník proběhl 19.–22. listopadu 2015 v Dělňáku Líšeň, poprvé se tak celý festival konal pod jednou střechou. V lektorském sboru byli scénografka a výtvarnice Kateřina Baranowska, herečka Eva Spoustová a fyzický básník Petr Váša.

Vystoupilo čtrnáct souborů z Brna, Prahy, Českých Budějovic, Slavičína a Sobotovic.

2016[editovat | editovat zdroj]

Šestý ročník proběhl 18.–20. listopadu 2016 v Dělňáku Líšeň. V lektorském sboru byli scénografka a výtvarnice Kateřina Baranowska, divadelník a mim Martin Janoušek a herec a režisér Jan Hnilička.

Vystoupilo osm souborů z Brna, Prahy, Krnova, Brandýsa nad Labem, Opavy, Potštejna a Přerova.

2017[editovat | editovat zdroj]

Sedmý ročník proběhl 23.–26. listopadu 2017 v Dělňáku Líšeň. V lektorském sboru byli scénografka a výtvarnice Kateřina Baranowska, herec, choreograf a režisér Honza Hnilička, divadelník a speciální pedagog Michael Schmidt (čtvrtek a pátek) a student režie JAMU Adam Steinbauer (sobota a neděle).

Vystoupilo dvanáct souborů z Brna, Prahy, Břeclavi, Hodonína, Brandýsa nad Labem a Mostu.

2018[editovat | editovat zdroj]

Osmý ročník proběhl 19. listopadu – 2. prosince 2018 v Labyrintu (pracoviště SVČ Lužánky). V lektorském sboru byli scénografka a výtvarnice Kateřina Baranowska, herečka, lektorka jevištní mluvy Eva Spoustová a divadelní a rozhlasový režisér Lukáš Kopecký.

Vystoupilo třináct souborů z Brna, Prahy, Sochaczewa (Polsko), Bratislavy (Slovensko), Mostu, Boskovic, Slavkova, Hodonína a Nučic.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PRŮŠA, Alexandr. Na Brno bafnou divadelníci. Brněnský deník Rovnost, 25. 11. 2011, s. 8.
  • SKÁLA, Pavel, PRŮŠA, Alexandr. V Brně se vyklubal divadelní BAF!. Amatérská scéna 6, 2011, s. 28–29.
  • Festival amatérského divadla Divadelní BAF!. Vlna z Brna, B-TV, 12. 11. 2012.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]