Diskuse s wikipedistou:Miminkamcz

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Tomas62 v tématu „Hamiltonův hmat

--Horst (diskuse) 21. 11. 2014, 14:58 (CET)Odpovědět

Hamiltonův hmat[editovat zdroj]

--Tomas62 (diskuse) 2. 12. 2014, 08:29 (CET)Odpovědět

Prenascan[editovat zdroj]

Pokud má lékař pochybnosti o vývoji plodu, nastupují na řadu různé testy, které tyto pochybnosti buď vyvrátí či potvrdí. Jedním z nich je právě i Prenascan, jedná se o neinvazivní prenatální test, který určí případně odchylky plodu.

Prenascan nepatří k vyšetření, které je hrazeno zdravotními pojišťovnami a vyjde na 14 000 korun. Prenascan je společným projektem Asociace center lékařské genetiky ČR a v České republice se provádí od roku 2012. Odběry se poté posílají do Hong Kongu do tamější přední světové společnosti specializující se na genetiku. V organismu každého zdravého jedince je přítomnost přesně 23 párů chromozomů. V případě nejčastějších odchylek, tedy Downův syndrom, Edwardsův syndrom a Patauův syndrom, je Prenascan schopen odhalit tyto závažné poruchy téměř v rozmezí pravděpodobnosti od 98 do 99%. Výsledky testu obvykle těhotná žena obdrží do 14 dní až tří týdnů, když je test pozitivní, obvykle se ještě odebírá plodová voda.

Za nejvhodnější dobu pro provedení Prenascan testu se považuje období od desátého do dvacátého týdne těhotenství. Testování však nelze provádět v případě, že matka čeká více než jedno dítě a naopak se doporučuje, pokud je matka starší 35 let. Prenascan je metoda dosahující výsledku s vysokou pravděpodobností, to však neznamená, že je výsledek skutečně vždy průkazný a odpovídající realitě. K jistému zkreslení může dojít například z důvodu přítomnosti cizí DNA v matčině krvi či kvůli tomu, že je Prenascan prováděn příliš brzy. Nepřesný výsledek dále může způsobit i fakt, že samotná matka má chromozomální odchylku.

Prenascan tedy představuje moderní vyšetření, které dává matce dítěte poměrně velkou jistotu, jestli je vše v pořádku či naopak. Je samozřejmě i v tomto případě brát v úvahu, že příroda je mocná a často ani toto testování nemusí odrážet realitu. Dalším důležitým aspektem je skutečnost, že Prenascan stojí 14 000 Kč. Je tedy na zvážení každé ženy, jestli se rozhodne tento test podstoupit.

V každém případě Prenascan nepředstavuje žádné riziko pro plod ani matku a není to nijak bolestivé vyšetření.

zdroj: http://www.miminkam.cz/prenascan/