Diskuse s wikipedistou:Fraxinus.cs

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Diskuse s wikipedistou:Fraxinus)
Poslední komentář: před 3 dny od uživatele Janbery v tématu „Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu

--Horst 21:19, 19. 9. 2007 (UTC)

Éda Ševa[editovat zdroj]

Eduard Ševarnadze

Blahoželám. Já nemám rád pahýly. Když relativní nováček založí takový článek (podrobně jsem jel zatím nestudoval, ale s Edošem jsem vyrůstal), zaslouží to alespoň pochvalu, která pomůže elánu do další práce. Zdarec --Ervinpospisil 22:36, 19. 10. 2007 (UTC)

Urgentně upravit[editovat zdroj]

Dobrý den, kolego, nebojte se, žádný z Vašich příspěvků není třeba urgentně upravovat. :-) Jen bych měl malou připomínku. Když tuto šablonu vkládáte, tak k ní připište parametr „subst:“ - tím se do výsledného vzhledu vloží i potřebné datum. Mělo by to vypadat takhle: {{subst:Urgentně upravit}}. To samé platí třeba i pro šablony {{subpahýl}} či {{urgentně ověřit}}. S přáním pěkné neděle -- Mercy (|Ω) 13:52, 23. 12. 2007 (UTC)

Vyznamenání za články o Gruzii[editovat zdroj]

Přeji pěkný den, za ony výtečné články o gruzínských prezidentech a o konfliktu v Abcházii Ti uděluji wikipedijní řád Františka Palackého. Doufám, že se brzy dočkáme i Saakašviliho v podobné kvalitě :-) --Decebalus 12:58, 17. 1. 2008 (UTC)

Ahoj, mohl by jsi prosím u takovýchto delších článků uvádět zdroje? (pokud se jedná o překlad, pak pomocí šablony {{překlad}}) Díky moc, hezký den, --Podzemník 14:38, 9. 5. 2008 (UTC)

Zdravím, rád bych, ale nechce se mi uvádět v referencích všechny podstránky na [1], ze kterých jsem čerpal. Tento zdroj podle mě naprosto postačuje (ostatně ani žádný jiný jsem nenašel). Z cizojazyčných wiki jsem tento článek nepřekládal. --Fraxinus 14:44, 9. 5. 2008 (UTC)
Také se přimlouvám za to, abys psal i zdroje. Pokud to uděláš, zvýšíš výrazně kvalitu svých článků (které už nyní jsou velmi dobré :). Není nutné dávat ke každé důležité informaci horní index s URL na zdroj. Stačilo by dát aspoň něco pod článek do sekce Reference/Literatura, aby se neřeklo (tzn. pro forma). Rozhodni se sám. Něco málo je lepší než nic. Á propos ty umíš gruzínsky?? IoannesM 22. 7. 2008, 21:13 (UTC)
Díky. U referencí na téma Gruzie je to trochu složité , protože na internetu použitelných zdrojů zas tak moc není (některé bývají navíc dost nestabilní, týden fungujou, měsíc ne, atd.) a když už, tak často píšou všechny to samé, tak se z málo referencí snažím vycucat co jen jde, ale zase si dám záležet, aby to nebylo jen opsané, respektive přeložené.
Nemám moc čas se tomu jazyku pořádně věnovat. Zatím se snažím umět to aspoň trochu číst. Výslovnost není naštěstí na jazyk, který nemá s češtinou vůbec nic společného, tak strašná - až na neobvyklé kombinace některých písmen. ;)--Fraxinus 23. 7. 2008, 07:49 (UTC)
хорошо  :) IoannesM 23. 7. 2008, 11:02 (UTC)

Portál Gruzie[editovat zdroj]

Děkuju za poděkování :-). Koukal jsem, že jsi obdržel za články o Gruzii vyznamenání. Nechtěl by ses podílet na chodu portálu? --Faigl.ladislav 14. 8. 2008, 21:05 (UTC)

Milerád. Je tam ještě práce jak na kostele. --Fraxinus 14. 8. 2008, 21:06 (UTC)
Super. Připsal jsem tě jako spolupracujícího wikipedistu. --Faigl.ladislav 14. 8. 2008, 21:11 (UTC)
Díky. Snad brzo všechno gruzínské pěkně zamodříme. --Fraxinus 14. 8. 2008, 21:12 (UTC)
Někdy se k tomu portálu také třeba přidám. V Gruzii jsem sice zatím nebyl, zato ale v sousední zemi, v Ázerbajdžánu. Takže mne ta celá oblast velmi zajímá, jako ostatně vícero částí světa. Mj. také Osetie, ohledně které se domnívám, že její problematika je velmi komplikovaná a sotva někdo z nás má přehled. Já jenom vím, že Osetinci jsou křesťané, a že jeden z nejvýznamnějších světových dirigentů klasické hudby Valerij Gergijev je vlastně osetinského původu. Zdravím Vás, --Zbrnajsem (diskuse) 22. 1. 2016, 17:34 (CET)Odpovědět

Přeji pěkný den,
nerad obtěžuju, nicméně chtěl bych Vás poprosit, zda byste mohl vyjádřit svůj názor, ať už je jakýkoli, v tomto hlasování: Wikipedie:Hlasování/Úroveň nadpisů
s úctou --Decebalus 23. 2. 2009, 10:09 (UTC)

Ahoj! na tvém pískovišti pozor na odkaz

[[pevnost]]

ten vede na rozcestník, lepší by bylo

[[Pevnost (stavba)|pevnost]]

zdraví --Gampe 8. 11. 2009, 16:49 (UTC)

První válka (Warcraft)[editovat zdroj]

Dobrý den, mohl byste prosím doplnit nějaké zdroje k článku První válka (Warcraft)? Díky, --Podzemnik 11. 4. 2010, 12:05 (UTC)

Typografie[editovat zdroj]

Prosím, abyste nezapomínal, že za tečkou (i v datu!!!), čárkou a dvojtečkou se píše mezera, tedy až na příslušné výjimky. Naopak před tečkou, čárkou a dvojtečkou se mezera nedělá. Mezera se píše také před znakem procenta (nejedná-li se o přídavné jméno, např. 40% vodka). Slaigo 24. 2. 2012, 15:03 (UTC)

Bémáci[editovat zdroj]

jako autor myšlenky bémáků ve světě ill bethisad jsem jim vymyslel i české jméno, zatím jsem však žádný český text o nich nenapsal. použité české jméno vychází z posměšného označení čechů českými a rakouskými němci v naší realitě (böhme, vyslovovalo se béme nebo péme), které jsem jen satiricky obrátil a používají ho češi v realitě světa ill bethisad pro označení českých němců. zaměněný název bohémové považuji za nepříliš šťastný, protože svádí k nezamýšlené podobnosti s výrazem bohém, tj. bezstarostně a neuspořádaně žijící člověk. bémák naopak plně vystihuje podstatu česko-bémáckého sporu v alternativní historii ill bethisad. Regis (diskuse) 22. 4. 2012, 20:09 (UTC)

svět ill bethisad postihla obvyklá nemoc, RealLife(TM) ;) hodně stránek zaniklo v rámci organizovaného přesunu z geocities.com na frath.net, likvidaci neaktuálního materiálu, ale i opadlého zájmu především v důsledku nástupu rodinného života a pod. za poslední rok nastal skutečně masivní odliv aktivity, ale projekt stále funguje, byť hibernuje. sám mám v IB dva projekty - našinace a bémáky a na obou stále pracuji, byť velmi pomalu, naposledy ve spolupráci s kolegy z IB na bémáckém automobilovém průmyslu, např. ti frojt motorverki, IB variantě tatrovky. Regis (diskuse) 22. 4. 2012, 20:35 (UTC)
konstrukce fiktivního přirozeného jazyka je celoživotní dílo ;) ve velké míře rozpracovanosti mám dva takové projekty, jednomu se věnuju 17 a druhému 12 let, oba dva jsou tak v polovině až druhé třetině. ostatní projekty, jako třeba bémáčtina jsou někde na okraji a mají hotové gramatické teze, fonologii a nepatrnou slovní zásobu. Regis (diskuse) 23. 4. 2012, 06:47 (UTC)

Dobrý den, všiml jsem si, že zakládáte články o sídlech v Gruzii. Kdybyste chtěl o příslušném sídle napsat ještě něco více, dala by se tam zařadit třeba zmínka o tamním chrámu (s příslušným odkazem), pokud jsou dotyčné údaje dohledatelné – např. „Nachází se zde pravoslavný chrám svatého Mikuláše z roku 1800.“ s odkazem na článek chrám svatého Mikuláše (Tbilisi). V této souvislosti upozorňuji, že zatímco římskokatolická církev používá slovo „kostel“, řeckokatolíci a pravoslavní nikdy toto slovo nepoužívají, neboť namísto toho používají označení „chrám“. Jak to mají další církve, to ovšem nevím. Existuje také Gruzínská katolická církev, ale ta je asi v Gruzii menšinová. Pokud byste ohledně této tematické oblasti cokoliv potřeboval, napište mi prosím do mé diskuse, popřípadě do diskuse portálu Křesťanství. Zdraví Fagnes (diskuse) 15. 6. 2012, 10:03 (UTC)

Díky za informaci a námět. Až budu mít všechny sídla v Gruzii hotová, že se v tomto můžeme pustit do revize.--Fraxinus (diskuse) 15. 6. 2012, 12:05 (UTC)

Temný Pán ze Sithu[editovat zdroj]

Ahoj, mohl by ses podívat na Temný Pán ze Sithu a případně provést sloučení do Sith? Dále hodlám vytvořit seznam sithů (zatím zde. Díky --Wikipedista:BobM d|p 15. 1. 2013, 08:33 (UTC)

Nejprve bych raději vyřešil Jedie. Až pak se mrknem na Sithy. Pár jich tam ale ještě chybí, zejména Baneova linie. To díky knize o Darth Plagueisovi, která je zmiňuje. Tam to ale bude peklo, to předělávat. Spousta textu v Sith by potřebovala buď samostatný článek, nebo přesunout do Impérium (Star Wars). než jsem do toho poprvé hrábnul já, byl ten článek čistý chaos (viz http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Sith&diff=8423728&oldid=8178726 ). Dál bych byl opatrný, nerad bych v tomto nějak poškodil ScorpiA, jenž tu stránku rozšířil nehledě na to, jaký byl výsledek, do takové šíře. --Fraxinus (diskuse) 16. 1. 2013, 15:28 (UTC)

Ahoj, jak je Jedi Code česky překládán? Obdobně prosím dopln zdroj k českému textu. Díky. --Wikipedista:BobM d|p 15. 1. 2013, 08:19 (UTC)

Jedi Code = Kodex Jediů...řečeno takhle i ve filmu. Ta reference před tou tabulkou je to nejlepší (a zároveň přijatelné), co jsem našel. Je to tam v cs i en. Až se mi do rukou dostane zase nějaká SW encyklopedie, tam to bude taky, ale nevím, na jaké straně. To pak časem doplním.--Fraxinus (diskuse) 16. 1. 2013, 15:20 (UTC)

Žádost o korektní spolupráci[editovat zdroj]

Dobrý den, v diskusi o smazání šablony Český basketbal jste uvedl 1.4.2014: "Ponechat, přejmenovat a předělat - a nejlépe těmi, kdo problematice basketbalu rozumí." Přesto jste 21.4.2014 provedl Přepracování

  • Uvedl jste: "...jsem jako první věc odstranil vše, co nesouvisí s českým basketbalem, týká se hlavně kategorií."
    • Naše otázka: Která z kategorií uvedená v naší verzi šablony ze dne 3.4.2014 nesouvisí s českým basketbalem a prosíme, abyste vysvětlil konkrétně proč.
  • Sportovní výsledky se nerozdělují podle toho, zda byla první republika do r. 1939, Protektorát 1939-45 (a samostatné soutěže na Slovensku), Československo 1945-1992, Česká republika, ale sport má svou historii bez ohledu na politické uspořádání, důkazem je např. vykazování počtu titulů mistra republiky u nejpopulárnějších fotbalových klubů Sparta a Slavia Praha (viz jejich web) atd. Z toho plyne, že je nesprávná změna základního členění šablony (reprezentace, soutěže, kluby, hráči, trenéři ...) na členění: Basketbal v Česku a v Československu.
    • Naše otázka: Prosíme, abyste věcně odůvodnil Vaší změnu nebo základní členění šablony vrátil dle naší úpravy.
  • Nesprávná je proto také změna titulku šablony na "Basketbal v České republice", obsah šablony se přeci netýká basketbalu až od roku 1993.
    • Naše otázka: Prosíme, abyste věcně odůvodnil Vaší změnu nebo vrátil titulek zpět na "Český basketbal"

Do koncepce uspořádání šablony by měly zasahovat jen wikipedisté, kteří daný sport dobře znají, protože amatérskými změnami šablony přidělávají práci druhým.
Závěr k šabloně, který uvedl wikipedista Mates není ani v souladu s diskusí k šabloně, ani se systémovým řešením. Takovou odpověď již od nás dostal a již první odstavec jeho odpovědi dokumentuje slabé znalosti sportovní problematiky a tedy nedůvodné zasahování do návrhu této šablony.
Wikipedie je otevřená encyklopedie a nikoliv majetek komunity. Šablona by měla být vrácena zpět do verze z 3.4.2014. Rádi uvítáme věcné a konstruktivní návrhy ma zlepšení, ale nikoliv provedenou destrukci původní šablony. Takovéto hodnocení je dle našeho týmu komunity konzultantů, kteří jsou uživateli wikipedie a v tomto sportu působí desítky let. Autoři změn by měli zvažovat, zda jejich změny vycházejí z potřeb uživatelů wikipedie, podle našeho hodnocení naše navržená šablona uživatelům výrazně zlepšuje možnosti vyhledávání. Proto Vás žádáme o korektní spolupráci. Děkujeme za pochopení. S pozdravem a přáním hezkého dne Bcsparta (diskuse) 5. 5. 2014, 20:19 (UTC)

Hezký večer. Přepracování jsem provedl, protože jsem o to byl ostatními požádán, navíc se díky tomu celá záležitost konečně nějak hnula. Teď tedy k jednotlivým bodům:
    • Zde uvedu nejprve obecně, že mnohé kategorie jsou z hlediska tématu Basketbal v ČR příliš široké, a proto se do této šablony nehodí. Kdyby bylo koncepcí šablony basketbal obecně, byla by to už jiná písnička-ale do ní by bylo zase nevhodné vkládat čistě české basketbalové články. Mazal jsem kategorii Basketbalové soutěže (jsou tam v podstatě většinou zahraniční nebo mezinárodní soutěže). Pro kategorii Zaniklé basketbalové soutěže platí to samé. To jsem v podstatě nahradil celým řádkem v té šabloně, navíc ne kategoriemi, ale rovnou články, které by tam měly být především. (Matonni NBL, 1. liga, 2. liga, pohár, ženy a all-stars). Ty nižší soutěže do takovéto šablony patří a nebyly tam. Pokud je z vaší strany zájem, můžete tam doplnit i články o regionálních soutěžích, jako je tomu např. ve fotbale nebo hokeji, kde jsou i krajské nebo okresní přebory. Dále kategorie slovenských klubů je možná zajímavost, ale do šablony českého basketbalu to nepatří. Ačkoliv jsem měl chuť mazat ty kategorie všechny, tak jsem tam kategorie např. Čeští basketbalisté, zahraniční basketbalisté v české NBL apod nechal. Později je smazal někdo jiný, tohle už nereklamujte u mě. Jen kategorii Basketbaloví trenéři jsem vyhodil já, a to ze stejného důvodu jako výše zmiňované-příliš široký pojem, navíc je tam jediná položka.
    • Ono je sice pěkné mít články seřazené i historicky, ale plést československou ligu, včetně třeba do budoucna jejích nižších soutěží mezi současné uspořádání českého basketbalu je podle mě nešťastné a mohlo by to být nepřehledné, kor když na prvním místě u soutěží je československá liga, přestože by každý očekával Mattoni NBL, kterou jste odsunuli až doprostřed. Ta je aktuální; zatímco československou ligu by si někdo pročítal jen, když by něco konkrétního hledal a tak, ale většina čtenářů bude preferovat to, jak jsem to předělal: tedy nejdůležitější -> nejméně důležité. A záležitosti československého basketbalu jsem se rozhodl hodit úplně mimo do vlastní sekce, kde je všechno.
    • Už to bylo přejmenováno vícekrát, nyní se to tak už i jmenuje.
Ke konstruktivnímu řešení: Dovoluji si navrhnout, abyste do sekce "Soutěže" doplnil nižší české soutěže, klidně až po kraje, nebo okresy, a přejmenoval 1. ligu nebo 2. ligu, pokud se jmenují jinak než jen 1. nebo 2. liga. Přes tohle budete expert vy. A tu smazanou sekci, kterou jsem nazval "Seznamy", kam jsem umístil kategorie (české kluby • zaniklé české kluby • čeští basketbalisté • zahraniční basketbalisté v české NBL • slovenští basketbalisté • českoslovenští basketbalisté • čeští trenéři • českoslovenští sportovní funkcionáři • čeští sportovní funkcionáři), tak to tam vrátit, třeba i pod lepším názvem, ale místo kategorií bude lepší sepsat nějaké shrnující články na tato témata. Dále: uvažovali jste o tom dělat na wikiprojektu Portál:Basketbal? Když si na úvodní stránce wikipedie sjedete trochu dolů, máte tam tematicky několik portálů rozčleněno. Tak si prohlédněte, jak vypadá třeba portál fotbalu nebo hokeje, a zkuste něco takového také spíchnout. Navíc tam mají ty kategorie, na nichž tolik lpíte, všechny, hezky rozbalitelné. Navíc byste mohl do každého článku potom, až by byl portál hotový, dát šablonu portálu basketbal, kde by člověk měl jediným kliknutím všechno podstatné. Zkuste tuto možnost zvážit.--Fraxinus (diskuse) 6. 5. 2014, 18:12 (UTC)

Dobrý den. Podle hodnocení našeho týmu komunity konzultantů, kteří jsou uživateli wikipedie a v tomto sportu působí desítky let se změny šablony sice hnuly, ale nesprávným směrem a v rozporu s koncepcí článků o českém basketbale a jeho základní navigační šabloně - Český basketbal, jejíž verzi (z 3. 4. 2014, 01:00) jste změnil (21. 4. 2014, 15:23), včetně změny titulku na Basketbal v České republice, z čehož plyne

  • 1. Titulek námi vytvořené šablony (viz verze) je nikoliv Basketbal v ČR (který je u šablony doposud - viz historie šablony), ale "Český basketbal - související kategorie a články". Tedy český basketbal v celé jeho historii existence, bez ohledu na změny politického uspořádání. Přímými účastníky soutěží v basketbale byly a jsou kluby (družstva), hráči, trenéři, rozhodčí a další funkcionáři atd. a potom také fanoušci basketbalu. Pro ně v každém období bez ohledu na politické uspořádání existuje nejvyšší domácí soutěž a její vítěz. Tímto celkovým náhledem hodnotí nejvyšší domácí soutěž i fotbalové kluby, viz např. Slavia Praha (17 titulů) [2] nebo Sparta Praha (35 titulů v letech 1912 až 2010) [3]. Obdobně postupuje německý basketbal, který hodnotí celé období basketbalu v Německu s tím, že v období existence NDR jsou dva němečtí mistři atd. Tedy do základního členění nepatří Československo a Česko, ale naše základní členění: Basketbalové reprezentace, Soutěže, Kluby, Hráči, Funkcionáři.
  • 2. Uvedl jste (citujeme): "Mazal jsem kategorii Basketbalové soutěže (jsou tam v podstatě většinou zahraniční nebo mezinárodní soutěže)", ale v textu našeho návrhu této šablony nejsou uvedeny ani zahraniční, ani mezinárodní soutěže, protože náš oddíl šablony "Soutěže" obsahoval toto: "Československá liga • Československá liga žen • Mattoni NBL • Český pohár • Česká liga žen • All-Star zápasy české ligy a dvě Kategorie: Basketbalové soutěže • Zaniklé basketbalové soutěže". Obě tyto kategorie tam jednoznačně patří, protože usnadňují uživatelům wikipedie vyhledávání a přechod k navazujícímu tematu.
  • 3. Někteří wikipedisté nesprávně hodnotí, že do navigační šablony patří jen to, co je obsaženo v článku. Takový přístup nepovažujeme za správný, protože do navigační šablony patří i pro uživatele wikipedie nejbližší navazující temata, tedy v tomto případě celé v našem návrhu šablony uvedené kategorie. Takový přístup je uživatelsky přívětivý a jednoduchý a pro uživatele není potřebný přechod na jinou stránku, např. portál a další hledání tam.
  • 4. Nižší sportovní soutěže jsou obsaženy na webových stránkách příslušné sportovní federace a na wikipedii obykle nejsou ani v jiných jazykových mutacích. Takže není důvodné je dát na wikipedii v češtině, navíc by bylo možné očekávat, že nebudou řádně aktualizované. Obdobně na wikipedii nepatří články o všech osobách ve sportu, ale v první řadě o významných, kteří měli úspěchy zejména v domácích, evropských a světových soutěžích.
  • 5. Kategorie do této šablony jednoznačně patří, protože jsou značnou pomocí uživatelům wikipedii při vyhledávání. Podle našeho hodnocení pro vyhledávání uživatelů postačuje uvedení kategorie v navigační šabloně a uživatel si v kategorii vyhledá např. navazující soutěže, kluby nebo hráče atd. Takový přístup k šabloně je zcela systémový a koncepční. Čeští basketbaloví trenéři a s ohledem na společnou sportovní historii také významné slovenské kluby do této šablony patří.
6. Podle naší koncepce dáváme nyní přednost potřebnějším tematům, než vytvoření portálu basketbal. Uvítáme a budeme zvažovat každé doporučení změny článku či šablony. Poznamenáváme, že vytvářet a editovat články a šablony z daného sportu by měli ti, kteří sport důkladně znají. Děkujeme za pochopení. S pozdravem asistent Bcsparta (diskuse) 7. 5. 2014, 11:32 (UTC)
Opět dobrý den. Z důvodu, že takhle dlouhé texty dělají toto vlákno nepřehledné, tak od teď radši dělejme to stručně, navíc se v tom ztrácím. V prvé řadě bych od vás chtěl znát znění vaší koncepce článků o basketbalu. Mluvíte pořád o něčem, o čem nic nevím. Nepište ji ale sem, ale doporučuji ji napsat třeba na svou hlavní uživatelskou stránku (k tomu obvykle slouží, jiní uživatelé tam vkládají články, které už založili, nebo plánované články, či dokonce tam zjednodušeně mají zanesenou jejich strukturu-pak se i lépe argumentuje o nějaké koncepci s ostatními, kteří ji neznají).
Dále nezlobte se, ale s tím mícháním československého a českého basketbalu v jedné šabloně opravdu podle mě mícháte jablka a hrušky. Zmiňujete nejbližší navazující témata: napište tedy článek Basketbal v České republice neboli Basketbal v Česku, kde budou vyjmenovaná a trochu popsaná;zde to bude i přehlednější, protože pak by šablona tak, jak ji chcete mít vy, byla přeplácaná a nepřehledná. Dále nižší soutěže v ČR na wikipedii patří naprosto jednoznačně (v cizích jazykových mutacích koho by zajímala nějaká česká "pralesní liga", svoje národní nižší soutěže by tam ale měly mít také, pokud nemají, jejich problém) - k tomu by se pak dodělal podle vzoru např. hokeje seznam všech současných i bývalých účastníků (a pak ho mít v šabloně-kategorie opravdu ne). A aktualizaci si vyžádají jednou za rok, což, když říkáte, že máte mnoho editorů wikipedie v řadách přátel basketbalu, snad někdo zvládne dělat. A hráči, co hráli aspoň Mattoni NBL, by na wikipedii měli být. Ti z nižších soutěží samozřejmě už ne, až na pár nějakých významných výjimek. A souhlasím, je lepší, když články dělají ti, kteří se v tématu vyznají. Ovšem navigační šablony by neměly být tvořeny většinově kategoriemi, tohle je mimochodem to, proč se hlasovalo o jejím smazání. S pozdravem, --Fraxinus (diskuse) 8. 5. 2014, 10:26 (UTC)
Dobrý den, reaguji na Vaši připomínku a aby to bylo přehlednější, tak jsem v našem minulém vyjádření ze 7.5.2014 očíslovala odstavce. Navrhuji nejprve dokončit začatý obsah diskuse a co jste přidal navíc (např. koncepce) probrat zvlášť, protože jste sám uvedl, že se v tom ztrácíte.
  • Ad 1. Po Vaší změně titulku šablony na "Basketbal v České republice", by tématem šablony bylo jen období od roku 1993, což je nesprávné, neboť naše šablona "Český basketbal" je pro encyklopedii a zahrnuje celou existenci našeho domácího basketbalu. Nevyjádřil jste se k našemu argumentu z fotbalu o tom, že první fotbalové tituly našich klubů jsou dokomce z období Rakouska-Uherska. Přístup fotbalu je tedy také dle celé doby existence soutěží ve fotbale a nikoliv dle politického uspořádání, neboť politika do sportu nepatří.
Základem každého sportu jsou sportovci, u kolektivního sportu hráčky a hráči > vytvářejí družstva (kluby, dříve TJ a oddíly), která hrají domácí soutěže a vytvářejí reprezentační družstva. K tomu ještě patří sportovní federace a její orgány, ocenění atd. To jsou vzájemná navazující temata z daného sportu, která patří do šablony, což naše šablona zohledňuje, ale ta upravená nikoliv. Mezinárodní basketbal je obsahem jiné šablony a není předmětem této diskuse.
Sport basketbal se v období 1992/1993 nezměnil. Pro sportovce i kluby od počátků basketbalu existovala a existuje nejvyšší domácí soutěž a není důvodná změna základního členění šablony na Československo a Česko, tedy podle politického uspořádání. Obdobně pro divadelní hry, opery apod. není třídění představení podle politického uspořádání, ale podle celé historie, např. Prodaná nevěsta - viz odkaz z jejího článku na wikipedii do archivu Národního divadla.
  • Ad 2. Vaše vyjádření chybí.
  • Ad 3. Podle našeho hodnocení pro uživatele wikipedie je naopak daleko jednodušší přejít na navazující téma z basketbalu (reprezentace, soutěže, kluby, hráči, trenéři, federace, ocenění) přímo přes naši šablonu "Český basketbal", než aby začali hledat například na Vámi uvedené jiné webové stránce.
  • Ad 4. To jste špatně pochopil, protože naše porovnání se vztahuje k jiným jazykovým mutacím, kolik nikoliv našich, ale jejich domácích soutěží zařazují na wikipedii ze struktury jejich národních soutěží, např. v němčině je z Rakouska jen Bundesliga.
Do šablony do řádku soutěže jste doplnil "1. liga, 2.liga". To máte na mysli soutěže mužů nebo i soutěže žen? Vyvětlete prosím proč tyto soutěže mají být v encyklopedii obsaženy. Vaší úpravě chybí zhodnocení proč jste tak učinil. Wikipedie je encyklopedie, informace o domácích soutěžích jsou uvedeny na stránkách sportovní federace a v médiích.
Ještě doplňujeme, že jsme ve verzi šablony z 25.4.2014 v době diskuse k šabloně provedli úpravu v řádku soutěže v souladu s Vaším námětem a na začátek řádku soutěže byla přesunuta aktuální soutěž Mattoni NBL resp. Ženská basketbalová liga a odkaz na dřívější soutěže přesunut na konec řádku.
Dále jste uvedl: "k tomu by se pak dodělal podle vzoru např. hokeje seznam všech současných i bývalých účastníků (a pak ho mít v šabloně-kategorie opravdu ne)." Zřejmě jste přehlédl, že takové dvě naše šablony s titulkem "Mattoni NBL – Národní basketbalová liga (NBL) a basketbalové soutěže" resp. "Ženská basketbalová liga a basketbalové soutěže" existují a navíc v nich je kromě jiného námi použitý vhodnější název "Dřívější účastníci", zatím co hokej má v šabloně "Bývalé kluby", přitom nerozlišuje např., zda klub skutečně zanikl, byl přejmenován, sloučil se s jiným, nebo se neúčastní nejvyšší soutěže, ale existuje dál, ale potom to není bývalý klub. Tyto naše šablony budou rozšířeny, ale až v návaznosti na vyhodnocení, jak přistoupit k článkům o soutěžích, to budou diskutovat autoři článků o basketbale.
  • Ad 5. Uvedl jste: "Ovšem navigační šablony by neměly být tvořeny většinově kategoriemi...", aniž byste konkrétně odůvodnil, co v naší šabloně "Český basketbal" považujete za nesprávně zařazené z hlediska těch, kterým je tato encyklopedie určena, tedy uživatelů wikipedie.
Jiný wikipedista v diskusi k šabloně uvedl: "mám také vážné výhrady ke vzájemné nepropojenosti stromů (větví) kategorií". Právě lepší zpřístupnění stromu kategorií by mohlo vést ke zlepšení pochopení systému kategorií uživateli a k jeho zkvalitnění. Uvedení a věcné třídění kategorií v navigační šabloně považujeme za systémově výrazně lepší řešení než rozšiřování počtu kategorií na konci článku.
Prosíme také, abyste vzal v úvahu to, že naše šablona "Český basketbal" je určena k článkům o basketbale pro všechny uživatele wikipedie, nejen pro mladé lidi, kteří lépe ovládají počítač a internet, ale i pro věkově starší a seniory.
Ještě dovětek: bylo nikoliv hlasování o šabloně, ale diskuse, kterou ukončil wikipedista Mates 21.4.2014, 17:49, aniž by svůj postup věcně odůvodnil.

Považovali bychom za férové, aby šablona "Český basketbal" byla autory změn vrácena zpět do původní podoby. Autoři šablony posoudí případné odůvodněné věcné připomínky. Nikdo z autorů šablony "Český basketbal" by si nedovolil zasahovat do článků a šablon z jiných oblastí, které důkladně neznají. Takový férový postup očekávame také od ostatních wikipedistů. Děkujeme za pochopení. S pozdravem Asistentka Bcsparta (diskuse) 20. 5. 2014, 14:48 (UTC)

Star Wars[editovat zdroj]

Shledal jsem, že se docela zabýváte články se Star Wars tématikou. Rád bych na tomto tématu rovněž pracoval a hodilo by se mi, kdyby jste mi pomáhal s faktickou přesností, protože neznám některé souvislosti (viděl jsem jen oněch 6 hlavních filmů). jenom by jste se musel smířit s tím, že na Wikipedii nejsem moc často, takže žádosti by byly značně nepravidelné. Děkuji za odpověď a s pozdravem --Konvalín (diskuse) 11. 1. 2015, 18:51 (CET).Odpovědět

No, po pravdě jsem o Star Wars víceméně ztratil zájem, protože disneyovci zničili expanded universe a celkem úspěšně pracují na zničení star wars jako takových... v podstatě mě znechutilo to, že spoustu práce na Star Wars, co odvedli jiní lidi (hry, knihy, komiksy...) kteří mimochodem způsobili to, že jsou SW tak populární, tak zneplatnili tím svým rebootem; jsem holt vyznavač toho, že co bylo napsáno/natočeno/naprogramováno/nakresleno, by se nemělo zásadně měnit a překrucovat, sám George Lucas takový postup nazval barbarstvím. A mě konkrétně štve, že fakticky zneplatnili většinu informací, co jsem sem na wikipedii dal, protože ze Star Wars nejsou pro mě prioritou filmy, ale vyrostl jsem na sérii Star Wars: Knights of the Old Republic a Letopisy rytířů Jedi....a ty se teď jakože vůbec nestaly. Dodnes nechápu, proč jim to George Lucas vůbec prodával... --Fraxinus (diskuse) 12. 1. 2015, 00:29 (CET)Odpovědět
Jste si jistý, že je to až tak zlé? --Konvalín (diskuse) 12. 1. 2015, 21:45 (CET)Odpovědět
Jinak rád bych vás upozornil na mé editace v článku Star Wars I. Poněkud jsem pozměnil děj. Byl bych rád, kdyby jste se na to podíval a provedl případně úpravy ke svému obrazu. Dobrou noc --Konvalín (diskuse) 12. 1. 2015, 22:23 (CET)Odpovědět
Omlouvám se, zapomněl jsem na tebe, a prosím, tykej. Zlé to podle mě bude. Nedávno jsem četl rozhovor s Mark Hamillem, kde se k sedmému dílu vyjádřil poněkud divně a dvojznačně, jako by on sám očekával, že to bude nic moc.--Fraxinus (diskuse) 15. 2. 2015, 15:13 (CET)Odpovědět

Váš účet bude přejmenován[editovat zdroj]

17. 3. 2015, 23:32 (CET)

Železniční doprava v Abcházii[editovat zdroj]

Zdravím, pane kolego. Se zájmem jsem si přečetl Váš článek, kterého jsem si všiml teprve teď. Mohu se zeptat, zda máte i nějaké osobní či jiné bližší poznatky mimo citované ruské zdroje? Karel61 (diskuse) 5. 9. 2015, 22:15 (CEST)Odpovědět

Zdravím též. V Abcházii jsem nikdy nebyl, takže nemám. K sepsání toho článku mě přimělo toto video, viz: https://www.youtube.com/watch?v=dTCHujPg3cM --Fraxinus (diskuse) 6. 9. 2015, 00:49 (CEST)Odpovědět

Různé osudy[editovat zdroj]

Dobrý večer, myslím, že jsme už někde spolu diskutovali. O jedné malé zemi a jistém Ankvabovi bylo napsáno už hodně protichůdného. Byl jsem kdysi třikrát v zemi, která sousedí s Gruzií na východě. Ta je holt samostatná, ale na Západě nepříliš oblíbená. No a ti emigranti, ti jsou také různí. Hezký zbytek večera, --Zbrnajsem (diskuse) 4. 2. 2016, 19:53 (CET)Odpovědět

Meetra Surik[editovat zdroj]

Zdravím, o vámi založeném článku Meetra Surik jsem založil diskusi o smazání. --Harold (diskuse) 28. 8. 2017, 19:03 (CEST)Odpovědět

Legends aneb mažeme články[editovat zdroj]

Děkuji že jste se zastavil a přispěl názorem. Asi před dvěma roky jsem vás kontaktoval ohledně Star Wars, tehdy jsem tomu ale ještě nerozuměl. Ani jsem pomalu nerozeznal Legends od nového kánonu. Nyní už to chápu a také rozumím tomu, proč jste tolik litoval pád starého expandovaného univerzia a souhlasím s vámi. Dost mě mrzí že zrovna vaše články byly navrženy ke smazání, protože na některých z nich jsem se Star Wars začínal. A ano, skutečně český klon Wookipedie je otřesné dílo. Jinak kdyby jste měl čas, rád uvítám faktické úpravy u článků Lord Zsinj a Admirál Daala. Bohužel jsem značně limitován nedostatkem obrázků na Commons a neustálou nutností dokazování faktické důležitosti mých článku pro českou Wikipedii. S pozdravem --AK (diskuse) 29. 8. 2017, 00:35 (CEST)Odpovědět

Ještě dodatek - Star Wars VII se opravdu nepovedla, dění v Legends je mnohem zajímavější. To jen tak bokem (kam se to hrabe na Thrawna či na New Jedi Order) :)
Obávám se, že s faktickými úpravami dotyčných článků moc nepomohu, neboť tyto postavy neznám. Já se specializoval na děj kolem Staré Republiky. S navržením ke smazání se to momentálně vyvíjí směrem "sloučit," takže to zas až tak zle prozatím nevypadá. Co se týče obrázků do commons, tak zde je problémem to, že naprostá většina z nich je copyrightovaná, proto se do wikipedie nejspíš nemají šanci dostat, leda až za 70 let od autorovy smrti. Nic tam proto ze SW nenahrávej, stejně ti to brzo smažou. Nevím, jak jsi starý, ale s tou nutností dokazování faktické důležitosti je top podobné jako v reálném světě, když se třeba v práci o něco snažíš, a ostatní ti hází klacky pod nohy... Takový je bohužel život.--Fraxinus (diskuse) 29. 8. 2017, 09:26 (CEST)Odpovědět

Legends vs. Disney[editovat zdroj]

Nerad o tom začínám, ale nebylo by vhod vymyslet nějakou šablonu, ve které bychom měli něco jako : "Tento článek patří do expandovaného univerzia, které bylo roku 2014 nahrazeno tzv. "kánonem". Nyní patří do sbírky Legends - kánonicky neuznané příběhy" a pak třeba : "Tento článek patří do tzv. Disney kánonu, zavedeném v roce 2014 a koexistujícím se epizodou VII." Nebo něco tak podobně - hromada článků totiž oplývá problémem, že míchají informace z obou věcí dohromady. A i když to nerad říkám, prostě by se to nějak mělo odlišit. Taky mi vadí, že to Disney převzalo a co s tím udělalo, ale nějak se to promítnout musí, aby se v tom dalo vyznat. S pozdravem --Darth_AK (diskuse) 3. 9. 2017, 21:33 (CEST)Odpovědět

Myslím, že bude lepší oba kánony oddělit odstavci s nadpisem něco jako "Biografie dle Legends" a "Biografie dle kánonu Disney", pod nímž by byl odkaz na článek, který pojednává o tom, co s tím Disney provedli. --Fraxinus (diskuse) 3. 9. 2017, 21:41 (CEST)Odpovědět
To by bylo asi nejlepší. Souhlas. Zkusím to ještě promyslet a pak to vypálím. Škoda že to Disney slušně řečeno tak "pohnojili". S pozdravem --Darth_AK (diskuse) 3. 9. 2017, 22:29 (CEST)Odpovědět

Seznam Sithů[editovat zdroj]

Dobrý den, prosím o opravu referencí v hesle Seznam Sithů - název „:0“ je použit vícekrát s různým obsahem. Děkuji --Jvs 4. 9. 2017, 10:13 (CEST)Odpovědět

Jasně, všiml jsem si toho, ale v práci bohužel editovat nemůžu. Mrknu na to později.--Fraxinus (diskuse) 4. 9. 2017, 15:09 (CEST)Odpovědět

Gruzie[editovat zdroj]

Zdravím, prozatím jsem vaše změny ve článcích o Gruzii revertoval, protože jsem neviděl odůvodnění. Zároveň ale věřím, že nějaký důvod máte, a rád bych si ho vyslechl. Třeba tam ten text skutečně nepatří. Díky, --Palu (diskuse) 9. 9. 2018, 22:22 (CEST)Odpovědět

Též zdravím. Tu pasáž, co jsem smazal, byla přítomná ve vícero článcích dotýkajících se kavkazských problémů a dal je tam jeden náš bývalý kolega, po kterém tu už není vidu, slechu, a který do článků často přidával informace z pochybných zdrojů s nádechem propagandy, což je bohužel i tento případ, a to do encyklopedie nepatří. V tomto konkrétním případě šlo jen o jeden velmi zaujatý pohled, co v Gruzii prosadil zákonem Saakašvili a psalo a ukazovalo se to tenkrát všude, a vůbec to nevyvážil především pohledem samotných obyvatel a představitelů dotyčných republik. A to je dle mého názoru neencyklopedické.
Tyto pasáže, co jste teď revertoval, stejně brzy smažu znovu, protože ty články hodlám předělat a vyvážený pohled do toho hodlám vnést. Na jiných wiki takový zásah již udělali. Takto jsem již upravil začátek článku o Abcházii.--Fraxinus (diskuse) 9. 9. 2018, 22:55 (CEST)Odpovědět
Kolega Fraxinus.cz provedl oprávněné smazání. Po vrácení těch 13 odkazů (takový počet je přehnaný, k tomu je to většinou anglicky) kolegou Paluem jsem si je prohlédl (a zdroje přečetl). Zjistil jsem, že je to pořád to stejné, ale mnohé zdroje ani výslovně neříkají, že Abcházie je Ruskem okupované území. Některé zdroje byly nedostupné, tudíž bezcenné. Čtyři zdroje jsem tedy zase smazal, byly úplně zbytečné. Těch zbývajících devět zdrojů je až až, ještě by mohly být zredukovány. Zato většina tvrzení v článku není ozdrojována vůbec. --Zbrnajsem (diskuse) 9. 9. 2018, 23:04 (CEST)Odpovědět
Děkuji kolegovi z Brna za aspoň takový zásah. Celá ta pasáž, o které je řeč, by měla být sepsána, jako jsem to udělal v článku Mezinárodní reakce na vyhlášení nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie, tedy takto: "Gruzie po uznání nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie Ruskem reagovala vyhlášením těchto dvou států za svá, Ruskem okupovaná území." Jako referenci jsem tam dodal jedinou, pocházející přímo z Gruzie. A to by mělo stačit, neboť těch 13 odkazů mínus 4 zastávalo tentýž postoj tak jako tak.--Fraxinus (diskuse) 9. 9. 2018, 23:13 (CEST)Odpovědět
Konkrétně v článku Gruzínsko-abchazský konflikt ta pasáž, co jsem smazal, tam nemá co dělat. Článek se zabývá primárně bojem Abchazů a Gruzínů, nikoliv tím, kdo považuje co za co.--Fraxinus (diskuse) 9. 9. 2018, 23:13 (CEST)Odpovědět
No, mě to jako produkt propagandy nepřijde. Nicméně budu rád, když se ujmete předělání článků. Jen prosím, aby to zas nebyl produkt propagandy protistrany a aby tam zazněly všechny pohledy. Například Autonomní republika Abcházie by se měla věnovat především gruzinskému pohledu, ale měla by být i zmínka o Abcházie. Naopak ta by zase měla více pojednávat o rusko-abcházském pohledu a měla by i zmínit autonomní republiku. Apod. Třeba vámi zmíněná věta "Gruzie po uznání nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie Ruskem reagovala vyhlášením těchto dvou států za svá, Ruskem okupovaná území." určitě není NPOV, protože operuje s myšlenkou, že vlastně ten rusko-abcházský pohled je ten správný, ačkoliv není nikým jiným uznaný, takže evidentně je v rozporu s NPOV. Jinak kontext a zasazení do reality do článků určitě patří. --Palu (diskuse) 9. 9. 2018, 23:18 (CEST)Odpovědět
To záleží na tom, jak se člověk orientuje v problematice. V tomto případě ale trvám na tom, že se tam hledí pouze na jediný pohled zcela ignorující zájmy protistran (a hlavně obyvatel dotyčné lokality), což je v rozporu s tím, co si v encyklopedii představuji. Pak je nutné, zvláště u výbušného tématu, takový jednostranný pohled za propagandu považovat. V takovém duchu hodlám dotyčné stránky přepracovat. Ale bude to nejspíš dlouhodobější záležitost, protože tohle není zrovna jednoduché téma jako např. články o fyzikálních zákonech. ;) U té věty v uvozovkách by to mělo být rozvedeno tak, že s tímto postojem souhlasí celý západní svět, avšak v úvodu bych to tak nechal a tuto záležitost popsal více v odstavcích Dějiny a Politický systém. Zrovna tady v tomto případě tam musí být dle mého názoru pohledy čtyři: Abchazský, gruzínský, ruský a zbytku světa. Největší problém ale je, že tady se asi nikdo nevyhne tomu fandit jedné, druhé, třetí straně a tak, ale to platí všeobecně, nejen na tenhle kavkazský případ (pamatuji, že se kvůli tomu tady i arbitrážovalo nebo banovalo). Skutečný NPOV pohled asi budou mít vzhledem k čerstvosti této záležitosti asi až naše potomstvo. Prozatím mám takovouhle vizi--Fraxinus (diskuse) 9. 9. 2018, 23:33 (CEST)Odpovědět
Podle mě je důležité pro NPOV respektovat především mezinárodně uznaný stav a z něj vycházet. To, že obyvatelé dané země to vidí tak či onak, to tam může být silně zdůrazněno, pokud to bude mít oporu v objektivních zdrojích. NPOV musí jít ruku v ruce s ŽVV. Každá informace by měla mít tu správnou váhu odpovídající váze, kterou jí dává okolní svět. Teprve pak můžeme dosáhnout skutečné NPOV v duchu "ověřitelný odraz reality". --Palu (diskuse) 10. 9. 2018, 07:05 (CEST)Odpovědět
Co je to ŽVV?--Fraxinus (diskuse) 10. 9. 2018, 09:29 (CEST)Odpovědět
WP:ŽVV. --Palu (diskuse) 10. 9. 2018, 10:22 (CEST)Odpovědět
Za ŽVV lze považovat také lepení 13 odkazů k něčemu, když ty odkazy jdou mimo a odkazují pořád na jedno stále stejné stanovisko. V tomto případě vše odněkud zkopírováno a nalepeno do několika článků. Jiná stanoviska zohledněna nebyla. --Zbrnajsem (diskuse) 10. 9. 2018, 11:17 (CEST)Odpovědět
Ne, tohle vlastní výzkum není. Pokud jsou ty informace relevantní k tématu, lze je použít klidně překopírováním z jiného článku. Forma je podružná, ale obsah by tam být určitě měl, je-li to relevantní a odpovídá-li to realitě zaznamenané věrohodnými zdroji. Zatím jsem neviděl případ, kdy by zmíněný text byl k tématu konkrétního článku vyloženě irelevantní a tudíž i nevhodný. --Palu (diskuse) 10. 9. 2018, 12:18 (CEST)Odpovědět
Jsem si jistý, že kolega Zbrnajsem poukazoval, ale nejmenoval konkrétně, spíše na to, že ta pasáž, co jsem odmazal, byla zpolitizovaná a ne neutrální, jak by mělo být na wikipedii. Mimochodem, snad nikde jinde na wikipedii jsem nezažil, aby jedno zaujaté tvrzení ignorující ostatní pohledy na věc někdo musel podpořit 13 referencemi.--Fraxinus (diskuse) 10. 9. 2018, 12:31 (CEST)Odpovědět
Ano, místo 13 referencí by bylo vhodnější vybrat jednu nebo dvě pořádné. To je jistě nedostatek. --Palu (diskuse) 10. 9. 2018, 12:50 (CEST)Odpovědět
Prozatím bych tuto diskuzi uzavřel a pak se k tomu vrátíme, až se dokopu k tomu dotyčné články předělat. Budu rád za případnou pomoc či rady.--Fraxinus (diskuse) 10. 9. 2018, 13:00 (CEST)Odpovědět

Pozvánka na Asijský měsíc Wikipedie 2019[editovat zdroj]

Ahoj, letos v listopadu se uskuteční již druhý ročník Asijského měsíce Wikipedie. Soutěž spočívá v tom, že po vytvoření čtyř článků (které budou splňovat pravidla) budeš mít nárok na pohlednici z Asie. Doporučuji si přečíst stránku soutěže pro více informací.

Také můžeš soutěž doporučit jiným uživatelům (za doporučení bych ti byl velmi vděčný). Těším se na tvou případnou účast. Při jakýchkoli dotazech se neváhej obrátit na diskusní stránku soutěže.

S pozdravem lokální organizátor Patriccck 22. 10. 2019, 17:28 (CEST)Odpovědět

Zdravím a děkuji za pozvání. Po 100 wikidní ale plánuji své aktivity zde na čas omezit, takže se nezlob, že se soutěže nejspíš nezúčastním. Potřebuji od toho oddych.--Fraxinus (diskuse) 23. 10. 2019, 15:09 (CEST)Odpovědět

Infobox pro železniční vozidla[editovat zdroj]

@Fraxinus.cs: Zdravím, Ty šablony lokomotiva hlavička a další smazány nebyly. Byl tam jenom překlep a ten jsem opravil. V horizontu pár dní ale boudou všechny čtyři infoboxy pro lokomotivy nahrazeny novým. Převádět to bude robot, takže může dojít k chybám. Ty se spolu s Dvorapou budu snažit vyřešit co nejdříve. --MIGORMCZ (diskuse) 25. 3. 2020, 23:38 (CET)Odpovědět

We sent you an e-mail[editovat zdroj]

Hello Fraxinus.cs,

Really sorry for the inconvenience. This is a gentle note to request that you check your email. We sent you a message titled "The Community Insights survey is coming!". If you have questions, email surveys@wikimedia.org.

You can see my explanation here.

MediaWiki message delivery (diskuse) 25. 9. 2020, 20:47 (CEST)Odpovědět

Abcházové x Abchazové[editovat zdroj]

Ahoj Fraxinusi, měl bych na Tebe dotaz ohledně správnosti pojmenování obyvatel Abcházie. Všiml jsem si, že u některých Tvých článků je špatně proklik na válku v Abcházii, tak jsem to tam opravoval a přitom mi zčervenalo i slovo Abchazové, tak jsem to asi u tří Tvých článků opravil na Abcházové. Pak jsem ale našel, že zde existuje článek Abchazové, tedy krátce psáno. Googloval jsem a zdá se mi, že v podstatě jen wikipedie používá to "krátké a". Podíval jsem se teď do tištěných knih, které mám o státech světa doma a ve všech z nich se uvádí "dlouhé a". Jak to tedy je? Jak by to mělo být správně? Beru Tě jako odborníka na Abcházii a nerad bych opravoval něco špatně. I když mi logické přijde psát Abcházové. --Stavrog (diskuse) 9. 12. 2022, 04:12 (CET)Odpovědět

Zdravím. Problém s krátkým "a" je ten, že ten článek Abchazové již v době, kdy jsem tady začal pracovat, v této podobě již existoval, a tak jsem s ním v dobré víře pracoval dál. Zda je to správně, jsem si vůbec tedy neověřoval. Navíc s výrazem "Abchazové" či "Abcházové" jsem se při práci tady prakticky vůbec nesetkával, neboť použitelné zdroje informací pocházejí buď odtamtaď, nebo z Ruska nebo z Gruzie. I tak tento název počínající na "abch-" je úplně špatně; oni se tak sami nikdy nenazývali a slovo Abcház u nich neznamená na rozdíl od etnonymu Apsua (Аԥсуа) vůbec nic; a to ani v ostatních okolních jazycích včetně gruzínsštiny) Dlouhé á jsem si až teď vyhledal v Ottově slovníku naučném. Vzhledem k tomu, že jejich mezinárodní pojmenování je špatně (stejně špatně jako bývalo kdysi v případě nás "Bohemians", až relativně nedávno nás za hranicemi konečně začínali nazývat "Czechs"), mi je to ale úplně jedno, jak se to píše, protože hlídač pravopisu ti stejně červeně podtrhne Abcház i Abchaz. --Fraxinus (diskuse) 9. 12. 2022, 15:15 (CET)Odpovědět
Tak jsem se koukl do příručky UJC a dle ní je to jedno. --Fraxinus (diskuse) 9. 12. 2022, 15:30 (CET)Odpovědět

Zapojte se do Komunitního wishlistu![editovat zdroj]

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:32 (CEST)Odpovědět

Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu[editovat zdroj]

Dobrý den,

jako aktivního editora Vás prosíme o pomoc při tvorbě strategického plánu spolku Wikimedia Česká republika do roku 2027. Pomozte nám rozhodnout, jakým směrem se mají programy pro editory v následujících třech letech ubírat. O vyplnění krátkého dotazníku Vás prosíme do 1. května 2024, obsahuje 7 otázek a zabere to asi 5 minut.

Vyplňte dotazník pro editory

V rámci probíhajících příprav strategického plánu spolku WMČR na léta 25–27 běží paralelně řada procesů. Různými formami postupně oslovujeme definované cílové skupiny. V rámci možností se snažíme o maximální stručnost a efektivitu, ptáme se vždy na to, co je pro danou skupinu primárně relevantní.

Více informací k procesu a průběhu přípravy SP najdete na pro tyto účely zřízené veřejné stránce. Na editorský dotazník navazuje termínově setkání se správci a patrolou – v gesci Pavla Bednaříka. V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz.

Děkujeme za zapojení,

--janbery (diskuse) 20. 4. 2024, 23:49 (CEST)Odpovědět