Diskuse s wikipedistou:Bcsparta

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdeněk Dejmek (diskuse) 25. 5. 2013, 23:30 (UTC)

Interwiki[editovat zdroj]

Externí odkazy do jiných cizojazyčných verzí Wikipedie se do textu v žádném případě nevkládají, z každého textu budou smazány. K tomuto účelu zde slouží tzv. mezijazykové odkazy zvané interní mezijazykové odkazy. Děkuji za pochopení. Zdeněk Dejmek (diskuse) 25. 5. 2013, 23:30 (UTC)

Možné porušení autorských práv[editovat zdroj]

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Dobrý den, oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text chráněný autorským právem převzatý bez dovolení z webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku Hana Ezrová, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licencí GFDL a CC-BY-SA 3.0, pošlete o tom e-mail do OTRS. K Vámi vloženému textu byla vznesena námitka, že se nápadně podobá textu z: http://www.cbf.cz/ostatni/kratke-zpravy/polocasova-prestavka-prazskeho-semifinale-bude-patrit-jubilantkam.html

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceWikipedie:Váš první článek. Díky za pochopení.

--Tlusťa 26. 5. 2013, 17:27 (UTC)

K žádnému porušení autorských práv nedošlo. Oba příspěvky (citovaný i na Wikipedii) pocházejí ze stejného zdroje - od jubilantky.
S pozdravem Bcsparta (diskuse) 7. 1. 2014, 18:00 (UTC)

Nejlepší český basketbalista 20. století[editovat zdroj]

Zdravím, nelze nahrazovat odkazy na chybějící články na České Wikipedii odkazy na články na jiných Wikipediích. Řešením je založit chybějící články, třeba jen pahýlky podle Italské Wikipedie. --Jowe (diskuse) 1. 1. 2014, 13:59 (UTC)

Dobrý den. Vaše řešení nepovažuji za zcela správné. Vhodnější je buď externí odkaz nebo dočasné použití článku v jiné jazykové verzi a po založení článku v češtině provést přesměrování. V tomto případě se nejedná o mezijazykový odkaz (v levém menu).
S pozdravem Bcsparta (diskuse) 7. 1. 2014, 18:00 (UTC)

Československá basketbalová liga[editovat zdroj]

Zdravím. Nechci Ti to opravovat, ale máš tam chyby (fotbalové kluby) např. ŠK Slovan Bratislava. Doporučuji abys si zapnul udělátka a budeš vidět chyby (přesměrování).--Zoner60 (diskuse) 20. 2. 2014, 16:35 (UTC)

Text opraven, ale např. ŠK Slovan Bratislava, VŠ Bratislava byly slovenské všesportovní kluby, podobně jako např. Sparta Praha, je proto problematické správné posouzení a zejména to, zda dát přednost dnešnímu stavu nebo sportovní historii před 50 a více lety. Nebo např. tým Strakova akademie měl sídlo v dnešním objektu vlády ČR a naproti přes ulici tělocvičnu s bazénem. I v tomto případě je odlišný současný stav a sportovní historie.

Bcsparta (diskuse) 20. 2. 2014, 19:01 (UTC)

Doporučuji aby si zapnul v udělátkach (zvýraznění přesměrování) a ty je pak uvidíš!!!--Zoner60 (diskuse) 21. 2. 2014, 04:47 (UTC)

Šablona:Mattoni NBL[editovat zdroj]

Zdravím, nezkoumal jsem šablonu nějak podrobně, ale co do šablony {{Mattoni NBL}} přidat do zvláštní sekce současné týmy, které se v soutěži vyskytují v aktuálním ročníku) a do zvláštní sekce týmy, které tuto ligu hrály dříve a již jsou pryč (sestup, ekonomické potíže atp.)? --Jan Polák (diskuse) 27. 2. 2014, 12:01 (UTC)

Taky zdravím. Již existující šablona má poněkud zavádějící název, protože Mattoni je firma, která ligu basketbalu sponzoruje a sponzor se může změnit. V Československu byla nejvyšší domácí soutěží 1.liga, po rozpadu Československa od ledna 1993 byla nejvyšší soutěží česká 1. liga basketbalu přejmenovaná v roce 1998 na Národní basketbalovou ligu (ve zkratce NBL). Česká basketbalová federace poté začala používat název 1. liga pro druhou nejvyšší soutěž. Ve sportovních info na wikipedii je nezbytné, aby nejvyšší národní nebo mezinárodní sportovní soutěžm či liga, ať ve fotbale, hokeji, basketbale nebo jiném sportu měla jednu základní stránku. Nemůže rozhodovat to, kým je momentálně sponzorována nebo které kluby ji hrají. Takovýto přístup existuje i k NBA či americké univerzitní soutěži NCAA nebo i v Evropě, jak u Euroligy, tak u národních lig. Otázkou k diskusi tedy může možná být název šablony, nikoliv její obsah. Jiný přístup by postrádal logiku věci a dlouhodobou koncepci. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 27. 2. 2014, 15:13 (UTC)
Zmíněná změna názvu šablony je otázkou jednoho přesunu. To není problém. Nesouhlasím ale s tvrzením, proč by se obsah šablony nemohl měnit. V šabloně jsou uvedeny jednotlivé ročníky nejvyšší basketbalové soutěže, což je v pořádku, a dále kluby, které tuto soutěž – předpokládám v aktuálním ročníku – hrají. Proč by se ale šablona nemohla rozšířit o další výpis týmů, které tuto soutěž hrály v minulosti od roku 1993? Tedy něco takového, co je v šabloně nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže (skupina „Bývalé kluby“):
--Jan Polák (diskuse) 27. 2. 2014, 16:08 (UTC)
Rozšížení šablony o účastníky dřívějších ročníků ligy (např. od roku 1993) možné je. To však souvisí např. také s problematikou licencí klubů či týmů k účasti v soutěži a převodů těchto licencí. Název skupiny „Bývalé kluby" ve fotbalové šabloně je zřejmě chybný či nepřesný z právního hlediska. Správnější by bylo použití názvu skupiny např. "Dřívější účastníci" - ty jsem do šablony doplnil. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 27. 2. 2014, 16:48 (UTC)

Šablona:Nejvyšší česká basketbalová soutěž žen[editovat zdroj]

Zdravím, upozorňuji, že doplnění šablony {{Nejvyšší česká basketbalová soutěž žen}} je chybné, tedy nyní už její obsah nekoresponduje s názvem. Šablona má obsahovat pouze články vztažené k lize, nikoli jiná témata. Bude nutné založit novou šablonu např. {{Basketbal v Česku}} a tam hesla přenést. Zdraví.--Kacir 3. 3. 2014, 15:10 (UTC)

V daném případě, stejně jako u šablony Mattoni NBL, by zřejmě bylo logičtější změnit či rozšířit název šablony tak, aby korespondoval s obsahem, který je věcně správný. Co se týče šablony žen, bude třeba ještě doplnit dřívější účastníky ligy žen po prověření názvů týmů a jejich vlastníků.
Ad Mezinárodní basketbal - je možné jako alternativu zvážit zařazení pod název šablony (případně do dolního rámu) tak, jak to používá anglická wikipedie, viz např. Navbox name = International basketball (above - below). S pozdravem Bcsparta (diskuse) 3. 3. 2014, 15:49 (UTC)
Š:Mattoni NBL je stejný případ, který bude nutné upravit. Až do vašich změn odpovídal obsah názvu. Lze vytvořit buď zastřešující šablonu s hesly ke konkrétnímu státu (Česku), přehledovou všeobecnou (kam zase nepatří články z jednotlivých států), nebo specializovanou šablonu ligových soutěží, ocenění apod.
Nelze ale míchat vše dohromady, tj. k šabloně české ligy dodat hesla z mezinárodního basketbalu, Československa atd. Za rok přijde někdo další a přidá do šablony ročníky NBA, nebo maďarské ligy. Takové nesourodé „plachty“ se mažou a jejich obsah se musí tématicky rozdělit. --Kacir 4. 3. 2014, 02:17 (UTC)
Ano, šablona Mezinárodní basketbal je vhodná, povšimněte si, že se v ní neobjevují specializované články např. ligových soutěží, ty uvádí zase tato šablona. Zdraví.--Kacir 4. 3. 2014, 02:21 (UTC)
Z porovnání s obdobnou navigační šablonou Česká hokejová extraliga plyne, že pro provedené úpravě jsou obě basketbalové navigační šablony ve své podstatě vytvořeny obdobně jako hokejová a není důvod k jejich úpravě, kromě úpravy názvu šablony, což je již minule uvedeno. Nepovažuji za správný směr přilišné kouskování šablon na dílčí šablony a ani anglická wikipedie nejde takovým směrem, čehož důkazem jsou i Vámi citované dvě šablony. Vámi citovaná anglická šablona Professional Basketball Leagues se týká jak národních lig, tak mezinárodních basketbalových lig a na druhém řádku šablony jsou uvedeny FIBA, NBA a hlavní další světové soutěže, které jsou v naší basketbalové šabloně v poslední skupině dole. Takže v žádném případě nejde o "nesourodou plachtu", ba právě naopak.
Otázkou k diskusi je jen to, jakým způsobem do šablony zařadit základní odkazy na mezinárodní basketbal, které nyní jsou dole v poslední skupině a měly by v této šabloně zůstat, ale nikoliv být rozšiřovány např. Vámi uvedenými ročníky NBA nebo maďarské ligy. Ty už do této šablony nepatří.
Na tuto základní basketbalovou navigační šablonu (muži, ženy) mohout navazovat další šablony jako např. Basketbal na LOH, Mistrovství světa či Evropy mužů a žen, které již existují. Je třeba, aby systém šablon měl logiku a byl vhodný pro uživatele wikipedie.
Poznamenávám ještě, že některé české sportovní šablony (vč. fotbalu a hokeje) používají název skupiny „Bývalé kluby", který je zřejmě chybný či nepřesný z právního hlediska. Správnější by bylo použití názvu skupiny např. "Dřívější účastníci" - tak je upraveno v basketbalové šabloně. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 4. 3. 2014, 03:46 (UTC)
Abych parafrázoval: Z porovnání s obdobnou navigační šablonou {{Česká hokejová extraliga}} plyne, že jsou obě basketbalové navigační šablony, zcela odlišné. Vždyť ta hokejová obsahuje pouze články vztažené k extralize. Není to žádná míchanice, kdy se do šablony české ligy žen vloží sekce „Basketbal muži“, „Jiné odkazy“, „Mezinárodní“. Nebo snad hokejová šablona takové články obsahuje? Stejně tak odkazované šablony en wiki jsou tématicky zaměřené k jejich názvu. Zdraví.--Kacir 4. 3. 2014, 04:04 (UTC)
Diskutované navigační šablony Basketbal vs. Hokej nejsou zcela odlišné, ba naopak jsou si velmi podobné, což jednoznačně dokumentuje toto porovnání:
  • Basket sk. 1-3: - NBL, Kluby, Dřívější účastníci >> viz Hokej sk. 1-3: Sezóny, Současné kluby, Bývalé kluby
  • Basket sk.4-5: Jiné odkazy, Ocenění >> viz Hokej sk. 4-7: Utkání hvězd, Trofeje, Zrušené trofeje, Ostatní
    • Basket - Jiné odkazy: Česká basketbalová federace >>> viz Hokej - Ostatní: Síň slávy
    • All-Star zápasy ligy >>> viz Hokej - Utkání hvězd české extraligy
    • Český pohár muži, ženy - soutěž beprostředně souvisí s basketbalovou ligou >>> Hokej - nemá
    • Basket - Ocenění >> viz Hokej - Trofeje, Zrušené trofeje, Ostatní (Zlatá hokejka)
  • Československo >> viz Hokej - Předchůdkyně
Závěr: shora uvedené je obsahově věcně shodné, hokej má více informací o trofejích.
  • Basketbal ženy >> Hokej nemá ženský hokej, ale v šablonách basketbalu v Evropě jsou v některých jazycích uvedeny u soutěží mužů také soutěže žen a naopak.
  • Mezinárodní basketbal - to je jediný zásadní rozdíl mezi šablonami Basket >> Hokej to je již opakovaně uvedeno. Podle navboxu jiných jazyků přesunuto do záhlaví šablony.
Je třeba respektovat to, že navigační šablona má dva účely - návaznosti nejen dovnitř, ale také návaznost směrem ven a navíc především to, že je to významná pomoc pro uživatele wikipedie. V předchozí reakci je již uvedeno doporučení, aby se každý pouštěl do úpravy navboxu ve sportu jen pokud příslušný sport dobře zná, včetně cizojazyčných verzí wikipedie a dokázal by úpravy logicky obhájit. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 5. 3. 2014, 22:20 (UTC)

Mattoni NBL 2003/2004[editovat zdroj]

Dobrý den, z jakého důvodu jste, prosím, revertoval typografické úpravy, které jsem na Mattoni NBL 2003/2004 udělala? m.sh (diskuse) 3. 3. 2014, 17:15 (UTC)

Dobrý den, akceptoval jsem v "Tabulka druhé části soutěže, skupina A1" Vaši opravu chybějícího znaku ] u týmu USK Praha, za což Vám děkuji. Pokud jde o další opravy, týkaly se problematiky pomlčky a souvisejících mezer. K tomu existují různé výklady, např. "CO A JAK PSÁT SPRÁVNĚ ČESKY" nebo jazyková příručka od Ústavu pro jazyk český AV ČR, na wikipedii k této problematice viz např. článek Pomlčka. Ve Vaší úpravě jste nahradila krátkou pomlčku za dlouhou, což u sportovních zápasů nebo ročníků soutěže je neobvyklé, viz např. [1] dnešní sportovní výsledky na sport.idnes.cz. Nesprávně byla také zrušena mezera 2x u textu v závorce (září - prosinec 2003), (leden - březen 2004). S pozdravem Bcsparta (diskuse) 3. 3. 2014, 18:04 (UTC)
Dobrý den, s tou závorkou se rádo stalo. Mé další opravy se většinou týkaly nahrazení spojovníků v článku za pomlčku. Dle článku Spojovník na wikipedii i dle kapitoly Spojovník v jazykové příručce Ústavu pro jazyk český AV ČR neexistuje užití spojovníku s mezerou před i za. Proto je také lehké tuto kombinaci najít v textu, těžší ovšem je zvolit, čím ji nahradit, zda spojovníkem bez mezer, nebo pomlčkou s mezerami, nebo pomlčkou bez mezer.
Dle kapitoly Pomlčka v jazykové příručce jsem nahradila spojovníky za pomlčky u zápasů podle odrážky: „vyjádření vztahu s významem ‚proti (versus)‘: utkání Sparta–Slavia, zápas Polička–Litomyšl, ale utkání Hradec-Nová Ves – Jeseník, zápas Karlovy Vary – Plzeň.“
Dále, dle stejné kapitoly, jsem nahradila spojovník pomlčkou a zároveň umazala mezery u rozsahu měsíců a míst podle odrážky: „vyjádření rozsahu (s významem ‚až‘): strana 23–26, v letech 1945–1948, říjen–duben 9–16 h, otevřeno 8–20 hod.; 1.–3. 6., ale 1. 1. – 7. 12.“
Vzhledem k výše uvedenému bych ráda navrhla vrácení mých úprav do článku. S pozdravem m.sh (diskuse) 4. 3. 2014, 12:09 (UTC)
Dobrý den, jako kompromis jsem v úvodu článku v části Konečné pořadí ligy: změnil oddělovací znak mezi jednotlivými týmy na • , (což se běžně používí v šablonách), dala by se použít i čárka, ale konečné pořadí by nebylo dost čitelné. Pokud jde o sportovní výsledky, rád bych znal Váš názor a komentář k tomu, v jakém tvaru se sportovní výsledky na internetu skutečně publikují, jako příklad jsem uvedl web sportovní výsledky na sport.idnes.cz.
Co se týče textu Sparta–Slavia, tak namítám, že takové použití je neobvyklé. Prosím zadejte "Sparta–Slavia" do vyhledávače google a výsledek dokumentuje, že se takovýto text používá ojediněle, což dokládá celkový počet více než 100 tisíc výsledků vyhledávání. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 4. 3. 2014, 22:58 (UTC)
Doplňujeme, že o konfliktu gramatiky mezi příručkou, wikipedií a skutečným stavem byl informován Ústav pro jazyk český, v.v.i se žádostí, aby věc posoudil. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 5. 3. 2014, 19:14 (UTC)
Dobrý den, to je šikovné – ty tečky jsou výborné.
Co se týče uvedené stránky idnes se sportovními výsledky – správně to není (viz předchozí zdůvodnění). Pravdu ale máte v tom, že se to tak na internetu publikuje. A tyto chyby v interpunkci jsou na internetu určitou měrou tolerovány. Má to své důvody. Nejdůležitější je rychlost a akutálnost; pomlčka není na klávesnici. Pokud díky redakčnímu systému nelze do textu pomlčku jednoduše vložit, redaktor nemá čas na vkládání pomlček místo spojovníků manuálně. Manuální nahrazování je časově náročné, šéf ani čtenáři to neocení – a čas jsou peníze. Hmm. Myslím, že by někde měla být hranice. Např. ve čtvrtém odstavci tohoto článku jsou dva spojovníky, kde by měly být správně pomlčky (nahrazení čárky pomlčkou pro větší zdůraznění je základní funkce pomlčky). Ruční nahrazení těchto dvou spojovníků pomlčkami by snad nikoho nezruinovalo. Jako např. v tomto článku.
Vím, mluvíme o sportovních výsledcích a zápasech. Uznávám, že se takto výsledky na internetu publikují, stejně tak, že Sparta–Slavia se příliš na internetu nepoužívá. To ovšem nic nemění na tom, že to podle pravidel českého jazyka není správně. Tak proč to na Wikipedii psát stejně špatně? Proč bychom to nemohli psát správně podle pravidel, vzdělávat tím čtenáře. A tlačítko v editoru k tomu máme. S pozdravem m.sh (diskuse) 5. 3. 2014, 22:10 (UTC)
Omlouvám se, dostala jsem se do editačního konfliktu. Příspěvek jsem nechala tak, jak jsem ho napsala.
Děkuji za Vaši odpověď. Doplňuji, že označení zápasů mezi kluby - viz příklady uvedené v příručce Ústavu pro jazyk český: Sparta-Slavia resp. Polička-Litomyšl se nejenže nepoužívá nyní na internetu, ale nepoužívalo se v novinách ani v tištěných publikacích u ligových sportovních soutěží rovněž v době před internetem. Bylo by podivné, že by to bylo po celou tak dlouhou dobu v rozporu s pravidly českého jazyka. Počkám proto na vyjádření autora příručky Ústavu pro jazyk český. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 5. 3. 2014, 22:42 (UTC)
Na jejich odpověď jsem také zvědavá.
Mezitím uvedu pár příkladů, protože nemohu souhlasit s vaším tvrzením o novinách a tištěných publikacích. (Jen pro jistou: mluvím celou dobu o „Polička–Litomyšl“, ne o „Polička-Litomyšl“.)
Jediné tištěné noviny se sportovními výsledky, které mám k dispozici, jsou Lidové noviny z 30. 12. 2013. Na straně 16 je článek „Statistiky zápasů 33. kola hokejové Tipsport extraligy“, ve kterém je uvedeno např. „Kladno–Sparta 5:4p“, „Brno–Plzeň 5:1“, „Karlovy Vary – Liberec 4:3“ a další tři zápasy také s pomlčkou. Dále je na téže stránce dole pod čarou výsledkový servis s dalšími sportovními výsledky – tam jsou výsledky psány se spojovníkem: „Boston - Ottawa 5:0“ atd.
K tištěné knize jste mě navedl vy přes vyhledávání Sparta–Slavia v google. Na obálce knihy je pomlčka, do knihy bohužel nevidím.
Teď něco (hodně) staršího data. Ve sportovní rubrice Lidových novin z 29. 7. 1935 je na sedmé stránce např. uvedeno: „DSV SAAZ–VIKTORIA ŽIŽKOV 2:0 (1:0)“, na stránce osmé např. „Sparta – Juventus 5:1 (3:0)“ nebo „SK Židenice–SK Husovice 4:1 (1:0)“ a mnoho dalších. (Dnes se mezery kolem pomlček ne/píšou přesně opačně, stále je to ale pomlčka a ne spojovník.)
A nakonec něco z internetu – na stránce až úplně dole za online reportáží jsou vzájemné zápasy. (Malou četnost nevyvracím.)
Nelze tedy říci, že by se u tištěných médií pomlčky nepoužívaly. Používaly se a používají i v tomto významu „proti (versus)“. S pozdravem m.sh (diskuse) 6. 3. 2014, 18:39 (UTC)

Československá basketbalová liga žen a mužů[editovat zdroj]

Zdravím, budete dělat i jednotlivé ročníky basketbalové ligy?--Niccolo (diskuse) 8. 3. 2014, 12:43 (UTC)

Dobrý den, wikipedisté nedělají wikipedii pro sebe, ale je to zdroj informací pro fanoušky, hráče, trenéry, kluby, sportovní novináře atd. a to i pro cizince, kteří nemají dostatečné znalosti češtiny, stejně jako naopak Češi vyhledávají informace na cizojazyčných wikipediích. Ve velké míře tak tomu je např. před mezinárodními zápasy ať klubů či reprezentací. V každém sportu existují dominantní země a tím i jazykové verze, jejichž stránky jsou nejnavštěvovanější a které si systematické členění wikipedii vzájemně přizpůsobují. V evropském basketbale k nim patří např. verze en, de, es, fr, it, ru. Je třeba vzít v úvahu rozsah působení a význam konkrétního sportu v dané jazykové verzi, a to se týká také české wikipedie. Doporučuji, aby se každý pouštěl do úpravy ve sportu jen pokud příslušný sport dobře zná, včetně cizojazyčných verzí wikipedie a dokázal by úpravy logicky obhájit.
Pokud jde o historii basketbalové ligy považoval bych za správné nejprve porovnat obsah a vyhodnotit v dané věci klíčové verze cizojazyčných wikipedií a koncepčně zvážit, zda na české wikipedii dělat jednotlivé ročníky nebo historii rozdělit do ucelených etap, což by možná bylo vhodnější, ale celkové posouzení této věci jsem dosud nečinil, upřednostnil jsem to, co bylo naléhavější. Jsem pro konstruktivní věcnou diskusi v dané věci. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 8. 3. 2014, 22:55 (UTC)
Zdravím, děkuji za obsáhlou odpověď. Vidím, že vitváříte stránky o jednotlivích ročnících české basketbalové ligy, kde máte převážně jen statistiky a napadlo mě jestli máte i statistiky o československé lize, že bych mohl pomoci, to bylo smyslem mojí otázky. Jinak mám stejný názor na to že články na wikipedii se mají vytvářet pro čtenáře ne pro sebe. Proto jsem začal dělat články o MS v ledním hokeji a zveřejnit svůj archív. Bohužel úpravi tady dělají i lidé, kteří nemají o daném sportu dostatečné znalosti a musí se tady obhajovat, pro zasvěcené samozřejmé věci. --Niccolo (diskuse) 9. 3. 2014, 09:08 (UTC)
Dobrý den, systémovou otázkou české wikipedie je např. to, zda a v jaké míře články a šablony o sportovních soutěžích mají být děleny podle změny politického uspořádání (Československo - Česká republika) a týká se to také období 1939-1945, kdy byly samostatné sportovní soutěže v protektorátu Čechy a Morava a samostatného Slovenského státu.
Na německé wikipedii nejvyšší sportovní soutěže jsou uvedeny spojitě bez ohledu na změnu v roce 1990 (zánik NDR) viz např. na wikipedii článek de:Deutscher_Meister_(Basketball), v němž jsou mistři Německa muži 1939-2013, ženy 1947-2013 a jsou uvedeni také mistři NDR 1953 resp. 1954-1990 a v šablonách pro jednotlivé ročníky nejvyšší soutěže není dělící rok zánik NDR 1990. viz např. de:Vorlage:Navigationsleiste Spielzeiten der Basketball-Bundesliga nebo de:Vorlage:Navigationsleiste Spielzeiten Fußball-Bundesliga atd. Podobně Euroliga v basketbale byla od roku 1957 do sezóny 2000/2001 řízena mezinárodní basketbalovou federací FIBA, poté byl založen ULEB (unie klubů) a paralelně existovaly dvě nejvyšší evropské basketbalové klubové soutěže, nakonec došlo mezi FIBA a ULEB k dohodě a organizaci Euroligy převzal ULEB a to včetně historie od roku 1957. V přehledu ročníků Euroligy 1958-2012 na oficiálních web stránkách ULEB je spojena celá historie do jedné časové řady 1957-2012 s tím, že v sezóně 2000/01 jsou uvedeny obě soutěže (organizované jak FIBA, tak ULEB), jejich finálové zápasy a oba vítězové soutěže.
Z toho lze vyvodit logický závěr, že kromě Olympijskýcdh her, nejvyšší sportovní soutěž v daném sportu na světové, kontinentální (Evropa) nebo národní úrovni je jedna a může mít různé oranizátory nebo se konat i při změnách politického uspořádání. Pro český sport z toho plyne, že v období československé první republiky (1918-1939), Protektorátu Čechy a Morava (1939-1945), Československa (1945-1992) a České republiky (od 1993) kontinuálně existovala jedna nejvyšší soutěž, které se účastnili čeští sportovci nebo týmy.
Po diskusi ke koncepci československá - česká liga se cca v průběhu roku vrátím k ročníkům basketbalové ligy do sezóny 1992/93. S ohledem na časové možnosti nepočítám s tím, že bych se věnoval české ženské basketbalové lize. S Vaší poslední větou souhlasím. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 9. 3. 2014, 12:35 (UTC)

Názvy stránek[editovat zdroj]

Proč nerespektujete v názvech stránky rozdělení na Československá basketbalová reprezentace mužů a žen?--Niccolo (diskuse) 21. 3. 2014, 14:38 (UTC)

Dobrý den, prosím o Vaše sdělení, kde není respektováno Vámi shora uvedené rozdělení.
V souvislosti s článkem o členovi Síně slávy ČBF Emil Velenský, který hrál na ME 1946, 1947 jsem zjistil chybný odkaz na reprezentaci Československa v článcích o ME 1946, 1947, odstranil jsem v nich proto slovo "mužská". Na wikipedii se obvykle používají názvy basketbalových reprezentací rozdílně u mužů a žen a to takto:
muži • Československá basketbalová reprezentacede:Tschechoslowakische Basketballnationalmannschaften:Czechoslovakia national basketball teames:Selección de baloncesto de Checoslovaquiafr:Équipe de Tchécoslovaquie de basket-ballit:Nazionale di pallacanestro della Cecoslovacchia
ženy • Československá basketbalová reprezentace ženen:Czechoslovakia women's national basketball teames:Selección femenina de baloncesto de Checoslovaquiafr:Équipe de Tchécoslovaquie de basket-ball fémininit:Nazionale di pallacanestro femminile della Cecoslovacchia
Oba uvedené články o ME 1946 resp. 1947 obsahují statistické informace o sportovních výsledcích (skóre zápasů) zdvojené (v tabulce a samostatně), doporučil bych doplnit text zejména o hráčích, kteří a jak se podíleli na úspěchu reprezentace, zejména československé, zvýšit kompaktnost textu (je značně roztažený do délky) a poněkud upravit (redukovat) grafiku. Např. není třeba opakovaně používat tučný text pro datumy a místa zápasů atd.
Podobná situace je v označování basketbalových soutěží, např. en:NBAen:WNBA •   • de:Basketball-Europameisterschaften:EuroBasketes:EuroBasket •   • en:FIBA EuroBasket Womenes:Campeonato Europeo de Baloncesto Femenino •   • de:ULEB Euroleagueen:Euroleague Basketballes:Euroliga •   • de:Euroleague Womenen:EuroLeague Womenes:Euroliga Femenina •   • de:Basketball-Weltmeisterschaften:FIBA Basketball World CupCampeonato Mundial de Baloncesto (společný článek i pro MS žen) •   • en:FIBA World Championship for Women
S pozdravem Bcsparta (diskuse) 21. 3. 2014, 17:05 (UTC)
Asi nerozumíme, je stránka Československá ženská basketbalová reprezentace. Proč jste nevytvořil ekvivalent Československá mužská basketbalová reprezentace a místo toho Československá basketbalová reprezentace, příjde mi to nelogické, chápete?--Niccolo (diskuse) 21. 3. 2014, 20:09 (UTC)
Dobrý den, shora uvedenými příklady z basketbalu na wikipedii z jazykových verzí jsem dokumentoval, že v hlavních jazycích Evropy se používá označení, že se jedná o basketbal žen slovem ženy - Women - Damen - féminin atd. u basketbalu žen, kdežto u kategorie mužů se slovo mužský - Men - Herren atd. obvykle neuvádí ani u reprezentačních týmů, ani u soutěží. Rovněž tak tomu bylo v období Československa. Stejným způsobem postupuje i mezinárodní basketbalová federace FIBA, která např. přejmenovala mistrovství Evropy na EuroBasket (u mužů), ale EuroBasket Women (u žen). Ke shora uvedeným argumentům postrádám Vaše vyjádření.
Pokud máte odlišný názor, tak prosím vysvětlete proč by to mělo být jinak a k tomu dodejte věcné a logické argumenty, nikoliv jen dotazy "Proč ...". S pozdravem Bcsparta (diskuse) 21. 3. 2014, 21:47 (UTC)
Při vytváření článků by se mělo právě vycházet z logiky věci. Jsou tu dva turnaje mužský a ženský, taktéž dvě reprezentace. Ženská reprezentace není odnoží mužské, je rovnocená a to by se mělo respektovat. To, že se to tak dělá na jiných jazykovích verzích wiki, není argument. Nejsme tady od toho abychom striktně kopírovali jiné verze wiki. Například v en wiki je ve fotbale UEFA Euro 2012, a v české Mistrovství Evropy ve fotbale 2012, tudíž ne oficiální název.
Navíc v článcích je už daný odkaz mužský, budete každý článek předělávat? Pokud jste se tak rozhodl, uděljte to u všech článků ať v tom není zmatek. Ohledně článků o ME 1946 resp. 1947 a dalších. Nic Vám nebrání je dále vylepšovat, přidávat statistiky nebo jiné informace. Ale, není však naší povinností kopírovat jiné wiki jenom proto, že daná země je v tom sportu velmocí. Je to samozřejmě Vaše věc, ale kdybych takhle postupoval při vytváření hokejových článků tak se nikam nehnu. --Niccolo (diskuse) 22. 3. 2014, 20:35 (UTC)
Názvy soutěží a navazující názvosloví v daném sportu legislativně vytvářejí a používají mezinárodní sportovní federace, návazně národní sportovní federace, media a wikipedie jako otevřená světová encyklopedie by měly oficiální názvosloví převzít a nikoliv vytvářet vlastní.
V České basketbalové federaci nejvyšší českou basketbalovou soutěž mužů řídí od roku 1993 Asociace ligových klubů (ve zkratce ALK), nejvyšší českou basketbalovou soutěž žen řídí Asociace ženských ligových klubů (ve zkratce AŽLK). Takže český basketbal v názvosloví postupuje obdobně tak, jako mezinárodní basketbalová federace FIBA a většina Evropy, jak jsem již uvedl v minulé odpovědi (viz např. Eurobasket - pro ME mužů, Eurobasket Women - pro ME žen), což media respektují a články na wikipedii by to měly respektovat rovněž a nikoliv vytvářet vlastní názvosloví. Důkazem z českého basketbalu je uvedené odlišné pojmenování asociací klubů (ALK - AŽLK) v rámci České basketbalové federace. To pokládám v basketbale za zcela systémový a logický postup.
Váš příspěvek "Názvy stránek" jste začal výtkou slovy: "Proč nerespektujete ..." Tato rubrika wikipedie je diskuse, nikoliv výslech, výtka či obvinění jiného autora. To do slušné diskuse resp. komunikace mezi autory nepatří, rovněž tak dávání úkolů jiným autorům. Lze jednat, slušně a věcně diskutovat, dohodnout postup, když někdo z nás udělá chybu, tak se omluvit a chybu napravit.
Každý by se měl pouštět do článků ve sportu, který dobře zná, včetně znalosti jak zahraničních, tak československých a českých dokumentů z daného sportu. Děláte na wikipedii velký kus práce, ale v daných souvislostech československý resp. český basketbal a jeho návaznost na světový a evropský basketbal zřejmě dobře neznáte, media ani wikipedie nevytvářejí názvosloví daného sportu.
Z hlediska uživatelů wikipedie by bylo žádoucí, aby sportovní články obsahovaly nejen statistiku událostí, zápasů apod., ale u kolektivních sportů také konkrétní přispění sportovců (hráčů, trenérů) a jejich zhodnocení. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 22. 3. 2014, 23:33 (UTC)
Zdravím. V prvé řadě nikoho neobviňuji ani nikomu nic nevytýkám. Ale mám zkušenosti s wikipedisty, kteří začnou předělávat články podle svého, předělají dva, tři a potom dávají ruce od toho pryč. Takže to nebylo dávání úkolů, ale upozornění, že pokud chcete aby články vypadali tak jak chcete Vy, tak je předělejte v daném tématu všechny ne jenom něco. Článků kde se vyskytuje čs reprezentace není zase tolik. Je to jedna z věcí kterou hlídám a ve které neznám kompromis. Takže jestli nechcete, aby se používal v odkazech ekvivalent "mužský", tak Vás vyzívám ať předěláte všechny články. Pokud tak neučiníte, oba články ME 1946 a 1947 vrátím do původního stavu.
Posuzovat podle užívání oficiálních názvů, jestli je někdo znalec v daném sportu je zavádějící. Kdybych kolektivní sporty na kterých pracuji LH, basketbal, volejbal a házená neznal, tak nebudu vytvářet o nich články. Název ME v basketbale, volejbale, házené mužů není chybný, prostě se v používá v českém prostředí. Tvrdíte, že v médiích (předpokládám českých), se nepoužívá ekvivalent "mužský", nemáte pravdu zde:[[2]], [[3]],[[4]], [[5]] takže to není tak jednoznačné.
Vytkl jste, že používají zdvojené informace ohledně skóre. Křížová tabulka má svůj význam kvůli přehlednosti výsledků stejně tak jako vložený pavouk v play off, ne každého čtenáře zajímají podrobné statistiky. Doporučujete doplnit text zejména o hráčích, kteří a jak se podíleli na úspěchu reprezentace, zejména československé, zvýšit kompaktnost textu (je značně roztažený do délky) a poněkud upravit (redukovat) grafiku. Např. není třeba opakovaně používat tučný text pro datumy a místa zápasů atd. Zkuste nedoporučovat, ale rovnou vytvořit článek jak by mohl vypadat. Na vašich představách tady nikdo pracovat nebude, to musíte sám. Diskutovat jak by měl článek vypadat můžeme donekonečna.......Vytváříte články o Matoni NBL, když tam budu chtít něco změnit, nebudu Vám to doporučovat, ale rovnou to udělám a Vy na to budete nebo nebudete reagovat.
Ještě se vrátím k tomu jestli přebírat zvyklosti z jiných jazykových wiki. V českých médiích se do sportovních tabulek vkládá pořadí týmů, počet zápasů, vítězství, remízy, porážky, skóre, body. V poslední době se začal přebírat vzhled tabulek z en wiki, bez pořadí týmů, pojem skóre bylo nahrazeno pojmy góly vstřelené a inkasované a začaly se tam vkládat rozdílové branky. Chcete tedy říct, že by jsme měli slepě přebírat každou "pitomost" ? Zajímám o sportovní statistiky téměř třicet let a tohle je pro mne zvěrstvo [[6]].
Neberte moje výtky osobně, jsem zvyklí být stručný, provokativní ale ne neslušný, důležité je aby jsme se dohodli. Právě lidi jako jste Vy wikipedie potřebuje, máte znalosti o dané věci a nedáte se, to je tady nutností. Jste relativně ještě nový a plný energie tady něco vytvořit, ale věřte také Vás přestane časem bavit opakovaně vysvětlovat stejné věci dokola. Jedné věci jste v naší diskuzi už dotkl a to německé basketbalové ligy. Tady je zvykem vnášet politická hlediska do sportu. Musel tady řešit zase českou reprezentaci v ledním hokeji. Vysvětlovat, že kontinuálně existuje už od roku 1908 a ne od 1993. Nakonec tady vznikli čtyři články repre Čech 1908-1914, Protektorátu Čech a Moravy, Československa a Česka, přitom IIHF nikdy členství Čech nebo ČSSR nezrušila, ale nový polický subjekt na předchozí členství navázal a to samé s Německem. Ohledně Německa ještě řešit náze tohoto státu u v určité době. Já jsem zastáncem oficiálních názvů států, jestli se rozdělené německo v letech 1945-1990 jmenovalo Spol. rep. něm. a NDR, tak to také budu používat a pojmy Západní a Východní Německo mě nezajímají, byť jsou třeba zlidovělé atd. Němci tohle na svojí wiki neřeší a to by jsme měli respektovat atd. S pozdravem--Niccolo (diskuse) 23. 3. 2014, 11:17 (UTC)
Dobrý den, ve Vaší odpovědi jsem očekával omluvu, ale nepřišla. Dále také postrádám Vaše vyjádření v diskusi k tomu, zda wikipedisté by měli respektovat oficiální názvosloví v daném sportu nebo vytvářet vlastní, zejména pokud jde o názvy soutěží a s tím související další názvy (reprezentační týmy atd.). Wikipedie jako otevřená světová encyklopedie popisuje události včetně sportovních, její jednotlivé jazykové verze jsou propojeny a je systémově nesprávné, aby jazyková verze nerespektovala název událostí. Není podstatné to, co si přeje ten který wikipedista, ale to, co je třeba na wikipedii respektovat, jinak by to vedlo k chaosu.
Na příkladu řídících orgánů české basketbalové ligy (muži - ALK, ženy - AŽLK) jsem dokumentoval (a k tomu jste se rovněž nevyjádřil), že přístup v české basketbalové lize je shodný se systémovou realizací změny v označování soutěží mezinárodní basketbalovou federací FIBA. Pokud v článcích o posledním EuroBasket 2013 použilo některé medium původní dlouholetý název Mistrovství Evropy, tak to ještě nepotvrzuje správnost jiného postupu.V celém světe (i v českých médiích) americká NBA a ženská WNBA se označují stejným názvem a k NBA se nepřidává slovo "mužský", podobně je tomu i u označení nejvyšších basketbalových klubových soutěží v Evropě (Euroliga - Euroliga Women, Eurocup - EuroCup Women), což je další významný argument.
Laskavě Vás žádám, abyste v této diskusi poněkud zvažoval slova, zvedání prstu (např. "pokud tak neučiníte") a dávání úkolů druhým, není to oprávněné, ani důstojné u autorů wikipedie. V celém mém životě preferuji otevřený, slušný, férový přístup, kvalitní pracovní výkonnost a věcnou diskusi, včetně naslouchání názorů a argumentů druhých a nemám důvod ani zde na wikipedii postupovat jinak. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 24. 3. 2014, 00:54 (UTC)
Dobrý den. Omlouvat se nemám za co, nepoužil jsem žádné urážlívé výrazi. Prostě komunikuji jinak než Vy, a pokud se tím cítíte dotčený je to Vaše věc. Jde mi jen o vyřešení daného problému, nic víc. Jsem zastáncem striktního dodržování oficiálního názvosloví, nejen ve sportu, ale všude, jsme na veřejné encyklopedii ne na soukromích stránkách. Pokud chcete férový přístup, tak férově vyřešme problém ohledně pojmu "mužský". Stále omíláte to samé, ale mě jde o jinou věc, chci aby články byly v daném tématu stejné. Pokud chcete odstranit z odkazů "mužský", budiž, ale udělejte to u všech článků kterých se to týká. Na wikipedii je totiž slušností, pokud začnu něco měnit, tak u všech článků. Protože pak v tom nastává chaos a přidáváte práci jiným wikipedistům, kteří to pak musí opravovat. Je nutné si uvědomovat důsledky svých změn, biť sebelepších. Takže pojďme věcně vyřešit co s tím. Pojem "mužský" je ve spoustě odkazů, můžeme ho tam ponechat a udělat přesměrování na článek bez (Československá basketbalová reprezentace). Nebo pokud to budete chtít odstranit z odkazů, pak budu trvat na tom abyste to udělal Vy, Vy jste to začal tak by jste to měl dokončit. Je tu ještě jedna možnost s kterou nemám zkušenosti a to použít "bota", který by pojem "mužský" odstranil, ale nejsem si jistý zda by to šlo.
Co se týká používání oficiálního názvosloví. Za skutečný problém považuji nerespektování oficiálních názvů států. Jestli se země jmenuje Korejská republika nebo Kor. lid. dem. reb. (KLDR)tak to budu respektovat a ne vytvářet články pod názvem Jižní nebo Severní Korea, to že tyto názvy jsou zažité v běžné komunikaci nebo je používají média neznamená, že je budu vnášet do encyklopedie.
Ještě na konec, nikdo Vás tady neúkoluje, jenom chci aby se práce dělala důsledně, tak jako v běžném životě. Wikipedie má ve společnosti výbornou pověst, tak ji to nekazme.--Niccolo (diskuse) 24. 3. 2014, 20:37 (UTC)

Dobrý den, chcete-li řešit problém konkrétního článku či konkrétního wikipedisty, je tu jeho diskuzní stránka. Týká-li se ale nějaký spor/nápad/problém vícero článků, řešte jej na Wikipedie:Pod lípou a podobných komunitních místech (např. Wikipedie:Žádost o komentář). Oslovování samostatných uživatelů ([7], [8], [9]…) vede akorát k tříštění diskuze. Když už chcete zainteresované uživatele na diskuzi upozornit, stačí uvést odkazy na jejich uživatelské stránky (např. Bcsparta). S pozdravem --25. 3. 2014, 19:58 (UTC), Utar (diskuse)

Dobrý den, jako systémový inženýr, který se zabývá celý život koncepcí, logikou a legislativou Vás laskavě žádám, abyste moje uvážení a rozhodnutí jak postupovat neomezoval v daném případě, který se týká pouze úzké skupiny osob a pouze určité částí článků o basketbalu. Děkuji za pochopení. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 25. 3. 2014, 20:18 (UTC)
Dobrý den, kolego, na Wikipedii jsou určité zvyklosti a právě postup nastíněný kolegou Utarem mezi ně patří. Pokud stojíte o vyjádření jednotlivých wikipedistů, může se Vám možná zdát Váš postup vhodný, avšak kdyby se chtěl někdo jiný z vlastní vůle zapojit do diskuse o této problematice, bude muset projít jednotlivě všechny ty diskusní stránky a bude možná marně hledat jedno konkrétní příslušné místo, kde by se mohl vyjádřit. Berte prosím ohled na kolegy a zvyklosti, které se ve wikikomunitě osvědčily. Děkuji za pochopení. --Bazi (diskuse) 26. 3. 2014, 23:35 (UTC)
Dobrý den, kvůli zdraví a na doporučení kamaráda jsem se rozhodl pomoci Wikipedii, z několika sportů jsem zvolil jeden, protože je také postižen, jak mi napsal jiný wikipedista: "Bohužel basketbal je zde ve velmi špatném zastoupení". Po prostudování základních dokumemtů od stanov a org.řádu přes systém práce, pokyny a články a jejich kategorizaci na hlavních jazykových verzích na základě koncepčního systémového řešení vytvářím články s cílem, aby měl na wikipedii poněkud důstojnější místo, Byly zde většinou jen články o hráčích, často neúplné resp. články zkopírované z jiných jazykových verzí. Zastávám názor, že novinář či wikipedista, pokud chce kvalitně publikovat, tak musí dobře znát jak téma, tak gramatiku.
Wikipedie ve sportu je především zdroj informací pro fanoušky, hráče, trenéry, kluby, sportovní novináře atd. a to i pro cizince, kteří nemají dostatečné znalosti češtiny, stejně jako naopak Češi vyhledávají informace na cizojazyčných wikipediích. Ve velké míře tak tomu je např. před mezinárodními zápasy ať klubů či reprezentací.
Obdobně jako se používá v celém světě jednotně název NBA, tak před 10 lety mezinárodní federace FIBA změnila hlavní název evropské soutěže na EuroBasket (u žen Eurobasket Women) tak, aby název byl jednodduchý, srozumitelný a pokud možno totožný ve všech jazycích. FIBA zvážila přitom i to, že na evropském mistrovství reprezentačních týmů je přítomna obykle cca polovina cizinců. Fanoušek či novinář ať přijede do jakékoliv země, tak tam bude mít srozumitelné jméno soutěže Eurobasket, i když danému jazyku země nerozumí (např, Maďarsko, Finsko atd.). Pokud má Wikipedie plnit úlohu jednotné světové encyklopedie, tak zcela jistě takové sjednocení názvu této evropské souteže na EuroBasket do jazykových mutací je zcela vítané a potřebné.
Názvy soutěží a navazující názvosloví v daném sportu legislativně vytvářejí a používají mezinárodní sportovní federace, návazně národní sportovní federace, media a wikipedie jako otevřená světová encyklopedie by měly oficiální názvosloví převzít a nikoliv vytvářet vlastní. V České basketbalové federaci nejvyšší českou basketbalovou soutěž mužů řídí od roku 1993 Asociace ligových klubů (ve zkratce ALK), nejvyšší českou basketbalovou soutěž žen řídí Asociace ženských ligových klubů (ve zkratce AŽLK). Takže český basketbal v názvosloví postupuje obdobně tak, jako mezinárodní basketbalová federace FIBA a většina Evropy. To pokládám za zcela systémový a logický postup.
Založil jsem články Československá basketbalová reprezentace a Česká basketbalová reprezentace. V návaznosti další články týkající se zejména významných hráčů a trenérů, členů Síně slávy nebo kteří byli (od r. 1965) vyhlášeni basketbalistou roku resp. se umístili v anketě o nejlepšího českého basketbalistu století nebo byli nejlepšími hráči týmu na olympijských hrách a dalších světových a evropských soutěžích jak reprezentace, tak klubů.
Při článku Emil Velenský (mj. mistr Evropy 1946) jsem zjistil, že v článcích na wikipedii o Mistrovství Evropy 1946 resp. 1947 je odkaz na Československá mužská basketbalová reprezentace. Problematiku jsem podrobně prozkoumal na wikipedii a opravil jsem, protože u žádného československého nebo českého reprezentačního týmu ve sportu v názvu článku se slovo "mužská" nevyskytuje, v jiných jazykových verzích jen sporadicky. Wikipedista, který se zabývá statistkou sportovních zápasů mi napsal: "Proč nerespektujete v názvech stránky rozdělení na Československá basketbalová reprezentace mužů a žen?". Pokusil jsem se mu to slušně vysvětlit včetně konkrétních argumentů. Řadu let jsem dělal arbitra, hledám proto cesty k předcházení sporů v klíčových věcech. Jedním z problémů zde je ale špatné naslouchání názoru druhého a nevěcná argumentace. Proto jsem o tom informoval správce a v návaznosti na jeho odpověď jsem ho požádal o následující: "Pokud se systémovými záležitosmi, logikou a správným označováním sportovních článků nezabýváte, tak mi prosím doporučte někoho na wikipedii, kdo se tím na patřičné úrovni zabývá." Wikipedista:Harold mi mimo jiné sdělil: "Nemůžu doporučit nikoho, protože tématem basketbalu se absolutně nezabývám a nevím, kdo se tomu věnuje. Kdo zakládal a editoval basketbalové články, najdete sám v jejich historii."
Předestřená problematika z mezinárodního basketbalu se týká pouze úzké skupiny osob a pouze určité částí článků o basketbalu. Nebylo proto v daném případě účelné dát námět pod Lípu. Považoval jsem za daleko efektivnější provést osvětu a vysvětlit, v čem spočívá změněný přístup FIBA a osobně napsat těm, kteří píší články o basketbalu, tedy jen několika osobám, jak v diskusi mi doporučil sám Wikipedista:Harold. Takový postup považuji i nyní s ohledem na konkrétní problematiku za zcela správný.
Uvítám, pokud mi sdělíte konkrétní věcné stanovisko k problematice názvů a názvosloví, kterou jsem v diskusi uvedl. Děkuji za pochopení. S pozdravem a přáním hezkého dne Bcsparta (diskuse) 27. 3. 2014, 14:45 (UTC)
Většina Vašeho příspěvku nereaguje na můj příspěvek. Chápu to tak, že máte potřebu nadále pokračovat ve své individuální osvětě, která však nepadá příliš na úrodnou půdu. Nezabývám se basketbalem detailně, takže Vám zřejmě neposkytnu kvalifikovanější stanovisko speciálně k této problematice. Avšak zásadní informace už jste se dozvěděl od kolegů:
  • Jak postupovat? Pojmenování konkrétního článku diskutujte na jeho diskusní stránce. Navrhnout přejmenování můžete vložením šablony {{Přesunout}}. Pokud by tamní diskuse nespěla ke konsensu (což nemusí být totožné s uznáním právě Vaší představy), můžete požádat o vyjádření širší komunitu na stránce WP:Třetí názor. Týká-li se to většího množství článků nebo obecnější koncepce, diskutovat můžete také na stránce WP:Pod lípou.
  • Jak pojmenovávat články? Doporučení české Wikipedie WP:Název článku upřednostňuje očekávaný název. Někdy se očekávaný název může shodovat s názvem oficiálním, avšak ne vždy. Očekávanost se u názvů soutěží dá orientačně posoudit třeba množstvím výskytů v tematicky zaměřených odborných pracech nebo v příslušných médiích. Pokud by mělo jít o nový termín po změně oficiálního názvu, i pak je možné ponechat název nějaký čas při starém, než se jeho zaužívání potvrdí. Čtenář přitom o nové oficiální pojmenování nemusí přijít, protože je lze uvést v textu článku, případně i založit přesměrování. Když se pak potvrdí, že se termín uchytil v dané formě, dá se přikročit k přejmenování článku. Další možný postup je, že u nových názvů provedete test výskytu omezený na práce a články vzniklé až po datu přejmenování.
  • Je-li skutečně ve sportu (či konkrétně v basketbalu) zvykem označovat soutěže mužské bez přídomku a odlišovat jím jen soutěže ženské, pak – jakkoli je to nesystematické a možná i genderově nekorektní – jde nejspíš o historickým vývojem danou zvyklost, která je hodna akceptování. Wikipedie by neměla uměle přetvářet skutečnost, ale reflektovat ji a zohledňovat.
Tak teď jsem zvědav, jak s tím naložíte a jak to případně vysvětlíte kolegovi s odlišným názorem. To je na Vás. S pozdravem --Bazi (diskuse) 27. 3. 2014, 23:30 (UTC)
Dobrý den, Vaš text z 26.3.2014, 23:35 (UTC) obsahuje čtyři věty, na celou podstatu tohoto Vašeho příspěvku jsem již odpověděl.
Z Vašeho dalšího příspěvku z 27.3.2014, 23:30 (UTC) jsou věcné dvě věty a to, že daný sport neznáte a věta v předposledním odstavci, týkající se označování soutěží. V úvodu hodnotíte můj postup, aniž byste znal výsledky. Získal jsem již cenné informace. Z obdržených stanovisek mohu vyhodnotit kvalitu a logičnost posuzování věci. Pokud někdo neodpoví, tak ho zřejmě daná problematika nezajímá. Právní i technické detaily řešení a postupů jsou mi známy, proto pro příště prosím, abyste vynechal obecné odstavce a vyjadřoval se ke konkrétním návrhům. Váš poslední odstavec je nekonkrétní a proto nesrozumitelný. Celou problematku jsem dostatečně podrobně a logicky vysvětlil a na všechny věcné dotazy jsem odpověděl. Děkuji za pochopení. S pozdravem a přáním hezkého dne Bcsparta (diskuse) 28. 3. 2014, 02:06 (UTC)
Vězte, že výsledky Vašeho postupu znám, neboť jsem si prošel všechny reakce kolegů na ta Vaše individuální oslovení. Je z nich mimo jiné vidět, že Vás opakovaně odkazovali na příslušná místa a postupy vhodné k řešení Vaší záležitosti, což jste bohužel zřejmě doteď neakceptoval a dále jednotlivě zahlcujete kolegy sáhodlouhými vysvětlujícími příspěvky na jejich diskusních stránkách ([10]). Proto jsem Vám ty postupy znovu zopakoval, abyste viděl, že to není něčí individuální výmysl, ale opravdu zvyklost, kterou by wikikomunita od Vás uvítala. Stále doufám, že se do budoucna přeci jen poučíte. S pozdravem --Bazi (diskuse) 28. 3. 2014, 02:55 (UTC)
Dobrý den, pokud píšete za sjednocenou skupinu Vašich spolupracovníků, tak by se slušelo zdravotně postiženému autorovi, který přistupuje k věci profesionálně, alespoň poděkovat za dosavadní práci. Patrně jste nepostřehl, že o problematice označování basketbalových reprezentací slovem "mužská" a o používání dřívějšího názvu pro evropskou soutěž reprezentací jsem informoval správce. Odpověděl mi, že se systémovými záležitosmi, logikou a správným označováním sportovních článků nezabývá. Proto jsem ho požádal o následující: "Pokud se systémovými záležitosmi, logikou a správným označováním sportovních článků nezabýváte, tak mi prosím doporučte někoho na wikipedii, kdo se tím na patřičné úrovni zabývá." Wikipedista Harold mi mimo jiné sdělil: "Nemůžu doporučit nikoho, protože tématem basketbalu se absolutně nezabývám a nevím, kdo se tomu věnuje. Kdo zakládal a editoval basketbalové články, najdete sám v jejich historii." Wikipedista:Niccolo 23.3.2014 mi napsal: "věřte také Vás přestane časem bavit opakovaně vysvětlovat stejné věci dokola".
Problematika z mezinárodního basketbalu se týká pouze úzké skupiny autorů a částí článků o basketbalu. Nebylo proto v daném případě účelné dát námět pod Lípu. Považoval jsem za efektivnější provést osvětu a vysvětlit, v čem spočívá přístup FIBA a osobně napsat autorům, kteří píší články o basketbalu, tedy jen několika osobám, kteří zakládají články o basketbalu, jak v diskusi mi doporučil Wikipedista Harold, což jsem návazně po jeho doporučení učinil.
Následně se na mne obrátil Wikipedista:Vachovec1 ve věci Šablona:Mezinárodní basketbal, která se předmětné věci také částečně týká, proto jsem mu vyjádření k šabloně a námět k diskusi zaslal. Wikipedista:Vachovec1 odpověděl zcela věcně a v dané věci máme shodný názor, pouze uvedl, zda není předčasná změna názvu z Mistrovství Evropy na EuroBasket, proto jsem mu zaslal nové skutečností dle České basketbalové federace. Wikipedista:Dominus Moravian uvedl věcné skutečnosti, jsme ve shodě. Wikipedista:Kacir ke změně názvu u evropského mistrovství uvedl "zdůvodnění se mně na první pohled zdá rozumné". Ostatní wikipedisté se nevyjádřili. Poté jsem zaslal námět k posouzení pouze na Wikipedista:Okino s ohledem na jím vytvořenou skupinu WikiProjekt Sport, protože mohou posoudit případnou analogii v jiných sportech.
Pokud mám ve spolupráci pokračovat, bylo třeba posoudit koncepční přístup a logiku autorů v dané oblasti, což jsem učinil, abych se mohl rozhodnout o tom, zda a v jakém rozsahu je spolupráce možná. Postup byl profesionální, správný a vhodný pro danou konkrétní věc. Děkuji za pochopení. S pozdravem a přáním hezkého dne Bcsparta (diskuse) 29. 3. 2014, 01:50 (UTC)
A vidíte, zrovna WikiProjekt Sport a jeho diskusní stránka by mohly být rovněž tím příslušným místem, kde diskutovat obecnější otázky článků o sportu, chcete-li zúžit oslovenou skupinu wikipedistů jen na zájemce o sportovní témata. Tak snad pro příště.
Co se týká psaní za „sjednocenou skupinu“ spolupracovníků a slušícího se děkování, vězte, že my všichni zde působíme jako dobrovolníci výhradně ve svém volném čase. Psaní encyklopedických článků jakož i ostatní, možná méně viditelné, méně kreativní či méně vděčné činnosti jsou vždy vítány, směřují-li ke zlepšování Wikipedie. Vaši dosavadní činnost jsem nijak nesledoval ani neposuzoval. Věřím však, že veškeré kroky činíte v dobré vůli. A stále věřím i v to, že si časem osvojíte postupy na Wikipedii obvyklé. Díky za Vaše úsilí. --Bazi (diskuse) 29. 3. 2014, 03:02 (UTC)
Dobrý den, přeskočil jste velmi podstatný poslední odstavec v mém příspěvku a citaci wikipedisty "věřte také Vás přestane časem bavit opakovaně vysvětlovat stejné věci dokola". Když trenér vybírá hráče do sportovního týmu, manažer či šéfredaktor hledá spolupracovníky, moderátor vede televizní či jinou soutěž, profesor např. ověřuje znalosti z matematiky či schopnost koncepčního a logického myšlení, tak hodnotí individuální výkon, jinak by například při zkoušce mohlo dojít k opisování atd. Něco jiného je kolektivní posouzení problematiky, které patří do společné diskuse, ale nikoliv to, co jsem uvedl v první části předchozí věty. Prosím rozlišujte to. K věcné diskusi patří důkladná znalost problematiky a logické myšlení, protože jinak je pravdivá uvedená citace wikipedisty. Přispěl jste něčím k věcnému řešení námětu k názvosloví mezinárodních soutěží v konkrétním sportu? Prosím, abyste méně poučoval druhého, co má či nemá dělat, věcně diskutoval o věci, kterou důkladně znáte a více zvažoval z nadhledu specifika konkrétní záležitosti. Jinak to vede k neplodné obecné diskusi. Děkuji za pochopení. S pozdravem a přáním hezkého dne Bcsparta (diskuse) 29. 3. 2014, 09:37 (UTC)

Šablona:Český basketbal - související kategorie a články[editovat zdroj]

Zdravím, vaši šablonu jsem navrhnul na smazání, vyjádřit se můžete zde. --Jowe (diskuse) 30. 3. 2014, 17:40 (UTC)

Ještě malá rada, když už z nějakého důvodu pořebujete udělat odkaz na kategorii, nedělá se to takto Basketbalové reprezentace podle zemí, ale takto Basketbalové reprezentace podle zemí. --Jowe (diskuse) 30. 3. 2014, 18:39 (UTC)

Děkuji za upozornění, ale dnes jsem měl zdrav.problém při psaní do jiné diskuse, proto rozpracovaný záměr šablony a její publikaci jsem nechal dokončit někomu z rodiny, aby uživatelé se mohli se šablonou seznámit, jak jsem slíbil. Děkuji za pochopení. S pozdravem a přáním hezkého dne Bcsparta (diskuse) 30. 3. 2014, 19:02 (UTC)

Vkládání navboxů do článků[editovat zdroj]

Dobrý den, vidím, že poměrně masivně vkládáte navboxy do článků, které nejsou v daných šablonách obsaženy. Prosím, nečiňte tak dále. Navboxy slouží k odkazování na články, které jsou v nich obsaženy. Pokud chcete zavést tento nový přístup, obraťte se nejdříve na komunitu, nejlépe Pod lípu, aby se k tomu vyjádřila. Upozorňuji, že další „tapetování“ článků takovými navboxy budu hodnotit jako narušování Wikipedie. Děkuji za pochopení. Zdraví.--Kacir 3. 4. 2014, 16:19 (UTC)

Dobrý den. Pane wikipedisto Kacir. Wikipedista by měl při publikaci článku zvažovat potřeby uživatelů a nikoliv označovat šablony za nesmyslné, aniž by to řádně odůvodnil. Konzultoval jsem to s lidmi daleko zkušenějšími než jsme my dva, novinářkou, členkou Síně slávy českého basketbalu, která byla vedoucí redaktorkou časopisu Košíková-Odbíjená a s trenérem reprezentací Československa mužů i žen, potom i státním trenérem dvou evropských států a dlouholetým sportovním novinářem. V případě hráčky Jany Veselé tam dvě doplněné šablony (Český basketbal, Mezinárodní basketbal) bezpochyby patří. Není podstatné co chce autor článku, ale jaké jsou potřeby uživatelů.
Každé medium a to se týká také wikipedie nevytváří články pro sebe, ale pro čtenáře a uživatele. Dosavadní systém kategorií (ve sportu) je pro většinu uživatelů wikipedie nerozumitelný. Vyhodnotil jsem to jako jeden z najvětších systémových nedostatků na wikipedii. Problematiku kategorií a navigačních šablon bude třeba vyhodnotit z hlediska uživatelů a to i směrem do budoucnosti. Řekl jste Váš názor, aniž byste ho logicky odůvodnil. To chcete tady rozkazovat a bez argumentů pohrdat názory profesionálních novinářů, daleko zkušenějších lidí než jsme my autoři? Prosím doložte na základě jaké odborné kvalifikace a praxe a jakého oprávnění tak činíte? Děkuji za pochopení. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 3. 4. 2014, 16:18 (UTC)

Zdá se, že i Wikipedie:Navigační šablony bude potřebovat formu Doporučení, jsou-li tu wikipedisté, kteří odmítají respektovat dosud uznávané zvyklosti. --Bazi (diskuse) 3. 4. 2014, 16:53 (UTC)

Pro wikipedista Bazi: Uvedl jste v minulé diskusi Váš vztah k basketbalu. Přesto opravujete také věcný obsah článků o basketbalu, aniž byste skutečnosti znal a Vaše změny řádně odůvodnil. Takovýto neprofesionální přístup není akceptovatelný. Děkuji za pochopení. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 3. 4. 2014, 19:19 (UTC)
Nemá to sice žádnou spojitost s načatým předmětem diskuse, ale když už to chcete řešit zde, tak prosím uveďte konkrétní změnu článku, kterou z hlediska obsahového zpochybňujete. V posledních editacích jsem se věnoval zejména článku Česká basketbalová federace, kde jsem začal s opravami zejména formálními, nikoli odbornými. Pokud možná máte nějaké znalosti z basketbalu, ještě to neznamená (což praxe stále více potvrzuje), že disponujete i stejně vysokou znalostí Wikipedie a zdejších zvyklostí. --Bazi (diskuse) 3. 4. 2014, 19:35 (UTC)

@Bcsparta: Protože pokračujete ve vkládání navboxů, z nichž nejsou hesla odkazována do řady článků, což je proti zdejší zavedené praxi – viz Baziho příspěvek s odkazem, na nějž jste nereagoval, udělil jsem Vám blok na 2 hodiny. Opakuji, prodiskutujte novou praxi s komunitou. Stejně tak jste do této chvíle založil 7 diskusí, do nichž jste zkopíroval můj příspěvek i s podpisem, což je falšování historie stránky. Jedná se o další tapetování, do něhož jste „namočil“ i jiného wikipedistu – to se nedělá, viz níž Jvs níže. Zdraví.--Kacir 3. 4. 2014, 17:16 (UTC)

Pro wikipedista Kacir: Přeskočil jste moji otázku, s ohledem na Vaše neprofesionílní konání z pozice síly, opakuji proto shora uvededenou otázku: Prosím doložte na základě jaké odborné kvalifikace a praxe a jakého oprávnění tak činíte?
Pokud máte nějakou připomínku, tak ji napiště věcně a konkrétně. Schováváte se za obecné formulace a necháváte bez odpovědi to, co napíše druhá strana. Tedy vedete monolog.
Pozoruhodné je také to, že jako wikipedista tak činíte svévolně bez věcných argumentů, ve Vašem vyjádření pohrdáte zkušenými novináři a významnými osobnostmi basketbalu, stejně jako nerespektujete potřeby čtenářů a uživatelů wikipedie a z pozice síly jednáte vůči mně - jinému autorovi, aniž byste své konání řádně odůvodnil. To dokládá i provedené zablokování. Tím jste zcela porušil férovost a slušnost. Vyzývám Vás, abyste v takovém jednání přestal a odpověděl na shora položenou otázku. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 3. 4. 2014, 19:19 (UTC)
Nepřipadá vám zvláštní, že několik zkušených kolegů upravuje vaše editace a snaží se vysvětlit, kde je chyba. Vy daná fakta ignorujete a nereagujete, máte „předtištěnou“ formulaci o odbornících a novinářích, kterou lepíte do diskusí, a pouze revertujete. Tímto silovým přístupem ještě nikdo svůj, třeba jen na počátku, ojedinělý názor na Wikipedii neprosadil, protože změny zaběhnuté praxe se zde prosazují konsenzem komunity.
Kolega Bazi uvedl odkaz na WP:Navigační šablony, vy jste přesto pokračoval v revertech. Na dané stránce stojí: „Také není vhodné vkládat navboxy do článků, které z nich nejsou odkazovány,“ což je příklad vámi vkládaných navboxů do článků (jejich množství je také podstatný fakt). Pokud pokračujete i přes negativní reakce, a vkládáte pouhé dvě šablony do desítek neodkazovaných článků, jejich přítomnost vynucujete reverty, pak je to zjevná chyba a takové jednání má již charakter „narušování Wikipedie“ – snažíte se přes výhrady docílit nového konsenzu, nové praxe, pouze sám a silovým řešením.
Dosud jste nereagoval na Joweho dotaz, který považuji za klíčový. Mechanizmy na Wikipedii totiž vznikají pouze na Wikipedii, nezávislém svébytném projektu! Nemohou je určovat cizí lidé bez vztahu ke komunitě a k tomuto projektu někde od „zeleného stolu“ pod jakýmkoli pláštíkem – třeba odbornosti v basketbale. Také by mohli rozhodnout, že kategorie v basketbalových heslech patří svou důležitostí do úvodu a Wikipedie by musela podle vás takové rozhodnutí slepě přijmout?
Každá prosazená změna zde obvykle prochází transparentním řízením, od návrhu přes schválení, často bouřlivými debatami, ano – pokud není začleněna tak, že její vkládání nevyvolá žádné negativní reakce. Není možné přijít a začít činit nestandardní kroky v řadě článků a šablon (viz DOS šablony), pokud takové výhrady existují, bez připomínkového řízení komunity. Wikipedie není anarchie ani demokracie – to by si měl každý editor uvědomit. Zdraví.--Kacir 3. 4. 2014, 21:23 (UTC)

Diskusní příspěvky[editovat zdroj]

Můžete prosím vysvětlit svou editaci Diskuse:Dušan Bohunický? Rozhodně není vhodné vkládat text takovým způsobem, že vzniká dojem, že jej vložil někdo jiný. --Jvs 3. 4. 2014, 16:50 (UTC)

Dobrý den, vysvětlení máte v předchozím tematu. Jedná o stejný text do obdobného článku, protože wikipedista Kacir svévolně bez argumentů postupně maže u celé řady článků navigační boxy, které tam bezpochyby patří, protože jsou potřebné pro čtenáře a uživatele, tedy pro něž jsou články určeny. Takové je hodnocení daleko zkušenějších novinářů a je potřebné, abychom my autoři to respektovali. Děkuji za pochopení. S pozdravem a přáním hekího dne Bcsparta (diskuse) 3. 4. 2014, 17:08 (UTC)
V tom případě to řešte odkazem; diskuse by se měla vést na jednom místě, ne se tříštit. Děkuji. --Jvs 3. 4. 2014, 17:14 (UTC)
Dobrý den, děkuji za upozornění, rozdíl byl v tom, že v prvním případě se to týkalo jedné z nejlepších současných českých basketbalistek Jany Veselé, v dalších případech např. významných hráčů a trenérů (Bohumil Tomášek, Dušan Bohunický) a nejvýznamnějších českých basketbalových klubů (Brno, Nymburk), tedy jiné kategorie a bylo třeba pouze v mém textu nahradit jedno slovo hráčka za jiné slovo hráč resp. klub. Pozoruhodnější však je to, že wikipedista, který tak bez argumentů učinil, ve svém textu pohrdá zkušenými novináři a významnými osobnostmi basketbalu, stejně jako nerespektuje potřeby čtenářů a uživatelů wikipedie a z pozice síly šikanózně jedná vůči mně - jinému autorovi, aniž by své konání řádně odůvodnil. Tím zcela porušil férovost a slušnost. Děkuji za pochopení. S pozdravem a přáním hezkého dne Bcsparta (diskuse) 3. 4. 2014, 18:49 (UTC)
Můžete, prosím, uvést odkazy na diskusní příspěvky na Wikipedii zkušených novinářů a významných osobností basketbalu, kde se k tomu vyjádřili ? Také můžete uvést odkazy na příspěvky čtenářů, kde sdělují své potřeby. --Jowe (diskuse) 3. 4. 2014, 19:06 (UTC)
Každý si jistě může založit svoje webové stránky o basketu a na nich si dělat co chce, může si pro ně stanovit jakákoli svá pravidla. Zde jsme na Wikipedii, která už nějaká svá pravidla a zvyklosti má. Ty sice nejsou neměnné, ale mění se na základě konsensu wikikomunity, určitě ne rozhodnutím basketbalové nebo jakékoli jiné asociace nebo sebelepších novinářů ani sportovců. Vizte Wikipedie:Pět pilířů. Věřte, že s Vámi řada kolegů bude ráda spolupracovat na vylepšování Wikipedie, pokud se k nim a k Wikipedii budete chovat s respektem a přistoupíte na pravidla a zvyklosti, s kterými se Wikipedie jako encyklopedie už 12 let vytváří. Věřte, že kolegové, kteří se zde už nějaký ten rok pohybují, mají přecijen lepší přehled o tom, jak se Wikipedie vytváří a zajímají se nejen o to, aby zde byly logicky a srozumitelně uspořádány informace z basketbalu, ale také všechny další informace, z nichž je basketbal jen jedním malým dílkem. Proto nemůže být zájem expertů na basketbal nadřazen nad zájmy wikikomunity, ale měl by si zde najít své místo v souladu s nimi. --Bazi (diskuse) 3. 4. 2014, 19:28 (UTC)

Přeplněné související články do textu[editovat zdroj]

Dobrý den, kolego, v článcích často umisťujete velké množství odkazů do sekce Související články (podobně i Externí odkazy). Podle doporučení Wikipedie:Vzhled a styl#Související články by v sekci měl být jen výběr takových článků, které „s daným článkem podstatným způsobem souvisejí“ (zvýraznil Bazi). Na případu biografického článku Helena Malotová-Jošková jsem se Vám tedy pokusil naznačit, jakým způsobem by se odkazy mohly a měly spíše rovnou zapracovat do textu článku tak, aby v sekci Související články bylo jen několik opravdu nejvýrazněji souvisejících. To by mohl být třeba případ odkazu na Československou basketbalovou federaci v článku Česká basketbalová federace. Děkuji za pochopení. --Bazi (diskuse) 2. 5. 2014, 18:57 (UTC)

Hodnocení uživatelů, zdroje[editovat zdroj]

Dobrý den, díky za vaše příspěvky v článcích. Mohl byste se ale, prosím, vyvarovat v diskuzích hodnocení kvalit ostatních uživatelů? Komentáře typu needitujte články o basketbalu, vždyť mu vůbec nerozumíte (např. zde) nejsou z hlediska wikietikety vhodné (viz bod 7). Stejně tak je vhodné psát za sebe a neargumentovat názory jakési neurčité skupiny osob (např. zde, viz bod 6). Pokud chcete podpořit svůj názor, uveďte konkrétní (hodnověrný) zdroj, který danou věc tvrdí, prosím.

Myslím si tedy, že je vhodnější použít raději „Ne, názvy válek se píší s malým písmenem. Je to uvedeno i v Pravidlech českého pravopisu, sekce Velká písmena, str. 23.“ než „Ne, názvy válek se píší s malým písmenem, shodli jsme se na tom s mými kolegy“ či dokonce „Vy jste měl z češtiny dvojku, tak mi neříkejte, jak se mají názvy válek psát.“. Zkuste to a jistě se vám brzy bude diskutovat s ostatními wikipedisty lépe (a taky jim s vámi). Děkuji. S pozdravem --7. 5. 2014, 20:55 (UTC), Utar (diskuse)

Obsah článků[editovat zdroj]

Dobrý den. Narazil jsem na Vaši polemiku se Silesianem o článku Zdeněk Rylich. Měla byste si uvědomit, že to, na co Vás kolega upozornil, je pravda. Jestliže si pořádně přečtete pravidlo Wikipedie:Vzhled a styl, jistě pochopíte, že každý článek, který není pouhým pahýlem, musí mít úvod a nějaký další obsah. V opačném případě zde budete stále narážet. Dobré je taky vědět, že to není něco, co by bylo zaměřeno přímo proti Vám, to je obecné pravidlo wikipedie a do doby, než bude změněno (což se nestane), ho bude kdokoli vynucovat proti komukoli. Takže můžete buď psát v souladu s pravidly wikipedie a tím ji rozšiřovat o informace o českém basketbalu, nebo můžete neustále řešit vcelku zbytečné konflikty (jak se již stalo v případě jisté šablony, že). Já ale věřím, že si zvolíte první variantu. Přeji hodně štěstí. --83.240.7.60 23. 5. 2014, 18:14 (UTC)