Diskuse s wikipedistou:Aktron/XII. archiv

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

 Návod k použití
Udržujte diskuzi o tématu na jednom místě. Pokud se začne diskutovat na vaší diskuzní stránce, pokračujte tam; pokud na této, tak odpovídejte zde.

archivy: I. | II. | III. | IV. | V. | VI. | VII. | VIII. | IX. | X. | XI. | XII. | XIII. | XIV. | XV. | XVI.

Návrh na zrychlení a zkvalitnění NNČ[editovat zdroj]

V (nadpisu) uvedené diskuzi jsi vyjádřil nesouhlas s body, které jsem navrhl. Nevím, jestli jsi to pak ještě četl, když jsem se snažil vysvětlit, co mě vedlo právě k takovým návrhům a jaké jsou jejich předpokládané důsledky. Chtěl bych tě tedy požádat, abys tam uvedl co konkrétně ti v těch bodech vadí a proč, popřípadě jak by musely být upraveny, abys s nimi souhlasil. Rád bych samozřejmě viděl také tvojí představu o úpravě nominace, kterou jsi tam avizoval. Domnívám se totiž, že změna je nutná, neboť v současném stavu je systém nominací neudržitelný, a povede to k tomu, že stejně jako před časem NNČ tak říkajíc „umře“ a bude se muset nastartovat znovu od začátku, čímž ke zlepšování článků mnoho nepřispějeme. --Reaperman 09:17, 8. 9. 2007 (UTC)

Kouknu na to. --Aktron (d|p) 12:21, 8. 9. 2007 (UTC)

Skanderbeg[editovat zdroj]

Díky za Tvou opravu v hesle 21. Waffen-Gebirgs Division der SS „Skanderbeg“ (albanische Nr. 1). Informace, že Skanderbeg byl kosovec pochází z knihy Bishop, Chris - SS Hitlerovy zahraniční divize str. 143 ISBN 978-80-7291-169-1.

Tak co mám informace já, tak podle nich je Skanderbeg Albáncem - na en.wiki (i jinde) je jako rodiště uvedeno Krujë, město přímo v Albánii, nikoliv v Kosovu. A navíc jeho předci jsou Řekové. Navíc termín Kosovci mi příjde v současné době spíše jako označení obyvatel v dnešní, nebo ještě pozdně osmanské podobě, ne však v době, kdy probíhaly bitvy Albánců pod vedením Skanderbega proti Turkům. --Aktron (d|p) 11:14, 12. 9. 2007 (UTC)

Šablona Španělsko[editovat zdroj]

Tajak s tím? [1] Je to tam dole. --Maniakes 17:35, 12. 9. 2007 (UTC)

Nevypadá zle. Tedy až na tu modrou, dal bych tam standardní šedou, ta modrá totiž tak trochu upozaďuje některé odkazy. --Aktron (d|p) 17:36, 12. 9. 2007 (UTC)

Tak se na to mrkni ještě jednou [2] --Maniakes 07:04, 14. 9. 2007 (UTC)

Jo, tohle je fajn. --Aktron (d|p) 07:05, 14. 9. 2007 (UTC)

Barrikadnaja (stanice metra v Moskvě)[editovat zdroj]

Aha a já myslel, že to je překlep v odkazu, tak jsem opravil stanici na linku. No nic, chybami se člověk učí. --Křžut 22:47, 15. 9. 2007 (UTC)

Tak ono celá ta síť je dost složitá a člověk který se v tom denně nehrabe se takhle splete snadno. Mě taky trvalo dlouho, než jsem některý věci vychytal. Ale hlavně že jsme si porouzměli. --Aktron (d|p) 08:16, 16. 9. 2007 (UTC)

Přesun moravské Moravy[editovat zdroj]

Hele, je opravdu vhodné přesouvat na název s rozlišovačem "řeka v Česku", když v diskusi jsou jen dva hlasy a oba nový rozlišovač zpochybňují? Nebylo by lepší počkat na to, jestli se nevyvrbí lepší rozlišovač? Jdeš teď sám proti dvěma (návrh na přesun jsi dal také Ty). --Luděk 17:57, 16. 9. 2007 (UTC)

Bral jsem to jako technickou záležitost (tj. úprava do přehlednějšího stavu), nikoliv jako situaci nutnou k diskuzi a k nějaké zásadnější systémové změně. Pokud je situace taková, klidně revertuj. Chtěl jsem jen vyřešit dlouho trvající ... nerovnost mezi rozlišovači obou řek. --Aktron (d|p) 18:00, 16. 9. 2007 (UTC)

No jo, ale dle Morava (řeka v Srbsku) se ta srbská jmenuje "Velká Morava", nikoliv "Morava". Zmatky opravdu jsou. Spíš by bylo vhodné ten přesun vrátit zpět a navrhnout celý systém rozlišovačů ke všem Moravám - řekám, zemím atd. --Luděk 18:04, 16. 9. 2007 (UTC)

Přesun jsem vrátil (Opravdu se to nevlévá u Břeclavi do Dunaje, jak by se mohlo zdát). Ono se tam ty řeky nějak slévají, není jen "jedna" Morava. --Aktron (d|p) 18:05, 16. 9. 2007 (UTC)

Bezva, díky moc. Možná by se ten systém rozlišovačů mohl navrhnout na Diskuse:Morava. --Luděk 18:08, 16. 9. 2007 (UTC)

Jak na to koukám, nebude třeba systém. Nechají se origoš názvy s tím, že se Morava (řeka v Srbsku) přesune na Velká Morava (řeka). A je to ! --Aktron (d|p) 18:12, 16. 9. 2007 (UTC)

Možná by bylo vhodné počkat, jestli to nějak nezpřesní řekolog a jezerolog Mircea. --Luděk 18:15, 16. 9. 2007 (UTC)

No já určitě počkám. Takhle to vypadá že nulakrát měřím a třikrát řežu. Ach jo. --Aktron (d|p) 18:15, 16. 9. 2007 (UTC)

As far as I understand, the article states that the line runs along the seashore; this is incorrect. Despite the name, hotel (penzionát) Běrěgovoj is located not by the seashore, but in the settlement of Moločnoje, 1,5 km away. The tram line links the hotel (and the settlement) with the beach. Btw, hotel guests ride for free.--Achp ru 18:36, 18. 9. 2007 (UTC)

I did the article according tho the SPVD one. (in external link). It may be corrected; I will look for some russian sources. --Aktron (d|p) 19:00, 18. 9. 2007 (UTC)
Když už to tu vidím - Moločnoje je vlastně "Mléčné" - a stejně tak se skloňuje, tj. v Moločném. Podobně jako Slaný, ve Slaném apod. Okino 19:07, 18. 9. 2007 (UTC)
Btw, tram line on Google Maps: [3]--Achp ru 19:16, 18. 9. 2007 (UTC)

Nahrávání fotek na Commons[editovat zdroj]

Ahoj, tuším, že jsi někde napsal, že nahráváš fotky na Commons ve velkým. Můžeš mě, prosím, trochu zasvětit do metody, jak to děláš? Díky--Ben Skála 11:46, 19. 9. 2007 (UTC)

Commonist. Když jsem ho ještě neměl, tak třeba reportáž se sto fotkama jsem nahrával týden, teď to zvládnu hravě za půl hodiny.. načte se složka, dají se popisy a kategorie, pak upload a je to!. --Aktron (d|p) 13:33, 19. 9. 2007 (UTC)

Mazání článků o začínajích mladých autorech![editovat zdroj]

Dobrý den,

Mé jméno je Matěj Pichler a zastupuji nově vznikající organizaci Library Pictures. Jedná se o filmovou společnost mladých a nezávislých tvůrců pod záštitou pana MgA. Jiřího Stracha a pana MgA. Zdeňka Trošky při Filmové Akademii Miroslava Ondříčka v Písku.

Jakožto mladí tvůrci (mimo jiné v dřívějších letech řadou cen na řadě festivalech ocenění) hledáme nové možnosti jak široké veřejnosti zpřístupnit přístup k našim autorským filmům a jak na česká plátna dostat nové filmy, jak by řekla MgA. Olga Sommerová "chce to novou krev, a tou budete vy!".

Takže jsem velice rozhořčen z Vašeho postupu a postoji. Bohužel nemám příliš znalostí o vnitřní chodu tohoto systému, ale soudím, že by jste odsoudil k zániku i samotného Salvatora Daliho, kdyby jste si 5 minut předtím o něm nepřečetl v novinách jako o nadějném mladém výtvarníkovi "všeumělovi"!

Chtěl bych tímto způsobem na Vás apelovat, aby jste nejdříve zjistil o co jde, a pak jednal. "dvakrát měř, jednou řež"

Děkuji

Petr Smyczek, Vojtěch Kotek, Jan Rubeš, Jan Vejnar a Mikoláš Orlický

Můj názor je v tomto zcela mimo, podívejte se prosím na Wikipedie:Encyklopedická významnost. Myslím že rozčilovat se asi nepomůže, pravidla jsou jasně dána. --Aktron (d|p) 21:51, 27. 9. 2007 (UTC)
Ale to vše můj článek splňoval, vidím že u vás nepochodím. Byl zajisté omyl naivně si myslet, že nejde o čistě komerční záležitost, kde není ani jedná byrokratická krysa.
Děkuji Za Váš drahocenný čas, strávený mazáním naši textů.
Splňoval? Doložte věrohornými zdroji. A uvidíte, že všichni půjdou od mazání pryč. --Aktron (d|p) 21:58, 27. 9. 2007 (UTC)

Wikidíky[editovat zdroj]

Ahoj, posílám ti wiki-díky-kytku za vytvoření screenshotů pro Nápověda:Jak načíst soubor na Commons. Dík za pomoc! — Timichal 15:45, 28. 9. 2007 (UTC)

E (linka metra v Praze)[editovat zdroj]

Možná by stálo za to udělat erko těch blábolů, co tam nějaký anonym natropil, díky. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Ferri Brodge (diskuse)

Hotovo. Jsou to různé spekulace na úrovni K-Reportu. Ještě tu chybí můj prastarý návrh na trolejbusovou vozovnu na Ruzyni o kapacitě 1000 vozů :-D --Aktron (d|p) 16:31, 6. 10. 2007 (UTC)

Čau, v tomto článku jsi doplnil, že nápis ("VĚRNOST ZA VĚRNOST - LJUBAV ZA LJUBAV") na mauzoleu je v srbochorvatštině. Mám v tom nejasnost, není to tak, že věrnost za věrnost je česky a ljubav za ljubav je v srbochorvatštině znamenající totéž? Pokud ne tak se ptám nevíš tedy co ljubav za ljubav? Díky za upřesnění nejasnosti... --Elm 11:05, 7. 10. 2007 (UTC)

Jo, tohle mě taky zarazilo :-(. ljubav za ljubav by mělo být lásku za lásku, věrnost jako slovo samotné pak tuším taky odpovídá srbochorvatštině, protože oni používali ě pro sjednocení různých výslovností (v Srbsku, Bosně a Chorvatsku si to četli pokaždý jinak ale psalo se to aspoň stejně). Ale každopádně ten nápis vypadá podivně. --Aktron (d|p) 11:23, 7. 10. 2007 (UTC)

Diskuse o odkazu[editovat zdroj]

Chtěl bych se zeptat proč si u hesla http://cs.wikipedia.org/wiki/University_of_New_York_in_Prague zrušil můj odkaz na http://www.unypblog.com . Je pravda, že v názvu bylo uvedeno, že jde o blog osobní, ale tím jsem jenom chtěl vyjádřit, že nejde o oficiální stránky instituce. Pohledem na danou adresu je jasné, že na blogu není jediný osobní příspěvek, vše se týká buď školy, nebo témat, které studenty obecně zajímají (kariéra, USA). Odkaz mi příjde relevantní zvláště proto, že veškerý oficiální obsah na webu školy má úroveň spíše prospektů a letáků, různé stránky studentské rady jsou většinou absolutně zastaralé.

Osobní blog je samozřejmě podezřelý z toho, že se bude jednat o věc zcela nevhodnou k encyklopedickému článku jako odkaz. Já chápu, že se ty věci týkají školy, avšak pochop že není úkolem encyklopedie odkazovat někam, kde budou subjektivní dojmy studentů ale někam, kde budou konkrétní rozšiřující informace o tématu. Že jsou oficiální stránky zastaralé může být fakt a lze to zmínit do odkazu samotného. Aktron (d|p) 16:15, 8. 10. 2007 (UTC)


Metro v Budapešti[editovat zdroj]

Psal jsi, že chceš pomoc od někoho kdo má alespoň hu-1.Tak možná , že bych to zvládl, ale neslibuju doslovný překlad :).--Orange.man 14:09, 9. 10. 2007 (UTC)

Hmm, tak ono jde jenom o pár základních věcí.. u toho metra by se hodilo udělat linky a na metros.hu k tomu mají dobrý materiály. Avšak já tam nejsem schopen odhadnout téměř ani jedno slovo, tak zrádná řeč to je. --Aktron (d|p) 14:47, 9. 10. 2007 (UTC)
Podívám se na to.--Orange.man 17:00, 9. 10. 2007 (UTC)

Článek na blogu[editovat zdroj]

Ahoj; hele, přečetl jsem tvůj poslední článek – je fakt dobrej ;) Akorát tam příště dej náhledy, který generujou na wiki - když tam dáš odkaz na plnou verzi, tak to trvá strašně dlouho než se to načte (kvůli lidem s pomalejšim připojenim, nebo který to čtou přes RSS). Už jsem to nahradil, takže příště to můžeš jen zkopírovat. Jinak je fajn, že nám tam přibývá obrázků. Jen tak dál :) بيِتر ك النقاشПётр К. Petr K. 13:52, 14. 10. 2007 (UTC)

No, ono lepší by bylo je tam rovnou nedávat a dát link na výčet uploadů; multimediální obsah obstará video. I když tak mě napadá, že by se mohly udělat i články Probotrans, Irisbus Crossway, SOR 10,5 a další, když jsou obrázky (tady na wiki myslím). Pustím se do toho, výhledově to udělám. Problém je, že dost zajímavých věcí zaznělo právě na akci a to z úst lidí ze společnosti. Aby si lidi nestěžovali na to, že tam cpu neověřený věci :-) Aktron (d|p) 14:42, 14. 10. 2007 (UTC)

Jestli to máš někde zaznamenaný, tak bys to možná mohl nahrát na youtube... a jestli si to jen pamatuješ, tak bych to sem taky dal. Na internetu k tomu určitě budou nějaký nestranný zdroje, na který se můžeš zpětně odvolat. A když ne, tak ti tam maximálně dá Chmee2 {{chybí zdroj}} :) بيِتر ك النقاشПётр К. Petr K. 15:37, 14. 10. 2007 (UTC)

Zaznamenaný to není, těžko říci, zda-li to bude na stránkách firmy, ty jsou hooodně zmatený. Já si pamatuju dost věcí, ale zdroj "řekl jsem to já" ještě nelze uplatnit :-) To by mě asi hnal nejen Chmee2 :-D Aktron (d|p) 15:43, 14. 10. 2007 (UTC)

Popisy u internetových odkazů[editovat zdroj]

Ahoj, snaž se prosím popisky k externím internetovým odkazům (v referencích nebo doporučených či použitých zdrojích) uvádět v encyklopedičtější podobě: tedy pokud možno uvést autora, název odkazovaného materiálu, název média (webu...) a datum (pokud je odkazovaná stránka datována): tedy obdobně jako u neinternetových zdrojů, jen navíc některé údaje mohou být zároveň i aktivním hypertextovým odkazem.

Popisek typu "Zpráva na idnes.cz" nebo "informace na stránkách města" je opravdu nedostatečný. Krom toho, odkazy na zdroje (tedy právě ty konkrétní údaje) by měly platit i v případě, když odkazovaný materiál již přestane být on-line dostupný: podstatné je, že již jednou byl zveřejněn. Řádně uvedené základní údaje o zdroji mnohdy pomohou nalézt materiál na nové nebo jiné adrese. --ŠJů 03:25, 15. 10. 2007 (UTC)

Díky za upozornění, dám si na to více pozor. --Aktron (d|p) 13:45, 15. 10. 2007 (UTC)

Som z sk:Redaktor:Vasiľ, toho istého vandala sme mali aj u nás, ešte zmaž tento obrázok Soubor:Poopgirl.jpg.

Hotovo. Fakt hnus, no naneštěstí takových věcí tu stále přibývá. --Aktron (d|p) 17:58, 15. 10. 2007 (UTC)
Aj na sk sme mali už dvoch podobných. Tiež sa to nejako rozmáha, chcelo by to obmedziť možnosť novoregistrovancýh nahrávať obrázky a zamknúť šablóny. sk:Redaktor:Vasiľ 18:00, 15. 10. 2007 (UTC)
Zamykání šablon je vskutku citlivá věc. Ono by to bylo třeba řešit nějakým jiným systémem. Třeba kdyby se věc sledovala centrálně - pomalu sleduju už ze blokují někdy i stewardi, a to je co říct. Každopádně když někdo je aktivní na rc. tak vandalové šanci naštěstí nemají. --Aktron (d|p) 18:02, 15. 10. 2007 (UTC)

Mazání duplicitních článků s historií[editovat zdroj]

Ahoj, tohle se Tě týká: Wikipedie:Nástěnka správců#Teroristické útoky v Londýně (2005). --Beren 22:01, 16. 10. 2007 (UTC)

Právě to čtu... Ano, spletl jsem to, byly tam dva články a já vzhledem k tomu, že obsahově byly téměř totožné, jsem jeden z nich smazal jako duplicitní. Se situací, že by existovaly dva takové články v tomto stádiu, jsem se setkal tehdy poprvé. Aktron (d|p) 22:07, 16. 10. 2007 (UTC)

Historie[editovat zdroj]

Při C&P přesouvání textu mezi dvěma články musíš nějak zachovávat informaci o autorovi, jinak porušuješ GFDL. --egg 14:20, 19. 10. 2007 (UTC)

Omlouvám se, příště se to nestane. --Aktron (d|p) 17:58, 19. 10. 2007 (UTC)

Nepsal jsem proto, aby ses omlouval (komu vlastně?), ale abys to nějak uvedl do pořádku. --egg 19:36, 19. 10. 2007 (UTC)

Aha. :-) Fajn. No mě tyhle reakce netěší, nediv se. Jsem myslel žes to upravil, ok, udělám to já. Aktron (d|p) 19:38, 19. 10. 2007 (UTC)
MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text či obrázky chráněné autorským právem převzaté bez dovolení z jiných webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku Dějiny Bosny a Hercegoviny, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licence GFDL, pošlete o tom e-mail do OTRS.

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceWikipedie:Váš první článek. Díky za pochopení.

--Pastorius 14:32, 19. 10. 2007 (UTC)

Koukám na tu stránku odkud by to mělo být a je tam datum vzniku toho souboru 29.5.2007. Docela bych si i myslel, že to oni obšlehli od nás a nikomu to neřekli, ale samozřejmě záleží, co nám k tomu řekne Aktron --Chmee2 14:41, 19. 10. 2007 (UTC)

Ze seznamu copyvií jsme to vyřadil, ale když jsme u toho – zdroje by určitě neškodily :) --Tlusťa 16:20, 19. 10. 2007 (UTC)

To, co tam dal Pastorius jako odkaz na copyvio nechápu, tu stránku jsem viděl poprvé v životě. Článek vznikl překladem z anglické wikipedie a to v době, kdy šablona překlad neexistovala. Mimochodem vložit šablonu 2 roky (!!) poté, co tam byl umístěn text mi příjde opravdu zvláštní. --Aktron (d|p) 17:58, 19. 10. 2007 (UTC)
vložení mi přijde v pořádku klidně i 20 let poté, co to bylo napsáno. Pokud by to bylo ukradené at se to najde kdykoliv :) V tomto případě ale asi to ukradli oni od nás :( chtělo by jim to napsat nepříjemnej email... --Chmee2 18:04, 19. 10. 2007 (UTC)
Určitě. Doplněno o zdroj: {{Překlad|en|History of Bosnia and Herzegovina|30835939}} Co se týče článku samotného, jak na to koukám bude třeba to radikálně přepracovat stejně, nejsem spokojen se slohovou kvalitou jednotlivých odstavců. Je to taky skoro dva roky starý že. --Aktron (d|p) 18:16, 19. 10. 2007 (UTC)

Dvě hodiny?[editovat zdroj]

Co je to za nesmysl? Za dvě hodiny v tom může pokračovat? Kromě toho mám podezření, že jde o open proxy. --egg 13:56, 25. 10. 2007 (UTC)

Aha, takže open proxy to není, kdyžtak se na to ještě podívám, pokud se bude něco dít. --Aktron (d|p) 14:40, 25. 10. 2007 (UTC)
Nazdar. Hele, ono je fuk je-li to proxy nebo ne. Je to v první řadě obcháhzení bloku. Tam se počítá tak, že zjistím co za obejití dám, a přidám to k hodnotě, která loutkaři ještě jako blok zbývá. Čili, loutka nesmí vypršet před vyprcháním bloku loutkaře, ale důrazně později. -jkb- (cs.source) 14:53, 25. 10. 2007 (UTC)
Ok. --Aktron (d|p) 14:59, 25. 10. 2007 (UTC)
Poopravím sám sebe. Zcela jedno, zda to proxy je či ne, to není - pokud by toproxy bylo, tak se zas nezabývám propočty kolik ale dám indef. -jkb- (cs.source) 15:06, 25. 10. 2007 (UTC)
On sice přispívat nebude, ale takhle ten blok už má být správně. Zase někdo z tý adresy někdy editovat může - stačí se podívat, kdo všechno pomocí ní přispíval a kam. Politika vůči open proxy je přeci jasná, ale musíme mít jistotu že blokujeme skutečně open proxy. Pak nám nějaký nešťastník píše, proč jsme ho vlastně zablokovali když nic neudělal. Aktron (d|p) 15:12, 25. 10. 2007 (UTC)
Jistě jistě, bezhlavost je osudem ochránců pravé víry. Jde-li o skutečný problém který se pak navíc opakuje, máme tu stále možnost, že neprávem zablokovaný kolega se může někam obrátit s prosbou o nápravu. Já to normálně dávám i šablonou na jeho stránku. -jkb- (cs.source) 15:22, 25. 10. 2007 (UTC)

Měl by být restartován blok Wikipedista:Pastorius. --egg 20:15, 25. 10. 2007 (UTC)

Pravda, pravda, že nutno začít počítat i tam jsem jaksi opomenul. Sorry, -jkb- (cs.source) 20:25, 25. 10. 2007 (UTC)
Hotovo. Ponaučení pro příště. --Aktron (d|p) 20:29, 25. 10. 2007 (UTC)

Když jsme u těch ponaučení. Kolonka zdůvodnění bloku má překvapivě obsahovat důvod pro blokování (např. „osobní útoky a obcházení banu“), nejde o analogii shrnutí editace, nejde o pouhou poznámku do logu, nýnrž zobrazuje se blokovanému při pokusu editovat. Věci jako „dnes odpoledne“ nemají smysl. --egg 20:33, 25. 10. 2007 (UTC)

Mě to překvapivé nepříjde, znám to dost dobře. Mohlo to být s datumem. --Aktron (d|p) 20:37, 25. 10. 2007 (UTC)

Partido Independentista Puertorriqueño / Questions to Aktron[editovat zdroj]

Dear Aktron,

Hi! I am new to Wikipedia and trying to learn as fast as I can.

Could you provide help creating a .cs entry on Puerto Rican Independence Party. Thank you!

Please see:

http://en.wikipedia.org/wiki/Puerto_Rican_Independence_Party

I have had problem logging on (registering); it seems that each time I register, when I come back, I have to register again; is this because I am using a computer at the university?

All the best, Beautiful Jolie 19:43, 28. 10. 2007 (UTC)(Beautiful_Island_Girl)
This means translating this article (or at least part of it) to czech. Of course that I do lot of translations very often, however I have no idea about foreign political parties and their work. I am afraid that my entry wouldn't be accurate. --Aktron (d|p) 19:54, 28. 10. 2007 (UTC)

Dear Aktron,

That's ok, Aktron, no problem. Thank you so much for taking the time to answer.

Do you happen to have someone to suggest that I may ask?

See you around Wikipedia!

Beautiful Jolie 21:39, 28. 10. 2007 (UTC)

Budapest subway pictures[editovat zdroj]

Hi Aktron!

I saw your request on huwiki Village Pump page. If you didn't do so yet, I think you should contact Ádám Kovács under user name Christo in Commons. He has a website about the Budapest metro (metros.hu) with tons of pictures (see: galéria). As far as I saw, he already uploaded some images to commons, so ask him. Regs, hu:User:Totya 01:58, 30. 10. 2007 (UTC)

Ok, I will, thanks. --Aktron (d|p) 11:09, 30. 10. 2007 (UTC)

Metro, Budapest[editovat zdroj]

Ahoj!

OsvátA
Hey nice, thanks.--Aktron (d|p) 11:09, 30. 10. 2007 (UTC)

Blbůstka[editovat zdroj]

Mohl bys do tohoto obrázkupřidat „self“, vím že prudím. Řekněme, že správné návyky u obrázků by měly platit bez ohledu na rizika jejich problematičnosti. Minimálně to dělá dojem v případě problémů. Děkuji Ti --Vrbova 11:51, 31. 10. 2007 (UTC)

OK, hotovo. --Aktron (d|p) 11:53, 31. 10. 2007 (UTC)

Šablona Komunismus[editovat zdroj]

Nazdar. Podívej se prosím na Šablona diskuse:Komunismus, já tam udělal návrh, ale jak jistě víš, sám se do šablonizování a kategorizování a s tím spojených věcí zde nijak nepletu, navíc je ta šablona od Tebe. Čau, -jkb- (cs.source) 21:58, 3. 11. 2007 (UTC)

Kouknu na to. --Aktron (d|p) 21:41, 4. 11. 2007 (UTC)


Pochvala a návrh[editovat zdroj]

Chci jenom říct, že si tu část o inflaci v Jugoslávii udělal velice šikovně. Navíc mě napadá, že o tom můžeme napsat samostatnou stránku, je to docela zajímavé téma. Inflace každé ze zemí (včetně starého Říma) jsou dobrá témata, avšak podkladu je k tomu málo a to je velká škoda, protože ekonomika Jelikož jsem se i tam narodil a můj otec tam pracoval a pracuje (nyní jako zahraniční novinář) tak jak mám uvést, že referenci jsou založeny na osobních zkušenostech a zkušenostech blízkých osob?

Hezký zbytek večera --Arsen 22:09, 7. 11. 2007 (UTC)

Osobním skutečnostem věřím a vlastně i dneska poté, co jsem slyšel a viděl vystoupení V. Šešelje se to i potvrdilo. Když jem na wiki přišel, začal jsem psát články podle osobních zkušeností - stačí se podívat do historie na hesla jako třeba Travnik nebo Podgorica. Jenomže situace se tak trochu změnila a bylo třeba trochu změnit styl, dodat případně i zdroje. Ohledně inflace se to může vydělit ven a docela bych byl i pro, na stránkách různých srbských deníků (nebo taky bank atp) IMHO budou nějaké další rozšiřující informace, na něčem z toho bychom mohli článek rozšířit. --Aktron (d|p) 22:50, 7. 11. 2007 (UTC)

děkuji![editovat zdroj]

Hello Aktron, thank you for fixing my user page! Now i'm here, a little question: on the Dutch Wikipedia i'm busy with the Czech railways. Now i've got a problem. The railway station Františkovy Lázně-Aquaforum on line 148 is mentioned in some sources, but not in all. Is that station just a new station, or is it not operational anymore, or..? I hope you've got an answer! If you've got questions about something in the Netherlands or Flanders, feel free to ask :) Bye! Erwin1990 19:11, 10. 11. 2007 (UTC)

As can I see, that station was opened on 14th Sep 2007 [6] It was done because of the new aquapark called Aquaforum in order to make some connection that would be ecologic and having good capacity. --Aktron (d|p) 19:15, 10. 11. 2007 (UTC)
Thank you! :) Erwin1990 19:26, 10. 11. 2007 (UTC)
I hope you want to help me with the railway stations again (or you know someone who wants) ;). Around the town of Kadaň there are several stations. The main station of the town is sometimes calles Kadaň and sometimes Kadaň-Prunéřov, another station is sometimes calles Kadaň and sometimes Kadaň město, do you know what are the official names? And, west of the town, there is station Vernéřov, is that a very new station too? I'm sorry for all the questions ;) Erwin1990 10:08, 11. 11. 2007 (UTC)
Hmm. Look at this [7] and this [8]. It seems that the station Prunéřov is cargo only, situated on the main track (passing not through Kadaň), because of the Prunéřov Power plant. Kadaň or Kadaň-Město might be one station, but I don't know which one of this names are official. --Aktron (d|p) 10:26, 11. 11. 2007 (UTC)

Žádost o pomoc[editovat zdroj]

Zdravím. Chci tě poprosit o to, zda by jsi nepřejmenoval dva konkrétní články. Nevím, jestli přejmenovávat články mohou obyčejní uživatelé, nebo to je výsostná povinnost a právo správců. A ikdybych to mohl udělat já, tak pořádně nevím jak. Jde o články Svatý Martin (Francie) a Svatý Bartoloměj (Francie). Sám jsem tyhle články zakládal a zatím jsou v rozsahu pahýlů, ale o to teď nejde. Dalším francouzským zámořským územím je i Saint-Pierre a Miquelon. A ten článek se jmenuje Saint-Pierre a ne Svatý Petr. Když jsem Martina a Bartoloměje zakládal, přemýšlel jsem, jestli použít český nebo původní (francouzský) název a pak jsem se rozhodl pro český. Teď jsem ale dospěl k tomu, že lepší by byly ty francouzské. Jednak i v mnoha jiných jazycích se tyto články jmenují Saint-Martin (resp. Saint-Barthélemy) a za druhé - když tu máme Saint-Pierre, tak abychom to sjednotili. Takže prosím, přejmenoval by jsi je na Saint-Barthélemy a Saint-Martin? Děkuju :-) --Unpocoloco 15:45, 14. 11. 2007 (UTC)

Normální uživatelé přejmenovávat mohou běžne, pokud chtějí ale jeden článek přesunout tam co je další tak už je třeba zásah správců (neboť se totiž ten druhý přitom smaže). Pokud nemůžeš tak na to kouknu, ale ne teď protože tu mám ještě něco co řešit taky jinde, na wiki moc času nezbývá. Aktron (d|p) 16:48, 14. 11. 2007 (UTC)

Bitva o Vukovar[editovat zdroj]

Ahoj, Aktron.
I saw that you've started the article about the battle of Vukovar.
Thank you for that, it really means a lot to us.
Now, few notices. There're few things to be corrected.
Bitva o Vukovar is part of "Homeland War". In Croatian, this war is called "Domovinski rat".
There was no civil war (Občanská válka) in Yugoslavia. That was a Greater Serbian aggression. It very insulting to citizens of Croatia (we didn't fought to rule over Yugoslavia, we fought to defend our independence); among those citizens are also Czechs from Croatia, that were first-line volunteers (there was no need to mobilize them!) in defense of Croatia. Here's the link Croatian minorities in defense of Croatia
E.g., in the city of Daruvar (that today has Czech minority of 18.9%), at the very beginning of Serbian aggression on this city, local Czechs promplty volunteered, so they've made 70% of the volunteers and defenders. Later, when the mobilization started, the percent of Czechs sharply declined (but not in the absolute numbers). Also, it's important to note, that many Czechs in Croatia officially declare as Croats (but they never hide their Czech origin, many of them use Czech in everyday life), so the number and share of Czechs is higher.
Sincerely, Kubura 10:49, 19. 11. 2007 (UTC)

OK, I understand that there was Homeland war (independence of Croatia) and War in Bosnia (independence of BiH). However, this all conflicts can be summarized as civil war in Yugoslavia, because of they all made this country disintegrated. Of course, other articles about these conflicts (HR and BiH and also that 10 day one in SLO) are to be written. Like the Siege of Sarajevo was written. The term "Domovinski rat" is a bit pro-croatian and I am not sure if it is neutral according to NPOV policy. I'll look for some sources in order to prove this. --Aktron (d|p) 11:20, 19. 11. 2007 (UTC)
Hmm, in sr.wiki they use "Rat u Hrvatskoj" (War in Croatia), that is much more accurate and neutral. What do you think about this? --Aktron (d|p) 11:34, 19. 11. 2007 (UTC)

In sr.wiki... yeah, take the wolf as a neutral judge for the lamb.
Have in mind that in Serbian media they don't tell anything about the massacres in Croatia, committed by Serbs. They play like "nothing happened", when the Croatian victims are in questions. The party, that recently got most of votes on Serbian elections, openly propagates Greater Serbian borders. Are you really going to take them as serious source?
On the other hand, shall we ask German extreme parties for the opinion or use them as relevant source in the matter of Sudety? Of course not. Same is with the us over here.
Besides Croatia, in Slovenia and in Bosnia in Herzegovina (except in R. Srpska, they've dirtened their hands with Slobodan Milošević) also, the term "civil war" isn't used, but the term "Serbian aggression". Though, that campaign of military conquest had few phases/subphases, or parallel phase, and every of those countries call their wars for independence with their own names (Slovenian: Slovenska osamosvojitvena vojna, Croatia: Domovinski rat, in BiH: rat u Bosni i Hercegovini).
All of them were forced to go into war. None of these countries voluntarily went into war. They've all been in weaker position and very poorly armed. None of those countries fought to gain control of whole former Yugoslavia. None of these countries sent their soldiers to conquer Niš, Čačak or Belgrade. None of Croatian Czechs volunteered to attack Kragujevac, but to defend Croatia. But Serbia and Montenegro did send their regular troops and oranized and supported irregular troops to attack and conquer those countries (and ethnically clean them of all non-Serbs, including Czechs).
I've intentionally mentioned you the Czech minority in Croatia. Our Czechs use term of "vlastenecké válce" (well, in nominative should be "vlastenecka válka"). Here's the source Česká beseda Rijeka (Česká beseda Rijeka, založena 17. září 1994 jako první z několika nově založených českých spolků po vlastenecké válce v Chorvatsku, působí v rámci Svazu Čechů v Republice Chorvatsko...).
Having in mind that this is Wikipedia in Czech language, cs.wiki should appreaciate and respect the culture of Croatian Czechs (a minority, on which Croats could always rely on; the minority whome Croats always believed, during whole time of the war; the minority that gave a lot to Croatia, and asked nothing in return). Croatian Czechs were here. They're your whitnesses for the things what were going on here.
Aktron, thank you for your attention.
Sincerely, Kubura 14:52, 19. 11. 2007 (UTC)

  1. Hmm about lambs and wolves - you are right maybe in this case (so as on sq.wiki Kosovo is categorized and linked as independent country. However, there are two sides. Croatian and Serbian. Peoples like Šešelj will not be taken as serious sources, but pages like hrvatska-vlast.org or something like that won't be taken either.
  2. The situation of Sudety and SR Hrvatska is a bit different. Nazi regime was declared condemnable and it has no significant influence currently. However, what happened in SR Hrvatska just slightly before the war and during the conflict can be aim by croatian/serbian POV's, that are widespread even today - as you noticed, still some parties of Serbia think about "Velika Srpska" or how do they call it.
  3. Terms "Srpska agresija", "Agresija na Bosnu i Hercegovinu", "Agresija jugoslavske narodne armije" or else (I have also seen "Srpski zločinci") ARE used in BiH, SLO and HR. But not in Serbia. I don't think that in RS it is used. It should be mentioned that it is used, but we can't use it implicitely. I think that names Válka v Chorvatsku, Válka v Bosně a Hercegovině a Válka ve Slovinsku are most correct and neutral. Such translation as "Agrese na Bosnu a Hercegovinu" is quite bosnianism, because in Czech language such construction isn't used.
  4. Of course that there was no concept of Great Croatia, this was dead in 90's for about 40 years (since end of WWII).
  5. The most important thing is that Czech wikipedia has to respect it's very essential guidelines like Neutral point of wiev and so on. Of course that in Biograd and other cities are living thousands of croatian Czechs, the war in Croatia was also their war. But think about it. Thousands of Serbs had to leave the country after war. There are villages terribly damaged, destroyed, with people mostly left (Okučani is a good example). So there weren't also positives.
  6. And in the end - better than enlargering this talk page, ICQ can be used, and we can talk about it in real time. --Aktron (d|p) 15:49, 19. 11. 2007 (UTC)

Šešelj is a chief person of the party that won most places in Serbian parliament. Sounding ridiculous or not, he was ordering and propagating anti-Croat mood, including killing.
"Hrvatska-vlast.org"? I've never mentioned that page.
Second, majority of parties in Serbia think about "Velika Srbija" (not Srpska), and act in that direction.
In Czech language, the Croatian Homeland War is called vlastenecké válce. Croatian Czechs are also Czechs.
If you want to draw the talk towards the topic of Great Croatia, you've failed the topic. Shelling of Croatian cities, ethnical cleansing in areas occupied by Serbs and Serb-led JNA (in which whole Croatian population was killed or forced to leave), intentions of violent changing of Croatian borders (in fact, it was planned to conquer whole Croatia, as JNA's general commander Kadijević wrote in his book), doesn't have an excuse in some ideology.
What did they think they are? Man, what did they allow to themselves? To keep by force the territory of an republic that dissolved its connections with other YU republics ("razdruženje") by its legal right (that right was explicitly mentioned during WW2 in Tito's partisans' media, and later confirmed in the YU. Constitution from 1974) and expell its non-Serb population (or violently convince its remaining citizens that they're Serbs??). Aktron ,when they've attacked us, we had only light infantry weaponry. No armored units, no air force, no military navy, no artillery. We had to improvise, so our first armored units were schoolbuses with armored plates made in shipyards, our air force were small agricultural biplanes (like ones from WW1), not to mention that we used museum weapons (from WW1 and earlier; on the lend/borrow papers, there was the clause "we'll return the items to museum if we ever come back alive"). You can see this also in Serb and Montenegrin sources, they've been boasting with that "how easily they'll stomp Croatia, they have nothing".
You're right, be neutral. Wikipedia shouldn't be place of diplomatic games ("let's not use that term, so they wouldn't be offended"). Serbia and Montenegro seriously messed up. They wanted to violently expand their territory at the expense of Croatia (with total elimination of the latter one). To be fair, Montenegrins have, at least, told they did something that they shoudn't, they've apologized. In Serbia, they're drowning themselves deeper and deeper. Nor apologizing, nor paying for the damage they've made around (nor repairing). Nor saying anything about ethnical cleansing of Croats from Serbia (in Srijem and Bačka).
Regarding "leaving". They were the rebelled Croatian Serbs. They didn't have to leave, they could stay if they wanted to. During last Croatian liberating operations, Croatian President's official call to rebelled Croatian Serbs was aired on every media, on every hour, 24 hours a day, for a week (or even two).
However, that "leaving" was organized evacuation of Serbs. That was planned (by rebel Serbs' leadership) already in 1992. As the final Croatian operation was felt in the air, Serb leadership gave an order for the evacuation. I'll give you the list of sources (sources of rebelled Croatian Serbs), if you want to.
Regarding "damaged villages", do you know how many ambushes and traps were set by armed civilians and paramilitaries in those houses? And how many Croatian soldiers were killed because they've believed that there're "innocent civilians" in those houses?
We can continue the discussion on my talkpage, or if you like it this way, we can talk through IRC. The info is here hr:Wikipedija:IRC. Talk channel is on irc://irc.freenode.net/wikipedia-hr. Kubura 08:36, 22. 11. 2007 (UTC)

Rychlodrážní tramvaj[editovat zdroj]

Zdravím, článek už rozhodně nepojednává jen o amerických sítích, pouze v počátcích se podobal článku Tramvajová doprava v USA ale dneska jsou v článku zmíněny provozy např. ve Velké Británii, na Filipínách nebo i jinde. ---Novis-M

Jo, fajn. Ještě to bude chtít trochu střídměji obrázky, upravit ("u nás" - taková spojení ne), přidat některé druhy užití atp. --Aktron (d|p) 09:43, 24. 11. 2007 (UTC)
Okej ---Novis-M