Diskuse ke kategorii:Mechanika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vhodné podkategorie[editovat zdroj]

V této kategorii jsou promíchány strojírenské věci (Šroub) s mechanikou jako vědou (Hamiltonova funkce). Chtělo by to vložit nějaké mezikategorie, ale jak nejlépe? --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 2. 8. 2011, 18:15 (UTC)

Co třeba přeřadit články takto:

  • Statika apod. - do nové podkat. "Disciplíny mechaniky" (nebo "Obory mechaniky"...) Pak je otázka, kde budou zařazeny kategorie pro podobory mechaniky (například Kategorie:Dynamika) - ty dáme taky pod kategorii "Obory mechaniky"?
  • Síla, Těžiště apod. do nové podkat. "Základní pojmy mechaniky" (nebo nějak jinak?)
  • Lagrangeova funkce, Hamiltonova funkce apod. do nové podkat. "Teoretická mechanika"
  • Šroub apod. zařadit úplně pryč, třeba do "Strojní součásti", kde už stejně je
  • Houpačka apod. úplně vyřait, vždyť je v jiných kategoriích. Podobně článek "Pravidlo pravé ruky"

Je to rozumné? --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 2. 8. 2011, 18:37 (UTC)

Rozčlenění dle Petra Karla[editovat zdroj]

Wikipedista:Petr_Karel napsal Pod lípou toto:

Jsem proti kategorii Obory mechaniky, protože i v těchto kategoriích, jako dynamika, kinematika apod. nejsou články o oborech mechaniky jako takových, ale o různých veličinách, jevech a zákonech. Název by proto mohl být zavádějící. Ale přecpanost lze řešit snáze: články jako Kinematika, Mechanický pohyb, Posuvný pohyb, Přímočarý pohyb, Rotace, Rychlost, Obvodová rychlost, Úhlová rychlost, Rovnoměrně zrychlený pohyb, Pohyb po kružnici, Nerovnoměrný pohyb, Nerovnoměrný pohyb po kružnici, Nerovnoměrný přímočarý pohyb apod. nechat jen v kategorii Kinematika (nebo do ní přesunout),
VyřešenoVyřešenoHotovo, akorát některé články, které jsou v kat. Rychlost, jsem již nedal do Kinematiky.--Pavel Jelínek diskuse příspěvky 3. 8. 2011, 14:28 (UTC)
články Dynamika, Síla, Tření, Moment síly, Momentová věta, Izolovaná soustava, Mechanická energie, Kinetická energie, Kinetická energie při rotaci, Moment hybnosti, Zákon zachování momentu hybnosti, Moment setrvačnosti, Steinerova věta, Účinnost (fyzika), Výkon apod. zase v kategorii Dynamika,
VyřešenoVyřešenoHotovo, akorát u některých článků (Síla, Moment síly) jsem váhal, zda je nenechat i v kat. Mechanika. Nakonec jsem tam z uvedených článků nechal jen "Dynamika". --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 6. 8. 2011, 05:50 (UTC) -- A to naprosto správně - hlavní článek kategorie má být v nadřazené kategorii. (Já na to v návrhu zapomněl.) Petr Karel 8. 8. 2011, 10:39 (UTC)
založit novou podkategorii Analytická mechanika (nebo Teoretická mechanika, ale to už by byl o něco širší záběr) a do ní přesunout články jako Teoretická mechanika, Zobecněná souřadnice, Zobecněná síla, Zobecněná hybnost, Zobecněná energie, Hamiltonova funkce, Hamiltonova-Jacobiho rovnice, Hamiltonovská formulace mechaniky, Hamiltonův princip, Kanonická transformace, Lagrangeova funkce, Lagrangeova závorka, Lagrangeovská formulace mechaniky, Maupertuisův princip, Poissonova závorka, Teorém Noetherové, Virtuální posunutí, Virtuální práce, Vytvořující funkce (fyzika).
VyřešenoVyřešenoHotovo, zvolil jsem "Teoretická mechanika", protože nechápu rozdíl mezi "analytickou" a "teoretickou". --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 10. 8. 2011, 15:56 (UTC)

Takže jsem Váš seznam, Petře Karle, přeřadil, ale netroufám si přeřadit i "podobné články", jak píšete. Považuju se sice za člověka s fyzikálním myšlením i rozhledem, ale holt nestačí na to, abych správně přeřadil články do podkategorií. Váhám, zda "Třecí síla" dát do dynamiky, zda "Metoda konečných prvků" patří do kat. "Mechanika tekutin" apod. V kategorii zůstává 93 stránek, což je hodně... --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 10. 8. 2011, 15:56 (UTC)