Diskuse ke kategorii:Manželky panovníků Svaté říše římské

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ani jedna z osob, co jsou v této kategorii, nebyla panovnicí - byly pouze manželky panovníků. Jelikož nikdy neexistovala žádná panovnice SŘŘ, doporučuji kategorii smazat, či nahradit za kategorii mnaželky panovníků SŘŘ... Cinik 18:03, 15. 3. 2007 (UTC)

No, uznavam, ze pojmenovat to panovnice bylo ponekud nestastne, protoze az na jednu, ktera byla regentkou, jsou to manzelky (žádná říší nezdědila, pokud to berete z tohoto uhlu) a ne vsechny byly korunovany. Ale nechtelo se mi to pojmenovavat francke kralovny a kralovny a cisarovny Svate rise rimske (pokud tedy opet nejsou pouze manzelkami). Hned to mazat, to je ale prehnane.
Rekla bych, ze kralovnami a cisarovnami byly vsechny. Sice vetsina z nich verejne do politiky nezasahovala, ale navenek pouze reprezentovala, dnes se neda jejich podil na vlade ci nevlade dokazat. Jake je tedy kriterium, ktere berete pro to, zda nektera manzelka byla ci nebyla panovnici.
Pak tedy i ceske kralovny a knezny byly pouze manzelkami ceskych kralu a knizat! V te dobe nemohly zeny dedit rise (az na par vyjimek), ale povazovat je pouze za manzelky.--Bosquete 18:53, 16. 3. 2007 (UTC)
A co takhle za panovnice považovat ženy, které byly formální hlavou monarchie? To je snad docela dobré a jasné kriterium, nemyslíte? Existence takovéto kategorie mě značně nemile překvapuje. Považovala byste za velký problém nazvat ji korektně Manželky panovníků Svaté říše římské a ne užít takto silně zavádějící pojmenování? To, že v návaznosti na svůj sňatek byly královnami či císařovnami nikdo nezpochybňuje, ale ztotožňovat to s panovnicemi je podle mého názoru přeci jen přehnané! Nejste snad doufám přesvědčena, že panovnice Marie Terezie byla vůči Království českému ve stejné posici jako např. (podle Vaší logiky také panovnice) Marie Ludovika Španělská? --Poko 05:59, 16. 5. 2007 (UTC)


Vyjadrila jsem se spatne. Kriterium pro to, zda je zena pouze manzelkou nebo kralovnou ci cisarovnou?! To je moje chyba!
No, to jiste nesrovnavam a ani tento nazor nezastavam. Navic jsem kratke info o Marii Ludovice psala ja a nevzpominam si, ze bych uvadela, ze byla panovnici, ikdyz jsem ji do teto kategorie zaradila, ale cisarovnou.
Jak jsem vyse napsala, je par vyjimek. A Marie Terezie je nejznamejsi vladnouci kralovnou u nas, to bych v zadnem pripade nezpochybnovala.
Nazev panovnice jsem použila, jako souhrnne oznaceni, proto, abych nemusela vypisovat Královny německé a francké a císařovny Svaté říše římské, pokud tedy takový nazev povazujete za korektni. Kralovna ci cisarovna je konec koncu oznaceni, jak pro manzelku panovnika, tak pro vladnouci zenu ci spoluvladkyni. Navic se zde nejedna o Království české, kde byla Marie Terezie dědičkou trůnu, ale o Svatou říši římskou, jejíž dědičkou žena nikdy být nemohla.
Uznavam tedy, ze by tento nazev mohl nektere ctenare zmast, protoze je nepresny, a to bych rozhodne nerada. Pro me kralovnami a cisarovnami byly, vzhledem k tomu, ze byly korunovany (ikdyz ne vsechny), ale rozhodne nebyly vladnoucimi zenami (pro nez se pouziva oznaceni panovnice). Ja samozrejme nejsem proti, aby se kategorie prejmenovala a tim zpresnil. Pokud davate prednost oznaceni manzelky před královna a císařovna(cemuz davam prednost ja), proc ne?!--Bosquete 09:55, 16. 5. 2007 (UTC)
Aha, koukám, že brojím proti špatnému kritériu. :-) Tak v tom případě se omlouvám za nepochopení. S těmi ženskými je holt potíž, anžto krásnou českou dichotomii pro manželky vs. panovnice králová × královna jsme postupem času ztratili. Rozhodně bych se ale přimlouval za přesun - krásnou ilustraci důvodů pro přejmenování dodal kolega Pernak svým heslem Karolína Augusta Bavorská, které zařadil do této kategorie i přesto, že k příslušnému sňatku došlo až po zániku Svaté říše římské - do panovnic (královen či císařoven) tedy rozhodně již nepatří, do manželek se však vejde. Pokud byste souhlasila tak ještě pár dní počkáme jestli se k tomu vyjádří ještě někdo a poté přesunem, ano? Jo a díky za Vaši práci na panovnických rodech. --Poko 09:23, 17. 5. 2007 (UTC)
Tak to jsem rada, ze jsme se takhle pekne domluvili:) Jak se rika kazdy jsme omylny, uz se mi tu parkrat stalo, ze jsem se tu prekoukla nebo si neco vylozila jinak (v tomto pripade jsem to trosku zamotala), nez jak bylo mineno. A jsem samozrejme rada, ze jste vyjadril svuj nazor, i pochvalu (ta vzdycky povzbudi), protoze kazdy mame jine zkusenosti.
Uz jsem to s tou kategorii chtela nejak vyresit, ale pan kolega Cinik se vyjadril pouze jednou, umistil sablonu a tim skoncil. Karolína Augusta Bavorská byla samozrejme cisarovna rakouska nebo manzelka rakouskeho cisare, do panovnic Svate rise rimske nepatri! Na prehled se chystam, spolu s cisarovnami nemeckymi. Myslite tedy, ze je mam nazyvat manzelkami? Na cesky jazyk totiz odbornik nejsem. Jsem pro, abychom pockali, kdyby se jeste nekdo vyjadril. Hezky den --Bosquete 13:31, 17. 5. 2007 (UTC)


Tak ja myslim, ze cekani uz bylo dost. Navrhuji kategorii prevest na Nemecke kralovny,coz je vetsina zen v teto kategorii, a vytvoreni kategorii cisarovny Svate rise rimske a Franské královny s delenim na tri casti (Východofranské, Západofranské a Lotharingské) , at uz se hneme!--Bosquete 20:48, 14. 6. 2007 (UTC)

s tím, že císařovny budou podkategorií německých královen? --Poko 12:18, 26. 6. 2007 (UTC)
Myslela jsem to tak, ze budou dve Kategorie:Císařovny Svaté říše římské, coz nejsou vsechny zeny v kat. ani v Seznamu panovnic a vetsina byla jen kralovnami, a Kategorie:Římsko-německé královny (nebo take rimske a vychodofranske - nejaky dejepisec by si jiste uz rady vedel). Jak to presne rozdelit, aby to bylo prehledne moc nevim, protoze kterou povazovat za prvni nemeckou kralovnu, kterou naopak jeste za franskou?! To uz je na me moc davna historie, ale asi nejlepsi deleni poskytuje Verdunská smlouva.
Kdyz by to bylo soucasti Kategorie:Panovníci podle titulů, pak by to vypadalo zvlastne mit cisarovny jako podkategorii?! Co myslite?--Bosquete 17:31, 26. 6. 2007 (UTC)
No, já vycházel z toho, že každá císařovna byla i ř.(-n.) královnou, takže systematicky by podkategorie byla logická, ale možná by to fakt vypadalo zvláštně.--Poko 06:01, 28. 6. 2007 (UTC)
Krome jedne tomu tak bylo, takze v tom bych problem nevidela. Ty co uz jsou v kategorii zarazene kralovnami byly. Ale jak to udelat s cisarovnami?! Mozna by tedy nevadilo udelat z nich podkategorii kraloven, konec koncu jak uz tu jeden kolega poznamenal byly to manzelky a nevladly. Jak sem ale koukala angl., de a francouzska wiki kategorii cisarovny ma.--Bosquete 10:58, 28. 6. 2007 (UTC)