Diskuse ke kategorii:Literární žánry

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Připomínka ke kategorii[editovat zdroj]

Mám pocit, že tady si někdo plete literární žánry (sci-fi, fantasy apod.) a literární formy (román, novela apod.). Rozdělil bych to, ale v kategoriích se necítím moc silný v kramflecích, takže to nechám na nějaké fontáně splněných přání :-) Váš --Mostly Harmless 18:51, 19. 11. 2006 (UTC)

Neplete, problém je v samotné literární genologii, která není schopná vymyslet systém, který by vydržel alespoň sto let:-) To, co nazýváš formami jsou skutečné žánry, naopak otázka, jestli je sci-fi či fantasy žánr je stále diskutabilní (v mnoha směrech totiž toto označení přesahuje a je mu tedy spíše nadřazena) na druhou stranu se obávám, že to je jeden z mála případů, kdy v literatuře bude proveden důkaz davem (tolik lidí píše na knížky a do nich, že sci-fi a fantsy jsou žánry, že to lidé vezmou jako fakt) -- ThomasMorta 12. 11. 2009, 16:25 (UTC)

Udržování systematiky u literárních žánrů[editovat zdroj]

Protože v odborné literatuře je zvykem psát odvozené žánry jak klasickém pořadí (např. Gotický román), tak pro přehlednost při vyhledávání i v obráceném pořadí (tedy Román gotický), snažím se toto pravidlo udržovat i na zde. Pokud by vznikaly nějaké problémy s množstvím redirectů, či jsem nechtěně vytvářel zbytečná přesměrování, prosím informujte mě na mé diskusi. --ThomasMorta 14. 11. 2009, 17:28 (UTC)