Diskuse ke kategorii:Krajní levice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nejlepší po dnešních editacích by bylo, všechno zde smazat, prodiskustovat napřed co krajní levice je a pak začít znovu kategorizovat. Dnešní kategorizování se blíží krajnímu POV ([1]), viz i Wikipedista diskuse:Martin 123. -jkb- (cs.source) 11:10, 12. 10. 2007 (UTC)

Hlavně nevím, proč rovnou krajní levice, když kategorii Levice nemáme, no a konečně jsou ty editace chybné i systematicky: nemá smysl všude dávat současně kategorie Komunismus a Krajní levice; když už, tak by komunismus měl být pod tou levicí jako podkategorie, nebo nějaký globální univerzálnější systém, než taková huráakce. --Mormegil 11:22, 12. 10. 2007 (UTC)

Souhlas s názorem, že kategorie krajní levice je poněkud nešťasná, definice krajní levice bude velmi problematická, patří tam fašismus, kteří mnozí rádi cpou na pravo, ačkoli krajní pravice je individualismus dotažený do důsledků, např, teorie malého státu atp. --Vrbova 11:33, 12. 10. 2007 (UTC)

Ano kategorie krajní levice je zbytečná, nicméně musím nesouhlasit s vaší interpretaci pravolevého spektra. Podle vás je tedy krajní individualismus vlastní krajní pravici? Logicky mne tedy napadá je tedy anarchismus pravicový? Protože jestli ano, tak jste dotáhla svůj názor ad absurdum. --Elm 15:47, 12. 10. 2007 (UTC)
No jo, ale má pravdu. Anarchismus je ve skutečnosti krajní pravice. Liberalismus je taký pro svobodu. Ale anarchismus se liší od liberalismu tím, že anarchismus nechce stát ale liberalismus chce stát pro ochranu svobody,--d.priecko 16. 3. 2009, 18:05 (UTC)
NENÍ! Už jsem vám to vysvětloval, liberalismu není jeden, je jích povícero! Ach jo... --Elm 17. 3. 2009, 09:17 (UTC)


Moje interpretace pravice versus levice není moje. Věřím, že pojmy levice anebo pravice nevyjadřují nic jiného, než určitý pohled na ekonomiku resp. na ekonomické svobody, které jsou anebo nejsou zaručeny, praktikovány a prosazovány. Tento pojem tak nevyjadřuje žádné etické či morální hodnocení. Je pravdou, že levicově anebo pravicově orientované strany se zpravidla přiklánějí k podobnému etickému anebo chcete-li politickému modelu jako je kupř. liberalismus. Ovšem takové pojmy nemají se samotným pojmem levice či pravice nic společného a vyjadřují (měly by vyjadřovat) jiný aspekt té strany. Strana tak vyjadřuje jaké zastává ekonomické názory (levice) a jaké zastává názory v oblasti jiných svobod - liberalismus. Individualismus byl vztažen na ekonomické aspekty, nikoli v celé jeho šíři. Proto extrémní pravice je něco co vlastně upírá státu právo přerozdělovat peníze a být ekonomicky omezován ve prospěch jiných jinak než dobrovolně. Státu je pak upíráno právo na monopol i v oblastech o nichž si většina lidí myslí, že je tento monopol jediným řešením (ražba peněz, atp. - viz např. Denationalisation of Money). Je ovšem pravdou, že z takovýchto postojů nutně musí vyplývat i názory jiné povahy.

Teorie malého státu je něco diametrálně odlišného od toho co chce anarchismus, který nepovažuji za individualistické hnutí, ale naopak za hnutí se silnými kolektivistickými prvky, ačkoli je pravdou, že původní myšlenky teroristů jako byl Bakunin mi nejsou příliš známy a vycházím tak ze znalosti současných anarchistů, která nestojí na moc pevném základě (můj soused o chemii o sobě tvrdil, že je anarchista a snaží se mi jejich ideály objasnit). Z jeho prezentace, z hudebních textů skupin svázaných s tímto hnutím a přečtení několika čísel A-kontra lze usoudit, že hnutí je silně levicově orientované. O pravicovosti anarchismu bych pochybovala už protože Kropotkin tuším navrhoval kolektivní vlastnictví. Podrobný rozbor (se kterým nemusíte souhlasit) proč je fašismus levice a nikoli pravice naleznete např. v díle F. A. Hayeka Cesta do otroctví, názory v této knize ovlivnily mé chápání těchto pojmů.

Tím jsme se však dostali dost OT od původní diskuse, jelikož se zdá, že všichni diskutující se smazáním souhlasí, navrhnu to na smazání. Vrbova 14:20, 14. 10. 2007 (UTC)

Osobně tuto kategorii považuji (stejně jako kategorii Krajní pravice) za poněkud nadbytečnou. Vystačíme si plně s kategorizací podle konkrétních ideologií. To znamená kategorizovat komunistické časopisy, spolky, strany atd. do kategorie komunismus (či jejích podkategorií), anarchistické do anarchismus atd. V případě nějakých odnoží komunismu jako jsou trockisté, neomarxisté, eurokomunisté atd. do případných podrobnějších kategorií. Vyhneme se tím zbytečným a v rámci Wikipedie v případě jejího správného fungování neřešitelným sporům typu, zda jsou levicí třeba anarchisté či hnědí socialisté. Existuje navíc spousta názvů typu krajní, radikální, militantní, extrémní, extremistická, antisystémová, ultra- atd. levice (pravice) a každý znamená v podstatě něco poněkud jiného. A to nehovořím o skutečnosti, že jsou tato označení používána ve většině případů nejen naprosto bez znalosti věci či jako nádávka oponentovi, v podání různých autorů znamená jeden pojem mnohdy něco úplně jiného či skutečnosti odmítání teorie extremismu či pravo-levé osy jako celku. Spojovat to do jedné kategorie mi nepřijde moudré, stejně tak jako zavádět pro každý z výše uvedených termínů samostatnou kategorii. Vím, že v případě vymezení konkrétních ideologií není situace také jednoduchá, ale pořád mi přijde reálnější a možnější vymezovat třeba komunismus než to, co jsem popsal výše. --Dezidor 20:56, 23. 11. 2007 (UTC)

Souhlasím s tím že tato kategorizace je sporná, i s tím že systémů kategorizací může být víc, i s tím, že může být sporné zařazování řady věcí do řady možných systémů.
Přesto pléduju za ponechání; kategorizace nikdy nemůže být ideální z odborného hlediska, na to ani není určena, kategorizace bude vždy trochu nahrubo. Vyloženo přesně to může být jen v seznamech nebo v heslech. A tato je přese všechno koncepce je možná. Nic nebrání tomu, aby existovalo víc kategorizací vedle sebe, jedinou podmínkou je, že hesla samotná by kategoriema neměly být přeplněné, ale nevidím jinou cestu, než to přenechat vývoji, zatím to nehrozí /navíc to snad bude možné udělat tak, že kategorizovány budou většinou celé kategorie, pak by ani to nebyl takový problém/.
Asi nejvíc mi vadí samotná vadná kategorizace zde, když už byla založena, měly být vloženy jednotlivé kategorie /např. celý komunizmus/ ne jednotlivá hesla, ovšem to by se na Wikipedii člověk ukategorizoval, kdyby chtěl napravovat všechno.
Odkazy k inspiraci, které sem narychlo našel [2] ; [3] --Nolanus C E 21:22, 23. 11. 2007 (UTC)


Co je krajní levice, podle jaké charakteristiky jsou články kategorizovány??? --Elm 2. 1. 2010, 19:58 (UTC)