Diskuse ke kategorii:Encyklopedicky významní wikipedisté

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tato kategorie nesmí zasahovat do článku. Na en jsou do ní zařazování diskuzní stránky článků en:Category:Notable Wikipedians.

Zdravím. Zajímalo by mne, na základě čeho tvrdíte, že kategorie nesmí zasahovat do článku? Je Wikipedie oblastí lidské činnosti, která je tabu? (předesílám, že do hesla o mně byla též přidána, a že je mi jedno, zda tam bude či ne) --Adam Hauner 08:23, 27. 5. 2006 (UTC)

Být Wikipedistou není nic význameného a encyklopedie hodného. --Li-sung 15:44, 27. 5. 2006 (UTC)

Souhlas (ačkoli původně jsem si myslel opak, Li-sungův argument mě přesvědčil). Máme snad kategorie pro lidi, kteří ve volném čase hrají golf, houbaří, pletou svetry, pomáhají místnímu domovu důchodců, účastní se programu SETI@home atd.? Wikipedie je samozřejmě zajímavý dobročinný projekt, ale pokud bychom na ní nebyli, ani by nás nenapadlo takovou kategorii zakládat, ergo do článků nepatří. --Mormegil 16:31, 27. 5. 2006 (UTC)


Me naopak li-sunguv argument vubec presvedcivy neprijde, jde mimo tema kategorie. Byt JEN wikipedistou urcite neni nic encyklopedicky relevantniho, ale pokud je encyklopedicky relevantni samotna wikipedie a jednotlivi lide, kteri sou encyklopedicky relevantni sami o sobe jsu wikipedisty, nevidim duvod, proc by tam nemohli byt, reps. proc by ta kategorie nemohla existovat.

Budete mit neco proti tomu, az zalozim kategorii francouzsti encyklopediste nebo prispevatele do Ottova naucneho slovniku? Do obou totiz prispivali vedecke a publicisticke spicky sve doby. Samozrejme tam ale nebudu vsechny davat lidi, kteri tam prispivali, ale jinak nijak vyznamni nebyli, uz jen proto, ze nebudou mit svoje heslo.

K Mormegilovi: prinejmensi to SETI je dobry napad :). A ano, POKUD /O TOM OVSEM POCHYBUJU/ je houbareni, pleteni svetru etc, encyklopedicky relevantni a zaujima v zivote dotycneho cloveka takove misto, ze zaslouzi byt zmineno v clanku o nem, muze byt proto u nej i kategorie. Rozhodujici tu ale je prunik tech dvou relevantnosti.

Navic pridavat tam diskuzi tech hesel je IMHO ponekud matouci a nesystemove. V tomto bych en.wiki neargumentoval, neb tam maji jina kriteria pro relevanci /mj. hesla o Adamu Haunerovi a Hedvickovi tam byla smazana!/.

/BTW. pripada mi, ze pokud Rosta vydrzi se svou zasti vuci Cinikovi, zpusobi brzo, ze se Cinik stane relevantni jakozto predmet Rostovi fixni idey :))/.

--Nolanus 18:53, 29. 5. 2006 (UTC)

Pro koho jsou být Wikipedistou releventní? Tím přeci může být kdokoliv kdo má počítač s internetem, a budeme zakládat kategorie pro významné lidí s připojením k internetu? Takže významní Wikipedisté je pouze ryze interní věc, pro zajímavost. Předcházíme i tím podezřením, že si někdo heslo o sobě napsal sám. --Li-sung 19:04, 29. 5. 2006 (UTC)

Ta kategorie by se měla vkládat pomocí šablony s parametrem. Jednak aby bylo přímo na té diskusní stránce něco vidět a jednak aby se dal vyplnit login, ze kterého vznikne link na userpage. Typicky se edituje pod jiným jménem než občanským. Nemám teď bohužel čas to udělat sám. --egg 21:13, 29. 5. 2006 (UTC)


@Li-sung to prece neni zadny argument, stejne tak byste mohl rict, ze do Ottova slovniku mohl psat kazdy, kdo umel psat a budeme proto pro vsechny zakladat kategorii? Ano, je tu rozdil, ze do wikipedie muze prispivat kazdej kdo chce, ale proste neprispiva, protoze cas je nejdrazsim statkem. A pokud vim, napsat si heslo sam o sobe je sice vnimano jako nezadouci, ale neni to sam o sobe duvod ke smazani - vzdyt Radim Hasalík a Ross hedvíček si ho sami napsali.
Cokoliv je možné označit za neargument. --Li-sung 17:00, 30. 5. 2006 (UTC)

Na co je tu tahle kategorie? pochybuju ze je k tomu nekde zdroj ze sou vyznamni wikipediste , a v podtstate vubec nevim proc to tu mít, jetli je to na honení ega nebo fakt nevim....--H11 16. 7. 2008, 08:23 (UTC)

Významný pro nás zde znamená encyklopedicky významný, jestli to chcete řešit, tak u jednotlivých osob. Honění ega v kategorii nevidím, obzvlášť když kategorie dokonce nezasahuje do mainspace /což se mi zdá přehnané/.--Nolanus C E 16. 7. 2008, 10:53 (UTC)

Podmínky kategorizace[editovat zdroj]

Přeneseno ze sekce hlasu Jirky O. v DOSu Vít Zvánovec--Kacir 12. 4. 2012, 12:40 (UTC)

Souhlasím se sloučením a stále apeluji na to, aby se prošla kategorie Významní wikipedisté a provedla se její revize. Podle mne jsou z českých wikipedistů významní dva: Jan Sokol a Antonín Vítek (Jiřího X. Doležala vzhledem k počtu editací nepočítám). Jirka O. 12. 4. 2012, 12:03 (UTC)

Kategorie:Významní wikipedisté je jasně definována, v úvahu přichází snad jen přejmenování na Kategorie:Významní lidé editující Wikipedii --Jowe (diskuse) 12. 4. 2012, 12:19 (UTC)
Snažím se na to dívat selským rozumem, nikoli prizmatem dvou nezávislých netriviálních zdrojů. Nevěřím, že kdokoli z ostatních osob v kategorii (ještě s výjimkou Jxd) by "přežil" hlasování o smazání, pokud by současně needitoval Wikipedii. Jirka O. 12. 4. 2012, 12:27 (UTC)
V současnosti do kategorie skutečně patří všichni EV editoři, kteří editovali Wikipedii, a to na základě kritéria v úvodu kategorie: „… a přitom mají vlastní heslo …“. Souhlasím s názorem, že zdaleka ne všichni jsou fakticky významnými wikipedisty. Tedy, možná by mělo dojít k revizi kritérií pro kategorizaci.--Kacir 12. 4. 2012, 12:44 (UTC)
Moment, moment, vy to tady nějak otáčíte. Do kategorie patří články (resp. tedy jejich diskuse), pojednávající o lidech, kteří mají na Wikipedii založen uživatelský účet. Pokud ten člověk není EV, tak tu nemá článek. Pokud má článek, patří do kategorie, nevím, co na čem chcete revidovat.
Jirka O. má pravdu v tom, že některé z těch článků by tu asi vůbec být neměly. To ale nemá nic společného s touto kategorií a má se řešit standardním způsobem. (A třeba existence článku František Fuka rozhodně nemá nic společného s Fukovou aktivitou na Wikipedii.)
--Mormegil 12. 4. 2012, 12:48 (UTC)
Co otáčím? Psal jsem to, co jste zopakoval. Ad revize) Pokud správně chápu Jirku O., tak ne všechny encyklop. významné osoby, které mají svůj článek a mají založen účet, jsou automaticky také významní wikipedisté, viz User:Jxd.--Kacir 12. 4. 2012, 12:55 (UTC)
Pouvažovat bychom nad články měli: pokud jsme totiž kdysi smazali Rosse Hedvíčka, a teď debatujeme o Vítu Zvánovcovi asi by bylo fér říci s "A" i "B", tedy že ne všichni, kdo jsou v této kategorii, by jako "encyklopedicky významná osoba" obstáli. A je asi dobré si říct, kdo by obstál a kdo ne, jinak to bude opravdu vypadat tak, že u Rosse a Víta hrají roli nějaké reminiscence z minulosti, jakkoli tomu zcela nevěřím (věřím spíše tomu, že oni byli díky své známosti v hledáčku první). Jirka O. 12. 4. 2012, 13:15 (UTC)
Ad „automaticky také významní wikipedisté“ – jaktože nejsou? Jsou „významní“, protože zde mají článek (pro jehož existenci je významnost podmínkou nutnou), a jsou „wikipedisté“, protože zde mají uživatelský účet. Pokud vám sousedící slova „významný wikipedista“ nutně asociují, že jsou významní právě a pouze tím, že jsou wikipedisté, případně tím, že je významná jejich wikipedističnost, je potřeba to řešit tím, co napsal hned na začátku Jowe: přejmenováním kategorie. Pořád zde nevidím nic k revizi kritérií pro kategorizaci. --Mormegil 12. 4. 2012, 13:25 (UTC)
Pokud by měl zůstat současný název katgorie, pak je revize odůvodněná.--Kacir 12. 4. 2012, 13:37 (UTC)

Název kategorie není dobrý, neodpovídá významu „významný wikipedista“, tedy někoho, kdo se významně podílí na rozvoji Wikipedie. Bylo by posunutím smyslu, kdyby například média napsala: „Významný wikipedista Jiří X. Doležal… “ s odvoláním na zdejší kategorizaci. Vhodnější mně přijdou iw pojmenování kategorie: en:Connected contributors, it:Voci biografiche su Wikipediani, eo:Vikipediistoj kun artikoloj
Jirko O., u posuzování EV článků osob majících zde článek, bych postupoval zcela nestranně podle zdejších pravidel „padni komu padni“, bez přihlížení k editacím. V tom jsme zajedno. Na rychlosmaz články nejsou, takže lze řešit obvyklými postupy.--Kacir 12. 4. 2012, 13:37 (UTC)

Přejmenování[editovat zdroj]

Současný název kategorie neodpovídá u řady článků/osob skutečnosti „významný wikipedista“, viz diskuse výše. Navrhuji přejmenovat na „Kategorie:Encyklopedicky významní wikipedisté“, tedy wikipedisté splňující encyklopedickou významnost s existujícími články. Případně vhodnější název podpořím.--Kacir 12. 4. 2012, 13:50 (UTC)

S přejmenováním souhlasím. Jirka O. 12. 4. 2012, 15:40 (UTC)
Se současným názevm nemám problém, ale klidně podpořím přejmenování na něco jako Encyklopedicky významní wikipedisté nebo Wikipedisté, o nichž je článek ;-) JAn (diskuse) 15. 4. 2012, 18:22 (UTC)