Diskuse ke kategorii:Církevní právo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jsem proti sloučení. Kanonické právo je podmnožinou církevního práva. Kanonické právo je právem katolických, pravoslavných a anglikánských církví, kdežto církevní právo je právem všech křesťanských církví. --Qasinka 12:28, 1. 12. 2007 (UTC)

Hádám, že máte pravdu. --Podzemnik 12:32, 1. 12. 2007 (UTC)

Přejmenování (2)[editovat zdroj]

  • Zdrženlivě pro - kategorie má větší dosah než pojem církev. --Wikipedista:BobM d|p 19. 10. 2013, 09:17 (UTC)

Nynější název kategorie není příliš jednoznačný, nicméně navrhované přejmenování to nejen neřeší, ale je zavádějící. Jsou tři různé tématické oblasti: vnitřní právo církví (které by spadalo do širšího tématu vnitřního práva náboženských organizací), státní (společenská) regulace církví a jiných náboženských společností v zemích s odlukou či "dvojím právem", a třetím významem je náboženské právo jako typ státního právního systému. --ŠJů (diskuse) 6. 3. 2014, 19:56 (UTC)

V tuto chvíli jsem proti přejmenování, protože jeho smysl mi uniká. Nevím, jakou zvolit vhodnou terminologii, možná by se náboženským právem mohlo myslet právo týkající se nejen církví, ale také jiných náboženských uskupení (například židovských obcí). Napadlo mě, že by kategorie Náboženské právo mohlo být nadřazenou kategorií kategorie Církevní právo, ale to je jen námět (muselo by se to zvážit a prověřit). Šárka Praha (diskuse) 16. 4. 2014, 23:53 (UTC)

Rovněž jsem proti. Pojem náboženské právo je víceznačný (a tudíž najasný) a v předmětné odborné literatuře (pokud vím) neetablovaný. Je sice pravdou, že není nejšťastnější užívání pojmu církevní právo pro vnitřní právo nekřesťanských církví, ale jednozančný názor na řešení tohoto problému nemám... Snad by to mohla snáze vyřešit kategorie Církevní právo a právo náboženských společností Je sice trochu krkolomná, ale oproti pojmu "náboženské právo" není vícesmyslná a zavádějící.--Qasinka (diskuse) 18. 4. 2014, 08:01 (UTC)

Ještě dovětek: Díval jsme se na německou Wikipedii [1], kde to řeší tak, že mají kategorii Kirchenrecht, ale na stránce této kategorie je vysvětlivka, že pod ní spadají články o vnitřním právu VŠECH náboženských společností. --Qasinka (diskuse) 18. 4. 2014, 08:07 (UTC)
Zamítnuto, šabl. jsem odebral. --Wikipedista:BobM d|p 20. 4. 2014, 07:24 (UTC)