Diskuse ke kategorii:Americká hudební vydavatelství

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Valpurt

Jsem určitě proti přesunu z „Americká hudební vydavatelství“ na „Hudební vydavatelství v USA“ − prakticky všechny kategorie jsou „Americká ...“ a ne „... v USA“. --Marek Koudelka (diskuse) 11. 8. 2012, 17:36 (UTC)

Proti přesunu. Jak kategorie Hudební vydavatelství, tak drtivá většina kategorií spojených s USA začíná přídavným jménem Americká/ý/é. Není nutné vytvářet nejednotnost v systému pojmenovávání kategorií. --Silesianus (diskuse) 31. 8. 2013, 09:32 (UTC)

  • Taky nesouhlasím s přejmenováním ze stejných důvodů. Vzhledem k uplynulé době mažu šablonu, jelikož se nevyjádřil navrhovatel přejmenování. --Lukazuko (diskuse) 14. 4. 2014, 10:59 (UTC)
Beru to jako výzvu k argumentaci. Tak tedy vizte, že prakticky všechny kategorie, kterých jsou názvy „Americká/ý/é" mají chybné názvy, které odporují doporučení, pokud se vztahuji pouze k USA. USA jsou něco jiného než Amerika. USA jsou pojmem územně podřadícím. Představte si, co by mělo být v kategorii Americké státy. Měla bytam být Kuba spolu s Arizonou?--Rosičák (diskuse) 14. 4. 2014, 18:42 (UTC)
      • Chápu tyto argumenty, ale stejně jsem za používání Americký/á/é, jelikož to mám tak zažité. Každopádně tohle je hlubší záležitost, která by se měla řešit jako žádost o třetí názor, napíšu tam nové téma do několika hodin až budu mít čas. --Lukazuko (diskuse) 22. 4. 2014, 08:14 (UTC)
Myslím si, že Rosičák má pravdu. USA je přesnější a uživatelsky velmi přijatelné. Názvy Americký nebo ve Spojených státech jsou lehce matoucí. Z toho důvodu považuji argument pracnosti za druhotný. Herigona (diskuse) 27. 4. 2014, 06:52 (UTC); 27. 4. 2014, 08:49 (UTC) přesunul Utar (diskuse)

Nejsem si jist, které hledisko by mělo převážit (které je vcelku rozumnějí), ale osobně by se mně víc líbil přesun - mám pro to následující důvody, především 1 a 3 - ale žádný z nich není příliš pádný

  1. Je to jednoznačnější
  2. Jsem výrazný eventualista, proto ta pracnost není pro mě hlavním kritériem (konec konců dá se to dělat postupně).
  3. Nyní je na cs.wiki kolem třiceti kategorí "Evropský/Evropští" a možná nějaké další, které jsem nenašel, protože řetězec "Evrop" v nich není na začátku. Jak wiki poroste, bude jich víc. Domnívám se, že potom bude i dost kategorií "americký" ve významu kontinentu (i když, je otázkou, zda jich bude hodně, když někde se použije spíš "severoamerický"/"jihoamerický"). To by se dost tlouklo s "americký" ve významu USA...
  4. Tak jako pod kategorií Evropská kultura je kategorie Belgická kultura, to pod kategorií Severoamerická kultura (pokud to nepřesuneme) bude kategorie Americká kultura? Není to matoucí? Uznávám ale, že tento argument je slabý, protože pod většinou kategorií "Evropské XX" se nenachází kat. "České XX", "Belgické XX" apod. Třeba pod kat. Evropské politické strany není kat. České politické strany, nad kat. Čeští spisovatelé není kat. Evropští spisovatelé atd.

Chápu ale i argumenty protistrany, je to zažité a k té zkratce neexistuje dobrá alternativa - v hovoru zní divně místo "americký film" říci "film ze Spojených států"... --Pavel Jelínek (diskuse) 9. 10. 2014, 10:16 (UTC)

Zcela sémanticky: etnonymum Američan používáme pro obyvatele USA, nikoli pro Kanaďany či Venezuelany. Hovoříme-li o americké vojenské přítomnosti, zcela jistě tím není myšlena kubánská. A tak dále. Nicméně si netroufám posoudit, zda by přejmenování bylo prospěšné pro lepší přehlednost Wikipedie. Valpurt (diskuse) 29. 5. 2015, 10:46 (CEST)Odpovědět