Diskuse ke kategorii:Živelní katastrofy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Název kategorie[editovat zdroj]

Diskuse je z doby, kdy se kategorie jmenovala Živelné katastrofy. Máte-li námitky proti současnému názvu, přečtěte si ji, dozvíte se, jak se k němu došlo. Cinik 13:35, 6. 8. 2005 (UTC)


Domnívám se, že správný název kategorie by měl být "Živelní pohromy" (výraz katastrofa již hraničí s apokalysou) Jedná se o terminus používaný ve veškerých souvisejících právních předpisech.

Použití přídavného jména živelné je chybný již ve svém základu. Tento rozdíl je podrobně popsán zde [1]:

ŽIVELNÍ POHROMA (versus živelná stávka)
Jaký je vlastně rozdíl mezi živelním a živelným? Přídavné jméno živelní (podle vzoru "jarní") označuje něco, co je živly způsobeno nebo s nimi bezprostředně souvisí. Naproti tomu slovo živelný (podle vzoru "mladý") označuje věci či jevy, které jsou "neovladatelné, prudké, divoké" či "spontánní, neorganizované" a se samotnými živly souvisí spíše v přeneseném slova smyslu.
   * Živelní katastrofy si v minulém roce znovu vyžádaly tisíce životů.
   * Byla na něm vidět živelná radost.
Podobný princip platí i u slov jako srdeční a srdečný (je rozdíl mezi srdečním infarktem a srdečným objetím) nebo zábavní a zábavný (zábavní průmysl versus zábavný člověk). Věřím, že ve světle těchto příkladů bude také zřejmě, proč je výhodnější uzavřít "živelní pojištění" než "živelné pojištění".
  • Souhlasím s převodem na živelní (byť živelná taky není zrovna nelogická, neboť aby živly dosáhly nějaké katastrofy, musí se zpravidla pořádně a mimořádně neovladatelně rozbouřit (:o)). Leč k vážným věcem. Ponechal bych zde katastrofy a to z prostého důvodu: tohle je sice volná encyklopedie (a tudíž bude časem možná i opravdu velká), leč přesto předpokládám, že se zde budou psát články zejména o katastrofávh (tj. velkých pohromách) a pohromy, u nichž toto slovo nelze dost dobře regulérně použít (jako je spláchnutí drůbeží farmy místní čtvrthodinovou povodní), se budou vyskytovat jen výjimečně. Cinik 12:47, 6. 8. 2005 (UTC)
Ano, souhlasím. V tom případě katastrofy. Avšak rozhodně živelní. --Zirland 13:05, 6. 8. 2005 (UTC)


Podkategorie[editovat zdroj]

Nazrává čas založit podkategorie. zatím bych to viděl na

V základní kategorii Živelní katastrofy by se tak, co mě napadá, mohly objevit například požáry, ničivé meteority (Tunguzský), případně ničivé mrazy nebo vedra - jsou to živly? , co ještě tak by se tu mohlo objevit? Povodně a zemětřesení navíc zařadit též pod meteorologii, zemětřesení pod geologii. Má někdo lepší nápady? --ŠJů 03:08, 13. 4. 2006 (UTC)