Diskuse ke kategorii:Čeští spisovatelé

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Unika mi vyznam teto kategorie, ale nedomnivam se, ze presunuti velke vetsiny spisovatelu by se melo dit na yaklade vule jednoho wikipedisty, ale na zaklade debaty, ktera zde neprobehla, mimoto si myslim, ze by bylo vhodnejsi spisovatele nejak roztrhat podle doby, puvodne jsem to chtel navrhnout nejak po vzoru rozdeleni, ktere jsem napsal, ale vzhledem k namitkam p. Doda se domnivam, ze je nutne v husitske literature udelat jisty posun, na kterem pracuji. Kazdopadne pokud se to zmeni u ceskych spisovatelu bylo by vhodne to zmenit vsude, aby clovek ktery prijde nenasel ceske spisovatele v kategorii cesti spis. a ruske v ruska literatura. Vrba 17:00, 13. 6. 2005 (UTC)

Význam je zřejmý. Toto rozdělení umožňuje mít české spisovatele zařazeny pod více kategoriemi a ne pouze pod českou literaturou. Pod starým rozdělením čtenář nutně nabyde prvního dojmu, že zde skoro žádné české spisovatele nemáme. Když půjde z hlavní strany Osobnosti/Profese/Spisovatelé, tak do té doby, než jsem tam zařadil kategorii Kategorie:Čeští spisovatelé, tam bylo pouze asi desítka spisovatelů, takže čtenář musel nabýt dojmu, že zde skoro žádné nemáme.
  • Změnit to všude je určitě záhodno.
  • Roztrhat spisovatele podle doby Vám nic nebrání a já už vůbec ne, škoda, že jste to neudělal už dávno, změny by mi pak daly minimum práce.
  • Věcně jste neuvedl (třeba na konkrétním příkladu), co vlastně se Vám nelíbí, kromě toho, že až se rozhodnete, budete muset podobnou práci dělat znovu (ale to byste stejně musel). --Beren 17:16, 13. 6. 2005 (UTC)
  • Problem mi dosel pozde.
  • Nelibi se mi to trhat na kronikare a spisovatele atp. protoze spousta lidi, predevsim v husitske literature takto vypadne z literatury ackoliv do ni patri, profese spisovatel tehdy neexistovala a ty jejich traktaty jsou prakticky jedine pisemne pamatky teto doby v Cechach. Proste oni byli vicemene duchovni, kteri se vinou toho co napsali (a take toho ze se nic jineho nenapsalo) dostali do oblasti literatury, navic nevim jestli a jak chceme delit basnik a spisovatel, protoze ve stari dobe byli vsichni basnici, zase mit Kosmu v basnicich a kronikarich? Co s Nerudou, bude v kategoriich novinar, basnik, prekladatel, spisovatel, majovec, lumirovec (napada me jich jeste par, kam by se dal zaradit) abychom pak nemeli vic kategorii nez clanku.
  • Co cesti spisovatele a podkategorie rekneme dle systemu podle jakeho odkazuji, se zmenou v husitske literature, ktera by byla rozdelena na lucemburskou literaturu a husitskou literaturu - pokusil bych se neco v tomto smyslu nacmarat behem tydne?
  • A jak tedy s cizinou, mit to jako celek - anglicti spisovatele, nebo to taky trhat?
  • a jeste jeden , trochu OT, dotaz, co s realismem - nemate nejaky napad?
  • Snad se zde neco rozumneho dohodne a pokud chcete pomoc tak se dohodneme, ze to vezmu abecedne ze zadu, prece tuhle otravu nebudete delat sam.
  • Body mam trochu napreskacku proti Vasim, ale snad se v tom vyznate. Vrba 17:42, 13. 6. 2005 (UTC)

Rozdělení jsem dělal intuitivně, díval jsem se především na první větu (tam jsou většinou profese) a z té si vždycky vybral ty věci, v kterých byl významný. Tedy např. pokud byl někdo např. kněz, ale není u něj uvedeno žádné dílo, které by se vztahovalo k problematice víry, tak jsem ho do kategorie duchovní neuváděl. Ale u některých lidí těch kategorií bude samozřejmě víc a nezdá se mi to na škodu.

  • Kronikáři určitě z literatury nevypadnou, budou prostě v samostatné podkategorii v kategorii Kategorie:Česká literatura
  • Určitě angličtí spisovatelé (pokud to někdo bude chtít trhat, ať si poslouží). Mým primárním cílem je aby se šlo z kategorie Kategorie:Osobnosti dostat do libovolné biografie.
  • Přiznám se, že členění na jednotlivá historická období jde trochu mimo mě. Chtěl jsem to jen technické řešení, i když jsem nutně zabředl i do členění na profese. Já bych to dodělal tak jak to je, a případné další členění nechal na někom povolanějším. --Beren 18:12, 13. 6. 2005 (UTC)

Když jsem se ještě jednou zamyslel, dospěl jsem k závěru, že dělení podle období je úplně jiná dimenze dělení a asi bychom neměli míchat dohromady dělení podle profese (básník, prozaik, novinář, dramatik, kronikář, ...) a podle období. Pokud budete psát o určitém období, určitě budete chtít uvést nejrůznější profese, které do daného období zasáhly, což by zase nutně vytvořilo guláš v dělení podle profesí. --Beren 18:58, 13. 6. 2005 (UTC)

Vzhledem k mozstvi spisovatelu, jsem nekde videl kategori cesti spisovatele, podkategorie cesti spisovatele 20. stoleti tam spisovatele, pokud Vam toto nevadi, predelejte cizinu a ja se ted vrhnu na cechy. Vrba 19:01, 13. 6. 2005 (UTC)
PS:Nejak se mi nad tim nedari zvitezit

Pokud to chcete takto, tak je ještě otázka, co všechno lze dát pod pojem "čeští spisovatelé". Mám tedy přímo pod ně umístit jednotlivé podkategorie (čeští básníci, čeští prozaici, novináři, dramatici, kronikáři, historici...) nebo některé dát bokem tak jak je to teď? Pokud vy budete dělit podle období, je to jiné dělení a myslím, že si ani nepolezeme do zelí (Vy si vytvoříte vlastní kategorie). Jen bych chtěl vědět, co všechno podle Vás "snese" kategorie "čeští spisovatelé" (angličané pod "English writers" mají prakticky všechno, co jsem uvedl). --Beren 19:17, 13. 6. 2005 (UTC)

Ja se hrozne branim deleni basnici prozaici, obavam se, ze se to zvrtne do hadek s moji personou, protoze Homer byl basnik, Dalimilova kronika je basen atp., a tim dojde k mnoha nepresnostem, nekdy je skutecne obrovsky problem roylisit prozu a poezii. Dat tam ty kategorie primo a ja bych se jeste pokusilo kat dobove, ale melo by se to delat tak, aby vse nezacinalo č já píšu angliclkou klavenicí - až teď mi to došlo, omlouvám se.

Cili navrhuji Zakladni kategorie čeští spisovatelé a pod tím čeští kronikáři|kronikáři, ale napište zda to chceme rozsekat v této kat, nebo zda chce mit ty spis. pohromadě a rozsekat to do české literatury a zda mam začít já a při tom už dělat tu dobu anebo zda to přeházíme do kategorie spisovatelé a casem to mam rozsekat. Vrba 19:36, 13. 6. 2005 (UTC)

Ono s básníkama a prozaikama takový problém není, podstata dotazu spočívala spíše v tom, zda pod spisovateli mít i novináře, dramatiky, historiky atd. (tedy, zda lze pod spisovatele narvat v podstatě všechny co máme v české literatuře. --Beren 19:43, 13. 6. 2005 (UTC)

Zdani klame problem to je opravdu i mezi odborníky, ale já bych tam IMHO cpal klidně vše, ale již jsem pochopil o co Vám jde, napište svoji představu, zda tedy jednotnou kategorii spisovatelé a dělení zvlašť anebo zda to uděláme najednou (tedy s podkategorii obdobi, realizoval bych, dnes a zitra). Vrba 19:55, 13. 6. 2005 (UTC)

Díval jsem se na anglické wiki a tam mají zvlášť dělení podle profese (stylu), tedy to, co jsem začal dělat já, rozdělení podle období pak mají v literatuře (takže pak by bylo Česká literatura->Husitská literatura, Česká literatura->Česká literatura 20. století) v nich pak přímo spisovatele aj., kterých se to týká, už nedělené podle profese. Takže asi bych vše mechanicky přehodil do "čeští spisovatelé" a pak bych toho chvilku nechal a vy byste si vyzobal ty, kteří Vás zajímají (ale neodstraňoval je ze spisovatelů - měl byste vlastní strom kategorií). Pak by se časem ti spisovatelé ještě roztřídili. Ok? --Beren 20:16, 13. 6. 2005 (UTC)

OK, omlouvam se za zpozdeni, ale vedl jsem bitvu s PC. Cili cizinu jiz take radit podle tohoto vzoru. Jinak jsem rad, ze doslo k pohybu v kategoriich literatura, mel jste trochu smulu, ze jsem se prihlasil, ale hold to tedy nebude dnes. Vrba 21:40, 13. 6. 2005 (UTC)

Nova podkategorie "Cesti prozaici"[editovat zdroj]

Myslim, ze je zjevne, ze tahle kategorie uz potrebuje rozclenit do podkategorii. Ma nekdo neco proti kategorii Cesti prozacici a jejimu zarazeni sem? Uz existuje kategorie cesti basnici. Nekteri spisovatel by byli v obou kategoriich /ti sporni i ti, co psali oboje/. Zaroven je uz mozne vyvorit i kategorii, "cesti vedecti spiosvatele", ktera uz ma protejsek u jinych narodu. Kategorii cesti romanopisci pokladam za spornou neb roman se da definovat velmipruzne, nicmene by mohla byt podkategorii prozaiku, podobne science fiction, pripadne dalsi.

Radsi se na to ptam vida diskuzi nahore. --Nolanus 21:37, 13. 9. 2006 (UTC)

S kategorií Čeští prozaici plně souhlasím, už jsem o ní taky uvažoval. Dokonce si myslím, že kategorie Čeští romanopisci by se mohla touto novou plně nahradit. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 21:56, 13. 9. 2006 (UTC)
OK, na to bysme teda poslali robota. A ostatne tam beztak nema co delat Franz Kafka a u Capka a Skvoreckeho by nebyl duvod tam davat celou kategorii ale jen je jako osoby. Tim by se nam teda cesti spisovatele rozdelili na /navrhuju/ basniky, prozaiky a houf kategorii, kteri patri jinam /kritici, vedecti spisovatele, novinari etc./ - prózu bych chápal jako literární prózu. Trochu problem ale vidim v tom, ze maloktery spisovatel nenapsal aspon neco malo z toho druheho odvetvi /prozaik par basni,basnik aspon pameti/.
Z kat. cesti romanopisci se da udelat seznam /vzdy problematicky, ale to nevadi tolik jako u kategorie/. --Nolanus 02:13, 15. 9. 2006 (UTC)