Diskuse k portálu:Kultura

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Jarča Love v tématu „Revoluční rok 1848

Obrázky[editovat zdroj]

Ahoj! Omlouvám se za narušení portálu. Přidal jsem obrázek ke článku. Přijde mi to, jako pěkné spestření portálu. Pokud to není ideální, tak se ještě jednou omlouvám za narušení portálu a bezmilosti je vymaž. Dík Hagar 14. 11. 2009, 10:03 (UTC)

Přetvořeno na oddíl věnovaný Světovému kulturnímu dědictví. --Jenda H. (diskuse) 4. 3. 2013, 12:27 (UTC)

Portál měsíce července[editovat zdroj]

Tento portál byl vybrán účastníky projektu Portály jako Portál měsíce.

Upravovatelé za projekt:

Upravovatelé za portál:

Úkoly[editovat zdroj]

  1. Posoudit portál z hlediska doporučení.
  2. Vybrat zajímavé články, obrázky, osobnosti a Světové kulturní dědictví (náhodné střídání)
  3. Nahradit sekci zajímavosti.

Revoluční rok 1848[editovat zdroj]

Změny zavedené Marií Terezií a Josefem II. v habsburské říši pomohly zlepšit život poddaných. Činnost českých pokrokových politiků, vzdělanců a spisovatelů sledovala tajná rakouská policie.K sledovaným osobám patřil například novinář 'Karel Havlíček Borovský'. Ten byl nakonec zatčen a odvezen do vyhnanství do města Brixenu v Alpách.

Habsburská říše neměla ústavu.V roce 1848 v mnoha státech Evropy propukly REVOLUCE - násilné pokusy o změnu způsobu vlády. V září roku 1848 bylo zrušeno poddanství a robotní povinnosti. Boje v Praze na Karlově mostě v červnu 1848. Až v roce 1891 byla přijata nová ústava,císař sice dále zůstal v čele říše. V roce 1848 nastoupil na trůn nový císař - mladý, teprve 18letý Frantíšek Josef I. Vládl pak v Habsburské říši až do roku 1916. Na konci 18.a v průběhu 19.století se pokrokoví politici ve většině evropských zemíbsnažili dosáhnout přijetí ústavy - základního zákona státu, který by omezoval panovníkovu moc. Jarča Love (diskuse) 27. 11. 2016, 12:57 (CET)Odpovědět