Diskuse k nápovědě:Mezijazykové odkazy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 měsíci od uživatele DRobert v tématu „Neumím to a prosím o pomoc
Archiv
Archiv:

Volba správného protějšku na cizojazyčné Wikipedii[editovat zdroj]

Nenašel jsem nikde doporučení ohledně volby protějšku. Ne všechny články jsou 1:1. Může jít i o vztah 1:n, nebo překrytí témat není na 100%. Existuje ohledně tohoto nějaké pravidlo, nebo doporučení ? SvaRoM (diskuse) 14. 11. 2012, 07:11 (UTC)

Propojovat by se měly raději jen 1:1, určitě nespojovat např. rozcestník a konkrétní význam. --8. 3. 2013, 13:46 (UTC), Utar (diskuse)

Připojení více jazykových verzí najednou[editovat zdroj]

Není mi jasné, jak postupovat v situaci, kdy vytvořím nový článek na cs wiki a existuje již např. 15 jiných jazykových verzí. 15x klikat se mi určitě nechce, tak mě napadá jedině připojit vybranou jednu iwiki a ostatní nechat na robotovi. Prosím o radu, zda je tento způsob nejlepší, či zda existuje nějaký lepší. Mircea (diskuse) 11. 3. 2013, 21:40 (UTC)

Všech 15 cizojazyčných článků by mělo již být propojeno s příslušnou položkou na Wikidatech, tam se jen doplní jméno českého článku a všechny články včetně českého si mezijazykové odkazy (zatím občas se zpožděním) načtou z Wikidat, roboti nejsou potřeba. --Matěj Orlický (diskuse) 11. 3. 2013, 21:54 (UTC)
@Mircea: A pro případ, že daná položka ještě není: místo 15× klikat na Přidat, běžte do Nastavení -> Udělátka a zapněte si slurpInterwiki. Po vytvoření položky pak lze lehce nechat natáhnout zbytek (na WIkipedii přes interwiki připojených) jinojazyčných článků. --11. 3. 2013, 22:07 (UTC), Utar (diskuse)
P.S.: A pro popisy (labely) si k tomu přidejte i ten autoEdit.

Což takhle udělat pořádný návod?[editovat zdroj]

Mohl by někdo popsat krok za krokem, jak se propojuje můj nový článek s článkem na jiné Wiki, který NEMÁ dosud žádné propojení? (Tedy tu "tužtičku"?) Nějak to nemohu z toho, co je uvedeno, pochopit.--Lad.Raj (diskuse) 15. 3. 2013, 00:03 (UTC)

Buď dáš na té cizí stránce editovat a tužtička tam bude nebo najdeš onen cizí článek na Wikidatech přes d:Special:ItemByTitle. Není-li připojen do Wikidat (nenalezeno nebo není při editaci Edit links), bude potřeba založit novou položku přes d:Special:CreateItem. Normální okno vyhledávání na Wikidatech je nyní v podstatě k ničemu, neumí hledat všechny položky. Více viz Wikipedie:Potřebuji pomoc#Wikidata. V budoucnu (snad tak měsíc dva? nevím) bude přístup pro úpravu interwiki rovnou z Wikipedie. --15. 3. 2013, 00:16 (UTC), Utar (diskuse)

Spojování položek (interwiki) na Wikidatech[editovat zdroj]

Nějak mi není jasné, jak spojit více článků/kategorií, které nebyly provázány na Wikipediích, a tedy byly exportovány na Wikidata jako samostatné položky. Přidat jednu do druhé (např. anglické) není možné, hlásí to konflikt. Je na to nějaká šablona nebo je někde třeba žádat? Nebo udělat interwiki postaru na Wikipediích a nějaký bot to opraví? — Gumruch (disk.) 16. 3. 2013, 09:54 (UTC)

Zkopírováno z d:Wikidata:Mezi bajty#Hlas lesa: Zatím na to nejsou nástroje, takže je potřeba prostě vyházet ručně všechny odkazy z jedné položky a přidat je do položky druhé; tu prázdnou pak nechat smazat přes d:Wikidata:Requests for deletions. --16. 3. 2013, 11:07 (UTC), Utar (diskuse)
Nyní již existuje udělátko na Wikidatech --Dvorapa (diskuse) 14. 11. 2016, 20:07 (CET)Odpovědět

Nezobrazuje se možnost [přidat][editovat zdroj]

V nápovědě je psáno: "pod nadpisem „Seznam stránek svázaných s touto položkou“. Zde na konci seznamu zvolíte [přidat]". Nevím, kde se stala chyba, ale na konci seznamu možnost [přidat] jednoduše nevidím. Nehodlám kritizovat nový systém, ale myslím si, žy by bylo by jednodušší udělat kompromis a do článků namísto dosud vypisovaných jednotlivých jazykových verzí vložil "odkaz" na na Wikidata, díky kterému by se jazykové verze načítaly bez nutnosti na Wikidatech upravovat seznam verzí. --1. 4. 2013, 01:14 (UTC), Tladin (diskuse)

Dobrý den, a ten nadpis jste na Wikidatech našel? Zkoušel jste jiné položky, jiné prohlížeče, jiné počítače? A jak by měl ten Vámi navrhovaný odkaz fungovat? --2. 4. 2013, 14:04 (UTC)~, Utar (diskuse)
Upřímně děkuji za radu... Nadpis jsem našel, seznam položek také, jen to "Přidat" mi tam jaksi schází. Když dám aktualizovat, tak se tam ono magické "Přidat" objeví, ale jen do chvíle než stránka komplet naběhne, pak zase zmizí... Jiné položky jsem samozřejmě zkoušel, jiný počítač s jinou verzi prohlížeče taktéž.
Mnou navrhovaný "odkaz" by fungoval stejně, jako pracuje současné nastavení, jen by byl viditelný v editačním poli na konci, kde dosud byly vypsány všechny iw. Tím by se dosáhlo zmenšení velikosti jednotlivých stránek, což, předpokládám, byl původní důvod této změny. Odkazoval by na stránku na Wikidatech, která by fungovala na bázi nástroje "Odkazuje sem" a současně by ve všech stránkách, které na ní (na danou stránku na Wikidatech) odkazují, zobrazoval ostatní jazykové verze. Myslím, že by to bylo zjednodušení pro editaci a především tvorbu nových stránek. --2. 4. 2013, 16:42 (UTC), Tladin (diskuse)
Ne, zkrácení kódu určitě nebylo hlavním cílem. Tím je centralizace dat a jejich zápis tak, aby je mohly jednoduše číst i stroje. Více viz Wikipedie:Wikidata a např. též Wikipedie:Pod lípou (oznámení)#Nasazení druhé fáze Wikidat. --2. 4. 2013, 17:22 (UTC), Utar (diskuse)
Nemáte náhodou Internet Explorer 8? Pro něj je nahlášena chyba 44228, která odpovídá tomu, co hlásíte. --2. 4. 2013, 17:30 (UTC), Utar (diskuse)
Chápu...
Mám IE 8. Děkuji. --2. 4. 2013, 18:35 (UTC), Tladin (diskuse)

Co dělat, když jsou už dvě interwiki?[editovat zdroj]

Tak jsem chtěl propojit českou vyšší moc s polským článkem pl:siła wyższa. Ale český článek má 9 interwiki (anglická verze en:Act of God), polský článek má 25 interwiki (anglická verze en:Force majeure). Jaký je rozdíl mezi Act of God a Force majeure, nemám ponětí a moje angličtina není na takové úrovni, abych se ponořil do anglickojazyčných právnických nuancí. Podle obsahu český a polský článek pojednávají o tomtéž, ale články na sebe neodkazují. --Luděk (diskuse) 29. 6. 2013, 06:52 (UTC)

Rozdíl se zdá být v tom, že Act of God nezahrnuje lidské jednání, čili např. revoluce je force majeure, nikoli Act of God. Littledogboy (diskuse) 29. 6. 2013, 10:00 (UTC)
V angl. článku Force majeure se píše „…jako válka, stávka, nepokoje, zločin nebo událost popsaná právní termínem act of God (jako je hurikán, záplavy, zemětřesení, sopečná erupce atd.)“. Proto bych (laicky) předpokládal, že „vyšší moc“ je „force majeure“ (odpovídá to i pův. významu franc. sousloví) a „act of God“ by myslím odpovídalo výrazu přírodní či živelná pohroma (živly coby pohanská obdoba Boha). --Matěj Orlický (diskuse) 29. 6. 2013, 10:10 (UTC)
Přesunul jsem český odkaz do jiné položky. JAn (diskuse) 29. 6. 2013, 19:01 (UTC)

Problém při přesměrování[editovat zdroj]

Z českého článku Epikutánní test se sice dostanu na anglickou verzi en:Patch test, ale z anglické verze se na český článek nedostanu (ani na žádný jiný v cizím jazyce). Problém je patrně způsoben tím, že interwiki vede na en:Patch test (medicine), kde však je přesměrování na en:Patch test. --Luděk (diskuse) 9. 5. 2014, 16:10 (UTC)

Opravil jsem to na Wikidatech. --Tchoř (diskuse) 9. 5. 2014, 17:11 (UTC)

Díky. Myslím si, že při přesměrování by se tyto opravy měly dělat automaticky nebo by se aspoň mělo automaticky na ně upozorňovat. --Luděk (diskuse) 9. 5. 2014, 18:40 (UTC)

Dohledávat, jak, kdy a proč chybné propojení vzniklo, tedy snažit se hledat nějakou systémovou chybu, nebudu. Pokud není ojedinělá, jistě ji časem vyřeší lidé, kteří se Wikidatům věnují důkladněji. --Tchoř (diskuse) 9. 5. 2014, 18:46 (UTC)
Zřejmě nezafungoval mechanismus, který po přesunu stránky opravuje odkaz na Wikidatech - k přesunu došlo 19. dubna 2014. JAn (diskuse) 9. 5. 2014, 20:29 (UTC)

Mezijazykové odkazy v sekci Externí odkazy[editovat zdroj]

Ze sekce Mezijazykové odkazy v textu navrhuji odstranit větu:

Pokud je v jiném případě odkaz na článek na cizojazyčné Wikipedii příhodný, je nejlepší umístit ho do Externích odkazů.

Naráží to na ustálenou praxi, odstraňovat mezijazykové odkazy z celého obsahu článků, stejně jako subjektivní měřítko pro zařazení odkazu formulované slovem „příhodný“. Jen doplňuji, že doporučení Externí odkazy se mezijazykovými odkazy nezabývá a ponechává věc na nápovědě. --Kacir 9. 5. 2018, 01:35 (CEST) / --Kacir 9. 5. 2018, 01:49 (CEST) / reformulace poslední věty vztahu k EO. --Kacir 9. 5. 2018, 01:56 (CEST)Odpovědět

To máš pravdu, ta věta je zavádějící. Celý odstavec by chtělo předělat. Napřed se píše jak udělat mezijazykové odkazy a až poslední věta určuje kde se mezijazykové odkazy můžou používat. To je pro nováčka hodně matoucí.--Podroužek (diskuse) 9. 5. 2018, 07:52 (CEST)Odpovědět
Navrhoval bych spíše úpravu - návod na použití šablony {{Wikidata}}, v určitých případech je mnohem užitečnější než odkaz do jiné wiki, ovšem pak zase není nejvhodnější v externích odkazech... JAn (diskuse) 9. 5. 2018, 10:35 (CEST)Odpovědět
Jak by měla daná úprava se šablonou Wikidata vypadat? --Kacir 9. 5. 2018, 18:36 (CEST)Odpovědět
Já ani takovou šablonu neznám. K čemu se konkrétně používá? Jde na stránce šablony vložit konkrétní příklady použití?--Podroužek (diskuse) 9. 5. 2018, 18:43 (CEST)Odpovědět
Ukázka použití v praxi. JAn (diskuse) 9. 5. 2018, 21:55 (CEST)Odpovědět

┌───────────────┘ Díky, mohl jsem se také podívat na vložení šablony. :) Dvě věci:
a) rád bych udržel téma této sekce především o návrhu, b) k šabloně {{Wikidata}}, vidím, že v článcích je vložena právě do 3 rozcestníků a v dokumentaci neexistuje její doporučené použití. Takže, pokud by se začala vkládat do klasických hesel, předpokládám (dlouhou) diskusi, kdy a kde šablonu využívat, což by mělo být dohodnuto nejdříve na DS šablony.--Kacir 9. 5. 2018, 23:40 (CEST)Odpovědět

@JAn Dudík: děkuji už jsem pochopil. Ukázka a slovní popis použití by byl u šablony žádoucí.--Podroužek (diskuse) 10. 5. 2018, 07:57 (CEST)Odpovědět

Provedl jsem rovnou úpravu (nejedná se o pravidlo), odstranění dle návrhu Kacíře a přehození pořadí dle Podroužka. Je zřejmé, že „jiné případy“, tedy případy mimo článků v hlavním prostoru, jsou hlavně diskuse, případně požadované články, pro které rozhodně není „nejlepší“ vytvářet sekci externích odkazů. --Matěj Orlický (diskuse) 10. 5. 2018, 18:28 (CEST)Odpovědět

Mezijazykový odkaz[editovat zdroj]

@Kacir, Podroužek, Matěj Orlický, Petr Matas: Šablona {{Mezijazykový odkaz}} nemá dokumentaci a j trochu v rozporu s ustálenou praxí a nápovědami (Odkazy na cizojazyčné verze Wikipedie jsou v textu článků v hlavním prostoru nežádoucí. Zcela nepřípustné je používat takové odkazy přímo v textu jako náhradu chybějících článků na české Wikipedii.). Upřímně mi existence šablony nevadí, ale tento rozpor by bylo dobré vyřešit, buď úpravou nápovědy nebo upřesněním v dokumentaci nebo smazáním šablony. --RiniX (diskuse) 2. 4. 2023, 15:30 (CEST) / Upraveno RiniX (diskuse) 2. 4. 2023, 15:34 (CEST)Odpovědět

Opravím nápovědu. — Petr Matas 2. 4. 2023, 15:31 (CEST)Odpovědět
Je možné, že jsem omylem smíchal dohromady odkaz přímo v textu a odkaz na jinou Wikipedii nad červeným odkazem, ale myslím si, že by nebylo špatné trochu rozvést dokumentaci a použití. --RiniX (diskuse) 2. 4. 2023, 15:33 (CEST)Odpovědět
Vlastně jsem měl na mysli dokumentaci. — Petr Matas 2. 4. 2023, 15:39 (CEST)Odpovědět
HotovoHotovo Hotovo. Bude strojový popis šablony fungovat i na podstránce s dokumentací? — Petr Matas 2. 4. 2023, 16:39 (CEST)Odpovědět
Ano, strojový popis šablon se běžně vkládá do dokumentace. Mimochodem, máme tu v podstatě totožnou šablonu {{}}, která dělá totéž a shodné je i její deklarované užívání. --Harold (diskuse) 2. 4. 2023, 19:18 (CEST)Odpovědět
Jenže popis parametrů se mi ve vizuálním editoru stále neukazuje. Nebo je problém v tom, že blok templatedata není na konci stránky? — Petr Matas 3. 4. 2023, 10:58 (CEST)Odpovědět
Matěj Orlický to asi opravil. — Petr Matas 3. 4. 2023, 16:23 (CEST)Odpovědět
@Petr Matas Myslím, že „se to neukazuje“ kvůli zpoždění čerstvě doplněných údajů (viz wp:cache), mně to fungovalo ve VE i před mou úpravou. Tou jsem vymazal nežádoucí vyplnění výchozích údajů. Jako nápověda, co se tam má vyplnit, slouží jiné položky ve strojovém popisu šablony. --Matěj Orlický (diskuse) 3. 4. 2023, 20:53 (CEST)Odpovědět
Hm, takže sloučit ty dvě šablony. — Petr Matas 3. 4. 2023, 10:58 (CEST)Odpovědět
S tím asi nepomůžu, Visual Editor nepoužívám a technicky do toho nevidím, ale template data se mi zdají být do dokumentace vložena normálně, jako u mnoha jiných šablon.
PČ umí i odkaz na Wikidata, takže je otázka, jestli by nebylo vhodné sloučit i šablonu {{Wikidata}}. --Harold (diskuse) 3. 4. 2023, 13:19 (CEST)Odpovědět
Podobné odkazy byly řešeny minimálně už na Diskuse k šabloně:Wikidata#Použití v hlavním jmenném prostoru, pravděpodobně i někde jinde. Zmíněná šablona dle data založení očividně přímo souvisí s odkazovanou diskusí, což zakladatel opomněl v diskusi zmínit. Jinak stávající konsenzus je myslím jasný, na jinojazyčné a jiné projekty (WD, Commons) se až na nějaké výjimky typu tabulek či seznamů neodkazuje (WP:EO#Na co obvykle neodkazovat). --Harold (diskuse) 2. 4. 2023, 15:40 (CEST)Odpovědět
Souhlasím. Způsob odkazování touto šablonou se používá v článcích na některých wikipediích, na české se nepoužívá. Pokud se tedy neschválí změna – a nějaké pravidlo/vodítko, ve kterých případech je její použití vhodné, mělo by být její používání v hlavním jmenném prostoru v zásadě zakázáno. --Matěj Orlický (diskuse) 3. 4. 2023, 12:33 (CEST)Odpovědět
Osobně bych se vyhnul vazbám „snad s výjimkou seznamů či rozcestníků“ – {{Wikidata}} a „spíše nepatří“ – {{Mezijazykový odkaz}}, jako vágním a tedy potenciálně revertačním. Na rozdíl od odpůrců v nich budou zastánci vidět souhlas. Dokud nebude konsenzus na používání mezij. odkazů v HJP, či jen specializovaných heslech (rozcestníky, seznamy), tak bych se držel zavedené praxe takové odkazy prostě nepoužívat (bez „snad, spíše“). I ve výsledku ŽOKu byl použit termín „většina“, který není automatickým konsenzem, což je případ daného ŽOKu ve spojení s vysvětlující větou: „… pro nalezení jasného konsenzu by ale bylo vhodné založení nové žádosti o komentář“. Smysl má tedy založit nový ŽOK, jak předeslal i výsledek toho minulého. --Kacir 3. 4. 2023, 16:03 (CEST)Odpovědět
Ale ta „většina“ z ŽoKu taky není striktní zákaz. — Petr Matas 3. 4. 2023, 16:17 (CEST)Odpovědět
Změny na Wikipedii se přijímají konsenzem, což v tomto případě (prostá) většina není. --Kacir 3. 4. 2023, 16:22 (CEST)Odpovědět
Špatně jsem si vyložil kontext té většiny. Měl jsem za to, že jde o většinu užití, zatímco ve skutečnosti jde o většinu názorů. — Petr Matas 3. 4. 2023, 16:26 (CEST)Odpovědět

Neumím to a prosím o pomoc[editovat zdroj]

Na stránce Anafylaktický šok prosím o napojení na anglickou - Anaphylaxis - už déle než dva roky. Nově jsem nyní vytvořil Lapavé dýchání, které by potřebovalo propojit s Agonal respiration. Díky --DRobert (diskuse) 26. 8. 2023, 12:42 (CEST)Odpovědět

Jenom pro pořádek, hotovo, IP adresou a uživatelem samotným. --VasekPav (diskuse) 26. 8. 2023, 17:06 (CEST)Odpovědět
Anafylaktický šok - STÁLE prosím o napojení na anglickou - Anaphylaxis --DRobert (diskuse) 26. 8. 2023, 18:39 (CEST)Odpovědět
Už definitivně opraveno. Ve wikidatech je totiž pravděpodobně duplicita... --VasekPav (diskuse) 26. 8. 2023, 19:13 (CEST)Odpovědět
MMMMMOOOOOOOOOOC díky --DRobert (diskuse) 27. 8. 2023, 08:50 (CEST)Odpovědět