Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Biografie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Měl bych návrh: nebylo by dobré rozšiřovat tento seznam (polo)automaticky?

Rýsují se kategorie podle oborů, v nichž lidé působili (například politici, fyzikové, vynálezci). Z názvu těchto kategorií je zřejmé, že se jednoznačně jedná o biografie. Nějaký robot by je třeba mohl vyzobávat a případně přidávat do seznamu s upozorněním na formální nedostatky. Nevím ale, ani jak by to bylo složité, ani, jestli už tu něco takového není. Klidně bych se i do něčeho takového pustil. Přiznám se, že jsem si tohoto seznamu všiml teprve teď (a to jsem na wikipedii už vytvořil přehršel bigrafií). --Postrach 11:56, 28. 9. 2004 (UTC)

Ono to souvisí s tím, že nejsme zvyklí pracovat s projekty. Takže se sem nikdo nepodívá, než začne psát.
Další souvislosti: Seznamy s prostým výčtem podle abecedy (bez dalších informací) by měly být právě nahrazovány kategoriemi (podle doporučení na angl. wikipedii). Jenže seznamy tu byly dřív než funkční kategorie, takže jsou na ně všichni zvyklí.
Protože vytváření automatických seznamů bylo požadováno, byly právě naprogramovány kategorie. Ale jsou funkční jen několik měsíců, takže to zatím trochu dře :-)
Pokud má existovat seznam jako plán, co by bylo dobré vytvořit, měl by asi být v projektu. Navíc máme Wikipedie:Požadované články, kde by asi ty náměty mohly být taky. Ale hlavně si osobně myslím, že je celkem k ničemu takto plánovat (snad jedině sám pro sebe), Wikipedie se stejně rozvíjí živelně a nikdo nezkoumá seznamy, co by se asi mělo dělat (podle mého názoru). A když už nevím co bych měl napsat, tak máme automatický seznam Speciální:Wantedpages, kde si vyberu z toho, kde je hodně odkazů a je mi to blízké.
Nedovedu si představit robota, který bude zkoumat formální nedostatky článků, ale pokud se to někomu povede, proč ne.
--Mojža 12:21, 28. 9. 2004 (UTC)

Konkrétně u biografií jsem si představoval robota, který zatím jen zkontroluje , jestli jsou za jménem dva datumy, jestli je tam fotka, a vyrobí (doplní) seznamy podle těch datumů, podle abecedy, možná i podle oborů, a napíše poznámky typu : "jen jedno datum, chybí fotka), jen pahýl". U seznamů by pak například bylo možné doplnit nějakým znakem, jestli má daná osobnost přijít do kalendáře. Ale jsem tu jen krátce, možná mám zcestné představy. --Postrach 12:58, 28. 9. 2004 (UTC)

Protože jsem tenhle seznam biografií založil a taky se jej snažím spravovat, tak jenom doplním co napsal Mojža. Automaticky nelze abecední seznam generovat, protože žádný skript není schopen rozlišit co je jméno a co příjmení. V telefoním seznamu taky nehledáš podle jména, ale nejdřív podle příjmení. Idea je zhruba taková.. pokud někdo hledá kec k nějakému jménu a zjistí, že odkaz na příslušného člověka je červený, pak to znamená, že už někdo někde na něj odkazuje, ale biografie jako taková neexistuje. Tudíž má dvě možnosti. Buď jde hledat jinam, a sem se už nevrátí, nebo jde hledat jinam a pak se vrátí sem a chybějící biografii doplní (Tím že klikne na ten červený link). --Aleš Kapica 10:40, 5. 10. 2004 (UTC)

Formát záhlaví[editovat zdroj]

Takže co se má psát do závorky u žijících lidí? Hvězdička? Pro mě za mě, já to spolknu, ale chce to teda někam jednoznačně napsat (a předtím prohlasovat? :-). --Malýčtenář 15:47, 2. 3. 2005 (UTC)

"Záhlaví Vám zatím neřeknu, ale přepracoval jsem šablonu infobox biografie, a tam údaje o úmrtí nechte prázdné - nezobrazí se ani napis k nim. Uvažuji, že dodělám jako součást šablony i první odstavec článku.--Postrach 17:45, 11. 7. 2005 (UTC)

Nevim tvrzeni, "'každý biografický článek by měl obsahovat portrét - obrázek ve formátu JPG (.jpg), jehož název se předává jako jeden z parametrů šablony." mi prijde kapku od veci, nevim kde bych ty obr s patricnou licenci bral a u mnoho osobnosti se navic vubec nevi jak vypadaly, treba u velke casti starovekych vladcu je portret nemozny. Vrba 12:31, 23. 6. 2005 (UTC)

Připojuji se k námitce s tím, že infobox biografie se velmi hodí pro osobnosti, u nichž jsou známa všechna data, ale právě v případě starověkých osobností selhává, neboť se většinou neví kde přesně se narodily a zemřely, kdy se tak stalo, fotky nejsou a motto zrovna nikdo nevytesal. Pak už je obsahem infoboxu jen jméno a hrubé vymezení těchto dat, což se mi zdá dost málo. Nešloby to trochu rozšířit? Třeba jeho zařazení - vládce, filozof atp. Možná někdo přijde ještě s něčím.... --EdmundSquirrel 05:39, 25. 6. 2006 (UTC)

popo (POstrachovy POkusy)[editovat zdroj]

Vyobil jsem pokusnou šablonu Šablona:Infobox Biografie Testovací. Kromě toho, co umí současná šablona, má parametr úvodní_odstavec, po jehož vyplnění generuje nejen infobox ale i začátek hesla. Výhoda: stačí jen jednou vyplnit datumy narození a úmrtí (když to druhé nevyplníte, nezobrazí se). Druhuou výhodou je možnost centrální změny stylu tohoto úvodu i infoboxu.

Pokud máte připomínky, budu vděčen. Použití šablony je zatím na Wikipedie:Pískoviště.--Postrach 19:36, 11. 7. 2005 (UTC)

"Významný" v prvním odstavci[editovat zdroj]

Poslední dobou se mi otvírá kudla v kapse, když si v první odstavci biografie přečtu: XY je/byl významný/-á …, samozřejmě beze zdrojů. Chtělo by to asi podobné hodnotící formulace identifikovat a jasně je prohlásit za nepřijatelné. --Miraceti 22:51, 31. 10. 2007 (UTC)

Bio infoboxy[editovat zdroj]

Při procházení wikipedie jsem si povšiml takové, pro mě, nesrovnalosti, že tento projekt využívá jenom {{Infobox Biografie}} na druhou stranu zde existují další biografické šablony (viz Wikipedie:Šablony/Infobox). Proto jsem se chtěl zeptat z jakého důvodu jsou tyto šablony takto perzekuovány? Popřípadě by zde mohlo být řečeno jaká kritéria by měla splňovat šablona využívána tímto projektem, protože pro popsání rozličných lidských osobností tato jediná šablona nestačí... --marv1N 19:18, 20. 11. 2007 (UTC)

Tady se to tedy hemží životem... Ale pánové (a dámy, pokud tady nějaké jsou) je pravda, že Charles Baudelaire ve své básni říká že rozkládající se mršina je krásná a plnější života než za života ale to snad nemusí znamenat, že musí být biografický projekt jó opuštěný aby žil. No prostě je to paradoxní, že na diskuzní stránce biografického projektu mi nikdo neodpovídá... snad prašivinu nemam a i kdyby tak vám to ani nemusí vadit. --marv1N 19:20, 2. 12. 2007 (UTC)

Kategorie podle věku dožití[editovat zdroj]

Zdravím, mám námět, nevím kam s ním. Nebylo by užitečné zavést podle vzoru Kategorie:Narození <rok> a Kategorie:Úmrtí <rok> ještě Kategorie:Dožití <věk> let? Chápu, že by bylo strašně pracné je přidat ke všem existujícím biografickým článkům, a vím, že sám vám to slíbit nemohu, ale možná by to někoho mohlo zaujmout. Inspiroval mě k tomu tento článek. Stejně tak třeba by bylo zajímavé mít na jednom místě lidi, kteří se dožili více než 100 let. Nebo Kristových 33. --Pavel Q 9. 9. 2011, 10:00 (UTC)

Proč zrovna Kristových 33 a ne Lennonových 40? Jinak k věci - neumím si představit, čím by byla příslušná kategorie prospěšná. --Silesianus 9. 9. 2011, 10:30 (UTC)
A k čemu je prospěšná kategorie Úmrtí 1910? :-) --Pavel Q 9. 9. 2011, 10:36 (UTC)
Zjistíte, kdo všechno zemřel v roce 1910, což Vám poslouží k přehledu událostí (souvislostí) v tom roce, případně době. Ale k čemu nám poslouží to, že se někdo dožil 97 let? --Silesianus 9. 9. 2011, 10:43 (UTC)
Mně to přijde naopak jako velmi dobrý nápad. Je to nejen zajímavost, ale do jisté míry i nová informace, kterou lze vytvořit bez vlastního výzkumu jen s použitím stávajících dat, což myslím není špatná bilance. Co se zprvu může jevit jen jako zajímavost, může na Wikipedii přitahnout další čtenáře a tedy i potenciální Wikipedisty. Zvlášť pokud jde o informaci, ke které se jinde uživatel nedostane. --Xth-Floor 13. 9. 2011, 17:49 (UTC)
Zrovna ti sedmadvacátníci jsou něco extra, viz 27 Club, vyšla o nich i kniha. --Harold 9. 9. 2011, 11:54 (UTC)
To je právě otázka, třeba bychom zjistili, že třeba osmadvacetiletých je srovnatelné množství, ale nikdo si toho zatím nevšiml. --Pavel Q 9. 9. 2011, 12:21 (UTC)
Jednu takovou kategorii už tu máme, a to Kategorie:Století lidé. Jinak dělat kategorie podle věku nepovažuji za moc dobrý nápad – nemá to encyklopedickou hodnotu, všeobecně moc nezáleží na tom, v kolika přesně letech kdo umře. Další zbytečná kategorie navíc, která by mohla sice sloužit jako zajímavost, ale toť asi vše. Jinak by ale nejspíše šla udělat roboticky (tedy hlavně u těch článků, které používají kapitolu {{Datum narození}} a {{Datum úmrtí a věk}}). --Adam Zábranský 9. 9. 2011, 13:27 (UTC)
Bože proč? Počítám Rok úmrtí - Rok narození = Dožití, ne? To nestačí?--frettie.net 9. 9. 2011, 19:33 (UTC)
To je dobrý nápad, nicméně by se stejně musela ošetřit přesná data, pokud bychom nechtěli mít kategorie "Dožití 39 nebo 40 let", "Dožití 40 nebo 41 let" atd. --Adam Zábranský 9. 9. 2011, 21:49 (UTC)

Dělat něco takového ručně by bylo plýtvání časem se značně diskutabilním přínosem. Osobně mi ta kategorie přijde zbytečná zcela, ale pokud by někdo po něčem podobném přeci jen toužil, máme tu šablonu Šablona:Věk, nebyl by problém ji upravit, aby plnila nějakou (třeba skrytou) kategorii. --pan BMP 9. 9. 2011, 22:05 (UTC)

Právě kategorie stoletých lidí bude asi dost nekompletní, pokud by se zde nepostupovalo systematicky. Předpokládám, že i proto vznikly kategorie podle roku narození a úmrtí, přestože v heslech jednotlivých roků jsou také přehledy narozených a zemřelých. Se šablonou {{Datum úmrtí a věk}} mi to přijde jako celkem rozumný nápad, pokud to bude technicky proveditelné. Snad není používána někde v situaci, že se týká jiné osoby, než o které je heslo, nebo v heslech ne přímo o osobnosti. Nemám ale představu v jakém procentu biograf. článků je používána, já se kajícně přiznám, že jsem ji nikdy nevyužil. Jinak ale beru na vědomí, že nápad nevzbudil žádné nadšení, snad někdy později. --Pavel Q 10. 9. 2011, 09:49 (UTC)
Ještě Vám to trochu skoplikuji. Automaticky to jde nastavit s jistým omezením. Tak např. ne všude jsou uvedena přesná data, navíc různé kultury počítají dožitá léta jinak, například dle lunárního kalendáře to dělá rozdíl až téměř dvou měsíců, dále pak např. Korejci navíc počítají dožitá léta jinak, zjednodušeně lze říci, že je to od našeho +1, resp. od početí, ale přesně to nevím ani já, mohl bych se pozeptat. Obecně kategorie by byla dobrá opravdu snad jen pro zajímavosti. Ale podobných kategorií jsou spousty, není důvod tomu bránit, pokud to inspiruje dostatek lidí. Já k nim nepatřím...--DeeMusil 10. 9. 2011, 11:58 (UTC)