Diskuse k Wikipedii:Studenti píší Wikipedii/Archiv2

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
English summary
Facebook
Archiv
Archiv 1

Šablony projektu do diskusí článků?[editovat zdroj]

Už před časem jsem vytvořil pro WikiProjekt Chráněná území šablonu, která se vkládala do článků tvořených ve spolupráci s PřF UK, vše je vidět v kategorii zde.

Myslím, že by bylo vhodné udělat obdobné šablony i u všech ostatních spoluprací. Pomůže to propagaci projektu a navíc je to užitečné oznámení hned navrchu diskuse, že článek je tvořen studentem-nováčkem, takže by zkušení wikipedisté měli projevit vstřícnost. Pokud by byl zájem, můžu ty šablony vytvořit. --Byrnjolf 25. 3. 2012, 20:39 (UTC)

Tak si pak případně založte podkategorii na ChÚ sledovací šablony Ambasadorství v Kategorie:Šablony sledování článku WikiProjektem. --25. 3. 2012, 20:50 (UTC), Utar (diskuse)

Mně by se to líbilo, Byrnjolfe. Když to uděláš, tak ti budu vděčný. Nejprve by se to asi mělo doplnit ke dvěma "starším" projektům, ale šablony by se mohly dělat hned i k těm současným a vkládat pokud možno hned po založení. --Vojtech.dostal (diskuse) 26. 3. 2012, 06:08 (UTC)

Prozatím jsem udělal jen obecnou Šablonu Ambasadorství (a zatím ji nikam nevložil), protože projektů přibývá a mám v nich trochu zmatek. Ovšem vzhledem k lepší kategorizaci by to možná chtělo extra šablonu ke každému projektu (anebo udělat v šabloně na kategorii volitelný parametr)? Také by bylo dobré, kdyby v šabloně byl odkaz na diff, aby bylo vidět, jakou změnu článek během projektu prodělal. To je ale zas problém u probíhajících projektů. --Byrnjolf 18. 4. 2012, 17:41 (UTC)

Nové logo projektu[editovat zdroj]

Studenti píší Wikipedii - logo

Udělal jsem nové logo projektu, Vojtěch souhlasí, takže je přijato. Upraví se jen font. Pokud máte ještě někdo připomínky, tak je napište. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 8. 5. 2012, 23:26 (UTC)

Samozřejmě pokud nejsou nějaké závažné námitky :-). Podle mně je logo velmi pěkné a děkuji Dominikovi za úsilí :) --Vojtech.dostal (diskuse) 8. 5. 2012, 23:29 (UTC)
Logo je famózní! Dominiku, díky :-) --Jana Lánová (diskuse) 9. 5. 2012, 07:06 (UTC)
Tak toto logo dostalo negativní kritiku, kterou chápu. Je složité, při menších rozměrech nečitelné a vizuálně zastaralé. Proto jsem udělal nové, ale možná bude potřebovat schválit Wikimedií, protože se moc podobá jejich logům. Verze 1 Verze 2 --Dominik Matus  diskusepříspěvky 10. 5. 2012, 20:08 (UTC)
Nové verze jsou mnohem lepší, k té první jsem měl rovněž postoj spíše zdrženlivý, neboť motiv s knihou na hlavě jsem už párkrát někde viděl a na mě působí trošku kýčovitě. Nové verze se mi líbí velmi! Jednoduché tahy, přitom výstižné. Takové chci tričko :-) Měl-li bych si vybrat jednu, tak tu se zeleným noťasem. Jan.Kamenicek (diskuse) 10. 5. 2012, 21:26 (UTC)
Wow, to nové zelené logo se mi hodně líbí. Možná tu modrou zkusit ztmavit, aby to bylo úplně v barvách Wikimedia Foundation? --Adam Zábranský (diskuse) 10. 5. 2012, 21:44 (UTC)
Díky :) Ty barvy přesně souhlasí s logem Wikimedie. Jen tak pro zkoušku jsem udělal i v jiných barvách.
Verze 1 (levý horní roh) je nejlepší. A Nadaci to můžeme napsat ke schválení, určitě se jim to bude líbit. Vojto, napíšeš jim ty a nebo mám já? --Chmee2 (diskuse) 10. 5. 2012, 23:17 (UTC)

Ano, nové návrhy se mi taky moc líbí. Jsou výstižné a přitom minimalistické. Co se týče psaní nadaci, úplně nerozumím, komu bych to měl psát (a proč). --Vojtech.dostal (diskuse) 11. 5. 2012, 00:25 (UTC)

Pravděpodobně bys měl nechat Nadaci schválit to logo, protože je to modifikace jejich loga, na které mají oni výhradní právo a copyright. Takže by se jim mělo napsat, že tu vzniklo takovéto logo a že bychom ho chtěli využívat pro ambasadorský program na cs.wiki (případně přeložit a dát k dispozici i jim). Je to minimálně slušnost udělat, když je to od nich odvozeno, spíše ale je to i nutnost s ohledem na autorský zákon a práva Nadace k logům. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 11. 5. 2012, 08:12 (UTC)
OK, směřujme to tedy do finále, pošlu mail nadaci. Díky všem, hlavně Dominikovi! :)--Vojtech.dostal (diskuse) 11. 5. 2012, 08:50 (UTC)

@Dominikmatus: Logo se povedlo, ale nemělo by to podle toho loga Wikimedie být obráceně? Student zelený a notebook modrý :D ? --11. 5. 2012, 08:18 (UTC), Utar (diskuse)

Šablona Na stránce se pracuje[editovat zdroj]

Nebylo by vhodné vytvořit novou speciální šablonu jen pro studenty? Pochybuji, že článek vytvoří za 2 hodiny, často na něm dělají několik dní. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 11. 5. 2012, 22:03 (UTC)

Něco jako {{student pracuje}}? :-) Já bych asi byl pro, na druhou stranu chceme studenty co nejvíce přiblížit realitě Wikipedie; navíc je tu vůči novým speciálním šablonám odpor (bere se to jako "dvojí metr") --Vojtech.dostal (diskuse) 12. 5. 2012, 07:57 (UTC)
Upozorňuji na {{ve výstavbě}}. --Harold (diskuse) 12. 5. 2012, 08:14 (UTC)
Je to pravda, ale přeci jen, "ve výstavbě" taky není vhodné, protože to doslova vybízí k zásahu jiné osoby. Myslím, že by se wikipedie mohla uštědřit a jednu blbou šablonu vytvořit, přeci jen je v jejím zájmu aby přibývaly dobré články. A nebo je druhá možnost, trochu pozměnit stávající šablonu Na stránce se pracuje. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 12. 5. 2012, 08:21 (UTC)
Teprve teď jsem si po dlouhé době přečetl text té šablony :-) a docela se divím, že přímo vybízí ke spolupráci. Já jsem to bral vždycky tak, že {{pracuje se}} je na menší záležitosti v řádu minut či hodin a v případě, když někdo tvoří celý článek komplet v průběhu dnů, tak se k tomu používá {{ve výstavbě}}. Možná by to chtělo text v ní přeformulovat (imho lepší, než zakládat novou). Mimochodem, Jagro tam už před časem vložil nějakou poznámku k ambasadorství. --Harold (diskuse) 12. 5. 2012, 08:28 (UTC)

Uvědomuji si, že Dominik je už několikátý wikipedista, který mě k vytvoření takové šablony vybízí. Je pravda, že ke studentům bychom se měli chovat extra-ohleduplně (nejen jim nezasahovat do práce, ale také jim radit) a tohle by tomu třeba pomohlo. --Vojtech.dostal (diskuse) 12. 5. 2012, 22:23 (UTC)

Kolik wikipedistů bude zapotřebí, aby tě k vytvoření takové šablony dokopalo? Já se přidávám nejen jako wikipedista, ale i jako učitel, který seminární práce zadává. Při zadávání a hodnocení práce studenta je nutno, aby ji student vytvářel samostatně, takže {{ve výstavbě}} se svou výzvou ke spolupráci je vyloženě nevhodná. Šablona by měla být nazvána podobně jako Studentská práce anebo Samostatná práce anebo prostě Studenti píší wikipedii s upozorněním Samostatná práce – needitujete ji před dokončením a dále by mělo být vysvětleno, o co se jedná a že studentovi je možno pomoci jiným ohleduplným způsobem (např. v diskusi), než brutálními zásahy do jeho textu, které by zpochybnily jeho výlučné autorství. Jiným wikipedistům bych dovolil maximálně malé editace, jako opravu evidentních překlepů či pomoc s formátováním textu apod, ale nikoliv přímé zásahy do tvorby textu, a to do doby, než bude práce zhodnocena a klasifikována vyučujícím. Takže ta šablona by měla být sofistikovanější, měla by kromě poučení s příslušnými odkazy obsahovat minimálně pole pro jméno studenta (či jména studentů – může to být i uzavřená pracovní skupina), kteří mají stránku vypracovat (aby se dalo v historii dohledat, zda tam nezasahuje někdo jiný), jméno ambasadora, jméno učitele, který bude hodnotit práci a deadline, do kterého by měla být práce hotova, a datum, do kterého by měla být práce ohodnocena, a pak buď vrácena k přepracování, anebo uznána a v tu chvíli by byla "předána" komunitě, která by mohla na článku dále pracovat obvyklým způsobem. Já osobně jako učitel bych měl problém své studenty do projektu zapojit, pokud by tu takový seriosní mechanismus chyběl, a asi nejsem sám – zbytečně to odrazuje další potenciální učitele od spolupráce. Je začátek školního roku, období zadávání seminárek, cítím to jako urgentní záležitost. --Kychot (diskuse) 12. 9. 2012, 06:51 (UTC)
Ahoj Kychote, vyrobení takové šablony je záležitost na půl hodinky, má to jiná úskalí. Například by komunita mohla říci, že je proti pravidlům Wikipedie (všechny stránky mohou editovat všichni, nikdo si nemůže na konkrétní stránku dělat nárok). Velmi se navíc obávám byrokratických průtahů, které by byly spojené se tvými návrhy. V historii si wikipedista i učitel může snadno sám zkontrolovat, jestli je článek převážně dílo onoho studenta. Já osobně jsem naopak velmi rád, když wikipedisté opravují po studentech různé formality a chyby - a to i v průběhu práce studenta, který se díky editacím ostatních wikipedistů leccos naučí o různých zákoutích wikieditování. Pokud bych nějakou takovou šablonu vytvářel, tak jen jednoduchou ve stylu "Tato stránka je ve výstavbě v rámci projektu Studenti píší Wikipedii. Studenti jsou nováčci, buďte na ně laskaví, vyhněte se editačním konfliktům a pomáhejte jim. Souhlasil bys s takovou šablonou? --Vojtech.dostal (diskuse) 12. 9. 2012, 09:15 (UTC)
Já souhlasím s Vojtou, je to trochu proti pravidlům Wikipedie, takže pouze tu jednoduchou šablonu. Zkusím nějakou experimentální vytvořit. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 12. 9. 2012, 12:55 (UTC)
Dominik připravil šablonu {{Studenti píší Wikipedii}}, vypadá to bezvadně, velice děkuji. Umožňuje i vkládání jména studenta (nebo i jiné informace, pokud bude Kychot chtít). --Vojtech.dostal (diskuse) 12. 9. 2012, 13:41 (UTC)
Jo, už to vypadá celkem použitelně a vypadá to, že to i funguje. Těch studentů se tam dá za sebou uvést i víc a za ně se dají za <br /> vložit i další "argumenty", jako třeba Termín dokončení aj.; sice to není zcela "čisté" řešení, ale pro oko to vypadá to celkem schůdně. --Kychot (diskuse) 12. 9. 2012, 22:10 (UTC)
Tak upravil jsem to podle „požadavků“. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 14. 9. 2012, 21:05 (UTC)

Pokud má být ta šablona tam, co by jinak byla pracuje se - tedy v záhlaví článku v hlavním jmenném prostoru, tak se mi šablona vůbec nelíbí. Uvědomte si, že šablonu budou číst náhodní čtenáři. Označit někoho za nováčka můžeme v rámci komunity, ale takhle z těch lidí děláme idioty. Za nejlepší řešení považuji předělat ve výstavbě - je tu snad někdo, kdo chce, aby mu do článku ve výstavbě vrtal?--pan BMP (diskuse) 12. 9. 2012, 14:14 (UTC)

Formulaci s nováčky samozřejmě můžeme opravit. --Vojtech.dostal (diskuse) 12. 9. 2012, 15:09 (UTC)
To je sice pravda s tou šablonou Ve Výstavbě, ale už se to tu řešilo a zatím nic. Šablonu upravuji. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 12. 9. 2012, 20:14 (UTC)

Tak díky Dominikovi i Vojtěchovi, celkem se na to dá i koukat a snad to bude plnit (nemyslím technicky, ale vzhledem k různým druhům lidí) zamýšlenou funkci. Chápu, že se jedná o určitý kompromis v opatrné formulaci, aby to někoho moc nepopudilo; i když sám si nemyslím, že by to bylo něco proti pravidlům WP, s vlastněním článku to nemá naprosto nic společného, prostě chápu to jako určitý způsob (ne technický, ale morální) polouzamčení stránky na dobu, než bude splněna první část jejího účelu – tj. nejen ověřit studentovu schopnost samostatné práce, ale také mu ji umožnit a dopřát na ni dostatek klidu. Proto bych tam ten stanovený termín dokončení explicitně uváděl, aby bylo jasné, že tam ta šablona nezůstane navždy. Po této době hájení se šablona sejme a bude to zase běžně editovatelná stránka jako každá jiná. Ten obrat Stránka ve výstavbě je myslím sám o sobě celkem vhodný – i když podobně znějící šablona {{Ve výstavbě}} naopak (dle mě dost nesmyslně) k editaci přímo vybízí. --Kychot (diskuse) 12. 9. 2012, 22:10 (UTC)

Podkategorie[editovat zdroj]

Protože se projekt pěkně rozjel a přibývá článků, navrhuji oddělit z Kategorie:Údržba:Rozpracované stránky podkategorii Kategorie:Údržba:Studenti píší Wikipedii. Bylo by to tak přehlednější. --Jvs 7. 1. 2013, 12:15 (UTC)

To je rozumné. Oddělí se tak dlouhodobější studentské od standardních rozpracovaných stránek. --7. 1. 2013, 12:51 (UTC), Utar (diskuse)
Souhlasím, editujte s odvahou, dobrý nápad. --Vojtech.dostal (diskuse) 7. 1. 2013, 12:55 (UTC)
OK, provedl jsem. --Jvs 7. 1. 2013, 13:42 (UTC)

Příspěvek na blog Nadace[editovat zdroj]

Ahoj, připravuji návrh textu příspěvku na blog Nadace (http://blog.wikimedia.org) a zajímal by mě váš názor. Nebojte se editovat s odvahou a komentovat v diskuzi; je to stále jen návrh, i když bych to chtěl mít co nejdříve hotové. Díky, --Vojtech.dostal (diskuse) 13. 5. 2012, 16:16 (UTC)

Rozšíření Education Program[editovat zdroj]

Na anglické verzi si včera zapnuli rozšíření Education Program, byl by o něj zájem i tady? Jen jsem na to narazil, takže nevím, jak je to technicky obtížné. --21. 6. 2012, 05:56 (UTC), Utar (diskuse)

To by bylo výborné. Doufám, že to jde. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 21. 6. 2012, 12:21 (UTC)
Technické požadavky a nutné diskuze zjišťuji pod technickou lípou, ale už jsem přišel na to, že dané rozšíření ještě vůbec není do češtiny přeloženo. Pokud by ale byl o něj opravdu zájem, myslím, že překlad těch 641 zpráv by nebyl takový problém. --21. 6. 2012, 12:53 (UTC), Utar (diskuse)
Zatím jsem moc nepochopil, co konkrétního by nám to třeba přineslo, ale když to bude zajímavé, tak já bych byl taky pro :-) --Vojtech.dostal (diskuse) 21. 6. 2012, 15:27 (UTC)

Ambasadorství → Studenti píší Wikipedii[editovat zdroj]

Ahoj, navrhuji během prázdnin postupně provést přejmenování našeho programu "Ambasadorství" na výstižnější "Wikipedie:Studenti píší Wikipedii". V maximální míře ponecháme různá přesměrování a staré projektové stránky asi dokonce ponecháme na starých názvech. K postupnému přejmenování to už dlouho směřuje, např. nový název již používáme na našem logu a na Facebooku, stejně jako třeba na naší nové Google reklamě. Myslím si, že právě postupné přejmenovávání ("po krůčkách") je z hlediska PR nejlepší způsob, jak toho docílit - vzpomeňme na postupný ústup slov "Mladá fronta" a nastupující dominanci slova "DNES" na titulních stránkách tohoto deníku. Nechcete někdo navrhnout konkrétní schéma toho, jak by se to mělo postupně provést? --Vojtech.dostal (diskuse) 24. 6. 2012, 10:43 (UTC)

Souhlasím, jako název projektu pro veřejnost je to přijatelnější název. Já bych postupoval podle toho co jde víc „vidět“. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 24. 6. 2012, 13:12 (UTC)
VyřešenoVyřešeno Snad postupně vychytáme chybičky, takový přesun není úplně jednoduchá záležitost. --Vojtech.dostal (diskuse) 22. 7. 2012, 17:17 (UTC)

Spolupráce s VŠE?[editovat zdroj]

Zdravím, množí se tu uživatelské účty typu X(zkratka jména)(dvojčíslí), jde o studenty VŠE zakládající (či upravující) rozličné články. Našel jsem tyto články: Studenta (časopis), Dunn's River Falls, Krhúti, Apple Store, Příchvoj, Velké Popovice, Primark, Vinohradnictví, Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín. Všichni uživatelé si zakládají podle této šablony osobní stránku (často pouze ji, i když možná, že článek, který založili, byl smazán: Wikipedista:Xnovk56, Wikipedista:Xbeck00, Wikipedista:Xzuby01, Wikipedista:Xjann04, Wikipedista:Xchlh00, Wikipedista:Xholb09, Wikipedista:Xmalm71, Wikipedista:Xnguk03, Wikipedista:Xaler01, Wikipedista:Xkram131). Na jedné z těch uživatelských stránek autorka píše: „Tento profil vznikl jako školní projekt na předmět Informatika.“ Nevíte, jestli je to nějaká oficiální spolupráce? Jestli je to jen invence nějakého vyučujícího z VŠE, nenavážeme nějak komunikaci, případně nevyšleme tam nějakého ambasadora? S některými z těch uživatelů jsem už kvůli jejich článkům komunikoval, tak bych o tom mohl zjistit víc.

Zajímavé je, že něco podobného se studenty VŠE se tu zřejmě odehrávalo už v roce 2009: Wikipedista:Xkecl00, Wikipedista:Xngut32, Wikipedista:Xkalo00, Wikipedista:Xjura00 („...mám cvičení z počítačů. Během následujících 3 týdnu musím přispět do tohoto serveru...“) a v roce 2010: Wikipedista:Xkozj16. --Byrnjolf 26. 4. 2013, 11:45 (UTC)

No určitě by nebylo špatné to zjistit a do projektu je oficiálně zapojit. Ujmeš se kontaktování/zjištění jejich profesora? --Dominik Matus  diskusepříspěvky 26. 4. 2013, 12:29 (UTC)
@Byrnjolf: I v rámci Wikipedie:Studenti píší Wikipedii/Marketingové aplikace (2012/2013) měli někteří studenti předsazené X, asi to je tedy standardem na více školách. --26. 4. 2013, 12:59 (UTC), Utar (diskuse)
Jen poznámky: prošel jsem ty "bezčlánkové" účty, žádný z nich nemá smazaný článek. Uživatelskou stránku Xchlh00 (účet neexistuje) vytvořenou editorkou Chlumská Hana jsem přesunul na Wikipedistka:Chlumská Hana. --Harold (diskuse) 26. 4. 2013, 13:15 (UTC)
Díky za reakce, zkusím tedy najít a oslovit vyučujícího. Uvidíme, jestli bude mít o spolupráci zájem. Dám posléze vědět. --Byrnjolf 30. 4. 2013, 00:16 (UTC)

Tak kontakt úspěšně navázán a když vše půjde dobře, od října navážeme spolupráci (a částečnou už teď). Podrobnější info jsem zatím psal jen soukromě Vojtěchu Dostálovi, tak se snad domluvíme na dalším postupu. --Byrnjolf 13. 5. 2013, 22:09 (UTC)

Neznámý projekt[editovat zdroj]

Podobně jako o téma výše se zde začaly objevovat nové články, jejichž autoři jsou s největší pravděpodobností studenty ESF MU. Jde např. o Jirkovská 387925, Schmolzova 342173 nebo Lipkova 390563 (číslo označuje UČO v rámci MU). Více viz Nejnovější stránky, zhruba od 13.5.2013. Stálo by za úvahu je oslovit a danou činnost zkoordinovat s jejich vyučujícím? --194.213.41.2 17. 5. 2013, 13:31 (UTC)

Možná to je tento předmět. Profesorku jsem už kontaktoval. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 17. 5. 2013, 15:34 (UTC)
Děkujeme za tip a Dominikovi za práci. --Vojtech.dostal (diskuse) 17. 5. 2013, 18:00 (UTC)
No upozornil mě Harold. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 18. 5. 2013, 15:00 (UTC)

Pedagogika na Wikipedii[editovat zdroj]

Možná o něm víte, ale kdyby ne, tak oznamuji, že jsem narazil na zajímavý předmět Pedagogika na Wikipedii, díky němuž bychom se pravděpodobně měli dočkat do poloviny prosince zhruba desítky článků na pedagogická témata. --Beren (diskuse) 18. 11. 2013, 01:04 (UTC)

Díky za oznámení, nevěděl jsem. Zkusím navázat spolupráci. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 19. 11. 2013, 17:55 (UTC)

Protože od 1. ledna 2014 poměrně značně zastarají články v kategorii Soukromé právo (asi téměř všechny v podkategoriích Občanské právo a Obchodní právo), stálo by za úvahu oslovit vyučující/asistenty na některé právnické fakultě, jestliže na někoho máte kontakt, aby v některém ze soukromoprávních seminářů zavedli podobný projekt. Je to poměrně velká výzva, zaktualizovat vše, co se od ledna změní. --Valdemar (diskuse) 3. 12. 2013, 12:41 (UTC)

To by bylo velmi pěkné, byl by to projekt s jasným ohraničením a cílem. Zkusím se poptat, nicméně zatím tam žádné kontakty asi nemáme. Napadá vás někdo, na koho bychom se mohli obrátit? Nechtěl byste nám s tím pomoci? - každá ruka se vyvažuje zlatem a se vším bych vám pomohl... --Vojtech.dostal (diskuse) 4. 12. 2013, 14:32 (UTC)
Doslechl jsem se, že příští semestr se chystá spolupráce s ETF UK a jestli jsem to našel správně, tak by mělo jít o předmět „RJS2032. Základy práva II“ (vyučující D. Bartoň). Nevíš, kdo na tom projektu dělá? Moje sestra tam studuje, tak můžu zjistit víc. Třeba by šlo i nějak změnit to zadání (místo psaní nových článků aktualizovat ty stávající nebo tak něco), každopádně jde o obor Sociální práce, tak nevím, nakolik to vůbec bude na soukromé právo zaměřeno. --Byrnjolf 5. 12. 2013, 10:36 (UTC)
Něco mi to říká, ale nevím, kdo se tomu věnuje... Není to Gampe?--Vojtech.dostal (diskuse) 6. 12. 2013, 07:20 (UTC)
Gampe to není! --Gampe (diskuse) 6. 12. 2013, 11:29 (UTC)
Už jsem to dohledal, mám jen děravou paměť :-). Optám se. --Vojtech.dostal (diskuse) 8. 12. 2013, 00:26 (UTC)
Konkrétně bohužel nikoho neznám, kdo by na to kývnul. Z brněnské fakulty mě třeba napadá doc. Radim Polčák, protože má blízko k IT, neutuším ale, jaký má vztah k wikipedii (aby případný dotaz nebyl spíše kontraproduktivní). Osobně příští rok určitě něco sám zaktualizuju, ale určitě ne všechno a jen pomalu a postupně, spíše v řádu měsíců až let. --Valdemar (diskuse) 5. 12. 2013, 12:16 (UTC)
Myslel jsem, jestli byste nechtěl třeba kontaktovat pana docenta a zkusit domluvit spolupráci :-). Ale samozřejmě pochopím, když ne, ne každý na to má čas. Srdečně zdravím, --Vojtech.dostal (diskuse) 8. 12. 2013, 10:48 (UTC)
Hele, teď studuju prvním rokem na PFUK, takže sice občana ještě nemám a nikoho z té katedry neznám, ale ve čtvrtek budu mluvit s Markem Antošem, který tam vyučuje (ne občana) a je to dost internet-pozitivní člověk, tak se ho zeptám, jestli nemá nějaké tipy. --Adam Zábranský (diskuse) 8. 12. 2013, 19:59 (UTC)
Není samozřejmě nutné se omezovat jen na právo občanské, byť je to teď nejvíc potřeba. Myslím, že je na wikipedii dost prostoru pro doplňování hesel i k trestnímu právu a asi největší prostor pro semináře na několik let dopředu skýtají právní dějiny. --Valdemar (diskuse) 12. 12. 2013, 14:12 (UTC)
Nějaký tip jsem dostal, zkusím ho kontaktovat. Jinak jistě, právo obecně je na Wikipedii v docela katastrofálním stavu, ale půjdu na to postupně. Navíc se obávám, že na to kvůli ostatním aktivitám nebudu mít dost času, ale snad to zvládnu. --Adam Zábranský (diskuse) 13. 12. 2013, 16:28 (UTC)

Určitě by to chtělo studenty některé právnické fakulty, nic proti VOŠ, ale přece jen... Seznamy hesel jsou na diskuzních stránkách OZ i ZOK. --Valdemar (diskuse) 9. 1. 2014, 13:43 (UTC)

Reference ve VisualEditoru[editovat zdroj]

Ahoj, používáte nebo hodláte v příštím semestru někdo používat se studenty VisualEditor? Já s Davidem Schüllerem ho určitě chceme na VUT od února začít používat, ale za současného stavu by nám v tom bránila nemožnost vkládat jakýmkoliv aspoň polopřívětivým způsobem do článku reference. Naštěstí se v tom vyznám natolik, abych doplnil k příslušným šablonám novou strukturu TemplateData a tak je uzpůsobil editování ve VisualEditoru (i když se bojím, že výsledek bude dost nepřehledný), ale přesto se zeptám: Jak to teď řešíte nebo byste řešili a není v plánu nějak propojit s VisualEditorem náš Panel referencí, který se tak dobře osvědčil před rokem? Blahma (diskuse) 20. 12. 2013, 01:42 (UTC)

Sám bych ho chtěl plně využívat. Pro studenty by to bylo super. Takže pokud bys to mohl aktualizovat, byl bych rád nejen já. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 20. 12. 2013, 13:55 (UTC)

Vyzkoušel jsem tedy upravit šablonu {{Citace kvalifikační práce}}. Zkuste si některý článek upravit VisualEditorem a z menu vyberte nejprve Vložit – Reference a poté v dialogu ještě Vložit – Šablona. Zadejte název šablony a pak už můžete vybírat z nabídky parametrů a vyplňovat hodnoty. Nebo si můžete najít nějaký článek, kde už je ta šablona použitá, a zkusit takové její použití upravit. Sice se mi to teď právě v mém prohlížeči chová maličko divně (reakce na klikání nejsou takové, jaké bych očekával), ale to asi bude jen nějaký dočasný nedostatek. V principu to podle mně funguje dobře, i když je např. škoda, že jsou všechny parametry na jedné hromadě a nezohledňuje to mnou do dat šablony uvedené skupiny parametrů. Je ještě možné nastavit některé parametry jako povinné, ale nevěděl jsem, které, a ta citační šablona samotná žádné striktně nevyžaduje. Prosím vás o zpětnou vazbu, abych věděl, jestli a jak mám upravit i ty další citační šablony. Blahma (diskuse) 20. 12. 2013, 18:25 (UTC)

Páni, dobrá práce! Je to teda spoustu klikání (a pak ještě zadávání názvu šabony), než se k tomu člověk dostane (tím je praktičnost celé věci o dost menší), ale jinak se mi zběžným pohledem zdá, že to funguje celkem dobře. --Byrnjolf 21. 12. 2013, 01:33 (UTC)
Možná by šlo i nechat si přidat nějaké vlastní funkce přímo na lištu VisualEditoru tady v rámci České Wikipedie, pokud by se to vymyslelo a nastavil by to nějaký správce. Mohu tu možnost prozkoumat, protože to klikání mě taky děsí. --Blahma (diskuse) 21. 12. 2013, 05:37 (UTC)
Jako nejlepší by bylo, kdyby se to opravdu dodělalo. Ten nástroj Citace by se pak mohl úplně vypustit. Stačilo by do vložení referencí dát nějaký seznam citačních šablon a po kliknutí na ně by se už načetly parametry. Mě se hlavně líbí možnost visualeditoru použít již uvedenou referenci znova. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 21. 12. 2013, 08:44 (UTC)

Na lidi z programátorského týmu neustále hučím, kdy už bude v VisualEditoru nějaký přívětivý panel referencí, a neustále se na tom pracuje, nicméně to asi trvá. Jdu vyzkoušet Blahmovo vylepšení :-), díky za iniciativu, --Vojtech.dostal (diskuse) 21. 12. 2013, 11:52 (UTC)

Je to fakt dobré, Blahmo, mohl bys to zprovoznit pro všechny hlavní šablony? To by bylo hezké..--Vojtech.dostal (diskuse) 21. 12. 2013, 17:40 (UTC)
Do doplňování citačních šablon se podle mého vzoru odvážně pustil Dominik Matus, tak jsem jeho výsledky zatím jen trochu kontroloval. Už to díky němu funguje i u dalších dvou šablon. Díky! --Blahma (diskuse) 22. 12. 2013, 03:36 (UTC)

Zajímavé čtení v této souvislosti je mediawikiwiki:VisualEditor/Design/Reference Dialog (a snad ještě zajímavější je související diskuzní stránka), kde se už několik měsíců navrhuje nejlepší realizace téhož, o čem si tady píšeme my – i když oni jsou tedy o krok dál v tom, že s TemplateData už počítají, ale teď ještě řeší použitelnost (ve smyslu uživatelské přívětivosti). Do doby, než se to nějak implementuje, ale zřejmě žádná cesta k vyhnutí se mnohému klikání neexistuje (tedy snad až na nějaký drsný hack v podobě JavaScriptového kódu, který by si člověk musel nainstalovat a který by byl dosti vratký, poněvadž závislý na aktuální implementaci vlastností VisualEditoru a možná i konkrétních prohlížečích). --Blahma (diskuse) 22. 12. 2013, 03:36 (UTC)

Online dobrovolník kurzu[editovat zdroj]

Narazil jsem na kolonku Online dobrovolník na Education Program:Masarykova univerzita/Křesťanství II (2013-2014). Myslel jsem, že se třeba pro to, abych se jím mohl stát musím nejdříve přihlásit do kurzu. Není to tak. Tedy jsem se znovu odhlásil. To jen tak, kdyby někdo zkoumal zmatené logy.

Alespoň jsem zjistil:

  • Po zapsání do kurzu stále zůstane tlačítko Zapsat se do kurzu stejné, nezmění se na Odhlásit se s kurzu. Asi by to chtělo nějak upravit.
  • Podle meta:Extension:Education Program: Přihlásit se dá přes Speciální:Enroll, odhlásit přes Speciální:Disenroll.
  • Text na odhlašovací stránce postrádal čárku, vypravil jsem se tedy na Translatewiki. Po přečtení originálu jsem ale MediaWiki:Ep-disenroll-text/cs zcela přepsal. Koukněte na to, prosím, neprocházel jsem všechny zprávy, jestli tím není narušena některá podobná.
  • Podle mety také administrators or course coordinators can grant the relevant user rights to users in the instructor or (optionally) campus/online volunteer roles. Platí to i zde, že správci a instruktoři kurzů mohou rozdávat příznaky dobrovolníků? Je na cswiki už nějaký postup/požadavky pro získání takového statutu? Zatím těch dobrovolníků moc nemáme. --11. 1. 2014, 18:04 (UTC), Utar (diskuse)
Ahoj, stručně - s první z připomínek se vypořádat neumím (snad by to uměl Dominik, nevím). Co se týče uživatelských práv, zatím na to nemám proceduru a dáváme to všem, co si požádají nebo je potřebují... Co se týče statutu online ambasadorů, zatím je příliš nevyužíváme. Nechtěl jsi, Utare, kdysi s online ambasadory trochu pohnout? :-) Bylo by to pěkné vytvořit nějakou komunitu pomahačů :-) --Vojtech.dostal (diskuse) 22. 1. 2014, 20:02 (UTC)
Jako já se klidně přihlásím, jen mi nebylo úplně jasné, kde a jak na to; stejně, když na nějaký SPW článek narazím, píšu tam návrhy úprav. A k těm zprávám: ano, dám Dominikovi vědět, nějak jsem si nevšiml, že tu původní zprávu překládal on. --22. 1. 2014, 21:12 (UTC), Utar (diskuse)
Na chyby se podívám. Celé jsem to překládal já, takže to má jednotný systém. Občas se najdou vhodnější formulace jako v tomto případě. Co se týče přídělování pravomocí tak to je pro mě španělská vesnice, nepřišel jsem na to jak se to dělá. K těm pojmům, online dobrovolník je prostě ambasador nebo kdokoli kdo chce pomáhat kurzu, dobrovolník dostupný osobně je člověk, který je většinou na dané škole a může pomáhat i fyzicky přítomen, takže i profesoři a učitelé. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 22. 1. 2014, 21:21 (UTC)

Hmm, takže není to chyba to je prosté omezení toho jak je to dělané. To tlačítko je obyčejný odkaz v šabloně. Takže se s tím asi nic nedá dělat, ale zkusím se zeptat. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 22. 1. 2014, 21:39 (UTC)

Hm, a to neexistuje test do podmínky typu uživatel-je-přihlášen-do-tohoto-kurzu? Asi by mělo jít testovat uživatelská práva, ale tak se rozliší jen členové nějakých kurzů od těch, co v žádném kurzu jako studenti nejsou… --22. 1. 2014, 21:49 (UTC), Utar (diskuse)

Nominace na cenu Eduína 2013[editovat zdroj]

Hledal jsem teď něco pro projekt Senioři píší Wikipedii a náhodou jsem objevil, že někdo nominoval projekt Studenti píší Wikipedii na cenu Eduína 2013 za inovace ve vzdělávání. Nominace proměněna nebyla, tak to sem dávám jenom pro zajímavost.--Byrnjolf 12. 1. 2014, 22:45 (UTC)

Wikipedie:Education Program[editovat zdroj]

Vzniklo shrnutí rozšíření: Wikipedie:Education Program. Přemýšlím, zda pro jednotlivé pojmy vytvořit vlastní krátké stránky (ve stylu Wikipedie:Automatičtí strážci) nebo je jen uvést na té souhrnné stránce. Co myslíte? --24. 1. 2014, 21:45 (UTC), Utar (diskuse)

Všechny bych je shrnul na stránce a jednotlivé termíny tam přesměroval. To je můj názor :-) --Vojtech.dostal (diskuse) 24. 1. 2014, 22:03 (UTC)

Hm, podle MediaWiki:Grouppage-epcoordinator/cs existují odkazy na stránky jednotlivých EP skupin. Když ale zkusím přistoupit na Education Program:Koordinátoři kurzů, systém si myslí, že přidávám novou instituci. Divné --4. 2. 2014, 15:23 (UTC), Utar (diskuse)

Hodně úspěchů, ale dbejte na kvalitu. Když tak někdy, vlastně často, čtu nesmyslné články, kterým rozumím, tak si říkám, jakpak to asi vypadá s kvalitou v oblastech a článcích, kterým nerozumím. Jj14 (diskuse) 25. 1. 2014, 10:05 (UTC)

Články z jakého kurzu máte na mysli? Nebo to vnímáte spíš jako obecný jev? Jaké chyby se třeba často opakují a měli bychom na ně studenty více upozorňovat? Se zaučováním nováčků to často nebývá jednoduché, zvlášť ve velkém množství, nicméně mám pocit, že vyloženě problematická hesla vznikají zřídka. --Byrnjolf 25. 1. 2014, 15:15 (UTC)
Nízkou kvalitu wikipedie (české, v porovnání s angl.) vnímám jako obecný jev. K poznámce mě dovedl i tento konkrétní příklad: Analýza_algoritmů (vím, stránka není z tohoto projektu), kde autor při založení mluví o zápočtu. Týká se to i překladů, kdy je často z přeloženého textu jasné, že autor text nepochopil, anebo se ho ani nesnažil pochopit a přeložil to automaticky a ani si to nepřečetl.
Polopravdivé a pokroucené věty se těžko narovnávají, diskuse u článků často nikdo nečte anebo aspoň nereaguje, a já obvykle nemám poruce literaturu, kde bych si pochybnosti mohl ověřit. Ale k projektu: pokud bych na něco divného narazil, tak bych jim to v diskusi k článku sdělil. Ptáte se na chyby: vágnost, nepřesnost, vyhýbavá slova, nepochopení textu (časté u překladů); specifický, tj. jednostranný pohled na problematiku,stránku,termín.
A ještě ke zdrojům: někdy jsou zdroje článků diplomové práce, bakalářské práce a taky referáty a seminární práce. Hm. Jj14 (diskuse) 31. 1. 2014, 01:33 (UTC)
Díky za analýzu. Je pravda, že jsou to všechno obecné problémy nováčků (a přispěvatelů, kteří mají snížené nároky na kvalitu). S neodpovídáním na připomínky v diskusi mám taky špatnou zkušenost, ale nenapadá mě co s tím dělat (třeba pomůže nové diskusní rozhraní co se chystá, ale zas tolik bych si od toho nesliboval). Články či úseky co jsou neopravitelné nebo na jejichž opravu nikdo nemá energii (tj. trčí tam už moc dlouho) je určitě možné mazat, i když já sám je většinou nemažu, protože nejsem imediatista. :-) Pokud narazíme na přispěvatele, kde je zřejmé, že jde asi o nějaký studentský projekt, snažíme se je oslovit (viz téma hned pod námi), většinou se podaří nějak se domluvit či přímo navázat spolupráci. Díky tomu, že „naši“ studenti jsou instruováni a články jsou kontrolovány, tak se ty chyby většinou podaří nějak odstranit či obrousit. Máte pravdu, že s těmi překlady bývá trochu problém, hlavně z hlediska srozumitelnosti... Někteří učitelé zadávají překlady nejméně motivovaným studentům, protože vlastní článek by jinak vůbec nenapsali, ale možná to není nejlepší nápad, ještě se nad tím zamyslím.
Co se týče zdrojů, jsem toho názoru, že obhájená bakalářská či diplomová práce je dostatečným zdrojem (kontrolovali a schválili ji minimálně dva lidé). S referáty a seminárkami bych měl jako s odkazovanými zdroji taky problém, ale ještě jsem se s tím nesetkal. Zdraví --Byrnjolf 31. 1. 2014, 15:17 (UTC)
  1. Re: Ano, asi to jsou problémy spíš nováčků - když vydrží, tak se časem zlepší. Také když jim to někdo pod rukama opraví (příklad), tak se z toho možná poučí. Uznávám, je to pak těžší pro učitele, ale to je cena za tu interaktivitu internetu. (Asi dejte vhodné doporučení pro jiné wikipedisty do šablony, např drobnosti opravujte, na větší problémy upozorněte v diskusi)
  2. ad Diskuse: Nesledování, neexistence (tj. neodpovídání) a nerelevantnost diskuse je jedna věc. Co jsem tady měl na mysli, je, že když diskutuju, tak článek zůstane nezměněn. (Co mi asi chybí, nebo to neumím, je možnost zpochybnit konkrétní tvrzení - aby čtenář byl varován, že tohle je podezřelé nebo zavádějící.) "Pekný" příklad (z poslední doby) je Lotkův_zákon, i s diskusí. Obecně, Někdy stačí přeformulování, ale mnohdy to neumím vyjádřit přesně a jednotně v dané oblasti, tak bych to radši nechal na někoho z oboru (kdo má literaturu).
  3. a) články na překlady je nutno taky vybírat, i v enwiki jsou slabší články. Naopak, dobrá struktura článku se chvílí tvoří a její převzetí a případné rozšíření je spíš výhodou; b) je dobré, že překlad je možno porovnat s originálem; c) je dobré, že český článek je, protože obsahuje interwiki :-) To je taky bod proti delecionizmu; bral bych i wikipedii pahýlů - se spoustou souvisejících článků. d) naopak (drobná) nevýhoda je, že se překládá jeden nebo málo článků a zůstane mnoho červených odkazů anebo hodně nevyvážené zpracování.
  4. a) Uznávám, že bakalářskou a diplomovou práci někdo četl. Ale to neznamená, že tam nejsou nepřesné formulace, drobná nepochopení až věcné chyby. Taky z webového odkazu nepoznám, jestli to je obhájená práce. b) Uznávám, práce jsou zdroje v češtině. Ale, podle oboru, často jsou zpracování jiných zdrojů, které by tam spíše měly být. Proto taky chci to interwiki, hlavně na enwiki. (Uznávám, že přebírání zdrojů je pracné; snad to bude časem ve wikidata.)
  5. Studenti jsou z určitého oboru a často jim chybí nadhled. Článek je pak na začátku zpracován jednostranně, viz Zpětnovazební učení mixuje psychologii a algoritmy. Taky při překladu víceoborového článku málokdo (nejen studenti) zná terminologii jiného oboru. 89.103.14.37 2. 2. 2014, 15:44 (UTC)
4) Chyby (často mnohem horší) obsahují i novinové články, ba i knihy, s tím ale Wikipedie mnoho nenadělá. Zda je práce obhájená by mělo jít zjistit z informačního systému dané školy, tato data (na rozdíl od vlastního textu práce) bývají veřejně přístupná. Pokud je bakalářka či diplomka jen kompilátem jiných zdrojů, opravdu je lepší rovnou odkazovat na ty zdroje, nicméně ty většinou člověk nemá k dispozici... A lepší něco nežli nic.
5) Tohle je problém většiny Wikipedistů (jsou to koneckonců často taky studenti) a vlastně i většiny vědců, přitom kolaborativní wiki systém je na zpracování obecných hesel ideální. Je to ale dobrá připomínka, měli bychom při vybírání článků pro studenty dbát na to, aby to byla co „nejoborovější“ témata a těm s přesahem do dalších oborů se raději vyhýbat. --Byrnjolf 2. 2. 2014, 21:54 (UTC)

Zdravím, WikiProjekt Kognitivní věda trochu vypadá, že ho tvoří vyučují (autor projektu je doktorand) a studenti (vzhledem k tomu, že každý nově vzniklý článek vytváří nový nick). Dávám k úvaze, jestli by nestálo za to jej zkusit kontaktovat. --Jana Lánová (diskuse) 25. 1. 2014, 11:23 (UTC)

Díky za echo. Kontaktuji. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 26. 1. 2014, 18:00 (UTC)

Ahoj, našla jsem nějaký předmět z FSV UK, kde studenti (asi dohromady) vytvářejí hesla ze sociologie. Viz Wikipedista:Dloum6as. --Jana Lánová (diskuse) 2. 2. 2014, 11:37 (UTC)

Díky, zrovna to řešíme :-) stránka je zde. Hezký den, --Vojtech.dostal (diskuse) 2. 2. 2014, 15:03 (UTC)

Použitelnost rozšíření[editovat zdroj]

Ahojte, chystáme se s kolegou spouštět nový ročník kurzu na VUT, tak bych chtěl vědět, jestli už je to podle vás možné letos organizovat přes rozšíření Education Program (což bych nejradši) nebo zda máme i letos fungovat přes Google-dokumenty. Pokud je možné to první, tak by to chtělo alespoń nějaký malý návod, protože zatím jsem jen zaznamenal, že to tady máme, ale ne zda už je to použitelné nebo kde či jak se zaregistrovat apod. --Blahma (diskuse) 4. 2. 2014, 00:28 (UTC)

Ano, přes EP běží už několik kurzů, viz Speciální:Courses. Základ dokumentace je na Wikipedie:Education Program, práva jsou zatím v Speciální:Seznam uživatelských práv, plánuji brzy přepsat. Zkráceně, AFAIK, potřebuješ vytvořit instituci a kurs od nějakého koordinátora kurzu nebo od instruktora kurzu. Pak se do toho kurzu mohou studenti přihlásit, případně je tam mohou zapsat koordinítoři (ep-addstudent). Podrobnosti jistě rády dodají jiné šarže :D . S pozdravem --4. 2. 2014, 00:51 (UTC), Utar (diskuse)
Díky za první komentář, rád bych tedy tímto rovnou poprosil oprávněné o založení letošního ročníku (resp. začínajícího semestru) navazujícího na loňský kurz Studenti píší Wikipedii/Marketingové aplikace. Přístup pokud možno ke všemu, co se jeho správy týká, by měl mít Wikipedista:DavidSchuller jako učitel a také já jako wikipedista, ale abych současně mohl kdykoliv podle potřeby i učitele zaskočit. --Blahma (diskuse) 4. 2. 2014, 01:34 (UTC)
Až budu doma tak to zařídím, pokud mě nikdo nepředběhne :-P. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 4. 2. 2014, 10:34 (UTC)

Oběma jsem vám dal práva instruktorů kurzu a můžete vytvářet a spravovat kurzy v rámci extenze. Prohlédněte si stránky Speciální:Courses a Speciální:Institutions, jinak rád poradím s tím co nebude jasné. Na extenzi bychom v tomto semestru už jeli všechny kurzy bez výjimky, osvědčila se a neustále se zlepšuje díky zásahům developerů. --Vojtech.dostal (diskuse) 4. 2. 2014, 14:16 (UTC)

Návrh Podmínek užití[editovat zdroj]

Týká se nás toto? Speciálně část:

„Aby se zajistilo dodržení těchto povinností, musíte zveřejnit svého zaměstnavatele, zákazníka a propojení týkající se jakéhokoli příspěvku v jakémkoli projektu Wikimedia, za který obdržíte zisk, nebo očekáváte protihodnotu. Zveřejnění musíte provést alespoň jedním z následujících způsobů:

  • prohlášením na své uživatelské stránce,
  • prohlášením na diskusní stránce u každého placeného příspěvku nebo
  • prohlášením ve shrnutí editace u každého placeného příspěvku.“

Naši studenti očekávají protihodnotu v podobě zápočtu či něčeho takového. Nejsou sice ničí zaměstnanci, nejsou placeni, ale má to určité rysy „práce na zakázku“.--Byrnjolf 10. 3. 2014, 11:26 (UTC)

„„Protihodnotou“ se v tomto opatření míní směna peněz, zboží nebo služeb.“ – Nemyslím, že by se to vztahovalo na zápočty. --Bazi (diskuse) 10. 3. 2014, 12:07 (UTC)
A udělení zápočtu není služba? :-) Při hodně extenzivním výkladu... --Byrnjolf 10. 3. 2014, 12:55 (UTC)
Protože to neřeší žádný Education program a ani ten americko-kanadský, předpokládám, že se nás to skutečně netýká. --Vojtech.dostal (diskuse) 10. 3. 2014, 12:10 (UTC)
Já taky doufám, jen mě to při čtení toho návrhu trklo do očí. --Byrnjolf 10. 3. 2014, 12:55 (UTC)

Já si myslím, že to sice svým způsobem do práce na zakázku spadá, ale na druhou stranu, to nově zamýšlené pravidlo je zaměřené proti utajování zakázkové práce. A ta spolupráce se školami utajená nebývá, naopak. Z formálního hlediska je požadavek zveřejnění naplněn šablonou {{Studenti píší Wikipedii2}}, z hlediska ducha pravidla by asi stačila existence seznamů, kde se studenti zapisují k tématům. Takže žádná změna.--Tchoř (diskuse) 10. 3. 2014, 16:31 (UTC)

Šrámkova Sobotka – Barcamp[editovat zdroj]

Ahoj, v sobotu budu povídat v Sobotce na Barcampu o programu Studenti píší Wikipedii. Kromě toho, že samozřejmě můžete dorazit :-) bych se rád zeptal, co bych podle vás neměl při prezentaci projektu opomenout. Je to jen na pár minut, tak to nelze moc přehánět, ale za nějaký odkaz, inspiraci či zajímavou tezi budu moc rád. Díky! --Vojtěch Veselý (diskuse) 26. 6. 2014, 10:19 (UTC)

Těžko říct, podporu děkana CUNI, počet studentů, počet zapojených univerzit, udělátka co používáme, průvodce. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 26. 6. 2014, 14:21 (UTC)
Těma udělátkama máš na mysli kromě Education Program ještě něco? Panel referencí třeba? --Vojtěch Veselý (diskuse) 26. 6. 2014, 15:37 (UTC)
(je to rektor UK, ne děkan) :) --Vojtěch Dostál (diskuse) 26. 6. 2014, 14:32 (UTC)

Report[editovat zdroj]

Už jsem posílal report na maillist, ale proč ho nedat (doplněný o ohlasy) i sem:

28. června jsem přednášel o programu Studenti píší Wikipedii na Barcampu Šrámkovy Sobotky (letos bylo téma Maturita, proto byl můj ne přímo související příspěvek v sekci Inspirace), kam mě pozval organizátor akce Josef Šlerka. Přítomni byli různí lidé zabývající se VŠ a SŠ vzděláváním a také učitelé.

Bylo to v podstatě jen krátké dvacetiminutové představení projektu a následná docela dlouhá diskuse. Reakce byly vesměs velmi kladné, všem přijde naše idea jako dobrý nápad. Padly otázky na spolupráci/konkurenci s Wikiskripty a Wikisofií, jeden dotaz byl na argumenty, kterými námi oslovení vyučující projekt odmítají (na to jsem nedokázal zcela odpovědět, protože nemám přímou zkušenost, nicméně domnívám se, že je to především nedůvěra ve Wikipedii a nepřiznaně možná i lenost :-)). Potvrdilo se mi také, že mnoho vyučujících zadává studentům práci na Wikipedii aniž by o nás věděli – dvě přítomné studentky (jedna ze Slovinska, kde Wikipedia Education Program beztak není) s tím měly přímou zkušenost. Další otázka byla po cestách, jakými zařizujeme nové kurzy. Opět jsem si nebyl jistý, jaká cesta převládá, ale předpokládám, že osobní známosti nás Wikipedistů s vytipovanými vyučujícími. Dostal jsem doporučení víc se zaměřit na samotné studenty a obejít tak mnohdy konzervativní a skeptické učitele :-) ale máme bohužel zkušenost, že když za úsilí nemají studenti kredity, tak nic neudělají, takže by to asi nefungovalo. Poslední dotaz mě překvapil. Byl od učitelky ze ZŠ, která říkala, že vnímá jako problém, že jsou články pro její žáky příliš odborné a nerozumí jim, a jestli s tím tedy nechceme něco udělat (zmiňovala, že v angličtině mají verzi Simple English). Nakonec jsem rozdal asi 25 našich letáčků, tak uvidíme, jestli to bude mít nějaký efekt. :-)

Nejvíc mě ale potěšilo, když ve svých příspěvcích Tomáš Feřtek (EDUin) a Eva Lehečková (proděkanka FF UK), což jsou oba vynikající odborníci, zmiňovali můj příspěvek, respektive náš projekt, jako model vhodný i pro některé střední školy, např. v rámci maturitní písemné práce (podpořilo by to nejdůležitější dovednosti – naučit se opravdu kvalitně číst a psát –, které se studentům nedostávají). Do budoucna by se mi vskutku líbilo mít na pár gymnáziích nějaké projekty. A výhledově dělat třeba přednášky pro žáky základních škol (a workshopy pro jejich učitele), i když možná by bylo nejlepší vymyslet pro ZŠ něco interaktivního, ne jen nalejvárnu.

K ohlasům: na Twitteru nejvíc zaujalo, že máme 3 miliony zobrazených stránek denně. Zmínili nás taky v newsletteru EDUinu a na portálu České škola (kde převzali blog Jakuba Fialy). Celkově jsem z toho měl velmi dobrý pocit. Spíš než teď ale pasivně čekat, jestli o nás najednou bude větší zájem, by bylo lepší chopit se iniciativy a například ty gymnázia rovnou oslovit.

--Vojtěch Veselý (diskuse) 6. 7. 2014, 12:02 (UTC)

Pomožte s úpravami[editovat zdroj]

Dobrý den všem, dodatečně jsme dodali hesla studentů psaná pod vedením ing. Bečeva. Jsou to následující kurzy:

Článků je asi třicet odhadem, potřebovaly by téměř všechny ruku zkušeného editora. Zkuste prosím pomoci! Díky, --Vojtěch Dostál (diskuse) 27. 6. 2014, 21:53 (UTC)

Erasmus+[editovat zdroj]

Aktron na interní wiki zmínil jeden zajímavý nápad, který by šel podle mě spojit i s programem Studenti píší Wikipedii: „Julia Reda nás vyzývá, abychom se nebáli využívat prostředky v rámci projektu Erasmus Plus, kdy není složité získat finance na teambuildingové aktivity pro mladé lidi (ve výši několika desítek tisíc eur). To tak otevírá cestu různým wikicampům - pokud se samozřejmě najde někdo, kdo to bude chtít organizovat.“ Cest, jak toho využít, se nabízí celá řada. Napadá mě například možnost pozvat si sem zahraniční studenty na nějaký týdenní workshop, v rámci kterého by například mohli tvořit hesla o českých reáliích pro své národní Wikipedie a zároveň třeba i okoukat naše know-how, jak tu náš program SPW funguje.--Vojtěch Veselý (diskuse) 25. 8. 2014, 11:20 (UTC)

Myslím že to je super nápad (i když peníze nejsou hlavní problém, ty by se našly i bez prostředků Erasmu - problém je organizace, ta dá fakt práci...). Bylo by to nicméně skvělé, růyné wiki campy se konají v mnoha zemích a bývá to prý fajn. --Vojtěch Dostál (diskuse) 25. 8. 2014, 12:10 (UTC)
Ano, organizace není věc, kterou je třeba podcenit a peníze nejsou vše - existují pobočky Wikimedie, které právě paradoxně trápí to, že mají sice spoustu peněz, ale nedokáží je úspěšně využívat. A nebo jinak: Že mají dost peněz a dokáží je úspěšně využívat, ale už nezbývá lidí, kteří by dokázali přicházet s novými nápady... (tím nemířím na ČR, nicméně v zahraničí tato situace existuje).--Aktron (|) 27. 8. 2014, 18:25 (UTC)

Workshop o Wikipedii na konferenci Škola vs. paměť[editovat zdroj]

V pátek 3. října se v Praze na Filozofické fakultě uskuteční workshop o práci s Wikipedií především v hodinách středoškolského dějepisu. S organizátory se znám, takže tam budu mít i možnost krátce představit projekt Studenti píší Wikipedii, ale záběr workshopu bude širší než jen „můžete tam psát články“, přičemž právě teoretická reflexe mediality Wikipedie by mohla být pro nás wikipedisty velmi zajímavá, proto akci doporučuji i tady. (Je nutné se registrovat; více zde.) Tak třeba na viděnou. --Vojtěch Veselý (diskuse) 21. 9. 2014, 13:51 (UTC)