Diskuse k Wikipedii:Průvodce (odkazy)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Kjůba39 v tématu „qwertzuiop

Jak se díváte na radu Odkaz na stejný článek by se v textu neměl opakovat vícekrát po sobě. Obvykle ho vytvoříme jen na první zmínce o dané věci, a pak případně leda na místě, kde se o ní hovoří podrobněji.? Myslím si, že při současných délkách některých článků je toto překonané.

Např. článek Norské moře má 69 251 bajtů a při nejrozšířenějším současném rozlišení displeje 1366×768 px zabírá jen vlastní text přes 11 obrazovek. Výraz Atlantský oceán nebo Atlantik se v něm vyskytuje 35× Nemůžeme tedy nutit čtenáře, aby ze všech míst skákal na začátek článku a tam hledal odkaz. Navíc zvláště u delších článků jej málokdo bude číst celý, což je IMHO další argument pro více odkazů v textu. --Packa (diskuse) 28. 5. 2013, 22:05 (UTC)

  1. Tohle je průvodce pro začátečníky. Nemá smysl tady rozebírat detailní pravidla, doporučení, výjimky z pravidel a doporučení atd.
  2. Ano, jistě má někdy (u dlouhých článků) smysl zopakovat odkaz při prvním výskytu v sekci.
--Mormegil 29. 5. 2013, 08:09 (UTC)
První věta je myslím v zásadě vpořádku, „po sobě“ chápu jako v textu blízko sebe. Možná nějak takto? – Odkaz na jeden článek vytvoříme při první zmínce o dané věci, u rozsáhlejších hesel můžeme na stejný článek znovu odkázat i v jiných částech textu. Vyhněte se však opakovanému odkazu na stejný článek blízko po sobě.
Myslím, že v Průvodci nemá cenu opakované užití hlouběji pitvat, je určen (úplným) začátečníkům, kteří se víceméně omezí na drobné úpravy stáv. článků nebo vytvoření jednoduchého stručného hesla. --Matěj Orlický (diskuse) 29. 5. 2013, 08:11 (UTC)

Souhlasím, že toto je článek spíše pro začátečníky. Snažil jsem se to tedy upravit, ale nechat stručné. --Packa (diskuse) 29. 6. 2013, 11:58 (UTC)

qwertzuiop[editovat zdroj]

Odkazy mi pomohli při "zachraňování mé stránky😀 Kjůba39 (diskuse) 4. 9. 2017, 13:04 (CEST)Odpovědět