Diskuse k Wikipedii:Mediace

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Potřebujeme tuto stránku a tento mechanismus? Podle mého názoru nemá smysl všechna pravidla z obrovské anglicky píšící komunity přebírat do naší české. V poslední době se nám daří i o kontroverzních věcech mluvit věcně a vstřícně, atmosféra se výrazně zlepšuje. Většina wikipedistů se asi nebude chtít zabývat diskutováním o moderování diskutování, přecijen jsme tu kvůli něčemu jinému. A přebírat tyto věci bez diskuse a konsensu nepovažuji za vhodné. Stránka Wikipedie:Žádné osobní útoky apod. jistě platí beze změny i tady, ale mechanismus mediace si myslím, že nevyužijeme. Proto se mi ani nechce opravovat místy chybný překlad, raději bych to smazal. Co ostatní? Egg 22:52, 17. 8. 2005 (UTC)

No já nevím, sice se mi to hromadné překládání stránek jako wikiláska a pod. taky moc nelíbí, ale zrovna o mediaci jsme se tu bavili. A není to tak dávno. Nerada bych tu byla za pesimistu, ale nemyslím, že bychom se do podobné situace nemohli ještě někdy dostat. Nakonec se z toho nemusí dělat závazné pravidlo, mohlo by se to brát jen jako jakési doporučení a návod. I když vlastně ono to počítá s vytvářením mediační komise co? No uvidíme, jestli se vyjádří ještě někdo. Ono se to příští pondělí může stát opět aktuální :(. --Karakal 05:24, 18. 8. 2005 (UTC)
Příprava mediační komise na příští pondělí
Příští pondělí? --Li-sung 07:26, 18. 8. 2005 (UTC)
Asi sem to neměla zmiňovat, ale ten klid tady není úplně bezdůvodný a není jisté, jestli je definitivní. Prostě je pryč... --Karakal 07:29, 18. 8. 2005 (UTC)
Aha, skvělé, takže současná pracovní atmosféra je jenom mezifáze budování obranných zákopůmediačních mechanismů, nebo jak? --Mormegil 09:02, 18. 8. 2005 (UTC)
Velmi příhodné... No to je těžko říct jestli to tak bude. Po svém zablokování měl v sobotu a neděli čas se vyjádřit, na dovolenou odejel až v pondělí, takže nevím jak to interpretovat a zdali nutno vybírat zákopy a natáhnout si plynové masky. -jkb- 09:10, 18. 8. 2005 (UTC)

Víte co, nechme toho, já se omlouvám, že jsem tohle téma otevřela, já prostě vždycky něco plácnu a pak toho lituju :(. Budování těhle stránek o chování na Wikipedii, či jak to nazvat, je aktivita pana Pospíšila a zatím proti tomu nikdo neprotestoval. Já jen chtěla Egga upozornit, že není dobré mu v tom bránit, protože se to může hodit. Tečka.

Mohl by Mormegil zase odstranit ten obrázek? Přijde mi moc provokační. Jo a o víkendu se na net obyčejně nedostane, takže se vyjádřit nemohl (v pátek byl blokován).--Karakal 09:17, 18. 8. 2005 (UTC)

Mně se ten obrázek zdá správně odstrašující. ;-) Já osobně věřím, že klid a pracovní atmosféra jsou skutečné. A pokud se VZ mezi nás vrátí, snažme se je udržet. Nadhled, věcnost, žádné osobní komentáře. Jsem optimista.
 Egg 09:41, 18. 8. 2005 (UTC)
Já jsem taktéž optimista. Navíc po spatření obrázku jsem se smál asi minutu v kuse, takže by mi přišlo škoda jej odstraňovat. --che 08:26, 19. 8. 2005 (UTC)
To jste spíš realisté, protože optimisté věří ve výhrůžku VZ, že pokud bude zabaven práv, už se tu neukáže. --Li-sung 08:28, 19. 8. 2005 (UTC)

Optimismus je nedostatek informací. A pokud někdo tady zná Patryho zákon, jistě je si vědom toho, že je to vlastně jedno Vrba 09:50, 19. 8. 2005 (UTC)

Jsem rád, že tato stránka vzbudila váš zájem. Všimněte si, prosím, že jsem ji přeložil a umístil do kategorií "Kategorie: Překlady | Navrhovaná pravidla Wikipedie", tedy k přemýšlení, a abychom měli něco připraveného do budoucna v šuplíku, až to budeme potřebovat. Mediace, dle mého mínění, spočívá už v prevenci. Také "Wikipedie:Vyjednávání" a "Wikipedie:Konstatování rozdílnosti názorů" (a jiné cizácké chytrosti :-) jsou kroky k předcházení konfliktů, a nedojít tak daleko, aby se musel oficiáně spouštět proces mediace. Naší taktikou proti narušitelům komunitní pohody by mělo být nikoli bezohledné nařizování pravidel, ale spíše laskavé nabádání, aby pravidla byla dobrovolně dodržována, aby všichni zúčastnění chápali, že je lepší pravidla přijmout za své. Docela se mi líbila formulace v článku WikiVíra: "založené na víře a důvěře v pozitivní vyváženost lidské povahy" - tedy vyváženost mezi legalismem a dobrovolností (co se týká pravidel). --Jan Pospíšil 10:06, 19. 8. 2005 (UTC)

No já Vaši důvěru nemám, věřím spíše v Murphologii, ale myslím si, že funkce prostředníka by se neztratila a naopak bzla bz velmi potřebná. Vrba 10:27, 19. 8. 2005 (UTC)

Koukám, že kolega Pospíšil nám vůbec dost naplnil kategorii návrhů pravidel, například vyjednávání, neaktivita správce atd. Podle mě je to dost předčasné vzhledem k tomu, že nemáme mechanismus schvalování pravidel a neproběhla o nich téměř žádná diskuse. Ale aktivitě se prý meze nekladou, tak nechť si to zatím wikipedisté projdou, diskuse může proběhnout později. Možná by to chtělo na těch stránkách vyznačit, že zatím ještě naší oficiální politikou nejsou. Egg 14:50, 19. 8. 2005 (UTC)

Návrh na úpravu[editovat zdroj]

Navrhuji celkem výrazný přepis, zdůrazňující výhody oproti arbitráži. návrh změny. --Wikimol 20:50, 16. 7. 2007 (UTC)

Dobrý nápad, mediace zde byla dosud k naší škodě opomíjená. S provedenými změnami souhlasím. --Beren 21:31, 16. 7. 2007 (UTC)
Jj, good job. Reo + | 22:19, 16. 7. 2007 (UTC)

Nepomohlo by taky mediaci, kdyby ArbCom poněkud důsledněji dbal na vyčerpání všech ostatních prostředků? Tzn. že by nepřijímal kauzy, pokud by nebyla doložena snaha alespoň jedné strany problém řešit smírně (tedy např. mediací). --Reaperman 22:10, 16. 7. 2007 (UTC)

Jsem také pro Wikimolovu změnu. Co do přijímání případů ze strany AC, mám za to že pokud se obě strany chovají výrazně nesmírně je to tím větší důvod přikročit k arbitráži, a ve chvíli kdy se to k ní dostane už nemá vždycky smysl mediaci tlačit. --che 22:37, 16. 7. 2007 (UTC)
Myslím, že to záleží případ od případu, nechal bych to na citlivém posouzení arbcomu. Z hlediska bývalého arbitra - byly případy, kdy mi bylo celkem líto, že není příliš životaschopná mediace, kterou by se to bývalo mohlo zkusit řešit / ke které by bylo možná strany tlačit. Jindy může být na jedné nebo i obou stranách natolik jasný nedostatek dobré vůle, že má mediace minimální šanci na úspěch.
Obecně spíš než na tlak arbcomu bych spoléhal na přesvědčování - když to obě strany myslí dobře, tak je fakt mediace výhodnější. --Wikimol 22:55, 16. 7. 2007 (UTC)
Podporuji Wikimolův návrh. --Petr Adámek 17:52, 1. 11. 2007 (UTC)