Diskuse k šabloně:Wikidruhy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Elm v tématu „Wikidata

Dokumentační podstránka[editovat zdroj]

K tomuto pro mne nepochopitelnému revertu a ve srhnutí editace položené otázce „proč furt podstránky?“:

  1. Proč ne?
  2. Jsou bez námitek u všech ostatních Odkazů na sesterské projekty, nemluvě o dalších šablonách.
  3. Na EN wiki to tak mají… a u této šablony taky na huWiki, jaWiki, nlWiki, ruWiki, skWiki, svWiki a dalších 14 wikipediích. A kdyby vůbec takovou šablonu používali, měli by to tak nejspíš i Němci, esperantisté, Španělé, Francouzi, Italové, Portugalové a možná by si to rozmysleli i Poláci.
  4. Jsou tak zřetelně oddělené úpravy samotné šablony od pouhých editací dokumentace, což zpřehledňuje historii editací a usnadňuje práci na šablonách.
  5. Je tak zřetelně oddělený kód šablony od ostatní vaty, což taky usnadňuje práci na úpravách šablon (obzláště těch rozsáhlejších s delší dokumentací, samozřejmě).
  6. Lze tak třeba zamknout samotnou šablonu k ochraně před vandalskými a nerozvážnými úpravami, a přitom ponechat volný prostor pro vylepšování její dokumentace.

--Bazi (diskuse) 30. 1. 2014, 04:04 (UTC)

Důvody proti podstránkám:

  1. Zbytečné vytváření dalších stránek ve jmenném prostoru šablona.
  2. Jedním z důvodů bývalo uvedení interwiki, které se nejčastěji měnilo, na podstránce. Tento důvod již pominul
  3. Na jiných českých Wikiprojektech to nemají: Wikislovník, Wikicitáty (tuto šablonu tam nemají), Wikizdroje, Wikiknihy, Wikiverzita (zatím není řádková podoba), Wikizprávy - a šablony mají být sjednoceny s těmito projekty. Pravda, tam dokumentace zatím není vůbec, ale podstránky se na těchto projektech nepoužívají
  4. Konkrétně tyto šablony není třeba nikterak editovat - prostě volají modul, který se stará o zbytek
  5. Zamknout tyto šablony samozřejmě lze, a také po dokončení práce (ještě se možná změní něco ve volání modulu) budou (polo)zamčeny
  6. V současnosti, když chci na řádkovou podobu převést další z šablon, prostě stačí vzít některou z předchozích a lehce poupravit. Pokud je dokumentace na podstránce, už je to editace a tím i práce navíc.
  7. Dokumentační podstránky byly na cs.wiki přitaženy bez výraznější diskuse. Ano, v případě složitějších šablon je toleruji, ale u takto jednoduchých je to opravdu jen zbytečná stránka navíc.

°°°°JAn (diskuse) 31. 1. 2014, 06:42 (UTC)

Připomínky k důvodům proti podstránkám:
  1. A to vadí? Aspoň je pak jasné, čeho se editace týkala, zda kódu či dokumentace.
  2. Stále tu jsou kategorie. Je-li kód šablony zamknut, stále může být vhodné mít možnost dokumentaci editovat např. kvůli překlepu. Wikipedie by měla být co nejvíc otevřená, tedy zamykat jen to, kde to je potřeba.
  3. Argumentovat tak, že na ostatních českých projektech dokumentační podstránky nemají, když hned v další větě uvádíte, že tam vlastně dokumentaci nemají (neprocházel jsem všechny ty projekty, jen reaguji zde), mi přijde dost podivné.
  4. Když se má sjednocovat, proč by to měly mít některé šablony tak a jiné onak? A jak se vůbec určí hranice mezi jednoduchou šablonou, která by měla podle tohoto návrhu mít dokumentaci u sebe a složitou, která by ji měla mít na podstránce?
  5. Převod je snad jen jednorázová záležitost, ne?
  6. Pokud se Vám nezdají dokumentační stránky obecně, je tu Lípa a ŽOK.
Stav, kdy některá dokumentace je třeba i v diskuzních stránkách nebo úplně chybí, mi nepřijde dobrý a dokumentační podstránky beru jako vhodný způsob pro oddělení samotné šablony od její dokumentace. --31. 1. 2014, 11:23 (UTC)~, Utar (diskuse)
(s EK:) Děkuji. K jednotlivým bodům:
  1. Zbytečné by to bylo, kdyby neplnily žádnou funkci, což neplatí. Zůstává tedy argument, že se vytváří další stranky. Jak moc to vadí nebo nevadí, je sporné.
  2. Sám přiznáváte, že jde o jeden z důvodů. Souhlasím, že tento do značné míry pominul, další přetrvávají.
  3. Jiné česé Wikiprojekty jsou oproti Wikipedii malé a nemají spoustu jiných věcí. Podobně bychom jistě mohli poměřovat jinojazyčné Wikipedie s jinojazyčnými ostatními projekty. Je ale pochopitelné, že menší projekty do toho nejdou, podobně jako menší jinojazyčné Wikipedie, protože mají třeba jiné priority a třeba taky méně kapacit. Není to důvod, aby Wikipedie coby nejrozvinutější „vlajková loď“ ustupovala směrem k ostatním projektům, spíš by ty měly s postupným rozvojem následovat ji.
  4. Ano, tento bod je hoden uznání, i když opět jen částečně. Platí, že pro jejich jednoduchost je nižší pravděpodobnost dalších úprav, i když to neznamená, že nebudou už nikdy editovány. Je třeba také dodat, že do této podoby dospěly až s nějakým vývojem, i když se ta historie zdánlivě pročistila přesunutím na podstránku (!) Šablona:Wikidruhy/old.
  5. Toto zřejmě není platný argument proti podstránkám. Budou-li šablony (polo)zamčeny, omezí se tím přístup i k úpravám jejich dokumentace, k čemuž není žádný důvod.
  6. Uznávám, že v tom je rozdíl pár kliknutí. Je to ale jednorázová záležitost při vytváření nové šablony a nikoho to snad nezabije.
  7. Je-li to třeba, diskutujme obecně o dokumentačních podstránkách k šablonám, ale až dosud jsem k nim ani nezaznamenal žádný odpor, takže se mi zdá, že je komunita vcelku bez potíží přijala.
V souhrnu mám dojem, že předložené argumenty spíš vysvětlují, proč se šablony bez podstránek obejdou (a proč je třeba Vy sám nezakládáte). Ale nepřipadnou mi jako argumenty, proč by podstránky měly být na závadu, resp. proč je zase rušit, když už si tu drobnou práci se založením dal někdo jiný, takže pro rušitele je naopak prací navíc, když to mění do stavu bez podstránky. --Bazi (diskuse) 31. 1. 2014, 12:57 (UTC)
Když jsem se podíval namátkově na různé šablony, ta nevím, jak to mají na EN nebo ostatních českých projektech, ale tady je standardní dokumentaci do podstránek oddělovat. Vzhledem k tomu, že to přináší užitek a nepřináší komplikace, přijde mi logické u toho zůstat. --Palu (diskuse) 31. 1. 2014, 15:42 (UTC)

Poznámka k zamykání: Zamknete-li šablonu, neznamená to automaticky, že se zamkne i její dokumentační podstránka. To jsou dva různé úkony. --Vachovec1 (diskuse) 2. 2. 2014, 12:32 (UTC)

Právě. Ale abys to tak mohl udělat, potřebuješ je mít na oddělených stránkách (stránka šablony a její podstránka s dokumentací). Nejde uzamknout jen část stránky. -- Utar (diskuse) 2. 2. 2014, 12:50 (UTC)

Wikidata[editovat zdroj]

Nešlo by prosím šablonu předělat, aby se nemusela vyplňovat a automaticky brala data z Wikidat? --Elm (diskuse) 7. 1. 2017, 13:06 (CET)Odpovědět