Diskuse k šabloně:Podrobně

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Jann v tématu „Ve vs v

Nezdá se mi, že by to fungovalo (i když používat šablonu na její vlastní stránce, nekoleduje si to samo o nějaký zvlášť záludný bug?), a nejsem si jist, zda vůbec může; en:Template:See also používá o dost složitější syntaxi. --Malýčtenář 12:23, 22. 2. 2006 (UTC)

Mě připadá že to funguje. A používat šablonu uvnitř noinclude by mělo být bezpečné. -- Hkmaly 15:12, 12. 5. 2007 (UTC)

À la fr.wiki[editovat zdroj]

Co takhle udělat tu šablonu, jak je na francouzské wikipedii? s takovou tou lupou na straně... Jednak je hezčí, jednak si jí člověk hned všimne, jednak je menší a jednak názornější... 88.100.29.228 21:22, 28. 12. 2007 (UTC)

Můžete na ni prosím dát odkaz? --Melebius 14. 7. 2009, 13:01 (UTC)

Tučný text[editovat zdroj]

Související informace naleznete také na stránce Religionistika.

Myslím, že by bylo lepší, kdyby ten vnitřní odkaz na článek v šabloně byl normálním textem a ne tučně, podle mě to společně s těmi většími mezerami mezi řádky až moc bije do očí. Čistě můj názor. --Podzemnik 13:42, 17. 3. 2008 (UTC)

Mně to zase přišlo lepší s tím tučným textem, který už nyní použit není. Tak, a můžeme se začít hádat. :-D --Melebius 14. 7. 2009, 13:01 (UTC)

Přejmenování?![editovat zdroj]

Kde se vzalo to přejmenování? Nevšiml jsem si žádné debaty, natož konsensu o tom, že by jedna z nejpoužívanějších šablon měla změnit jméno. Notabene na tak příšerný název – {{Viz též|Foobar}} je zcela pochopitelný a srozumitelný zápis, {{Podrobně|Foobar}} je o dost horší. --Mormegil 14:40, 15. 4. 2008 (UTC)

A kde je debata, natož konsensus o tom, že šablona pojmenovaná "Viz také" má obsahovat text "Podrobnější informace naleznete v článku" a být používána pod nadpisy jednotlivých částí k odkazům na články, které je rozvádějí? Mně to jako moc pochopilný a srozumitelný zápis nepřijde. Podívejte se např. na en:John Kerry: k takovémuto účelu slouží en:Template:Main s obsahem "Main article:" Military service (1966–1970) → John Kerry's military service, Controversy over military service and awards → John Kerry military service controversy atd. Naproti tomu en:Template:See also je určena tak jako sekce "Podívejte se také na" k odkazům na články věcně související, ale ne totožné se shrnutím v hlavním článku: Service in the U.S. Senate (1985–present) ≠ Legislation sponsored by John Kerry; Precursors to Presidential Bid ≠ Massachusetts United States Senate election, 1996, United States presidential election, 2000. Taková česká šablona neexistuje a její potřeba se všelijak obchází ručním formátováním, např. Elf#Elfové v mytologii. Až to budu překládat, nehodlám z {{main| ...}} dělat "viz též" a pro zobrazení odkazu s "Viz také" zakládat šablonu pojmenovanou ještě jinak, třeba {{související články}}.
Vzhledem k tomu, že tyto záležitosti jsou všeobecně ignorovány ("POZOR! syntaxe bude změněna" viselo na šabloně 21 měsíců), zdálo se mi vhodnější editovat s odvahou než volat do prázdna. Nevznikly tím žádné zásadní následky a už vůbec ne nevratné.
Název byl nejlepší, který mě napadl ({{Hlavní článek}} je už obsazeno ekvivalentem en:Template:Catmore), a dá se změnit. Přijde vám {{Podrobnější}} nebo {{Podrobněji}} výrazně pochopitelnější a srozumitelnější? Podle mě je to rovnocenné, a výhodně stručnější. --Flere-Imsaho 13:47, 16. 4. 2008 (UTC)
V tomhle by se fakt měl udělat pořádek. {{Podrobně}} je kravina, je potřeba to přesměrovat na {{Hlavní článek}}, který musí jinam. {{Viz též}} by bylo potřeba použít na ekvivalent anglického "See also".--Kozuch 28. 12. 2008, 20:04 (UTC)
Souhlasím s Kozuchem, je tu třeba udělat pořádek. Důvody, které uvádí Flere-Imsaho, mě nepřesvědčily, že by se mělo {{Viz též}} přejmenovat. Navrhuji se k němu vrátit a {{Podrobně}} zrušit. --Packa 9. 2. 2009, 11:21 (UTC)
Já souhlasím s Flere-Imsaho. „Viz též“ nenese informaci, že se odkazovaný článek věnuje tématu podrobněji – už dříve mi to připadalo nelogické. Navíc se především slovo též dá zaměnit se synonymy (dnes jsem zkoušel „Viz také“, až jsem se nakonec dostal do této diskuze…) Nevím, proč by větu začínající „Podrobnější informace naleznete“ neměla vyvolávat šablona „Podrobně“. --Melebius 14. 7. 2009, 13:01 (UTC)

Duplicita[editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že Podrobně a Viz_též mely uplne identicky zrojak, coz bylo jiste spatne, updatoval jsem sablonu {{Podrobně}}, aby napr. detekovala chyby. Sice jsou jejich zdrojaky stale temer identicke, ale rozdil ucelu uz tu ted vidim.

Ve hre jsou tri sablony: {{Podrobně}}, {{Viz též}}, {{Hlavní článek}}. Pro jejich rozliseni viz. popisy napr. v docu {{Viz též}}. Podle mne, jak jsem se sam snazil si to ujaznit, opravdu maji kazda z nich svuj ucel: Hlavni clanek jako zastresujici uvod do tematu, podrobne pak rozebirane v detailnejsich clancich. Predstaviji si graf, strom s hlavnim clankem v koreni a podrobnymi clanky na nej navazanymi.

  • Sablona {{podrobne}} tedy v hlavnim clanku muze ukazovat od korene (hlavni) k listum (podrobnym).
  • opacne pak {{hlavni clanek}} v podrobnem clanku od listu (podrobnych) ke koreni (hlavnimu),
  • pro {{viz tez}} vidim ucely hned dva:
    • mezi podrobnymi (listy) mezi sebou, napric stromem,
    • nebo mezi hlavnimi (koreny) k uplne jinym tematum.

V tomto duchu jsem take sablony a jejich docy upravil. ...ackoli bez predesleho upozorneni, mam za to, ze jsem dosavadniho ducha tech sablon nijak nepokrivil, jen snad trochu ujasnil, aspon doufam.

A jeste doplnim, ze {{Podrobně}}, diky detekci chyb, ted uz take zarazuje clanky do prislusne Kategorie:Chybná volání šablon. --Franta Oashi 21. 4. 2010, 22:56 (UTC)
Take se mi ted nabizi otazka, jestli vubec tema muze mit vice hlavnich clanku? Jen jeden bych videl jako opravdu hlavni, dalsi bych sice klidne linkoval take, ale uz jan jako podrobne. Ale to uz asi patri jinam. ;) --Franta Oashi 21. 4. 2010, 22:56 (UTC)

A co podkapitoly?[editovat zdroj]

Napadlo mne, že někdy je potřeba se odkázat třeba jenom na konkrétní část článku, na konkrétní podkapitolu, ale tahle šablona to nezvládá. Veškeré moje pokusy ji k tomu přinutit dopadly takhle:

Související informace naleznete také na stránce [[:Původ monoteismu?|Původ monoteismu?]].
Související informace naleznete také na stránkách Monoteismus#Původ monoteismu? a Původ monoteismu?.

Nešbylo by možné upravit šablonu, aby zvládala i podkapitoly?

--Niusereset 1.IV. MMIX, 13:30 CEST

Předpokládám, že by to šlo, ale je skutečně nutné odkazovat z části článku na část článku? Neznamená to, že je téma do wikipedických článků špatně rozčleněno? Tímto chci otevřít diskuzi, nikoli hanět Vaši práci. Každé pravidlo má výjimky (ovšem existují výjimky), třeba mě konkrétní příklad přesvědčí, pokud ho uvedete. --Melebius 14. 7. 2009, 13:01 (UTC)

Umístění[editovat zdroj]

Nebylo by logičtější vkládat šablonu až na konec kapitolky? Čtenář na začátku kapitolky třeba ještě netuší, že ho zajímají podrobnější informace, ale když dočte až nakonec a obsah jej zaujme, bude to jednodušší než rolovat zpět nahoru. --Dvorapa (diskuse) 11. 1. 2017, 08:34 (CET)Odpovědět

Netisknout[editovat zdroj]

Předkládám komunitě ke zvážení, zda tuto šablonu v článcích tisknout nebo netisknout (pokud uživatel zvolí libovolnou možnost z menu Tisk/export nebo zvolí možnost tisku stránky ve svém prohlížeči. Lze to ovlivnit vložením kategorie Wikipedie:Netisknout do šablony. --Dvorapa (diskuse) 14. 1. 2017, 14:44 (CET)Odpovědět

Ve vs v[editovat zdroj]

Česky je určitě lépe Podrobnější informace naleznete v článku než Podrobnější informace naleznete ve článku, aktuálně třeba [1]--Horst (diskuse) 3. 12. 2018, 10:26 (CET)Odpovědět

Změněno. --Jann (diskuse) 3. 12. 2018, 11:28 (CET)Odpovědět