Diskuse k šabloně:Infobox - stadion

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Matěj Suchánek v tématu „Loc Map vyplněná přímo v článku

Chtělo by to určité změny.

  • Uvádět u fotbalového stadiónu, že povrch je tráva, je nesmysl. Stejně tak atletický ovál není povrch. A u plavecké stadiónu byste uvedli co? Vodu? Tato kolonka má však smysl například u tenisových dvorců. U ostatních sportů bych navrhl místo nesmyslného vyplňování této kolonky zavést novou kolonku(-y), která by uváděla sporty, ke kterým je stadión určen (fotbal, atletika, tenis, halové míčové sporty, plavání a podobně).
  • Uvádět automaticky sekci Kluby taky není zrovna šťasné. To je samozřejmě vhodné u fotbalových či hokejových stadiónů, ovšem zase třeba u tenisových dvorců je to nesmysl. Chtělo by to podmínit vyplněním kolonky klub(-y).

Děkuji. -- Vachovec1 (diskuse) 17. 6. 2012, 22:28 (UTC)

Proč je to u tenisových dvorců nesmysl? Většina tenisových kurtů je IMHO vlastněna nebo spravována nějakým konkrétním tenisovým oddílem. MiroslavJosef (diskuse) 17. 6. 2012, 22:31 (UTC)
No, úplný nesmysl to není, ale kdo ví například, jakému klubu patří dvorce, na kterých se hraje French Open? V tenise toto není zrovna nejpodstatnější informace (respektive: není to informace natolik podstatná, aby jí bylo nutno zvýraznit extra sekcí, která zde zůstává často prázdná). Něco jiného je samozřejmě kolonka vlastník. Ta je podstatná vždy. -- Vachovec1 (diskuse) 17. 6. 2012, 22:36 (UTC)
Změny jsou potřeba, již jsem myslel na převedení iboxu do formy, aby byly všechny položky nepovinné. Takto např. musím opakovaně do parametru kluby vkládat pomlčku, protože se jinak zobrazuje prázdná sekce. Jinak Miroslav má pravdu, mesmysl to není. Dvorce jsou často sídlem tenisových oddílů, dvorce Štvanice > I. ČLTK Praha, dvorce Wimbledonu > All England Lawn Tennis and Croquet Clubu. A dvorce French Open vlastní Fédération Française de tennis, což ale nic neříká o klubu, který na nich hraje. --Kacir 17. 6. 2012, 22:46 (UTC)
No, povinné by v každém případě měly zůstat tři položky - lokace stadiónu, vlastník a kapacita + bych ještě uvedl druh(-y) provozovaných sportů (to je zásadní informace). Ostatní bych nechal jako nepovinné. -- Vachovec1 (diskuse) 17. 6. 2012, 22:54 (UTC)
Osobně jsem proti jakýmkoli povinným parametrům, protože při jejich nevyplnění v článku trčí zbytečně prázdné. To už ponechme všechny parametry povinné, ať se laskaví čtenáři snaží o doplnění informací, jinak v tom žádný jiný smysl nevidím.--Kacir 17. 6. 2012, 23:06 (UTC)
Taky by to bylo řešení. Mě osobně jedna nebo dvě prázdné kolonky nevadí, co mi ale vadí dost výrazně, jsou prázdné sekce (Kluby). Takže povinné sekce bych rozhodně zrušil, o ostatním se dá diskutovat. -- Vachovec1 (diskuse) 17. 6. 2012, 23:24 (UTC)
Jistě, prázdné sekce by být neměly a s tímto přístupem nevidím důvod ani pro prázdné parametry. Stačí do dokumentace infoboxu nepřehlédnutelně napsat, nechť vkladatelé vyplní: místo, vlastníka a kapacitu, pokud k tomu informace nenalezne, pak nebude prázdný parametr zobrazen v článku.--Kacir 17. 6. 2012, 23:31 (UTC)

Položka rozšířen[editovat zdroj]

Po vyplnění položky rozšířen se tato v infoboxu nezobrazí. --Chalim Kenabru (diskuse) 13. 6. 2013, 20:40 (UTC)

Když se podíváš do zdrojového kódu infoboxu, tak se parametr jmenuje rozšířeno. Proto nedocházelo ke zobrazení. Jinak u obrázků nepoužívej natvrdo velikost v px (|260px). Nanejvýš lze velikost měnit pomocí |upright=1.0 (výchozí velikost). Obrázek nemá smysl zarovnávat doprava, pokud neúměrně prodlužuje konec článku (přetéká), pak lze využít galerii (v horní liště 3. ikonka zprava po rozvinutí "Další"). Zdraví.--Kacir 13. 6. 2013, 21:13 (UTC)
Položka se nezobrazí, protože parametr má v kódu název rozšíření, nikoli rozšířen (ani rozšířeno). Mám tedy upravit kód na rozšířen, což by odpovídalo souvisejícím parametrům (přestavěn, uzavřen, zbourán)? Pokud ano, bude to chtít zkontrolovat použití šablony, pak by se totiž položka pro změnu nezobrazovala tam, kde byla zadána v podobě rozšíření (pokud to tedy bylo vůbec někdy takto použito). --Vachovec1 (diskuse) 13. 6. 2013, 21:23 (UTC)
Už jsem předtím opravil v (pseudo)dokumentaci infoboxu i článku. Výše jsem se upsal o písmenko. Namísto rozšířen/uzavřen/..., by bylo vhodné použít rozšíření/uzavření/..., protože se infobox používá také pro arény (ženského rodu). Jak jsem psal v této diskusi dříve, nejlépe celý kód přepsat do volitelných položek.--Kacir 13. 6. 2013, 21:31 (UTC)
Opravil jsem vaší chybnou opravu :-)) A ano, přepsat by to šlo, ale pak by to musel nějaký bot projít a narovnat parametry (tedy aspoň tam, kde by se měnily jejich názvy). Ručně bych to rozhodně dělat nechtěl. --Vachovec1 (diskuse) 13. 6. 2013, 21:36 (UTC)
Jsem taky pro.--Chalim Kenabru (diskuse) 13. 6. 2013, 21:38 (UTC)
Pokud by se toho nikdo nezhostil, pak bych ibox přepsal (v řádu týdne). Parametry bot upravovat nemusí (parametr zůstane stejný, pouze se pozmění text, který se zobrazuje v infoboxu).--Kacir 13. 6. 2013, 21:44 (UTC)
No, je pravda, že na jménech parametrů v kódu až zas tolik nezáleží, protože se v textu nezobrazují. --Vachovec1 (diskuse) 13. 6. 2013, 21:47 (UTC)

Osvětlení[editovat zdroj]

Nebylo by od věci přidat nepovinnou položku "osvětlení", často bývá u stadionů uváděno. Jednotky jsou v luxech. --Chalim Kenabru (diskuse) 17. 7. 2013, 11:18 (UTC)

Požadavky a názory na případné předělání[editovat zdroj]

O něco výše byly zmíněny návrhy na případné předělání.

První variantou je kompletní předělání. Ideální by asi bylo použít šablonu {{Infobox}} jako základ. Jména parametrů by mohla zůstat, v tom by problém nebyl. Zásadním problémem je ale popis obrázku. Ten je totiž řešen tak, že není vkládán do nějaké položky, ale visí ve vzduchoprázdnu - viz například články Camp Nou, Allianz Arena, Ibrox Stadium, Old Trafford. Přitom zde máme parametr popis fotky. Ten není používán zřejmě proto, že při jeho použití je kvůli nějaké chybě/nedostatku v kódu (zatím jsem to podrobněji nestudoval) mezi obrázkem a jeho popisem prázdný řádek. Tohle by se muselo řešit dodatečně, buď ručně nebo botem.

Můžu se také pokusit o častečnou úpravu, tedy nechat v současném kódování. Úprava by obnášela především nadpisy Týmy a Kapacita udělat nepovinné (objevily by se jen v případě vyplnění některého z parametrů pod nimi). Položky týmy a kapacita by také měly být nepovinné. Další povinné parametry jsou Poloha, Otevřen a Vlastník. Ty je také možno předělat na nepovinné. Dále je možné udělat nějaké kosmetické změny (přidání nějakého parametru, text vypisovaný šablonou, např. místo Uzavřen psán Uzavření - jméno parametru by ale zůstalo stejné, jinak by se to muselo přepsat ve všech článcích).

Pro informaci - dle CatScanu má šablona 332 výskytů.

Vaše názory? --Vachovec1 (diskuse) 17. 7. 2013, 20:08 (UTC)

Zatím jsem aspoň změnil všechny parametry (kromě názvu stadiónu) na nepovinné. --Vachovec1 (diskuse) 18. 7. 2013, 21:04 (UTC)

Opravil jsem chybu, kdy šablona prováděla neočekávané odřádkování a na začátku článku tak vznikalo prázdné místo. --Vachovec1 (diskuse) 10. 9. 2013, 17:10 (UTC)

Návrh na úpravy infoboxu: Logo stadionu a Loc map[editovat zdroj]

@Matěj Suchánek, Ben Skála, Chalim Kenabru: Jak jsem teď procházel všechny články s touto šablonou, našel jsem asi u čtyřech (možná krapet více) vložené také logo stadionu. Na něj by to asi také chtělo další položku, co? Ale kam? Napadlo mne mezi přezdívku a obrázek, ale zase by to znamenalo mít dva obrázky těsně za sebou… Napadá někoho něco lepšího?

A druhým tipem, jenž bych do šablony ještě doplnil, je položka Loc map.

Předem díky za spolupráci a názory. --Jan Polák (diskuse) 27. 12. 2015, 13:02 (CET)Odpovědět

Další vhodné položky: osvětlení a webové stránky (některé stadiony mají své webové stránky) --Chalim Kenabru (diskuse) 27. 12. 2015, 13:12 (CET)Odpovědět
@Jan Polák, Chalim Kenabru: Logo a webovky podporuji, logo bych dal spíše až pod obrázek stadionu. Co se týče LocMap, nejsem si jist, zda je to vhodné. Stadion je obvykle v nějakém konkrétním městě, které je v infoboxu odkazováno (položka Poloha). LocMapy měst obvykle nejsou k dispozici a LocMapy států nepovažuji v tomto případě za vhodné. A položka Osvětlení by měla obsahovat co? Jen ano/ne? Může být, v takovém případě bych navrhoval i Vyhřívaný povrch (ano/ne). --Vachovec1 (diskuse) 27. 12. 2015, 16:13 (CET)Odpovědět
@Vachovec1: Já bych tam právě LocMapy států dával. Ano, Prahu či Paříž člověk asi uhodne, ale taková „menší“ města (typu Nice, Lens, Tolouse, Manchester apod.) už tak jednoznačně člověk většinou lokalizovat nedokáže, takže bych se těm LocMapům států vůbec nebránil. --Jan Polák (diskuse) 27. 12. 2015, 17:30 (CET)Odpovědět
@Vachovec1, Chalim Kenabru: K osvětlení kolega (zde v diskusi výše) navrhoval uvádět i hodnotu luxů. V těchto souvislostech jen připomenu, že infobox se nepoužívá pouze pro fotbalové arény, ale i třeba pro hokejové svatostánky a výjimečně též pro objekty jiných sportů. --Jan Polák (diskuse) 27. 12. 2015, 17:30 (CET)Odpovědět
Ano, hodnota v luxech, jako nepovinný parametr - vloží se jen kde bude doloženo zdrojem. Ten vyhřívaný povrch by se taky uplatnil. LocMap, taky jsem spíše pro.--Chalim Kenabru (diskuse) 27. 12. 2015, 18:19 (CET)Odpovědět
@Chalim Kenabru: K čemu je dobrá hodnota osvětlení v luxech? Předpokládám, že je předepsaná určitá minimální hodnota. Pokud není, tak se tam pochopitelně nesmí hrát za tmy či za šera. A jestli tam snad je osvětlení o něco jasnější než povinné minimum, tak je to stejně naprosto zbytečná informace. Jediná užitečná informace je osvětlení ano/ne. Totéž pro vyhřívaný povrch/trávník. --Vachovec1 (diskuse) 27. 12. 2015, 19:01 (CET)Odpovědět
Je několik kategorií/norem osvětlení stadionu, pro trénink, pro zápasy, pro národní zápasy s přítomností TV, pro mezistátní zápasy s TV. Podle hodnoty se dá poznat, jaký zápas lze na stadionu hrát.--Chalim Kenabru (diskuse) 27. 12. 2015, 19:28 (CET)Odpovědět
@Chalim Kenabru: A ty kategorie se dají nějak pojmenovat a rozklíčovat? Protože bych řekl, že pro běžného uživatele bude zajímavější informace, že se na stadionu dají hrát mezistátní zápasy, než že má osvětlení 100 luxů (byť i údaj o možnosti sehrání mezistátních zápasů bude z míry osvětlení vycházet). --Jan Polák (diskuse) 30. 12. 2015, 11:11 (CET)Odpovědět
Sám nevím, jaké jsou přesně hodnoty pro ty normy, narazil jsem na to, když jsem psal o přestavbě některého stadionu na Slovensku. Napadlo mě, že by to jako dodatkové info v šabloně nebylo špatné, i když by to bylo určeno spíše pro znalejší čtenáře.--Chalim Kenabru (diskuse) 30. 12. 2015, 11:42 (CET)Odpovědět
@Chalim Kenabru: Je možné vedle počtu luxů sehnat i údaje o tom, že se na stadionu dají hrát mezistátní zápasy apod.? --Jan Polák (diskuse) 30. 12. 2015, 12:48 (CET)Odpovědět

┌───────────────────────────┘ Takže – ta hodnota osvětlení souvisí s kategoriemi UEFA, jsou čtyři (viz en:UEFA stadium categories), do roku 2006 byl jiný systém s 1 až 5 hvězdičkami. Jak vidno, kategorizace záleží kromě osvětlení na více faktorech, kapacita, prostory pro média, atd. Nakonec jsem našel podklad UEFA, kde je to podrobně rozepsané [1]. Šablona Stadiony oceněné pěti hvězdičkami UEFA je tedy už zastaralá.--Chalim Kenabru (diskuse) 30. 12. 2015, 13:26 (CET)Odpovědět

@Chalim Kenabru, Jan Polák: Pro mezinárodní zápasy (ať už na klubové či reprezentační úrovni) musí stadión splňovat podmínky týkající se nejen intenzity osvětlení. UEFA dělí stadiony podle vybavení do několika kategorií, máme tu na to i článek v češtině – Kategorizace stadionů podle UEFA. --Vachovec1 (diskuse) 30. 12. 2015, 13:31 (CET)Odpovědět
Ano. Parametr kategorie UEFA nevím jestli je vhodný zařadit - nezahrnoval by mimoevropské stadiony. Jinak z větších verzí Wikipedií jsem po letmém průzkumu našel osvětlení jen v polské šabloně Szablon:Stadion infobox). Nelpím na jeho zařazení, byla by to spíš taková okrajová zajímavost.--Chalim Kenabru (diskuse) 30. 12. 2015, 14:34 (CET)Odpovědět

Loc Map vyplněná přímo v článku[editovat zdroj]

@Dvorapa, Matěj Suchánek: Ahoj, nešlo by napasovat vhodnější locmapy do iboxu přímo v článku? V AccorHotels Arena musí být lepší locmapa v těle článku, ačkoli by patřila do boxu, v němž pozice haly není vůbec vidět. --Kacir 14. 12. 2018, 02:14 (CET)Odpovědět

Koriguju vyjádření. Možnost lokálního vkládání mapy ve větším měřítku do infoboxu by snad v některých případech mohla být k lepšímu (?). Faktem je, že u AccorHotels Arena se jedná o slepou mapu, takže žádná výhra. Ve Fitzwilliamově muzeu jsem sice použil mapu s popisem, ale písmo je příliš drobné bez možnosti zvětšení proklikem, takže ani tady to není žádná výhoda. --Kacir 14. 12. 2018, 04:47 (CET)Odpovědět
Možnost lokálního vkládání mapy... Ta možnost tu je. Do parametru | loc-map = lze vložit cokoliv a zobrazí se to. Matěj Suchánek (diskuse) 16. 12. 2018, 16:59 (CET)Odpovědět