Diskuse:Znak Grónska

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Státní znak Grónska[editovat zdroj]

proč státní?-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 195.113.47.6 (diskuse)

Dobrý den. Grónsko je sice formálně součástí Dánského království, jedná se však o autonomní oblast s vlastním vládou a parlamentem. O významné grónské autonomii svědčí i rozhodnutí Grónska vystoupit z Evropských společenství (dnešní Evropská unie) v roce 1985 (členem se stalo po vstupu Dánska v roce 1973).--Faigl.ladislav slovačiny 8. 2. 2010, 19:54 (UTC)
Dobrý den, to z něj ale přesto nedělá stát, pouze samosprávnou oblast s rozsáhlými pravomocemi. Měl byste vážný problém s přesunem na "Znak Grónska"? --Poko 25. 5. 2010, 15:46 (UTC)
Souhlas s přesunem na "Znak Grónska"--DeeMusil 26. 5. 2010, 00:37 (UTC)

Dobrý den. Poněkud mě zaráží údajné stáří grónského znaku. Anglický čl., na který je odkazováno, jsem četl a neříkám, že tomu tak není. Jen je překvapivé, že v oné době Grónsko už a zároveň ještě součástí Dánska vůbec nebylo. Potomci původních vikinských kolonistů záhadně vymřeli poč. 16. století (teorie zdůvodnění spekulují o kde čem, od vraždících Inuitů přes piráty z Maroka, žoldnéře Hansy až po smrt hladem za tuhé zimy). Dánsko kolonizovalo Grónsko znovu teprve po r. 1732 za pomoci Moravské bratrské církve, následovníků Komenského. Ví o původu grónského znaku někdo více? Děkuji.