Diskuse:Zbroj

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Matěj Orlický v tématu „drátěná zbroj

Změny Článku[editovat zdroj]

Dle mého názoru je článek zbroje v některých oblastech příliš stručný a v některých naopak příliš rozsáhlý... Pokusím se o úpravu, která by mapovala celý vývoj zbrojí, avšak mé vědomosti a podklady jsou převážně omezeny na středověkou Evropu... Pokud se někdo vyzná v Římských zbrojích, Samurajských zbrojích a novověké "výbavě" mohl by prosím článek nějak vhodně rozšířit. Díky--Hagar 19. 12. 2008, 12:58 (UTC)


Navrhuju sloučit články Šalíř, Prošívanice a Vycpávanice do článku zbroj. Jako samostatné články to jsou prakticky subpahýly, v lepším případě pahýly, které nebudou nejspíš nikdy moc rozšířeny a samostatně se ve Wikipedii ztrácí. Redirekty mohou být samozřejmě zachovány. --Miraceti 10:57, 11. 6. 2007 (UTC)


Pokud zůstane patrný rozdíl mezi jednotlivými kusy zbroje tak nejsem v zásadě proti. --Clary.Aldringen 11:01, 11. 6. 2007 (UTC)

Neslučoval bych Šalíř, ten má na en wiki heslo samostatně a dá se k němu napsat určitě více infa. zbytek bych sloučil --Chmee2 11:03, 11. 6. 2007 (UTC)

Oprava: U poslední fotografie s popisem "klasická středověká zbroj z oblasti Evropy" by mělo správně být: raně novověká půlzbroj z přelomu 16. a 17. století z oblasti střední Evropy. Oněgin 23. 1. 2009, 14:14 (UTC)

Díky, příště to můžeš/můžete klidně opravit sám ;) --Hagar 26. 1. 2009, 08:19 (UTC)

Kategorizace[editovat zdroj]

Ještě jeden dotaz k pojemnování kategorii, nazvem to jak? Pač je třeba to někam uklidit. Návrhy třeba zatím Kategorie:Brnění, Kategorie:Ochranné pomůcky, Kategorie:Zbroje? --Chmee2 11:09, 11. 6. 2007 (UTC)

Neměly by mít přílby svou kategorii? Je jich celkem dost. --Postrach 11:18, 11. 6. 2007 (UTC)

pokud jich je již dostatek, tak určitě, pokud ne, tak zatím dát do nadřazené, tedka koukám na Jvs že to dal Kategorie:Zbroj

Je to zatím nadpoloviční počet členů té kategorie. I článek Svatováclavská zbroj je vlastně o přílbě. --Postrach 11:21, 11. 6. 2007 (UTC)

tim padem určitě :) --Chmee2 11:22, 11. 6. 2007 (UTC)

Pokud vím, přílby již svou kategorii mají, bohužel tam jsou uvedené jen ty vojenské přílby které se používají v heraldice takže například šlap, barbuta, bascinet či zmiňovaný šalíř tam bohužel nejsou. Článek o svatoáclavské zbroji rozšířím okamžitě jak bude čas, spadá tam toiž pláštík i košile--Clary.Aldringen 11:25, 11. 6. 2007 (UTC)

Co chybí[editovat zdroj]

Pár věcí, které dle mého skromného názoru článku chybí:

  • zbroj ze starověku (jiných říší než těch antických, např. strověký Egypt, Čína, …),
  • zbroj novověku (i třeba jak se měnila v průběhu posledních 2. století; též -obecně- čím se liší zbroje některých jednotlivých jednotek třeba v závislosti toho, čemu čelí)
  • hi-tech zbroj a trendy budoucnosti (vymoženosti některých jednotek US Army, nastínění technologií kamufláže, augmented reality a posílené komunikace jednotlivých vojáků mezi sebou a s velením)
  • společné prvky zbroje (nezávisle na historickém období)
  • čemu která zbroj dokázala a dokáže vzdorovat, v minulosti, v současnosti
  • možná krátce, jako zajímavost: paralela mezi zbrojí vojáků a „pancířem“ některých živočichů.

Neříkám, že je článek špatný, jen má ještě před sebou dlouhou cestu. --Podvečerníček 4. 1. 2009, 17:16 (UTC)

  • O jiných starověkých zbrojích nemáme zatím dostatečné informace, dostali bychom se na pole domněnek a fabulací.
  • Zbroj novověku můžu umíst jen co to trochu zkategorizuju, je tam již příliš mnoho variant.
  • Můžu sem umístit testy které se provádělay například střelnými zbraněmi v minulosti
  • Rád bych sem zařadil ještě japonské zbroje, akorát se musím dostat k jedné knize kde jsou kategorizovány.

Jen bych ještě podotknul že poslední jmenovaná kniha v materiálech je brak - možná je to tvrdé, ale s dobovou výrobou zbroje v knize zmiňované postupy nemají nic společného. Doporučuji vyškrtnout, článku to podstatně ubítá na serióznosti. Clary.Aldringen 3. 4. 2009, 10:52 (UTC)

Brnění není jen kroužkové[editovat zdroj]

Jak jsem už napsal do diskuse u článku Brnění, nenašel jsem nikde, že by brnění znamenalo jen kroužkovou zbroj. Naopak i v článku se užívá "svatováclavská zbroj", ne brnění. Doporučuji změnit název sekce na "Kroužková zbroj". --Sokoljan 20. 5. 2011, 08:36 (UTC)

Brnění by správně mělo být jen kroužkové, všechno ostatní by mělo být nazýváno zbrojí. Na netu jsem našel žel jen jednu spolehlivější stránku. http://curiavitkov.cz/valka23.html Ale jinak jsem to četl nejméně v jedné knize. Reginald 20. 5. 2011, 10:08 (UTC)

Díky za odpověď, ale uvažte že jak Ottův slovník, tak třeba "Slabikář návštěvníků památek" říká pravý opak. I ta Vámi citovaná stránka uvádí jako synonymum "pancíř" - což jistě není kroužkové brnění. Jazykové slovníky uvádějí angl. armour, harness, něm. Panzer, Harnisch, franc. cuirasse, harnais atd. Mohl byste nějakou z Vašich knih v článku ocitovat? Určitě to není tak jednoznačné, jak se v článku teď tvrdí. Zdraví --Sokoljan 21. 5. 2011, 16:21 (UTC)
Žel nejspíše nemohl. Byla to půjčená kniha a již si nejsem jist názvem. Bylo to o výrobě různých zbrojí. Jako brň tam byla popisována pouze drátěná zbroj s tím, že vše ostatní by mělo mít pojem zbroj, tak nevím. Reginald 22. 5. 2011, 08:43 (UTC)

Původní výraz slova se dá dle mého nejlépe ukázat na slově brníř, tj. řemeslník vyrábějící brň, čili kroužkovou zbroj. Naopak platnéř byl řemeslník vyrábějící plátovou zbroj. To že se termín brnění přenesl na celou zbroj je dle mého stejný efekt jako se termín Lux (potažmo luxovat) přenesl na vyšechny vysavače. Clary.Aldringen 22. 5. 2011, 10:47 (UTC)

OK, ale máte nějaký seriozní doklad, že je to staré slovo a že znamenalo právě toto? Zdraví --Sokoljan 22. 5. 2011, 13:46 (UTC)
Snad tohle se zdá být dostatečně seriozní. Z uvedeného textu vyplývá, co bylo výše řečeno. http://texty.citanka.cz/winter/zd1-7.html Reginald 22. 5. 2011, 20:26 (UTC)
Viz německá wiki heslo Brünne Clary.Aldringen 23. 5. 2011, 06:44 (UTC)

drátěná zbroj[editovat zdroj]

ahoj, chci podotknout, že v článku je popisována velmi špatně, je třeba rozlišovat původ kde byla vyrobena ve středoevropské působnosti to byly kroužky o průměru 7 až 8 mm a nikdy nebyli nijak spojované než jen srovnané konci k sobě kdežto dráty východní měly průměr 4 až 6 mm a byly překládané a zkované, nebo nýtované,(sem patří i Svatováclavská zbroj jenž má punc Byzanské říše odkud taky pochází a měla tak ve své době na našem území obrovskou cenu) dalším druhem jsou dráty vikyngů které měly průměr i 12mm a ty byly zkovávané na koncích.Jinak celodrátěná zbroj se skládala z košile, kapuce, rukavic a nohavic, váha byla pro člověka výšky 165cm kolem 40kg, nikdy nebyla lehčí a naopak byla v boji těžší než pozdější plátová brň.46.33.96.12 16. 12. 2015, 23:48 (CET)Odpovědět

Díky za upřesnění, ale bylo by potřeba uvést knihu či článek, odkud jsou tyto informace čerpané. A také jsou to již z hlediska článku „Zbroj“ podrobnosti, které by bylo vhodnější popsat v článku Kroužkové brnění. --Matěj Orlický (diskuse) 17. 12. 2015, 00:06 (CET)Odpovědět