Diskuse:Zahrádky (okres Jindřichův Hradec)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

K oddělení samoty Nový Svět od k.ú. Zahrádky a k jejímu přičlenění ke k.ú. Domašín[editovat zdroj]

Na můj dotaz v diskusním fóru na webu obce mi došla mailem tato odpověď:


Vážený pane,
k Vašemu dotazu na oddělení místní části Nový Svět od obce Zahrádky jsem našel v kronice obce v tomto znění:


„Hranice Zahrádeckého katastru zabíhaly zajímavým výběžkem až za obec Domašín ke katastru Horní Pole. Na tomto výběžku nacházely se tři čísla popisná patřící do obce Zahrádky ( 22, 40, 50) třebaže ležela na okraji vesnice Domašína a tak s ní tvořila jeden vzhledový celek. Novou úpravou katastrů mezi obcemi Zahrádky a Domašín v r. 1958 připadla tato čísla k obci Domašín.“


Přesnější údaje jsou určitě v archivu pracoviště katastrálního úřadu v Jindřichově Hradci.


Ing. Josef Kohout
starosta obce


Obec Zahrádky
378 53 Zahrádky č.p. 42
www.zahradky.cz
e-mail: obec@zahradky.cz


Kolega Kirk mě dal za úkol sem vložit následující upřesňující informace, které mu sdělil Štěpán Mleziva, spoluautor knihy "Historický lexikon městysů a měst":

Dne 31. prosince 2011 5:06 Štěpán Mleziva <stepan.mleziva@gmail.com> napsal(a):

Jinak ještě o odloučení osady Nový Svět mi nic známo není. Pak jsem však zjistil, že máte na mysli spíše místní část Nový Svět (obce Zahrádky). Ve svých přehledech místní části nesleduji a kolega ji ještě neidentifikoval (resp. nedostal se ještě k ní). Ve svých přehledech tedy eviduji pouze to, že osada (a obec) Zahrádky přešla v roce 1949 ze soudního okresu Jindřichův Hradec k okresu Dačice. Nicméně jsem našel v databázi katastrů poznámku, že změna hranic mezi obcemi Zahrádky (okres Dačice) a Domašín (okres Třešť) byla publikována v Úředním listu č8/1959 UL (tedy částka podle mého značení). Xerokopii poskytnout nemohu (nicméně ji mám, tak Vám opíši znění:

  • Z krajského národního výboru v Jihlavě
  • územní změny
  • Krajský národní výbor v Jihlavě usnesením ze dne 27. listopadu 1958 podle §4 ost. 2 zákona č. 13/1954 Sb., o národních výborech
  • 1.....
  • 2.....
  • 3. odloučil část zvanou Nový Svět (3 samoty) se 17 ha zemědělské půdy od obce Zahrádky v okrese Dačice a připojil ji k obci Domašín v okrese Třešť, kde se stává místní částí této obce. Název se nemění. Tímto opatřením se současně provádí nepodstatná změna hranic uvedených okresů.
  • .....
  • tyto změny nabývají účinnosti od 1. ledna 1959.