Diskuse:Závislost (psychologie)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Závislost (lingvistika)[editovat zdroj]

Rád bych vytvořil článek k lingvistickému pojmu závislost. Bude však třeba...

  • přejmenovat tento článek na Závislost (psychologie) (nebo podob.),
  • vytvořit rozcestník uvádějící oba pojmy,
  • vytvořit odkaz na tento rozcestník, případně na lingvistický termín.

Nějaké námitky, připomínky, návrhy? :-) --Petusek (diskuse) 23. 8. 2013, 20:35 (UTC)

Není termín závislost v tomto psychologickém významu primární? Který by průměrný čtenář očekával nejvíce? Nestačilo by zde umístit šablonu {{Různé významy}}? --Bfidli (diskuse) 23. 8. 2013, 20:54 (UTC)
Díky za výborný nápad! Nebyl jsem si jist, kterou šablonu použít. Asi máte pravdu v tom, že je v tomto smyslu užívána nejčastěji (ačkoliv průzkum jsem zatím nedělal, zní to vcelku reálně).
Jen si nejsem jist, jestli pak v budoucnu nebude třeba zvolit jiný přístup, protože zde máme závislost ve smyslu politickém, sociálním, ekonomickém, ve fyzice, logice, IT (byť tedy nejsem odborníkem ani v jedné ze zmíněných oblastí, abych fundovaně posoudil, zda a nakolik v nich jde o terminus technicus). Jako do jisté míry inspirativní lze, myslím, brát anglický rozcestník Dependency, ač pochopitelně nejde rozsahem významu o zcela ekvivalentní výraz.
Až tedy budu tvořit článek o závislosti v lingvistice, vytvořím jej s upřesněním v závorce, čímž snad předejdu možným záměnám. Poté sem, souhlasíte-li, vložím Vámi navrhovanou šablonu (nebo ji použijeme hned, přestože dané alternativní odkazy dosud neexistují?).
Ještě jednou díky. :-) --Petusek (diskuse) 24. 8. 2013, 07:18 (UTC)
Není zač, šablonu jsem už vložil, směle můžete napsat článek. --Bfidli (diskuse) 24. 8. 2013, 11:39 (UTC)