Diskuse:Wattové váhy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Prosba o nákresy[editovat zdroj]

Článek by potřeboval schemata obou fází experimentu. Dobrá inspirace je v referencích, Eichenbergerova přednáška na straně 14 nahoře. Když se obrázek první fáze udělá šikovně, půjde beze změny použít v hesle proudové váhy (en:ampere balance). --egg 23. 7. 2008, 13:37 (UTC)

Připomínky[editovat zdroj]

  1. .... v současnosti uvažuje dvě možnosti změny definice .... - zmínit tu druhou definici aspon větou, takle mi zůstává pocit nezodpovězené věci
  2. Efektivní délku nelze prakticky dost přesně určit. - co tam napsat velikost chyby, která tady bývá řádově? --Chmee2 23. 7. 2008, 16:32 (UTC)
  • ad 1. Druhá definice pomocí Avogadrovy konstanty je zmíněna v poslední sekci Redefinice kilogramu, podrobněji pak v hesle kilogram.
  • ad 2. Konkrétní hodnoty chyb jsem nenašel. V různých zdrojích se uvádí zhruba takové popisy jako ve Schwarz et al., Hysteresis and Related Error Mechanisms in the NIST Watt Balance Experiment: The ratio of the force produced by the coils to the current flowing in them, is proportional to a factor that describes the geometric dependencies of the apparatus: . ... The most important weakness of the ampere balance experiment is its reliance on measurements of coil geometry-determining is the limiting factor of the experiment. It is very difficult to measure coil dimensions, and to maintain those dimensions, at low levels of uncertainty. Zmíněné je ten integrál diskutovaný v článku. --egg 23. 7. 2008, 21:19 (UTC)


Trochu se mi nelíbí ten název Výkonové váhy, protože to podle něj vypadá, že se měří výkon. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 195.113.191.194 (diskuse)

Nojo, ale co s tím naděláme. Ampere balance jsou česky jednoznačně proudové váhy, zvolil jsem tedy analogicky překlad termínu watt balance, protože termín je také analogický. Že se neměří výkon, jsem v článku explicitně uvedl. --egg 15. 2. 2010, 16:17 (UTC)

Upozornění na chyby[editovat zdroj]

V článku je celkem zásadní chyba, kdy se mluví o přesnosti, přičemž správný pojem je nejistota. A už byl publikován lepší výsledek, s nejistotou 3,6*10^-8. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 195.113.191.194 (diskuse)

Díky za upřesnění. Máte prosím odkaz na tu publikaci? --egg 31. 10. 2011, 12:46 (UTC)
I ostatní výskyty slova přesnost jsou nevhodné. Správně je mluvit o dosažení nejmenší nejistoty, ne největší přesnosti. Ale tohle je problém českého školství (i vysokého), které nereflektuje stav metrologie ani po 30 letech od pořádné definice pojmu nejistota. KaeroDot (diskuse) 11. 11. 2012, 15:54 (UTC)

Přejmenování na „wattové váhy“[editovat zdroj]

Do mojí uživatelské diskuse mi napsal Wikipedista:KaeroDot s žádostí o přesun článku na „wattové váhy“, což je podle něj správný název, ale raději bych, aby se o to postaral někdo, kdo do toho trochu vidí:

Prosím o změnu názvu a obsahu článku Výkonové váhy http://cs.wikipedia.org/wiki/Výkonové_váhy na Wattové váhy (účet na wiki mám teprve krátkou dobu, nemohu provést změnu). Pojem výkonové váhy nepoužíváme. Viz například [1]. Navíc tuhle terminologii si defacto určuji osobně jakožto zaměstnanec ČMI, faktický správce státního etalonu napětí a spolupracovník na státním etalonu odporu a státním etalonu kilogramu.

--Mormegil 11. 11. 2012, 14:11 (UTC)

Díky za tuto informaci! Při zakládání článku před lety se mi nepodařilo českou terminologii najít, tak jsem ji vytvořil analogicky k ampere balance, což jsou v češtině proudové váhy. Chtěl bych se (spíš jen pro zajímavost) zeptat, proč se kolega KaeroDot této analogie nedrží? Snad to může být matoucí název, protože výkon zde není měřenou veličinou, jenže totéž bychom mohli říci o názvu obsahujícím watt. --egg 11. 11. 2012, 15:02 (UTC)
Pojem "wattové váhy" používáme, protože v angličtině to je "watt balance". Prostě přímý "překlad". Proč to kdysi vzniklo jako watt balance netuším, asi bychom se museli zeptat Briana Kibbla. Uvidím ho nejdříve příští rok, ale možná to bude vědět někdo z mladší gardy. KaeroDot (diskuse) 11. 11. 2012, 15:38 (UTC)
Houbeles, teď mi došlo, že předchozí byly "Ampere balance". Takže Brian Kibble logicky svoje nazval "Watt balance" - jednotka předtím, jednotka potom. Ale proč by česky měly být "proudové" váhy? Odkud ten pojem máte? KaeroDot (diskuse) 11. 11. 2012, 16:15 (UTC)

„Proudové váhy“ používá Oldřich Lepil v textech pro střední školy, ale našel jsem to například i v prezentacích Jiřího Macháče z VŠCHT. Jiný termín jsem nepotkal. --egg 11. 11. 2012, 17:05 (UTC)