Diskuse:Vrhcáby

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sice je pravda, že ten článek ani zdaleka není dokonalý (je na něm vidět jeho věk), ale že by mu chyběly zrovna vnitřní linky?? Můžu se zeptat, jaké encyklopedické pojmy se v článku vyskytují a nejsou odkazem? Pokud tedy nechcete vyrábět slovníkové odkazy ze slov typu „směr“, „hráč“, „překážka“, případně odkazovat na články o číslech. Ano, v článku moc odkazů není, ale přidávat nesmyslné odkazy jen do počtu? --Mormegil 11:11, 11. 8. 2006 (UTC)

Přesnost[editovat zdroj]

Teď nemám čas to předělávat, ale to co se tam píše o zvyšování sázek a odmítnutí zvýšení je špatně Jedudědek 22:48, 13. 12. 2007 (UTC)

Možná, že to je přirozené, že si to jako autor nemyslím, ale vážně: co? I když si to po sobě teď čtu, tak se mi to zdá zcela v pořádku (trochu s výjimkou stylu, který zhruba odpovídá tomu červnu 2004 ;-) ). --Mormegil 08:57, 14. 12. 2007 (UTC)

Tyto dva úseky textu

Existence tří druhů výher je také důvod pro možnost odmítnutí rezignace. Pokud se hráč chce vzdát, nabízí také příslušný typ (násobek sázky). Pokud se nabídka soupeři nelíbí, protože si myslí, že by ve hře získal lepší výhru, může rezignaci odmítnout a hra pokračuje.

a

Ve chvíli, kdy hra skončí, se běžné ohodnocení (jednoduchá výhra, gammon, backgammon) vynásobí hodnotou, která na sázecí kostičce je. Tzn. pokud např. hráč vzdá gammon ve chvíli, kdy je kostka na čísle 8, získává vítěz 16násobek základní sázky.

mi přišly jako chybné, ale když je teď znova čtu, tak koukám, že jsem se asi trochu unáhlil s {{přesnost}}í. Myslím, že jsem právě pochopil co tím autor chtěl říct, avšak mé obavy, že to většina lidí nepochopí zůstávají - na první pohled není zřejmý rozdíl mezi odmítnutím zvýšení (a tudíž okamžitou prohrou) a vzdáním hry (tj. bez zvýšení sázky), které může protihráč odmítnout, domnívá-li se že může uhrát lepší výsledek. Chtělo by to přepsat trošku srozumitelněji, zmátlo to i mě a to jsem se několik let přiživoval jako demonstrátor této hry;-).

Sundavám tedy {{přesnost}}, ale chtělo by to (i některé další pravidla, např. co musím hrát, když nemůžu hrát vše) rozepsat více srozumitelně, polopaticky. Jedudědek 09:37, 14. 12. 2007 (UTC)

Bohužel hru neznám, takže nemohu pomoci s faktickou stránkou. Ale když už to budete zdrojovat, pane Mormegile, tak prosím rovnou opravte češtinu. Chvílemi tam píšete o Backgammonu místo o vrhcábech. Já to rozhodně zpátky do Dobrých nemíním pustit, dokud to nebude celé česky a dokud nebudou sporná tvrzení opatřena náležitými řádkovými referencemi :-)
Doufám, že se do toho pustíte, byla by škoda, aby ten článek spadnul pod stůl. Časem by to mohl být dobrý pandán k článku šachy, nemyslíte? Hezký den,--Ioannes Pragensis 09:44, 14. 12. 2007 (UTC)

Hodlám na tom zapracovat, jen co bude chvíle času, teď v předvánočním shonu ho příliš není. Co se týče užívané terminologie, je otázka, zda spíš nepoužívat tu anglickou, neb je co mě známo široce používána nejen v anglicky mluvících zemích, ale i např. u nás. No, poohlídnu se po nějaké literatuře a uvidíme co se s tím dá dělat :-) Jedudědek 09:51, 14. 12. 2007 (UTC)

Ano, o tomhle článku někde v pozadí hlavy trvale vím; byl to můj pátý článek na Wikipedii a v těch více než třech letech od té doby s ním nikdo nic moc nedělal a je to na něm bohužel vidět. Někdy bych ho rád vylepšil, ale termín neslibuju, takže momentální hvězdičku nijak nebráním.
(s konfliktem) Ještě k terminologii: to backgammon ode mě tenkrát nebylo úplně moudré a je potřeba to trochu sladit; jinak jsem rozhodně pro českou terminologii (samozřejmě v rozumných případech s anglickými verzemi a tak), koneckonců jsem k ní i trochu přispěl, tak co jiného bych měl říkat. :-)
--Mormegil 10:04, 14. 12. 2007 (UTC)

Úplně jiná hra známá pod názvem Vrhcáby?[editovat zdroj]

Převaha ztotožnění názvu „vrhcáby“ s Backgammonem je zde i na Googlu zcela zdrcující, ale vzhledem k existenci http://deskovehry.cz/index.php/Kostkov%C3%A9_hry#Vrhc.C3.A1by se mi zdá, že nejsem jediný kdo pod tímto názvem zná úplně jinou hru (pravidla okopíruji níže; podle mého nejlepšího vědomí se jedná o prostý popis pravidel středověké hry, takže by to mělo být bez copyrightu).

Bylo by možné buď přidat sekci do toho tématu („někteří lidé znají pod názvem ‚vrhcáby‘ úplně jinou hru …“) anebo pokud znáte jiný název pro tuto hru, alespoň přidat odkaz?

Dost možná se jedná o https://en.wikipedia.org/wiki/Yahtzee nebo nějaká jeho varianta?
90.177.109.184 29. 7. 2013, 06:19 (UTC)

Vrhcáby

(anglicky jako Yahtz. Vžydcky jsem si myslel, že Vrchcáby jsou Backgammon ??? )

Kromě šesti kostek potřebujete ke hře tabulku na zaznamenávání výsledků jednotlivých hráčů (v případě dravé varianty uvedené níže, není potřeba speciální tabulky, ale jenom prostě na papír zaznamenávat součet bodů za jednotlivá kola):

Kombinace Hráč č.1 Hráč č.2 Hráč č.X
Jedničky
Dvojky
Trojky
atd. (až po šestky)
Řada
Páry
Pyramida
Vrchcáb
Poker
Generál
Hody k dobru

Hráč hází šesti kostkami a má možnost dvou opravných hodů. Po prvním hodu se hráč může rozhodnout, že některé z kostek odloží stranou. Opravný hod pak provede se zbývajícími kostkami. Pak se opět podle výsledku druhého hodu rozhodne zda provede třetí hod, případně kolik kostek odloží před tímto hodem stranou. Kostky, které hráč odložil po prvním hodu může s ohledem na výsledek druhého hodu vzít zpět do ruky a též je házet znovu. Po třetím hodu se rozhodne jestli a jakou naházenou kombinaci si zapíše do výsledkové listiny.

Samozřejmě není možné si zapsat body za kombinaci, kterou hráč nenaházel, ale v případě možnosti výběru záleží čistě na jeho rozhodnutí. Hráč se může rozhodnou i po prvním či druhém hodu. Jestliže si hráč připsal za některou kombinaci body, nesmí si již tuto položku opravit. Počet bodů je dán součtem oček na kostkách, které se uplatňují v dané kombinaci. pokud nemá žádnou (volnou) kombinaci tak si nepíše nic (nebo drsněji: zapíše si nulu k jím zvolené volné kombinaci).

Nevyužité opravné hody si zapíše do kolonky Hody k dobru a smí je využít v následujících kolech k zvýšení počtu opravných hodů (v tom případě si je samozřejmě odečte :-).

A jak je to s jednotlivými kombinacemi ?

Jedničky cílem hráče je naházet co největší počet jedniček
Dvojky cílem hráče je naházet co největší počet dvojek
atd. (až po šestky)
Řada cílem hráče je naházet řadu čísel od jedné po šestku (1,2,3,4,5,6)
Páry cílem hráče je naházet tři dvojice stejných hodnot (2,2,5,5,6,6 / 1,1,4,4,5,5)
Pyramida cílem hráče je naházet tři stejná (nejvyšší), dvě stejná a jedno číslo (nejnižší) (např. 4,4,4,3,3,1 / 6,6,6,3,3,2)
Vrchcáb cílem hráče je naházet tři stejná (nejnižší), dvě stejná a jedno číslo (nejvyšší) (1,1,1,5,5,6 / 4,4,4,5,5,6)
Poker cílem hráče je naházet čtyři stejná a dvě stejná čísla (4,4,4,4,1,1 / 2,2,2,2,5,5)
Generál cílem hráče je naházet šest stejných čísel (2,2,2,2,2,2 / 6,6,6,6,6,6)

Hra končí v momentě, kdy jeden z hráčů hodí a zapíše poslední kombinaci. Zvítězí hráč s nejvyšším bodovým součtem. Do celkového skóre se počítají i nevyužité body k dobru.

No a nazávěr ještě trochu drsnější, na druhou stranu ale kratší, varianta. Hraje se podle výše uvedených pravidel, až na dvě vyjímky. Hráč po prvním hodu oznámí, kterou kombinaci bude házet a za ní si také nejpozději po dvou opravných hodech zapíše body. Nepodaří-li se mu tedy ani třetím hodem doházet všechny potřebné hodnoty pro zvolenou kombinaci zapíše si 0 bodů. Body k dobru se v této variantě nepoužívají ( a ani nezapisují).

Historie[editovat zdroj]

Na to, jak je to stará hra, je v článku její původ a vývoj dost zanedbaný. Ve srovnání s anglickou verzí článku je to docela patrné. A hlavně je to škoda. Odborník nejsem, takže to sám jen tak nenapravím, ale pokud by se někdo znalý našel, myslím, že by to článku významně pomohlo. --Bazi (diskuse) 28. 7. 2013, 22:57 (UTC)