Diskuse:Voják

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Voják vs. Žoldnéř[editovat zdroj]

Nelze souhlasit s první větou, definicí. Ta totiž popisuje žoldnéře. Vojáci vstupuji do armády dobrovolně nebo z povinosti (např. základní vojenská služba), ale ne nikdy pro výdělěk. Je jim vyplácena jistá finanční kompenzace, ale té se říka "služné" a nemá s platem nic společného. Celý úvod článku je podlě mě příliš nepřesný a matoucí.

Ve větě: "...označení veterán, ale někdy jsou takto nazývání i zkušení vojáci..." bych i nahradil jen. Např. v české armádě se termín veterán používá jen pro vojáky, kteří prošli bojovou misí jako je Kosovo, Irák, Afgánistán apod. --Fiona 07:37, 4. 8. 2006 (UTC)

To není pravda, popisován je (možná nedostatečně přesně) profesionální voják. Žoldnéř je ten, kdo vstupuje pro peníze do služeb ozbrojených sil jiného státu, než je ten, ke kterému ho pojí občanské povinnosti. Cinik 07:41, 4. 8. 2006 (UTC)
Voják je podle mě člověk, který přijme na sebe úkol bránit svoji vlast a své spoluobčany. Může se jednat o dobrovolníka, brance či o profesionálního vojáka, který tuto službu přijal jako své povolání. Něco takového by měla obsahovat definice a ne hned začít s pěnězi a žoldem. --Krivo 08:23, 4. 8. 2006 (UTC)
Prijme ... no u brance to vetsinou nebude moc dobrovolne.... ale rozsiril jsem to, takze uz by to mohlo byt ok .... --Bilboq 15:44, 13. 8. 2006 (UTC)

Nepřesné formulace[editovat zdroj]

Článek je dosti neodborný až naivní a zkreslující. Autor se zřejmě držel nějakého cizojazyčného zdroje, jinak by musel vědět, že branec není voják, nýbž "mladý muž braný k zápisu do odvodního seznamu", jak stanovil zákon z roku 1889. Vojákem se branec stal okamžikem presentace u útvaru, ke kterému byl povolán k vykonání vojenské základní služby. Nejde/nešlo o slovíčkaření, ale třeba o právní status.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 160.216.1.177 (diskusebloky) 24. 4. 2013, 10:38‎ (CE(S)T)