Diskuse:Vladislav Vančura

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Co se týče postavy Megalrogova, není v textu knihy zmínka, o tom, jak je v článku (hesle) uvedeno, že by byl Megalrogov "bělogvardějským utečencem". V knize je pouze označen jako "Wrangelovský zběh". Tuto domněnku pronáší šeptem advokát Pustina, který na knížete žárlí kvůlí (Michaele) Stoklasově dceři. Takže činit z tohoto úsudku žárlivého Pustiny (jinak je vykreslen tento advokát celkem záporně) objektivní názor autora nelze. Kníže Megalrogov naopak vyniká v pověstném šermířském souboji(označí techniku svého soupeře za školu bamberskou, které chybí ještě 4 lekce ...) a Vančura uvádí i několik jiných nepodstatných detailů (kupř. znalost malířství, spor se Švajcarem atd.) čímž naopak spíše potvrzuje Megalrogovův aristokratický původ a tedy jeho „studený smích šermířský“ ... každopádně Megalrogov zůstává a má být lehce tajemná a záhadná postava. (Howard Percy 24. 7. 2010, 23:50 (UTC)).


Vančura nerežíroval film Nikola Šuhaj loupežník - ten je až z roku 1947 a scénář i režii dělal Krňanský.V přehledu Vančurových dramat chybí:

Učitel a žák (premiéra v Osvobozeném divadle v režii J.Honzla i 1,vydání 1927)
Nemocná dívka (     "         "          "             "          "       1928).

Zdramatizoval též Stevensonův Poklad na ostrově (prem. ND 1935)a upravil hru J.J.Kolára: Pražský žid (prem. StD 1946). Zdramatizovány byly některé jeho prózy.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 89.176.214.77 (diskuse) 8. 5. 2007, 18:24 (CE(S)T)