Diskuse:Vitebsk

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vicebsk vs Vitěbsk[editovat zdroj]

Chtěl bych upozornit, že tvar Vicebsk se na googlu objevuje jen u anglických odkazů, zatímco u českých odkazů bohužel převažuje ruská varianta Vitěbsk --Kirk 22:52, 4. 2. 2007 (UTC)

Myslím, že tradiční český název je Vitebsk. Nikoli Vicebsk nebo Vitěbsk. --Dr. Králík 01:20, 22. 4. 2007 (UTC)

Dějiny Běloruska, vydané nedávno v edici Dějiny států nakladatelství Lidových novin, uvádějí název Vitebsk. Stejně jako v případě Mohyleva se domnívám, že pod názvem Vicebsk bude město hledat jen velmi malé množství uživatelů české Wikipedie. Což je, i v případě tohoto města, škoda.--Dr. Králík 12:01, 23. 4. 2007 (UTC)

Souhlasím, zatím jsem tedy prozatímně vyrobil přesměrování z názvu s T a později je možno článek přesunout s výměnou přesměrování. Co na to ostatní?--Horst 12:12, 23. 4. 2007 (UTC)
Jednoznačně souhlas s Dr. Králíkem – český název pro toto město je Vitebsk (tak jej uvádí např. Dějiny pobaltských zemí nebo zmiňované Dějiny Běloruska), ne Vicebsk. Přesunutí článku je více než záhodno. --Iaroslavvs 11:31, 28. 8. 2007 (UTC)


Anna Likinová, soudní tlumočník jazyka ruského a běloruského

Podle Nařízení Vlády o přepisu znaků cyrilice (100/2007) se má tento název přepisovat jako Vitěbsk, nikoliv Vitebsk, a to se shoduje i s výslovností, která je měkká, nikoliv tvrdá jako v případě Vitebsk. Varianta Vicebsk je přepisem z běloruského jazyka, kde se na rozdíl od ruštiny píše „c“ nikoliv „t“ (pro srovnání ВиТебск vs. ВіЦебск) a vyslovuje se to rovněž velmi měkce. A vůbec se dá říct, že písmeno „e“ po „d“, „t“ a „n“ se vyslovuje a píše jak v ruštině, tak i v běloruštině VŽDY měkce. Výjimku tvoří jména nebo slova západoevropského původu (což název Vitěbsk zjevně není) a jména Ukrajinců. Musíme být jednotní, především z hlediska informací, které se zobrazují v informačních systémech veřejné správy. Pokud bychom vycházeli pouze z odkazů na různá dřívější vydání, měli bychom v tom velmi rychle velký zmatek.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 89.24.113.194 (diskusebloky) 7. 9. 2016, 08:29‎ (CE(S)T)