Diskuse:Vestfálský mír

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je to napsane pomerne sroubovanou cestinou. "Nezávislost města Brémy byla uznána." ==> "Byla uznana nezavislost Brem.". "Na Rýnu byl znovu obnoven volný obchod, který byl z důvodu války blokován." ==> "Na Rýnu byl obnoven volný obchod, který byl behem války blokován.", atd. Podobne pro radu dalsich clanku v ceske wikipedii. WP je zdroj informaci pro normalni lidi, a mela by pouzivat beznou cestinu. Ne prehistorickou formalni cestinu s adjektivy za podstatnym jmenem, a ne archaicky jazyk kralicke bible.

Rekatolizace zemí Koruny české ve 20. letech 17. stol. i po r. 1648 není paradoxem, nýbrž přísným dodržením zmíněného augsburského „cuius regio, eius religio“. Českým králem byl katolík, a je zcela pochopitelné, že prosazoval ideologickou jednotu dvora a poddaných, stejně jako tomu bylo kdekoliv jinde v Říši.


POUHÁ PRAVOPISNÁ OPRAVA : V odstavci Územní změny jde mezi francouzskými zisky o biskupství toulské (nutno rozlišovat města Toul a Toulouse). 129.194.8.73 5. 2. 2010, 14:03 (UTC) lubor.jilek(at)unige.ch