Diskuse:Velká hospodářská krize

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Příliš zjednodušené[editovat zdroj]

Zatím nemám čas to upravit, ale pokud se někdo do úpravy v brzké době pustí, nechť zví, že bude muset upravit nejen vzhled, ale i obsah, který je v některých případech (důvody krize, její vztah k válce) příliš zjednodušený. --Amic 19:56, 6. 11. 2006 (UTC)

Dobrý pokus o článek[editovat zdroj]

Cením si každého pokusu přidat nějakou tu kapku do už docela pěkného jezera. Není špatné něco málo sem napsat tak, aby někdo jiný mohl volně čerpat potřebné informace. Avšak povšiml jsem si, že tento (a možná řada dalších) článek nesplňuje zcela mé očekávání. Sám nemám příliš času, abych se zde více projevoval, tak berte kritiku s rezervou. A co bych očekával? Pokud budete chtít ze svého článku vytvořit něco, co je k něčemu, pokuste se odpovědět i klidně zjednodušeně na to, proč krize vznikla a neopakovat obecně platné údaje, které se s člověkem táhnou už od základní školy, ale v podstatě nic neřeknou. Myslím, že toto chybí nejvíce. S pozdravem....
(Bez podpisu 20:38, 7. 1. 2007 88.101.178.159)

Významná změna[editovat zdroj]

Úplně od základů jsem přepsal tento článek, jehož obsah i mě připadal nedostatečný, přesto nejsem z výsledkem spokojený a doufám, že se někdo další pustí do díla.--Sherwood 22:05, 6. 7. 2007 (UTC)

Faktické chyby[editovat zdroj]

  • Príjemný deň prajem. Teraz k chybám
    • hyperinflácia v nemecku nebola zapríčinená Velkou hospodárskou krízou (v tej dobe už hyperinflácia bola dávno vyriešená, trvala len do roku 1923), ale naopak, defláciou. Spojené štáty totiž po vypuknutí krízy žiadali od dlžníkov (medziiným aj nemecka) predčasné splatenie. Toto sa vtedy realizovalo zlatom. Keďže nemecko mohlo mať poďla vlastných zákonov minimálne 40 percent peňazí krytých zlatom, viedlo to k drastickému poklesu obeživa v ekonomike a tým aj k deflácii a následnej depresii.

--Robo 08:12, 27. 11. 2007 (UTC)

Pěkná ekonomická vsuvka, ale kde je v článku uvedeno, že hyperinflace byla zapříčiněna Velkou hospodářskou krizí?O hyperinflaci je zmínka v odstavci Hospodářská situace po první světové válce, k témuž se váže obrázek ženy!

Hodně zjednodušené + velice omezený úhel pohledu[editovat zdroj]

O vzniku velké hospodářské krize existuje asi 6 různých teorií (Keynesiánská, Monetaristická, Neoklasická...), viz anglická wikipedia. Nemůžu si pomoct, ale na mě článek v momentálním stavu působí jako bezduché opakování dnešního "oficiálního" pohledu na historii - tak jak ji např. vidí novodobí svazáci z MF DNES, ačkoliv skutečnost je daleko složitější. Je mimochodem zajímavé, srovnat si články z anglické a české wikipedie. U 90% článků týkajících se politiky a historie jsou u těch českých (narozdíl od anglických) fakta prezentována pouze z jednoho (toho "správného") hlediska... -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Diccon (diskuse) 12. 12. 2008, 10:08 (CE(S)T)

Dobrý den, s Vašimi výhradami se ztotožňuji. Nechcete pomoci doplněním hesla? --Jvs 13. 2. 2009, 17:02 (UTC)