Diskuse:Velikonoční ostrov

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Divil jsem se, že tu ještě není článek o velikonočním ostrově, tak jsem ho přidal..., je zatím malinkatý.

Obyvetelé ostrova vyprávějí, že vypukla mezi obyvateli válka tzv. Krátkouchých s Dlouhouchými. Na ostrově byl ještě před zmíněným Evropanem shledán dříve právě těmi výše uvedenými mořeplavci cca. 30. letý Evropan, který byl misionářem . O jeho dalším osudu jsem se nic nedozvěděl, ani jak se na ostrov dostal . Každopádně tam mohl být dopraven ještě cca o 5 let dříve, nežli byl spatřen zmíněnými mořeplavci (jelikož asi ve 25 letech mohl absolvovat kněžský seminář v Evropě). Pak by to ale ukazovalo na cílenou návštěvu , jelikož se nezmiňoval o náhodném ztrokotání v blízkosti tohoto ostrova, že by byl tedy nedobrovolným osadníkem. Ve skutečnosti to tedy znamená, že o existenci ostrova se musilo vědět již dříve. Jiné vysvětlení přítomnosti onoho misionáře by bylo, že se vydal vykonávat misijní činnost takříkajíc nazdařbůh, ať u ostrova Evropanům znémého, či v danou chvíli momentálně objeveného. Pokusím se ještě něco k tomuto misionáři zjistit. (89.24.37.41 28. 12. 2008, 04:58 (UTC))

Celý bod 7.1 "Osídlení polynéským obyvatelstvem" by bylo vhodné patřičně rozšířit - zatím je to jen torzo. Sem by patřila záležitost dlouhouchých a krátkouchých. Za zmínku stojí, že někteří vědci zpochybnili existenci dlouhouchých a krátkouchých. Podle nich pouze Heyerdahl chybně přeložil název obyvatel Hanua eepe, kde zaměnil eepe (tj. statný) za epe (tj. ucho). Viz také www.bibliotecapleyades.net --Pilgrim 29. 12. 2008, 09:52 (UTC)

Z neznamych duvodu?[editovat zdroj]

Myslim si, ze duvody pro zalozeni kultu ptaciho muze je celkem jasny: duchovni kultura spojena se stavenim soch zkolapsovala, a kult ptaciho muze ji nahradil. Vzhledem k tomu, ze zbytecek ptaku przival na nedalekych ostruvcich, tito ptaci a jejich vejce byli velice ceneni.V.B. 00:00, 13. 9. 2007 (UTC)

Editujte s odvahou --Pilgrim 05:16, 13. 9. 2007 (UTC)
No tak jsem to trochu prepsala. Nemam, bohuzel, reference na tu posledni vetu, a nevim, zda se kdy k tomu dostanu. Mozna to byl Jared Diamond v Kolapsu. V.B. 23:38, 13. 9. 2007 (UTC)
K tomu roku 1867, asi to skutečně byl tento letopočet i když věrohodný zdroj k tomu nemám. Na netu o tom hovoří více stránek, např. www.sacred-destinations.com, ale to není relevantní zdroj. Stejně tak o důvodu zahájení a také ukončení kultu se moc nemluví. Jestli máš chuť ten článek upravovat, určitě je tam ještě mnoho oblastí, které jsou opomenuty. Je to třeba zpívající písmo rongo-rongo, vpodstatě nic o petroglyfech, mohlo by se napsat o dřevěné ozdobě Rei-Miro wooden_gorget_rei_miro, no a asi taky něco o stěhovákovi Pavlu Pavlovi. Odkazy a literatura tam zatím není žádná.

Plazi a obojživelníci[editovat zdroj]

Obojživelníci na ostrově nežijí žádní, oba jmenované druhy jsou PLAZI! Navíc si troufám říct, že na ostrově nežijí (pokud ano, patrně nejsou autochtonní), nenašel jsem o tom nikde ani čárku.

Upřesnil jsem informaci a dodal reference. --Pilgrim 12. 11. 2011, 07:31 (UTC)

"úspěšný" Pavel Pavel???[editovat zdroj]

Nevím který znalec tento článek sepsal, ale každopádně má dost zastaralé informace, pan mistr Pavel Pavel vůbec úspěšný nebyl, možná splácal dohromady jakousi pochybnou hypotézu o přesouvání hlav na ostrově, avšak nedávno byly sochy vykopány celé, a pod roztomilými hlavičkami, se kterými tak "úspěšně" pracoval pan Pavel, se skrývají ještě 3x tak velká a těžká tělíčka, takže autor článku by si měl možná zrekapitulovat fakta

odkaz na fotky vykopaných soch[editovat zdroj]

http://www.exopoliticsczechrepublic.cz/news/hlavy-na-velikonocnim-ostrove-maji-v-zemi-tela/

tady kdyžtak pro autora článku a pro pana Pavla Pavla