Diskuse:Věra Zasuličová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Jiří Nedas

Heslo - Věra Zasuličová uvádí "V roce 1877 byl politický vězeň Alexej Bogoljubov zbičován za malý prohřešek. Za tento trest byl zodpovědný Petrohradský guvernér Fjodor Trepov.

Skupina šesti revolucionářů, mezi nimi i Zasuličová, se dohodli na odstranění nejen Trepova, ale i státního zástupce Vladislava Želechovského. Dne 24. ledna 1878 odešla Zasuličová k domu Trepova. Její kolegyně Marija Kolenkina si vzala na starost Želechovského.

Atentát na Želechovského sice selhal, zato se však Zasuličové podařilo vážně zranit Trepova. Poté se nechala zatknout.

Zasuličová měla velmi dobrého právníka, který proces neustále oddaloval. Po několika procesech raději uprchla do Švýcarska."

Web PALBA.cz uvádí: "Když se dočetla v novinách o tom, jak se petrohradský městský náčelník Trepov vysmíval zatčenému členu organizace Zemlja i volja Bogoljubovovi, začala na něj chystat atentát. 24. 1. 1878 na něj vystřelila v jeho kanceláři, ale rána nebyla smrtelná. Byla okamžitě zatčena, ale soud ji osvobodil."

Viktor Suvorov v knize SPECNAZ píše: "Teroristku Věru Zasuličovou, která zavraždila provinčního gubernátora, soud zprostil viny. Ruský soud nebyl na státní moci závislý a dospěl k závěru, že pokud Zasuličová zabíjela z politických pohnutek, řídila se nejlepším vědomím a svědomím, pročež nelze spáchaný skutek považovat za zločin. "

Takže byl Trepov zavražděn či nikoliv? Zasuličová byla osbozena nebo uprchla? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 62.240.184.105 (diskusebloky) 26. 11. 2011, 09:32‎ (CE(S)T)

U různých zdrojů jsem narazil na podobně rozporuplné informace. Těžko tedy říci jak to tedy bylo....--Jiří Nedas (diskuse) 4. 12. 2018, 06:36 (CET)Odpovědět