Diskuse:Vědecký zápis čísel

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Kolarp v tématu „Mantisa reálná vs. racionální

Souvislosti[editovat zdroj]

Semilogaritmickému tvaru jsem se chtěl vyhnout, protože to je spíše zobecnění vědeckého zápisu čísel. Nemusí být ani normalizované a hlavně exponent nemusí umocňovat desítku, ale třeba dvojku, což se používá třeba v počítačích (floating point). Semilogaritmický tvar není proto úplně totéž jako vědecký zápis čísel. Původně jsem o tom zobecnění chtěl taky do článku napsat, ale nakonec jsem to zavrhl jako zbytečné zamotávání.

Podobně bych se raději vyvaroval odkazu na IEEE 754 (to patří spíš do článku plovoucí řádová čárka a NaN (to sem nepatří vůbec, je to prostě speciální kombinace nul a jedniček, která se interpretuje jako nečíslo). Miraceti 30. 5. 2009, 08:20 (UTC)

O semilogaritmickém tvaru by IMHO mělo být zvláštní heslo. --egg 30. 5. 2009, 08:26 (UTC)
To jsem si myslel taky. Teď jsem na vážkách, jestli to stojí za to. Každopádně tou zmínkou v úvodu se to dost celé zkomplikovalo. Mám chuť to z úvodu vyhodit a v článku nechat jen odkaz na zatím nenapsaný článek. Možná by bylo dobré nechat to uležet.
Ona v článku chybí (třeba oproti en) i inženýrská notace, kde exponent musí být násobkem tří a mantisa tedy není normalizovaná (resp. je normalizovaná do intervalu <1,1000) ). Ale nevím o tom, že by se tenhle název v češtině používal, tak jsem to raději zamlčel. Ono by se to také víc hodilo do toho článku semilogaritmický tvar. Miraceti 30. 5. 2009, 08:36 (UTC)
Inženýrskou notaci jsem přidal, i když časem z toho bude třeba samostatný článek. Použití termínu semilogaritmický zápis bych se nebál. Řekl bych, že termín vědecká a inženýrská notace je stejně do češtiny zavlečený z kalkulaček a jinde se příliš nepoužívá. Kolarp (diskuse) 15. 9. 2018, 12:38 (CEST)Odpovědět

Mantisa reálná vs. racionální[editovat zdroj]

Dopsal jsem do úvodu, že mantisa je reálná, ale pak jsem si všiml níže, že tam uvádíme racionální. Tak přemýšlím, jestli je taky vědecký zápis čísla, nebo je třeba to považovat za matematický výraz... Co myslíte? --egg 30. 5. 2009, 08:30 (UTC)

To právě si myslím, že není. Aspoň jsem to nikdy neviděl. On ten zápis má stejně smysl jen v nějaké konkrétní číselné soustavě a při konečném zápisu čísla. To splňují racionální čísla, ale iracionální už ne. Miraceti 30. 5. 2009, 08:36 (UTC)

Tohle číslo je permeabilita vakua v SI. Já vím, že fyzikálně není mezi racionálním a iracionálním významný rozdíl, ale definice této konstanty je jaká je. --egg 30. 5. 2009, 09:32 (UTC)

Jasně, to se používá, neuvědomil jsem si to. Měl jsem v hlavě spíš druhou odmocninu. Ale to bych spíš prsknul do toho semilogaritmického tvaru. je stejně větší než 10, takže to minimálně není normalizované. Proti zmínce tohoto velmi zvláštního případu nic nemám. Miraceti 30. 5. 2009, 10:18 (UTC)
Nejistotu, zda psát reálné nebo racionální číslo, jsem vyřešil odkazem na nově vytvořenou stránku Desetinné číslo. Kolarp (diskuse) 15. 9. 2018, 12:38 (CEST)Odpovědět