Diskuse:Válcová soustava souřadnic

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Odstranil jsem cast textu, ktera byla prilis zmatena a nesouvisejici s tematem. Co jsou "metricke vlastnosti souradnic" je dost sporne; dale tam bylo neco o Christofelovych koeficientech konexe, ale soustava souradnic sama o sobe zadnou konexy neurcuje (mozna autor myslel Levi-Civitovu konexy euklidovske metriky v R^3, ale bylo to napsano dost zmatene), dale nekonecny unavny seznam vzorcu opsany zknih tady take nema co delat. Snad muj smaz nikomu nevadi. Franp9am 13. 4. 2011, 08:36 (UTC)

Ahoj, tohle bych možná ještě chtěl prodiskutovat. Nejsem na Wikipedii aktivní už delší dobu, takže nevím, kam se posunula obecná představa Wikipedistů o tom, co do článku patří a co ne za posledních pár let, ale osobně mi vždy přišlo velice užitečné mít všechny vlastnosti, které bych mohl potřebovat při výpočtech dané souřadné soustavy pěkně pohromadě. Používal jsem k tomu anglickou wiki (např. zde, zde, apod.) a považoval jsem to za jednu velmi užitečných věcí, kterou mi Wikipedie může k danému tématu říct.
Je mi jasné, že článek by měl obsahovat i popis dané soustavy souřadnic, aby šlo o encyklopedický styl, ale Wikipedie není z papíru a užitečné vzorce použitelné pro danou soustavu souřadnic se do ní vejdou. Proč myslíš, že sem nepatří? Vzorce pro diferenciální operátory vektorů se můžou hodit studentům fyziky v praktických výpočtech. Metrika k souřadné soustavě zcela jistě patří. Uznávám, že afinní konexe a integrál vyjadřující vzdálenost jsou dost speciální a daly by se vypustit, na druhou stranu mi to přišlo jako pěkný přehled.. (Aneb proč krátit článek, ve kterém je nějaký informační obsah a nahradit ho pahýlem?) --Irigi <|> 16. 4. 2011, 13:45 (UTC)
P.S. Ono se to týká více souřadných soustav, takže bychom se mohli dohodnout, co se s tím má dělat a pak podle toho upravit i ty zbylé. Pokud máš pocit, že je ten "seznam vzorců" skutečně hodně nevhodný, můžu ho místo do článku přesunout třeba někam na wiki-knihy. (I když něco z nich si myslím na Wikipedii patří..) --Irigi <|> 16. 4. 2011, 14:04 (UTC)

Ahoj, dik za reakci -- prave jsem se vyjadroval v druhem clanku, presun na wikiknihy povazuji v techto pripadech za idealni. Jinak samozrejme, pokud se mnou nesouhlasis, vrat to zpatky, ale az tak uzitecne mi ty vzorce neprisli. K tomu, co jsi psal vyse, mam par vyhrad:

(1) Mame tady jednak pravidlo Wikipedie neni navodem, pruvodcem a ucebnici

(2) Ty diferencialni operatory ve v.s. mozna jsou opravdu encyklopedicky vyznamne, ale mas pocit, ze maji byt jak tady, tak v clanku polarni souradnice (kde je vse krome z-tka stejne), tak v clancich o jednotlivych operatorech (gradient, laplace..), t.j. celkem nejmene trikrat? Zda se mi, ze kdybych chtel laplace ve valcovych souradnicich, dal bych do vyhledavace spise heslo laplace, ne "valcove souradnice".. Ale je mi to vice mene jedno, muzme tu cast vratit, jen bych pak trochu rozepsal (a) co je to r a phi se striskou (b) co to vlastne znamena a co se tvrdi.

(3) S tou afinni konexi a s tema Gamma je to strany zmatek, protoze se tady michaji hrusky s jablkama, a kdyby se napsalo presne, co se chce rict, byla by to veta na tri radky, naprosto nesrozumitelna.

(4) Chapu ze neni prijemne kdyz nedo smaze cast tvoji prace -- omlouvam se a ubezpecuju, ze v tom neni nic osobniho, ale to je asi samozrejme. Abych odpovedel na otazku "proč krátit článek, ve kterém je nějaký informační obsah a nahradit ho pahýlem?" -- verim, ze je to v prospech wikipedie. Pokud to ale vratis, nebudu se samozrejme hadat, necham to tak. Presun na wikiknihy by byl podle meho nazoru idealni kompromis. Pokud to umis, tak to presun, pripadne to vrat a pridej tam sablonu s navrhem na presun. Zdravim ! Franp9am 16. 4. 2011, 14:40 (UTC) Franp9am 16. 4. 2011, 15:13 (UTC)

Zatím jsem to přesunul na Wikiknihy a přidal odkaz. Částečně to duplikuje článek z Wikipédie - nemám teď bohužel čas tomu napsat pořádný úvod, snad se k tomu časem dostanu. Udělal jsem totéž pro Sférickou soustavu souřadnic, polární jsem zatím nechal tak. Ty diferenciální operátory bych tady osobně nechal, ale už se nedostanu k tomu, abych dost dobře popsal, co přesně znamenají stříškované znaky, apod., takže je zatím možná odsun na Wikiknihy lepší varianta. Když se někdo začne tomu článku pořádně věnovat, tak je vždycky najde na Wikiknihách nebo v historii a může je použít. --Irigi 17. 4. 2011, 08:55 (UTC)
Souhlas, diky! Franp9am 17. 4. 2011, 14:14 (UTC)