Diskuse:Unitární stát

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Na anglické Wikipe je Spojené království uvedeno jako unitární stát, zatímco zde je v mapce označeno šedou barvou. Rád bych tedy věděl, jak to s tím doopravdy je? Fíma 25. 5. 2011, 16:32 (UTC)

Dobrý den, ano Spojené království je unitárním státem, změny v obrázku (odbarvení) provedl pro mě nepochopitelně kolega Kolomazník, takže do nápravy vkládám korektní obrázek. Ve světě je jasná převaha unitárních států, v Evropě mě napadají pouze čtyři federace, a to Belgie, Rakousko, Švýcarsko a Německo. --Kacir 25. 5. 2011, 16:54 (UTC)
Nesledoval jsem vývoj v řádu let, takže na základě Devolution in the United Kingdom (přenesení pravomocí) je Spojené království v současnosti regionálním státem. Přesto kolegovo odstranění Nizozemska a Dánska z původního obrázku, je stále chybné (nenalezl jsem aktuální opačné informace), takže korektní mapka v současnosti na Wikipedii asi neexistuje. Máme zde také článek: Seznam států podle státního zřízení. --Kacir 25. 5. 2011, 17:23 (UTC)
Abych to ještě trochu zkomplikoval, anglická verze uvádí UK jako příklad unitárního státu (viz anglické iw), tím myslí tzv. regionalised unitary, tedy regionalizovaný unitární stát, což je fakticky regionální stát, tedy velký prostor historickým regionům a značnou část výkonu státní správy přenesenou na místní samosprávu (v UK regionální parlamenty). --Kacir 25. 5. 2011, 17:37 (UTC)

Přesnost?[editovat zdroj]

Hned několik věcí, které v článečku moc nedávají smysl:

  • jedno státní občanství (státní občanství texaské?)
  • V ústavě unitárního státu je stanoveno, jaké kompetence má stát a jaké autonomní celky. – proč autonomní? třeba v ČR? a u federace nejsou kompetence rozděleny v ústavě?
  • španělská autonomní společenství (ale Španělsko není federace, jak tomu odpovídá i modrá v mapce)
  • vlastní ústava – nejsem přesvědčen, že státy ve federaci mají svou ústavu, ale nevím
  • vlastní parlament – ale Skotsko ho má
  • + není EU federace?

Mám tam napast "Celkově zpochybněno"? Littledogboy (diskuse) 11. 4. 2013, 17:46 (UTC)

Označuji šabl. {{přesnost}}, viz výše. --Wikipedista:BobM d|p 11. 4. 2013, 17:54 (UTC)
Upraveno. --Wikipedista:BobM d|p 27. 1. 2014, 07:51 (UTC)