Diskuse:Underground

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

OMG, jestli je Blue Effect underground, tak jsem se asi zbláznil. Vyřadím ho, to sem fakt nepatří. Naopak bych zařadil téměř 20 let hrajicí pražské BBP. Johann 18:03, 14. 12. 2007 (UTC)

Blue Effect, či později M. Efekt a Modrý efekt undergroundem rozhodně nebyl. --Luděk 18:41, 14. 12. 2007 (UTC)

Pokud jde o mne (a někteří si myslí, že jsem milovník rozcestníků, což je omyl), jsem proti rozcestníku ** Heslo by mělo být zachováno jako článek, který by vysvětloval o co se vlastně tehdy vůbec jednalo, za pár desítek let bude tento pojem jen dávná historie ** umělci, kapely, díla apod. by mohla být umístěna ve zvláštním SEZNAMu, bylo by ho možné sloučit například seznamem z oblasti SAMNIZDATu ** --MiroslavJosef 19:22, 17. 2. 2008 (UTC)

Souhlasím. Nedělit. K filmu se dá odkázat a myslím, že vytvářet heslo pro stránky security systému, není v popisu práce wikipedie. Rád tuhle stránku zedituju. Mám rozpracovaný článek, který pokrývá jak hudební tak literární undergroundovou scénu. Spíš řeším, jestli obecné rysy a vývoj u nás a v zahraničí shrnout v Undergroundu a vytvořit pak zvláštní stránku Český underground anebo to nedělit. Dilema je totiž v tom, že pro českou kulturní oblast je podstatnější český underground a je často synonymem undergroundu obecně. Je tedy lépe vytvořit obsáhlé heslo o anglickém i českém undergroundu pohromadě, anebo raději rozdělit? Hwaelos 20:01, 19. 6. 2008 (UTC)

Hlasoval bych spíš pro jedno heslo vhodně členěné do kapitol. Johann 19:18, 20. 6. 2008 (UTC)

Seznam kapel[editovat zdroj]

Ten seznam undergroundových kapel by to chtělo nějak zkonsolidovat. Undergroundových kapel bylo a je mnoho, smysl má uvádět maximálně ty, které jsou encyklopedicky významné. Nazgul02 12. 4. 2010, 09:38 (UTC)

Vrátím se k tomuto tématu. Odstranil jsi Dom, což mělo určitě smysl, ta skupina není vůbec známá a existovala krátce (pokud mám dobrou paměť), ale odstranil bych třeba i Půlnoc, která myslím vznikla až po roce '89 a už to moc s undergroundem společného nemá. Odstranil bych Mejlu, který je již zastoupen jako člen PPU. K undergdoundovým skupinám se dá mimochodem zdrojovat například seriálem Bigbít (epizody 26 a 27). Ze zahraničních bych určitě odstranil Reeda, Nico a Calea, kteří už jsou zastoupeni jako členové VU. Jinak ten článek by možná bylo dobré rozdělit jako to mají na anglické Wikipedii (artfilmmusic). — Marek Koudelka; 2. 12. 2011, 17:55 (UTC)
To je otázka, co je to vlastně underground. Uvedl jsem tu Jirousovu definici, ale ta je ovlivněná dobou, v níž to psal. Je možné, že se jako undergroundové dá počítat i nějaké umění mimo totalitu. Podle toho bychom měli rozhodovat, jaké kapely mají být v seznamu. Mejlu odstraním, jeho sólové věci a vystupování undergroundové nebylo, podle jakékoliv definice. Půlnoc vznikla v roce 1988, otázkou je, nakolik je to underground, když i tehdy mohli hrát veřejně a ještě před revolucí je pustili na turné do USA. Dále je otázka, nakolik je "underground" Záviš, který je velmi populární, ale do televize a rádia se svými texty pochopitelně nesmí. Nazgul02 5. 12. 2011, 10:54 (UTC)
Jojo, Mejlu jsem odstranil. Záviš je docela známý, ale nevím jestli je to underground. Teď už to nikdo nedovede posoudit tak dobře, jako by to udělal Jirous :( ...PS: Záviš jednou v TV vystoupil... S pozdravem Marek Koudelka; 9. 12. 2011, 13:47 (UTC)