Diskuse:Tur domácí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatelky Kava007 v tématu „Tělesná teplota (TT) tura domácího

Omlouvám se za svou nevzdělanost, jsemť městským dítětem, ale všiml jsem si změny kategorie ze sudokopytníků na přežvýkavce. Znamená to, že tur není sudokopytníkem? Nebo může být v obou kategoriích? --Luděk 10:32, 18. 10. 2004 (UTC)

Má nějaký smysl, že je sem přesměrována stránka dobytek? Dobytek přece není jen tur, koneckonců mne na toto odhalení přivedl odkaz ze slova lama. Změnil bych to, ale raději se chci napřed zeptat, jestli nemá někdo jiný názor (= souhlasí se současným pojetím). Kotec 20:47, 24. 10. 2005 (UTC)

Skot jako obyvatel Skotska[editovat zdroj]

Co s ním? Šablona jiné významy? (Skot jako obyvatel Skotska by měl být podle zvyklostí v článku Skotové, který zatím neexistuje) --R.U.R. 11:07, 1. 4. 2007 (UTC)


skot není obyvatel skotska ale Skot ano

Reakce na příspěvky a vlastní zamyšlení :)[editovat zdroj]

Luděk - Taky nejsem z vesnice, ale řekl bych, že sudo/licho-kopytník je třídění v jiný kategorii.. Kráva tedy podle mě může být sudokopytník a současně přežvýkavec, stejně jako je současně třeba savec a strunatec.

Kotec - Souhlasím.

Vlastní postřeh - Nemá mít náhodou kráva rohy? Myslim, že ten ilustrační obrázek je vysloveně mystifikující, nejsme přece na stránce "Domestikovaný tur". Nebýt člověka, kráva přece běžně rohy má. Stejně jako na stránce o krokodýlovi nejsou na obrázku boty z krokodýla, myslim že tady by měla být kráva, která má rohy :)

Jarin-souhlasím

Kráva nemá rohy, ty má býk, potažmo vůl

Tělesná teplota (TT) tura domácího[editovat zdroj]

V textu je věta: Zajímavosti je, že má tělesnou teplotu 45 stupňů Celsia.[zdroj?] I když nejsem zoolog nebo chovatel - tomu údaji nevěřím. U člověka při horečce 42°C a více dochází k nevratnému poškození mozku, případně k následující smrti. Nevěřím, že kráva je natolik odlišná a běžně má TT 45°C. Tělesná teplota skotu: 37,5 - 39,5 C˚--- - to píšou opakovaně v jiných zdrojích, bohužel jen na blogu a pod. Ráda bych uvěřila zajímavosti o 45°C, ale spíš předpokládám, že jde o nepřesný překlad (z čeho?) či hoax. Mohl by se někdo, kdo problematice rozumí na to podívat? Děkuji. Přikládám dva zdroje, které shodně uvádějí TT 37,5 - 39,5°C. https://www.souhorky.cz/uploads/mediafiles/146/1345.pdf - http://kotatkolejdy.blog.cz/0906/teplota-zviratKava007 (diskuse) 14. 5. 2020, 11:25 (CEST)Odpovědět