Diskuse:Tuning

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

No nevím nevím s tím tuzingem. To je spíš parodije na tuning, těžko to bude nějak rozšířené. Každopádně: Made in Czechia --Li-sung 8. 7. 2005 20:58 (UTC)

Právě naopak tuzing je velmi rozšířený... Parodie na tuning to sice je, ale obvykle není záměrná - většině lidí se místo tuningu povede právě tuzing.
Jak si mám vyložit "Každopádně: Made in Czechia" ? Uniká mi smysl. Veros 20:18, 9. 7. 2005 (UTC)

že to je český výmysl. --Li-sung 20:26, 9. 7. 2005 (UTC)

To bezpochyby. Otázka podle mně spíš je, zda ten termín není příliš POV, a jestli by se to nemělo na stránce nějakým způsobem postihnout, nebo to rovnou začlenit jako kapitolu sem. --che 21:54, 9. 7. 2005 (UTC)
Nejsa ve Wikipedii dostatečně dlouho, nemohu NPOV posoudit. Jako dostatečné mi přišlo upozornění, že "... negativní názor nesdílí..." případně dotyčnou větu zvýraznit (např.dát do samostatného odstavce). Nechávám článek vlastnímu životu a jdu překládat nějaké rozumné články. --Veros 10:22, 10. 7. 2005 (UTC)
Pokud nebudou žádné námitky, sloučil bych ty dva články do tohoto (a tuzing ponechal jako redirekt) – na jedné stránce se IMHO mnohem lépe vytknou právě ty rozdíly: zatímco oba mají snahu o totéž, jednomu se to povede jen dost špatně, což IMHO patří spíše jako odstavec „Tuning versus tuzing“ nebo tak něco. --Mormegil 10:51, 10. 7. 2005 (UTC)
Souhlasím, jako pododdíl tuningu to asi bude názornější. --che 11:43, 10. 7. 2005 (UTC)
Tak jsem to sloučil a snažil jsem se aspoň trochu to encyklopedizovat a odstranit většinu té satiry apod. --Mormegil 12:33, 10. 7. 2005 (UTC)

Editace 88.146.6.120[editovat zdroj]

Nevím, z jakého vlastního webu 88.146.6.120 čerpal, ale dokud do OTRS nepřijde potvrzení o autorství [1], tak to považuju za zjevné copyvio, a proto jsem to smazal. --Miraceti 16:28, 15. 11. 2007 (UTC)


Zajímalo by mě, kolik tomu "chytrákovi", co tu tak zasvěceně popsal, co to Tuning je, vlastně je let? Ten člověk je evidentně mimo, a taky zaujatej vůči Tuningu (negativně)!! Nechápu, proč se někdo takový pouští do tvorby článku o Tuningu.

Díky, čau DyDy -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 83.240.43.27 (diskuse)

Podu se vám na článku něco nelíbí, můžete ho upravit sám. Editujte s odvahou. --Sevela.p 16:17, 6. 3. 2008 (UTC)


Tak jsem vám tam dnes něco málo přidal. Ti co se v tom pohybují tak vědí o čem píšu a ti co jsou naprostí laici, tak to snad pochopí.. Všechno jsem to teď vypotil, tak ne že mi to smažete :) max to můžete doplnit, nejsem si drobnostma úplně jistej. Čau DyDy (23.2.2010) PS: Chtělo by to ilustrační obrázky, ale nevím, jak se vkládají..

Tučný textCele mi to prijde jako reklama na antituning. Od kdy jsou cerne folie tuzingem? nebo samolepka na zadnim okne? kdybych to mel hodnotit tak je to podle me akorat nazor jednoho cloveka...Tučný text

Cele mi to prijde jako reklama na antituning. Od kdy jsou cerne folie tuzingem? nebo samolepka na zadnim okne? kdybych to mel hodnotit tak je to podle me akorat nazor jednoho cloveka... By Teggy


 No myslím, že bych mohl také malou kapkou přidat do rozhovoru na téma "tuning". Je to asi takhle.
Smyslem slova tuning je defacto změna čehokoliv co bylo vyrobené v sérii. Takže když tuning, tak je
zřejmě něco změněno a ani to nemusí jít vidět. Kdyby byla změna evidentně viditelná, měl bych spíš
pro tuto debatu ještě jeden název a tím je "styling" což bych mohl vyjádřit jako změnu ale více
viditelnou. No a nakonec ke slovu tuzing, mohl bych to vysvětlit dvěma způsoby. První způsob je ten,
který říká, že se mi změna od série nepovedla a je spíš k smíchu než k údivu. A druhý způsob, je
přímo záměrné hanobení onoho tuningu či jistého sériového auta. Slovo tuning může být ve více
odvětvích. "autotuning, casetuning, pc tuning atd..." by Ray



Tuning se všeobecně dělí na mnoho různých odvětví a pododvětví.

1. Performance - jedná se o výkonnostní tuning, čistě funkčí a vše se přizpůsobuje, tzn. co nejnižší váha a co nejvyšší výkon + vše co s tím souvisí (podvozek, brzdy atd.) Dělí se podle typu (atmosferický, turbo, kompresor..) a objemu motoru.


2. Styling - jde o designové "vylepšení" a odlišení se od série. Záleží čistě na vkusu tvůrce. Pokud je špatný, nazývá se občas jeho výtvor tuzingem. Tato kategorie zahrnuje vše, co se v autě nachází, tzn. interiér, exteriér, kufr i motorový prostor. V dnešní době nejsou výjimkou ani graficky zpracované výtvory v podbězích či na ramenech, převodovkách a dalších místech, kam se běžně člověk ani nepodívá. Dělí se na několik stylů:

- Německý - vyznačuje se kompletním "oholením" (zahlazením) karoserie (tzn. zbavení lišt, klik a všech rušivých elementů) a kvalitním velmi hezkým lakem.

- Španělský - už trochu extrémnější, více výrazné spoilery, ale především velmi velká kola a extrémně nízké podvozky.

- Francouzský -

- Low-rider - původně styl založený ve spojených státech portorikánskými přistěhovalci, kteří nepotřebovali rychlé vozy, ale spíše obyváky, ve kterých budou kontrolovat svoje "gheta" a jen tak se předvádět po ulicích - tzn. typické veliké americké koráby na nízkých podvozcích. Později na hydraulických podvozcích, ze kterých posléze i vznikla tzv. "low rider show", kde se závodí, které auto vyskočí čumákem výše.

- Hot-Rod - též založený ve spojených státech a to vojáky po válce, kteří měli spoustu peněz a hledali si zábavu. Do tehdejších aut (30-40.léta)montovali motory monstrózních výkonů a sundávali z nich vše nepotřebné (blatníky apod.)

- Custom - též ze spojených států (40-70. léta) zahrnovalo opět "holení", kompletní převařování ocelových nárazníků, blatníků, výměny světel, snižování střech (top-chop), výrazné lakování doplňované různými efekty (plameny, různé křivky apod.). Asi se jedná o nejextrémnější úpravy s velmi jemným citem pro detail a opravdu známá auta jsou symboly dokonalosti, ve kterých do dnes berou designéři celého světa inspiraci. Jedná se asi o styl nejvíce vyhledávaný populárními a slavnými lidmi.

- Rat-style - zvláštní styl úpravy auta jež má karoserii v horším stavu (pokročilé stádium rzi) a záměrně se tak nechá! Ostatní technické komponenty jsou zrenovovány, nebo nahrazeny novými a auto je tak po technické stránce ve velmi dobré kondici, na nízkém podvozku a velikých kolech i když třeba ocelových s chromovými doplňky. V korodujících plochách můžou být různé obrazce, prorezlé díry nejsou nijak překvapující a dělají z nedostatku přednost.


3. Audio Jedná se o zabudování audioaparatury do vozidla, často mnohonásobně předimenzované. Jsou i vozy stavěné na tzv. "dB drag", kdy jde o co nejvyšší výkon aparatury, ne tak o její sladění a celkové vyznění přednesu.

by DyDy..  :)




Tak se mi zdá, že ty poznámky v závorkách na konci článku nepatří do veřejného zápisu.